Συστήματα βαριδιού Carp
Greek Bulgarian Croatian Czech Danish Dutch English French German Italian Polish Romanian Russian Spanish

Συστήματα βαριδιού carp

Semi-fixed-lead-system-with-sleeves-rig-carpmatchfishingΗ ημισταθερή αρματωσιά με sleeves κατά του μπερδέματος-Semi fixed lead system rig with anti tangle sleeves-για το ψάρεμα του κυπρίνου

Του Δημήτρη Σφαλτού
Κλασική και λιτή στα εξαρτήματα αρματωσιά, πρόκειται για μια παραλλαγή της συρόμενης (Run rig lead system), αλλά σε αυτή την περίπτωση το βαρίδι με το στριφτάρι του σφηνώνει πάνω σε ένα anti tangle sleeve.

Αυτή η αρματωσιά ανήκει στις ημισταθερές, δηλαδή σε αυτές που το βαρίδι μετακινείται όταν ασκηθεί σημαντική δύναμη και πίεση, κατά το κάρφωμα του κυπρίνου. Είναι πολύ απλή στην κατασκευή της, χρειάζεται ένα οδηγό κατά του μπερδέματος (solid tube, leadcore, anti tangle tube ή snag leader), δύο anti tangle sleeves και ένα παράμαλο με στριφτάρι , κατά προτίμηση coated. Τα δύο sleeves σφηνώνουν ερμητικά πάνω στους κρίκους του στριφταριού του παράμαλου, και δημιουργούν έναν μακρύ αποστάτη.

Η ημισταθερή αρματωσιά με sleeves δεν είναι και η πιο αεροδυναμική του carpgishing, το βαρίδι στροβιλίζεται αρκετά συχνά κατά τη βολή, και συστήνεται να χρησιμοποιείται για ψάρεμα σε μεσαίες αποστάσεις. Για την καλύτερη λειτουργία της αρματωσιάς συστήνονται τα σταθερά με στριφτάρι βαρίδια πεπλατυσμένο αχλάδι (flat pear),τετράγωνο αχλάδι (square pear) , και πεπλατυσμένο βαρίδι με ακίδες (grip lead).

Τα βαρίδια για να μην έχουμε προβλήματα στην βολή, τα εφοδιάζουμε με ένα σωληνάκι (sleeve) για να καλύψουμε τον κρίκο και το στριφτάρι τους.

the-drop-off-lead-system-rig-for-chod-helicopter-rigs-carpmatchfishingΤο σύστημα απόσπασης του βαριδιού σε Chod/Helicopter αρματωσιές-drop off lead system for chod/Helicopter rigs-για το ψάρεμα του κυπρίνου

Του Δημήτρη Σφαλτού

Στα τελευταία χρόνια έχει γίνει πολύ μεγάλη κουβέντα σχετικά με τις αρματωσιές που επιτρέπουν την απόσπαση του βαριδιού στο ψάρεμα του κυπρίνου/carpfishing, ειδικά όταν ο βυθός έχει πολλά σκαλώματα, πέτρες, κλαδιά, ρίζες, βυθισμένα δέντρα, και θέλουμε να έχουμε τις περισσότερες πιθανότητες να πάρουμε ένα μεγάλο ψάρι. Για αυτό το λόγο κατασκευάστηκαν οι πρώτες αρματωσιές απόσπασης του βαριδιού με inline συρόμενα βαρίδια: Το σύστημα απόσπασης του βαριδιού-drop off lead system-για το ψάρεμα του κυπρίνου

Έπρεπε όμως να δοθεί μια λύση όταν θέλαμε να ψαρεύουμε σε μακρινές αποστάσεις με μια αρματωσιά τύπου Chod rig ή Helicopter rig και ένα περιστρεφόμενο παράμαλο δολωμένο με pop-up boilie. Η λύση έχει βρεθεί και ακούει στο όνομα σύστημα απόσπασης βαριδιού σε Chod/Helicopter αρματωσιά, και μπορεί να επιτευχθεί με απλό τρόπο. Στο τέλος από ένα σύνδεσμο κατά του μπερδέματος (solid leader-leadcore-anti tangle tube) δένουμε ένα στριφτάρι με έξτρα κρίκο(swivel with ring-ring swivel) ή σκέτο κρίκο. Παίρνουμε ένα σταθερό βαρίδι με στριφτάρι και με μια πένσα κόβουμε το στριφτάρι, ώστε να μείνει μόνο ο κρίκος του βαριδιού. Δένουμε τον κρίκο του στριφταριού με τον κρίκο του βαριδιού με μια λεπτή πετονιά (0,18-0,22) με απλούς κόμπους, έτσι ώστε εάν το βαρίδι πιαστεί κάπου να μπορεί να σπάσει πολύ εύκολα ο κόμπος και να αποσπαστεί η υπόλοιπη αρματωσιά με ένα πιασμένο κυπρίνο.

running-lead-system-rigs-carpmatchfishingΤο συρόμενο σύστημα βαριδιού-running lead system-για το ψάρεμα του κυπρίνου

Του Δημήτρη Σφαλτού
Το συρόμενο σύστημα του βαριδιού, αν και πολύ αποδοτικό, είναι πολύ παρεξηγημένο και δυστυχώς λίγο χρησιμοποιείται από τους ψαράδες του κυπρίνου.

