Vertical Jigging
Greek Bulgarian Croatian Czech Danish Dutch English French German Italian Polish Romanian Russian Spanish

sfyrida me silikoni jigging an carpmatchfishingJigging με σιλικόνες στον βυθό: Μια θαυμάσια και αποδοτική τεχνική για τα ψαρέματα των αρπακτικών από το σκάφος
Του Φίλιππου Σίντου

Αγαπητοί μου φίλοι, θα προσπαθήσω μέσα από αυτό το άρθρο να σας μεταφέρω την εμπειρία μου για το ψάρεμα με σιλικόνες από το σκάφος . Πρόκειται για μια πολύ αποδοτική τεχνική, καθώς η αληθοφανής κίνηση της σιλικόνης στα στρώματα του βυθού της θάλασσας, δεν αφήνει τα αρπακτικά αδιάφορα.

Το ψάρεμα αυτό έχει στοιχεία από το Jigging, το Shore Jigging , και το spinning, κάτι που το κάνει ακόμη πιο ενδιαφέρον...

 

 

 

 

Θα ξεκινήσω με την επιλογή εξοπλισμού για τη συγκεκριμένη τεχνική, μιας και είναι από τα πιο σημαντικά κομμάτια αυτού του άρθρου.

ΤΟ ΚΑΛΑΜΙ

Το καλάμι που θα επιλέξουμε για το ψάρεμα με σιλικόνες θα πρέπει να κυμαίνεται ανάμεσα στις 6-12 lbs και στο μέγεθος 2,20-2,40m. Ο λόγος είναι απλός, για να μπορέσουμε να δώσουμε ζωή στη σιλικόνη μας πιο εύκολα από οτι με ένα σκληρότερο καλάμι, και για να μπορούμε να δουλέψουμε σε διαφορετικά βάθη. Ενα σκληρότερο καλάμι θα κάνει πιο απότομη την πλεύση μας, πράγμα που δεν είναι καλό για μια ευαίσθητη σιλικόνη.

synagrida silikoni jigging carpmatchfishing

Η καλύτερη πλεύση και κίνηση του τεχνητού δολώματος επιτυγχάνεται όταν χρησιμοποιούμε μεγαλύτερες μολυβοκεφαλές στα πιο βαθιά νερά, και μικρότερες στα πιο ρηχά σημεία. Σημαντικό στοιχείο σε αυτή την τεχνική είναι η διαφορά βάθους ,διότι σε ένα κομμάτι με 70 μέτρα θα χρησιμοποιήσουμε μια σιλικόνη με μολυβοκεφαλή 90-120 γρ , για να μένει όσο πιο κοντά στο βυθό η σιλικόνη μας , ενώ σε πιο ρηχά νερά θα δουλέψουμε κεφαλές από 40 γρ έως 60 γρ.

silikones jigging skafos sfyrida carpmatchfishing

Πάλι εδώ να επισημάνω, πως ο λόγος είναι πως θέλουμε με την κίνηση του καλαμιού μας η σιλικόνη να επιστρέφει στο βυθό όσο πιο φυσιολογικά γίνεται, και να μην φεύγει σαν βαρίδι στο βυθό. Η τελευταία κίνηση ξενίζει πολύ τα ψάρια, και φυσικό είναι να πονηρεύονται. Μια φυσική κίνηση με την σιλικόνη μας να κατεβαίνει σε γωνία, ή να κολυμπάει οριζόντια, είναι ότι καλύτερο.

Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ

Οι απόψεις στο θέμα του καλύτερου μηχανισμού είναι αντικρουόμενες . Εγώ προσωπικά, επιλέγω να δουλεύω με μηχανισμό κάθετου τυμπάνου . Η επιλογή αυτή δεν γίνεται τυχαία ,απλά κάνει το ψάρεμα με σιλικόνη πιο εύκολο στη μετάδοση της κίνησης στο τεχνητό μας, επίσης μας βοηθάει να δουλεύουμε τη σιλικόνη σαν να κάνουμε (spinning), όπως και πρέπει να δουλεύει.

sfyrida silikoni jigging an carpmatchfishing

Το μέγεθος και η σχέση περιστροφής παίζουν και αυτά το ρόλο τους. Θα επιλέξουμε ένα μηχανισμό με μέγεθος από 4000 έως και 6000, με σχέση περιστροφής όσο πιο κοντά στο 6:1 ,δηλαδή χρειαζόμαστε περίπου 100 έως 110 εκατοστά ανά μανιβελιά. Αυτό γίνεται για να είναι πιο ομαλές και γρήγορες οι ανακτήσεις μας, αφού πολλές φορές ψαρεύουμε σε ρεύματα, που κάνουν μια μικρή «κοιλιά» στο νήμα μας, όταν ανακτούμε την σιλικόνη.

