Οικολογία
Greek Bulgarian Croatian Czech Danish Dutch English French German Italian Polish Romanian Russian Spanish

seppia-water-eging.jpgΤΟ ΨΑΡΕΜΑ ΤΗΣ ΣΟΥΠΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟ ΚΟΛΠΟ ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΑΓΙΚΑ ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ

Του Δημήτρη Σφαλτού

Φωτογραφίες: Δημήτρης Σφαλτός, Ξυλογιάννης Λάμπρος, Θανάσης Χούσος

Ο Αμβρακικός κόλπος είναι μια θάλασσα που καταλήγει μεγάλος όγκος γλυκού νερού από τον ποταμό Άραχθο, έχει πολλές λιμνοθάλασσες, και γενικά είναι ένας από τους τελευταίους παραδείσους για το ψάρεμα της σουπιάς.

Από το τέλος του μήνα Μάιου μέχρι και το τέλος του φθινοπώρου το ψάρεμα της σουπιάς είναι πολύ αποδοτικό και μπορούνε να αλιευτούνε μεγάλοι αριθμοί σουπιάς. Γίνεται όμως μεγάλη υπεραλίευση και εάν δεν προσέξουνε οι αρχές και οι κρατικοί φορείς, θα μιλάμε πάλι για μια οικολογική καταστροφή.

 

 

Ο νόμος που ορίζει το ερασιτεχνικό ψάρεμα είναι σαφής. Την νομοθεσία που διέπει το ερασιτεχνικό ψάρεμα μπορείτε να την βρείτε και στο ακόλουθο LInk-Νομοθεσία για την ερασιτεχνική αλιεία στην θάλασσα.

Με την καταργηση των ερασιτεχνικών αδειών, οι επιβαίνοντες πλέον σε σκάφος για οποιοδήποτε ψάρεμα (ακόμα και αυτοί που δεν ψαρεύουνε) δεν έχουνε αλιευτικές άδειες, εκτός από την άδεια για το σκάφος. Επίσης το επιτρεπτό όριο για τα κεφαλόποδα είναι 5 κιλά το άτομο και ανεξαρτήτως αριθμού ατόμων δεν μπορεί να υπερβεί συνολικά τα 15 κιλά! Ο νόμος είναι σαφής-

soupies-all-boat.jpg

«Το ψάρεμα ψαριών και κεφαλόποδων από τους ερασιτέχνες (χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές, μοσχιοί κ.λπ.) συνολικού βάρους μέχρι 5 κιλών το εικοσιτετράωρο, για κάθε ψαρά και πάντα σύμφωνα με τα επιτρεπόμενα ελάχιστα μεγέθη που ισχύουν κάθε φορά (π.χ. ελάχιστο επιτρεπόμενο βάρος χταποδιού 500 γρ.κτλ)»

sfaltos-soupia-carp-matchfishing-gr.jpg 

To αποκορύφωμα με το ψάρεμα της σουπιάς είχε γίνει την χρονιά του 2012, με μεγάλες υπερκαταστροφικές ψαριές. Ομως και τις περισσότερες χρονιές, τα ΄ίδια πάλι γινόταν, κατάχρηση, αλόγιστη υπεραλίευση και καταστροφή. Υπήρχε μεγάλος αριθμός από σουπιές και έτσι όποιος είχε βάρκα και κουβά, έμπαινε απροκάλυπτα μέσα στον Αμβρακικό κόλπο για ψάρεμα, είτε με καλαμαριέρες, τράτες, νταούλια και κρισταλιζέ δίχτυα.

Εκατοντάδες βάρκες χωρίς άδειες, άδειαζαν καθημερινά την θάλασσα από 40-50 κιλά σουπιές, και στην συνέχεια γέμιζαν τα αγροτικά και έκαναν βόλτες σε όλα τα χωριά, πουλώντας σουπιές με 5 ευρώ το κιλό!!! Μιλάμε για πολύ παράνομο "μεροκάματο"...

soupies-kouvas-eging-carp-matchfishing-gr.jpg

Να τονίσω ότι έλεγχοι από λιμεναρχείο δεν γινόταν μέσα στην θάλασσα, ούτε στην ξηρά, οι επιτήδειοι αλώνιζαν και δεν υπήρχε έλεγχος πουθενά. Όταν καταγγείλαμε και τις βάρκες χωρίς άδεια αλλά και το πλιάτσικο της παράνομης αγοραπωλησίας , βρήκαμε την γνωστή αδιαφορία του κράτους! Η υπεραλίευση φτάνει κάθε χρονιά τον Αμβρακικό κόλπο σε οριακούς αριθμούς σουπιάς.

