Συστήματα βαριδιού Carp
Greek Bulgarian Croatian Czech Danish Dutch English French German Italian Polish Romanian Russian Spanish

safety-lead-clip-system-rig-carpmatchfishingΤο κλιπ ασφαλείας του βαριδιού-safety lead clip system-στο ψάρεμα του κυπρίνου και η μηχανική του

 

Του Δημήτρη Σφαλτού


Το κλιπ ασφαλείας του βαριδιού,  ή όπως αλλιώς συνηθίζεται απελευθερωτής βαριδιού, είναι ίσως το πιο κοινό σύστημα τοποθέτησης βαριδιού στο ψάρεμα του κυπρίνου.

Αποτελείται από μια πλαστική κοίλη υποδοχή όπου μπαίνει σφικτά το στριφτάρι του παράμαλου και από κάτω σε ένα πλαστικό άγκιστρο τα βαρίδι μας , και μια  σφήνα ελαστικής σιλικόνης στο πίσω μέρος που ασφαλίζει το βαρίδι στην θέση του. Το πρώτο εξάρτημα είναι το κλιπ βαριδιού (lead clip) και το δεύτερο η ελαστική σφήνα (tail rubber).

Το κλιπ ασφαλείας του βαριδιού είναι το πιο διαδεδομένο σύστημα βαριδιού στο ψάρεμα του κυπρίνου, γιατί μπορεί να απασφαλίσει το βαρίδι μας εάν μπλεχτεί σε κάποιο εμπόδιο του βυθού (κλαδιά, χόρτα, λάσπη, φύκια), πριν τραβηχτεί το στριφτάρι από μέσα του.

 

Είναι πολύ καλύτερα να απασφαλιστεί το βαρίδι από τα εμπόδια του βυθού, και να σιγουρέψουμε τον κυπρίνο που έχει πιαστεί, προτού αυτός μπλεχτεί πρώτος σε σκαλώματα . Η βασική αρχή του κλιπ ασφαλείας είναι ότι πρέπει να τραβηχτεί πρώτα το βαρίδι από την αρματωσιά, προτού τραβηχτεί το στριφτάρι.

Είναι το καλύτερο σύστημα για να εξασφαλίσουμε ότι ένας κυπρίνος δεν θα φύγει με την αρματωσιά στο στόμα του και να κινδυνεύει να μπλεχτεί κάπου το βαρίδι και να πεθαίνει. Όταν το βαρίδι φύγει από την αρματωσιά με το ψάρι πάνω, η μάχη θα δοθεί στα ανώτερα στρώματα του νερού,  χωρίς τον κίνδυνο το βαρίδι να μπλεχτεί στα σκαλώματα του βυθού.

Το κλιπ του βαριδιού είναι εύκολο να τοποθετηθεί στην αρματωσιά carp. Χρειάζεται μόνο όταν βάλουμε το βαρίδι πάνω του ,να σαλιώσουμε το κλιπ βαριδιού και μετά να βάλουμε την σφήνα. Έτσι εξασφαλίζουμε το ομαλό και εύκολο τράβηγμα/απασφάλιση του βαριδιού, όταν αυτό επιτάσσεται.Το κλιπ του βαριδιού μπορεί να εφοδιαστεί με όλα τα παράμαλα, με νήμα ή πετονιά. Πολύ αποδοτικό είναι με το παράμαλο DS, και με τα παράμαλα επικάλυψης pvc.

Ψαρεύεται σε όλους τους βυθούς, πετρώδεις, με πολύ βλάστηση, με πολλά σκαλώματα και λιγότερο στην πολύ πηχτή λάσπη που πιθανόν θα τραβήξει το βαρίδι μέσα της. Για πίσω από την σφήνα του κλιπ προτιμάται το lead core, solid tubes και anti-tangle tubes, για να μην μπλέκεται το παράμαλο κατά την βολή μας. Ανευρίσκεται σε πολλά χρώματα για να ταιριάζει με τον εκάστοτε βυθό.

www-carp-matchfishing-gr-logo.jpg

 

© Copyright: Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που παρουσιάζονται σε αυτή την ιστοσελίδα αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε φωτογράφου που δημοσιεύει εδώ και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του carp-matchfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.