ΤΟ ΝΗΜΑ

Εδώ θα προτιμήσουμε να χρησιμοποιήσουμε ένα νήμα από PE 1,5-PE 2,5, με συνέπεια όσο πιο μικρή η διάμετρος, τόσο καλύτερη η επαφή μας με τη σιλικόνη μας. Αυτό το επιλέγουμε με τον εξής γνώμονα.

sfyrida silikoni red jigging carpmatchfishing

Όσο πιο μεγάλο το βάθος και η ύπαρξη υποθαλάσσιων ρευμάτων, το νήμα μας επειδή έχει μεγάλη διάμετρο, χάνεται η άμεση επαφή με το τεχνητό, άρα αυξάνεται η πιθανότητα της απώλειας του καρφώματος στο χτύπημα του ψαριού. Άλλο ένα ατυχές επακόλουθο είναι ότι χάνουμε πολύ από την μετάδοση της σωστής κίνησης στη σιλικόνη.

ΤΟ ΠΑΡΑΜΑΛΟ

Εδώ η επιλογή μας θα γίνει ανάλογα με το βυθό που ψαρεύουμε. Δόξα το Θεό με τα βυθόμετρα τελευταίας τεχνολογίας που έχουμε οι περισσότεροι, μας δίνεται η δυνατότητα να γνωρίζουμε τον βυθό που ψαρεύουμε.

sfyrida silikoni jigging red mouth carpmatchfishing

Έτσι με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να επιλέξουμε τη διάμετρο του παραμαλού μας . Χρησιμοποιούμε fluorocarbon, για να μην χάνεται η αντοχή της πετονιάς, αφού ως γνωστό το fluorocarbon δεν απορροφά νερό . Σε ένα άγριο βυθό θα προτιμήσουμε να δουλέψουμε ένα παράμαλλο διαμέτρου από 0,50-0,55mm, ενώ σε ένα πιο ομαλό βυθό συστήνω παράμαλλο από 0,40- 0,45mm. H ένωση παραμάλου με τη σιλικόνη προτείνω να γίνετε με solid ring και split ring στη σιλικόνη, για να υπάρχει η δέουσα αντοχή και η σωστή κίνηση.

ΟΙ ΣΙΛΙΚΟΝΕΣ

Εδώ τώρα μπορώ να γράψω ένα άρθρο ολόκληρο, πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο κομμάτι ελεύθερης επιλογής για τις σιλικόνες που θα χρησιμοποιήσουμε. Τα πιο κλασικά σχήματα είναι αυτά των ψαριών, με ουρά τύπου shad. Υπάρχουν και τα μακρόστενα χέλια, που κάνουν θραύση σε σφυρίδες και συναγρίδες. Οι μακρόστενες σιλικόνες , που μοιάζουν με ψάρια όπως η ζαργάνα, είναι πάντα χρήσιμες στο ψάρεμα μας. Τέλος, κάποιες νέες απομιμήσεις καλαμαριού, έχουν δώσει καλά αποτελέσματα στις συναγρίδες, στις σφυρίδες και στα μαγιάτικα.

silikones jigging m carpmatchfishing

Θα σας προτείνω να δουλέψετε μεγέθη σιλικόνης από 140mm – 250mm, και για να μη παρεξηγηθούμε με τους λάτρεις του παράκτιου ψαρέματος με σιλικόνες, απευθύνομαι σε ψάρια όπως συναγρίδες , στήρες , σφυρίδες ,ροφούς και όλα τα κόκκινα σε ψάρεμα βυθού. Γιατί σιλικόνες μπορούμε να δουλέψουμε και σε συρτή αφρού , όπως και σε συρτή στα μεσόνερα. Ειδικά, ψαρεύοντας σε μεγάλες απότομες ξέρες, ήρθαμε πολλές φορές αντιμέτωποι με τα μαγιάτικα, που δεν είχαν κανένα πρόβλημα να χτυπήσουν στις σιλικόνες μας.

