Match
Greek Bulgarian Croatian Czech Danish Dutch English French German Italian Polish Romanian Russian Spanish

match-fishing-3-basic-rigs-3-basikes-armatosies-eggleziko-carpmatchfishing3 κλασσικές αρματωσιές για την τεχνική του Match Fishing

Του Δημήτρη Σφαλτού

Aρματωσιές για το ψάρεμα του match fishing υπάρχουν πολλές για κάθε περίσταση και εξειδικεύοντας το θήραμα μπορούν να υπάρξουν ακόμη περισσότερες!

Στις περισσότερες όμως περιπτώσεις ψαρέματος με ήπια ρεύματα, 3 είναι οι πιο κύριες αρματωσιές , που μπορούν να μας βγάλουν από την δύσκολη θέση και να μας βοηθήσουν πραγματικά για να βελτιώσουμε το ψάρεμά μας. Ας τις δούμε με λεπτομέρειες, για να ξέρετε που θα τις χρησιμοποιήσετε και που απευθύνονται.

 

 

 

 

 

ΟΙ 3 ΑΡΜΑΤΩΣΙΕΣ  

armatosia-match-afrou

 

1)   Ψάρεμα στον αφρό / Αρματωσιά on the drop

Ξεκινώντας από το ψάρεμα στον αφρό  , θα χρησιμοποιήσουμε μια  σταθερή αρματωσιά, με μακρύ αόρατο παράμαλο.

Το παράμαλο δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα ¾ του μήκους του καλαμιού, για να μπορούμε να αποχιάζουμε ελεύθερα.

Για πάραδειγμα , εαν το καλάμι μας έχει το κλασσικό μήκος των 4,20 μέτρων, το παράμαλο δεν μπορεί να υπερβεί τα 3,5 μέτρα, για να βάλουμε το ψάρι μέσα στην απόχη, και να μην χτυπήσει ο φελλός στο δαχτυλίδι κορυφής του καλαμιού.

Η σταθεροποίηση του φελλού θα γίνει με μολύβια πλαστικοποιημένα μπροστά και πίσω από τον φελλό, ή ακόμα καλύτερα να βάλουμε μια πλαστική σφήνα για να πατήσουμε τα μολύβια και να προστατέψουμε την λεπτή μάνα.

Το παράμαλο θα συνδεθεί με θηλιές και το μήκος του δεν θα ξεπερνά τις 2,5 οργιές(περίπου 3.5 μέτρα).

Η χρήση αυτής της αρματωσιάς χρειάζεται εμπειρία στο κάρφωμα, γιατί το παράμαλο κάνει μεγάλο τόξο και θα πρέπει να έχουμε την γνώση της κατεύθυνσης των ρευμάτων για να καρφώσουμε προς την σωστή πλευρά..

Η χρήση αυτής της αρματωσιάς είναι πολύ καλύτερη με ένα μακρύ match καλάμι των 4,5 μέτρων, ή με ένα καλάμι bolognese, που επιτρέπει μεγαλύτερο άπλωμα της αρματωσιάς και λιγότερα μπλεξίματα με ογκώδη δολώματα.

Συστήνεται επίσης για την χρήση με ζωντανά μεγάλα δολώματα, όταν τα αρπακτικά (λαβράκια, μελανούρια, κοκκάλια, σκουμπριά, ζαργάνες κτλ) κυνηγούν στον αφρό.

Σε μερικές περιπτώσεις μπορείτ ενα βάλετε και ένα πολύ μικρό βαρίδι των 0,05-0,10 γραμμαρίων , για να κατεβαίνει λίγο πιο γρήγορα το δόλωμα σε ήπια ρεύματα. Μεγάλη προσοχή όμως να μην το πατήσετε πολύ δυνατά στο λεπτό παράμαλο, γιατί θα κοπεί πολύ εύκολα!

 

 

armatosia-match-midwater

 

2)   Ψάρεμα στα μεσόνερα

Για να πετύχουμε ένα αργό κατέβασμα της αρματωσιάς στα μεσόνερα και να έχουμε όσο το δυνατόν μικρότερα τόξα, θα πρέπει  να τοποθετήσουμε μικρά μολυβάκια σε ίσες αποστάσεις , ώστε να ευθυγραμμίζεται πιο εύκολα το παράμαλο.

Ανάλογα το επιθυμητό βάθος μπορούμε να επιλέξουμε σταθερή ή ακόμα και συρόμενη αρματωσιά.