Οι τελευταίες δεν προλαβαίνουν να γεννήσουν , δεν ανανεώνεται ο αριθμός τους, και μπορεί να περάσουν 2-3 χρόνια για να εμφανιστούν σε ικανοποιητικούς αριθμούς. Το γνωστό τροπάριο των ψαράδων είναι ότι "φέτος δεν μπήκαν στον κόλπο", για αυτό και δεν έχει σουπιές... Ξεχνάνε βέβαια ότι δεν αφήσαν ούτε μία την προηγούμενη αποδοτική χρονιά!!!

chousos-soupia-carp-matchfishing-gr.jpg 

Ας προσέξουνε λίγο οι αρμόδιοι , γιατί ο Αμβρακικός είναι στα όριά του, και πολύ φοβάμαι ότι εάν δεν παρθούνε μέτρα θα μιλάμε πάλι για οικολογικές καταστροφές, την στιγμή που οι υγροβιότοποί του έχουνε σπάνια είδη ψαριών, πουλιών , θηλαστικών και προστατεύονται από την διεθνή συνθήκη Ραμσάρ.

amvrakikos-kolpos-carp-matchfishing-gr.jpg 

Θα πρέπει τέλος να τονίσω ότι στο ψάρεμα της φωτογράφισης που πραγματοποιήσαμε για τις ανάγκες του άρθρου ,  αλιεύσαμε για 3 επιβαίνοντα άτομα , με τρεις τότε συνολικά άδειες ψαρέματος( η συγγραφή του άρθρου έγινε με την ύπαρξη της ερασιτεχνικής άδειας αλιείας), 66 σουπιές, βάρους 8 κιλών. Το αλιεύσαμε θέλω να τονίσω , δεν σημαίνει επίσης ότι και κρατήσαμε!!! Οι σουπιές που παρέμειναν μέσα στο σκάφος ήταν 37 στον αριθμό,με μέσο βάρος από 200-400 γραμμάρια, ενώ πιάσαμε και μία που ξεπερνούσε το μισό κιλό!

Το να κρατάς το νόμιμο και ηθικό ψαρευτικό μερίδιο είναι πράξη ευθύνης και ψαρευτικής παιδείας. Οσο για τα μικρότερα μεγέθη σουπιάς που αλιεύτηκαν, αυτές πήραν το δρόμο της επιστροφής προς την θάλασσα, γιατί ήταν πολύ μικρές σουπιές, κάτω των επιτρεπόμενων ηθικών"νόμιμων" ορίων.

Το άρθρο για το ψάρεμα της σουπιάς από το σκάφος με την τεχνική του eging, δημοσιεύτηκε στο site www.carp-matchfishing.gr και μπορείτε να το δείτε στο ακόλουθο link-Το ψάρεμα της σουπιάς με την τεχνική του eging, από το σκάφος.

soypia-net-eging-carp-matchfishing-gr.jpg

Επίσης τις σουπιές τις οποίες σκοπεύσαμε να κρατήσουμε, τις θανατώσαμε άμεσα με το ειδικό καρφί Ika Shime , χωρίς να τις ταλαιπωρήσουμε και να γεμίσουμε όλη την βάρκα με μελάνια. Σε κάθε θήραμα αξίζει ο σεβασμός, και αυτό είναι ένα μεγάλο ζητούμενο στο ψάρεμα γενικότερα.

yamashita-spike-eging-carp-matchfishing-gr.jpg 

Να είστε όλοι καλά , και ελπίζω κάποια στιγμή να  βρούνε απήχηση οι προβληματισμοί μας...

www-carp-matchfishing-gr-logo.jpg

 

© Copyright: Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που παρουσιάζονται σε αυτή την ιστοσελίδα αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε φωτογράφου που δημοσιεύει εδώ και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του carp-matchfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.