Στηρίζεται σε απλά εξαρτήματα, ένα μεγάλο πλαστικό δακτύλιο με παραμάνα , όπου τοποθετείται το βαρίδι, και μέσα του ολισθαίνει το παράμαλο με την μάνα του μηχανισμού. Στο σημείο πριν το στριφτάρι μπορούμε να βάλουμε lead care, solid tubes, anti-tangle tubes , anti-abrasion shock leader , ή και σκέτη την πετονιά του μηχανισμού.

Το συρόμενο σύστημα βαριδιού εξασφαλίζει ότι ο κυπρίνος θα πάρει το δόλωμά μας χωρίς να νιώσει την παραμικρή αντίσταση, αφού το βαρίδι είναι συρόμενο. Το σύστημα αυτό έχει δώσει πολύ μεγάλα ψάρια, σε λίμνες όπου το συνηθισμένο σύστημα ήταν το κλιπ ασφαλείας.

 

inline-shocker-lead-system-rig-carpmatchfishingΤο σύστημα Shock με συρόμενο inline βαρίδι-shocker inline lead system-για το ψάρεμα του κυπρίνου

 

Του Δημήτρη Σφαλτού


Είναι μια παραλλαγή της αρματωσιάς shocker rig, αλλά αντί να χρησιμοποιηθεί το κλιπ του βαριδιού (lead clip), χρησιμοποιείται ένα συρόμενο inline βαρίδι. Πρόκειται για μια ημισταθερή αρματωσιά, με την παραμάνα του παραμάλου , ή το στριφτάρι, να βρίσκεται μέσα σε ένα inline συρόμενο βαρίδι, με μια σχετική σταθερότητα. Όταν θα ασκηθεί μια μέτρια πίεση, όπως και στο κλιπ ασφαλείας του βαριδιού  παραπάνω -για παράδειγμα το τράβηγμα του κυπρίνου μόλις πάρει το δόλωμα στο στόμα του, η παραμάνα βγαίνει από το inline βαρίδι ,και το τελευταίο ολισθαίνει σε ένα μικρό μήκος 10-20 εκατοστά. Το βαρίδι σταματάει την μετακίνησή του με μια χάντρα, η οποία μπαίνει σε σταθερό μήκος πάνω στο lead core, στο solid tube ή στο anti-tangle leader. Μόλις το βαρίδι σταματήσει πάνω στο συρόμενο inline βαρίδι, το ψάρι νιώθει αμέσως όλο το συγκεντρωμένο βάρος του βαριδιού και καρφώνεται αυτόματα και βίαια (shock του βαριδιού-shocker rig).

 

shocker-lead-clip-system-rig-carpmatchfishingTo σύστημα Shock του βαριδιού με κλιπ ασφαλείας -shocker lead clip system rig-για το ψάρεμα του κυπρίνου

 

Του Δημήτρη Σφαλτού


Είναι για μένα προσωπικά μία από τις πιο αποδοτικές αρματωσιές που έχω χρησιμοποιήσει στο ψάρεμα του κυπρίνου, και μακράν η αγαπημένη μου. Πρόκειται για μια ημισταθερή αρματωσιά, με την παραμάνα του παραμάλου να βρίσκεται μέσα σε κλιπ ασφαλείας του βαριδιού , με μια σχετική σταθερότητα.

Όταν όμως ασκηθεί μια μέτρια πίεση-για παράδειγμα το τράβηγμα του κυπρίνου μόλις καρφωθεί μόνος του από το βάρος του βαριδιού, η παραμάνα βγαίνει από το κλιπ ασφαλείας του βαριδιού  ,και το τελευταίο ολισθαίνει σε ένα μικρό μήκος 10-20 εκατοστά. Το βαρίδι σταματάει την μετακίνησή του με μια χάντρα, η οποία μπαίνει σε σταθερό μήκος πάνω στο lead core, στο solid tube ή στο anti-tangle leader. Με το σταμάτημα του βαριδιού πάνω στην χάντρα, ο κυπρίνος νιώθει αμέσως το βάρος (shock του βαριδιού), και καρφώνεται αυτόματα στην αρματωσιά μας. Shocker lead clip rig  είναι η διεθνής της ονομασία.

 

© Copyright: Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που παρουσιάζονται σε αυτή την ιστοσελίδα αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε φωτογράφου που δημοσιεύει εδώ και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του carp-matchfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.