Με φελλό +1 το κατέβασμα γίνεται πολύ αργό , ενώ με +2, +3 το αυξανόμενο βάρος drop προσδίδει μεγαλύτερη ταχύτητα καθόδου.

Oι ίσες αποστάσεις των μολυβιών είναι το κλειδί για την σωστή παρουσίαση του δολώματος, όπως και ένα παράμαλο της τάξης των 1-1, 5 μέτρων.

Με συνθήκες ελαφρού κυματισμού συστήνουμε την χρήση bodied waggler φελλού για μακρινές βολές , ενώ στην απουσία ρευμάτων έναν straight διάφανο ίσιο, για μεγαλύτερη ευαισθησία στις καχύποπτες τσιμπιές.

Οι αποστάσεις των βαριδιών μεταξύ τους κυμαίνονται ανάλογα με το βάθος, την δύναμη των ρευμάτων, και των ψαριών που αναζητούμε ,στα μήκη των 2 με 4 εκατοστών .

Μην ξεχνάτε ποτέ να τοποθετήσετε τα βαρίδια που θα σταματάνε τον φελλό σε μήκος πάνω από την κύρια συστοιχία βαριδιών (κοντά στο παράμαλο), όσο το μήκος του παράμαλου.

Λόγω της φυσιολογίας των ελληνικών ψαρότοπων, σε σχέση με τα ήπια ρεύματα που επικρατούν, η συγκεκριμένη αρματωσιά είναι ίσως η πιο πολυχρησιμοποιημένη στα ψαρέματά μας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

armatosia-match-rig-depthwater

 

3)    Ψάρεμα στον βυθό/ήπια ρεύματα

Το ψάρεμα στον βυθό χρειάζεται την πλήρη γνώση των υποθαλάσσιων ρευμάτων, όπως και  ότι θέλουμε το κάτω μέρος της αρματωσιάς να είναι σταθεροποιημένο στα δύο μέτρα πάνω από τον βυθό.

Το κλασικό ερμάτισμα για το ψάρεμα στα γλυκά νερά δίνει την λύση σε αυτή την περίπτωση , με ένα συγκεντρωμένο αριθμό βαριδιών  στο κάτω μέρος και τρεις ομάδες από droppers βαρίδια, που θα κατευθύνουν το παράμαλο προς τον βυθό με ομαλό τρόπο.

Οι αποστάσεις των μολυβιών για να γλιτώσουμε τα ανεπιθύμητα μπλεξίματα είναι 15, 25 και 35 πόντους, με ένα κοντό παράμαλο στα 35-45 εκατοστά.

Η συγκεκριμένη αρματωσιά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλα ψαρέματα, όπως σε αυτό του σαργού, του λαβρακιού, του μεγάλου κέφαλου, και του μελανουριού, με μεγάλη επιτυχία.

Προσοχή θα πρέπει να δοθεί στο κενό μεταξύ του φελλού και των τελευταίων μολυβιών της αρματωσιάς.

Επειδή υπάρχει συγκεντρωμένο βάρος μπροστά και τα μολύβια θα φεύγουν πρώτα στην βολή –με σχετικά ελαφριούς φελλούς-θα πρέπει αυτή  η απόσταση  να είναι μεγαλύτερη από το μήκος του παράμαλου και το μήκος όλων των μολυβιών της αρματωσιάς.

Στα μεγάλα ψάρια θα έχουμε περισσότερες επιτυχίες εάν αυξήσουμε το μήκος μιας σταθερής αρματωσιάς και πετύχουμε ένα πολύ αργό κατέβασμα σε σταθερά κινούμενα ρεύματα.

Έτσι για να επιτύχουμε αυτό το σκοπό θα χειριστούμε τα μακρύτερα match  καλάμια των 4,2 και 4,5 μέτρων, ή θα καταφύγουμε στην καλή λύση των καλαμιών  Bolognese.

Πράγματι ένα καλάμι Bolognese  της τάξης των 5,6 ή και των 7 μέτρων μπορεί να χρησιμοποιηθεί με αξιώσεις στο άπλωμα μιας μακριάς αρματωσιάς , ελαχιστοποιώντας τα μπερδέματα και κάνοντας την πάλη με ένα μεγάλο ψάρι πραγματική εμπειρία.

Καλή σας επιτυχία!

 

www-carp-matchfishing-gr-logo.jpg

© Copyright: Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που παρουσιάζονται σε αυτή την ιστοσελίδα αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε φωτογράφου που δημοσιεύει εδώ και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του carp-matchfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.