magiatiko me silikoni carpmatchfishing

ΟΙ ΠΛΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΙΛΙΚΟΝΗΣ

Πάμε στο τελευταίο και σημαντικότερο κομμάτι της τεχνικής του ψαρέματος από σκάφος με σιλικόνες στον βυθό . Αυτό είναι ο τρόπος που δουλεύουμε τη σιλικόνη . Εδώ θέλω να ξεκαθαρίσω πως ο καθένας ψαράς θα πρέπει  να βάλει τη φαντασία του να δουλέψει , και να σκεφτεί ποιο είναι το ζητούμενο! Θέλουμε να κάνουμε την σιλικόνη να «οργιάζει» στο βυθό, δηλαδή να την κάνουμε να συμπεριφέρεται σαν ένα αληθινό ψάρι, απλά όμορφα και ωραία.

silikoni jigging sfyrida stoma carpmatchfishing

Υπάρχει όμως μια βασική διαφοροποίηση από το καθαρόαιμο vertiacal jigging με βαριούς πλάνους, και αυτό είναι η κίνηση. Η σιλικόνη χρειάζεται πιο απαλές κινήσεις σε σχέση με τους πλάνους, και όχι τόσο απότομες και κοφτές.

Ας δούμε συνοπτικά τις πιο αποδοτικές πλεύσεις που εφαρμόζουμε στα ψαρέματά μας, μην ξεχνάτε ότι ψαρεύουμε με σιλικόνες με μεγάλες βαριές μολυβοκεφαλές κάθετα από το σκάφος, μιλάμε λοιπόν για ψάρεμα τύπου vertical jigging.

Πλεύση 1η

Αφήνουμε να πατώσει η σιλικόνη. Με σταθέρη ανάκτηση πραγματοποιούμε γύρω στις 6-7 μανιβελιές, και ξαναφήνουμε να πατώσει . Στην συνέχεια μπορούμε να κάνουμε κάποια long χτυπήματα με το καλάμι (9-12 με το ρολόι), και επαναλαμβάνουμε.

jigging silikoni kokkini sfyrida carpmatchfishing
Πλεύση 2η

Αφήνουμε να πατώσει η σιλικόνη. Κάνουμε γρήγορη ανάκτηση γύρω στις 10 μανιβελιές. Θα παρατηρήσετε με τον καιρό ότι δεν είναι λίγες οι φορές που συναγρίδες έχουν σηκωθεί από το βυθό,μέχρι και 15 μέτρα από κάτω, κυνηγώντας την σιλικόνη μας για να την αρπάξουν.

synagrida me silikoni fish carpmatchfishing

Πλεύση 3η

Αφήνουμε να πατώσει η σιλικόνη και κάνουμε long χτυπήματα επί σειρά επαναλήψεων, με αρκετές παύσεις της κίνησης. Στις παύσεις αφήνουμε την σιλικόνη να πέσει ξανά προς τον βυθό. Με αυτή την τεχνική πλεύση δίνουμε τη δυνατότητα  στη σιλικόνη να χτυπάει η μολυβοκεφαλή στο βυθό, προκαλώντας με το θόρυβο που κάνει σε κάποιο βράχο, ή με το νέφος που σηκώνει σε κάποια λασπώδη τραγάνα.

synagrida silikoni red antr carpmatchfishing

Ελπίζω να σας βοηθήσει και να πιάσει τόπο το άρθρο μου ,θέλω να ευχαριστήσω το Γιώργο Φαντάρο για ότι βοήθεια μου έχει προσφέρει στο ψάρεμα, και να πω δημόσια πως είναι ένα άτομο που έχει κερδίσει τη φιλία μου στο μέγιστο! Ευχαριστώ και εύχομαι καλές θάλασσες σε όλους, τα φιλιά μου από τα όμορφα Γιάννενα σε όλη την όμορφη Ελλάδα!

sfyrida silikoni jigging ant carpmatchfishing

www carp matchfishing gr logo.jpg

© Copyright: Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που παρουσιάζονται σε αυτή την ιστοσελίδα αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε φωτογράφου που δημοσιεύει εδώ και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του carp-matchfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.