Match fishing/Bolognese
Greek Bulgarian Croatian Czech Danish Dutch English French German Italian Polish Romanian Russian Spanish

MALAGRA GIA TA DYSKOLA-match.jpg

ΜΑΛΑΓΡΑ ...ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ

Του Δημήτρη Σφαλτού

Η μαλάγρα μας στα βαθιά  δύσκολα λιμάνια θα πρέπει να διαφοροποιηθεί από άλλες ψαρευτικές συνθήκες. Ο στόχος μας θα είναι μια πιο σφικτή σύσταση, μια διαφορετική μυρωδιά, ένα συνδυασμό αρωμάτων, μίγμα αλεύρων με υψηλή συγκέντρωση πρωτείνης, η οποία θα φτάσει με ασφάλεια στον βυθό και δεν θα ανοίξει στα μεσόνερα, για να παρασυρθεί από τα ρεύματα. Έτσι τα ειδικά μελετημένα μίγματα για ψάρεμα στον βυθό έχουν προτεραιότητα.

Το θέμα είναι να βρεθεί ή να δημιουργηθεί μια μαλάγρα , η οποία να δουλευέται σε όλες τις συνθήκες ψαρέματος, ανάλογα με τον τρόπο που εμείς επιθυμούμε.

 

 

 

Μία από τις δοκιμασμένες μαλάγρες που χρησιμοποιώ σε αυτές τις περιπτώσεις είναι μία λευκή βυθιζόμενη με ένα συνδυασμό από πολλά άλευρα, τα περισσότερα υψηλής πρωτεινικής αξίας, σε συνδυασμό με τα αρώματα ψαριών-καρκινοειδών-οστρακοειδών, που θα δώσει διαφορετική μυρωδιά και οπτικό ίχνος.

groundbait-malagra-sargos-angry-fish-carpmatchfishing

Το μεγάλο οπτικό ίχνος οφείλεται στις πρωτείνες γάλακτος και τυριού που βρίσκονται ενσωματωμένα μέσα στη μαλάγρα, και μαζί με τις φυσαλίδες δημιουργούν το τέλειο προσελκυστικό όπλο στο match waggler fishing.

Η μαλάγρα πολλαπλών συστατικών είναι ένα βασικό όπλο για το ψάρεμα του σαργού και όχι μόνο. Η μπάλα μαλάγρας που θα φτιαχθεί ομοιόμορφα θα καθίσει στο βυθό, τα  συνδυαστικά αρώματα της μαλάγρας είναι από τα καλύτερα προσελκυστικά στην θάλασσα, γιατί αλλάζουν το ph  του νερού δίνοντας χημικό σήμα στα ψάρια για να τραφούνε. Τα ψάρια χρειάζονται υδατοδιαλυτά αρώματα, για να μπορέσουν να τα μυρίσουν απο μεγάλες αποστάσεις. Είναι γνωστό όμως ότι αυτό που εμείς νιώθουμε σαν μυρωδιά, τα ψάρια τα αντιλαμβάνονται με χημικά μέσα, σαν την αλλαγή του Ph του νερού, δηλαδή στους οσφρητικούς τους υποδοχείς σημαίνει λήψη τροφής.

Επιπλέον η δυνατή και εκλεκτή μυρωδιά των συνδυαστικών αρωμάτων, μαζί με τις φυσαλίδες που βγαίνουν από την μαλάγρα,  δίνουν τον οσφρητικό τόνο που χρειάζεται το ψάρι για να εισέλθει στην ψαρεύτρα μας και να παραμείνει εκεί  για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

malagra skoni

Η μίξη των συστατικών της μαλάγρας γίνεται αφού ανακατέψουμε καλά την σκόνη των αλεύρων, προσθέσουμε κρύο θαλασσινό νερό , ανακατεύουμε καλά το μίγμα στα τοιχώματα του κουβά, και στο τέλος το περάσουμε προαιρετικά από μια σίτα για να διαλυθούνε τα τροφικά υπολείμματα και οι σβόλοι της μαλάγρας.

Με την συγκεκριμένη μαλάγρα αυτό δεν είναι απαραίτητο, γιατί τα συστατικά των αλεύρων έχουν επιλεχθεί προσεκτικά, για να μην αφήνουν σβώλους. Στην συγκεκριμένη μίξη που βλέπετε στις φωτογραφίες, προσθέσασμε μια μικρή ποσότητα από micro-pellets bloodworm, για μεγαλύτερη έλξη.

malagra-koybas

Θα προσθέσουμε στο τέλος και μια χούφτα προνύμφη μύγας και είμαστε έτοιμοι.  Από τις μπάλες που θα δημιουργήσουμε θα ρίξουμε 2-3 στην αρχή και ανάλογα με τις τσιμπιές που θα παίρνουμε θα ρίχνουμε μία ανά τακτά διαστήματα.

malagra

Τα δολώματα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είναι η προνύμφη μύγας, ο αμερικάνος , το φαραώ, το saltarello και ο ακροβάτης. Στα λιμάνια επίσης επιτυχίες μπορούμε να έχουμε και με μύδια, πεταλίδες και άλλα οστρακοειδή, καθώς είναι η φυσική τροφή αυτών των ψαριών.

Οι μπάλες της μαλάγρας είναι καλό να τις έχουμε έτοιμες απο πριν, για να μην χάνουμε χρόνο, όταν τα ψάρια ξεκινήσουν να τρώνε. Αυτό από την εμπειρία μας γίνεται πολύ γρήγορα, χάρη στην άμεση διάσπαση των συστατικών της μαλάγρας.

Τα ψάρια έρχονται άμεσα στο μέρος που ψαρεύουμε, χάρη στην μεγάλη διασπαστικότητα της μαλάγρας. Μέχρι τώρα εχουμε συνηθίσει τα ψάρια να αργούνε να φτάσουν στην ψαρεύτρα μας, γιατί οι περισσότερες μαλάγρες του εμπορίου έχουν πηλό, άργιλο και χώμα, υλικά που κάνουν την διάλυσή της μαλάγρας υπερβολικά αργή.

malagra-groundbait-sargos-sfaltos-angry-fish-rod-carpmatchfishing

Εφόσον δεν επικρατούν δυνατά ρεύματα μπορούμε να μαλαγρώνουμε και με σκέτη προνύμφη μύγας, με μεγάλη όμως επιφύλαξη εάν οι καιρικές συνθήκες είναι μεταβλητές. Οι σαργοί και τα μελανούρια εάν τα κρατάει η περιοχή δεν θα αργήσουν να φανούνε. Στην εμφάνισή τους παίζει ρόλο ή εποχή, η φάση του φεγγαριού, η άνοδος των νερών, τα ρεύματα, και η μη ύπαρξη αρπακτικών ψαριών (π.χ. λούτσοι).

Το τσίμπημά τους είναι το χαρακτηριστικό βούλιαγμα του φελλού λίγα εκατοστά κάτω από την επιφάνεια και στην συνέχεια απότομο φευγιό με την κατεύθυνση των ρευμάτων. Η μάχη θέλει προσοχή, δεν πρέπει να χαθεί ποτέ η επαφή με το ψάρι, και επιπλέον θα αποτρέψουμε τον σαργό να χωθεί μέσα στα μπλόκια ή στις τρύπες του ντόκου. Πρόκειται για μια δημοφιλή τακτική από τους σαργούς σε τέτοια μέρη και καλό είναι να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό.

sargoi-melanouria

Δεν χρειάζεται να πω ότι χοροπηδητά στο λιμάνι, ραδιόφωνα, φακοί που φέγγουν στο νερό και φασαρία, απαγορεύονται δια ροπάλου! Τα ψάρια σε τέτοια μέρη δεν προσεγγίζονται εύκολα και δυστυχώς έχουν δει πολλά με τα ματάκια τους…

www.carp-matchfishing.gr


© Copyright: Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που παρουσιάζονται σε αυτή την ιστοσελίδα αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε φωτογράφου που δημοσιεύει εδώ και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του carp-matchfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.