Casting
Greek Bulgarian Croatian Czech Danish Dutch English French German Italian Polish Romanian Russian Spanish

sargos-rockfishing-carp-matchfishing-gr.jpgΤΟ ΨΑΡΕΜΑ ΤΟΥ ΣΑΡΓΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΟΥ ROCK FISHING

Του Δημοσθένη Βελισσάρη

Φωτογραφίες: Δημοσθένης Βαλισσάρης, Δημήτρης Σφαλτός

Με τον ερχομό του χειμώνα κυρίως, αλλά και των υπόλοιπων εποχών, ο σαργός μονοπωλεί το ενδιαφέρον των ψαράδων του casting.

Οι εποχές που τα μεγάλα κοπάδια των σαργών επισκέπτονται τα ρηχά σημεία των ακτών μας, και υπόσχονται συναρπαστικές και αξιόλογες νύχτες ψαρέματος.

Και βέβαια , το ψάρεμά του από τα βράχια με την τεχνική του rock fishing αποτελεί μια πρόκληση για όλους μας...

 

 

ΤΟΠΟΙ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΟΥ ΣΑΡΓΟΥ


Ο σαργός είναι ένα ψάρι που το χαρακτηρίζει η φοβία. Ως λάτρης της ησυχίας, την καλοκαιρινή περίοδο που οι ακτές μας κατακλύζονται από λουόμενους, σκάφη, βάρκες κτλ, εγκαταλείπει τα ρηχά μέρη, και επιστρέφει στις πρώτες μπόρες, στις πρώτες φουρτούνες του Σεπτέμβρη και του Οκτώβρη, όταν όλες οι ακτές έχουν ησυχάσει από την πολυκοσμία.

sargos-rock-fishing-carp-matchfishing-gr-vasilis.jpg

 

Αυτή την περίοδο θα τον βρούμε πολύ κοντά στην ακτή, συνήθως στο πρώτο μεγάλο σκαλί του κύματος, έως τη ρίζα ενός κάβου και από τα μπλόκια του λιμανιού προς την εσωτερική υπήνεμη πλευρά του. Άλλωστε αυτή την εποχή είναι και το πιο πιθανό θήραμα, το οποίο υπόσχεται άλλοτε τραβήγματα που ανεβάζουν την αδρεναλίνη στο κόκκινο και άλλοτε νύχτες...προσμονής!

way-to-rockfishing-carp-matchfishing-gr.jpg


Ο ΣΩΣΤΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ


Εδώ τα ντούρα καλάμια και οι μηχανισμοί τύπου surf casting, σχεδόν επιβάλλονται. Δεν είναι μόνο ότι ερχόμαστε με ένα εξαιρετικό δυνατό ψάρι, όπως ο σαργός, είναι και ότι ερχόμαστε αντιμέτωποι με τα τραχιά βράχια, την νύχτα που δυσχεραίνει τις προσπάθειές μας, τα βαθιά νερά και τα ισχυρά ρεύματα ενός κάβου.

waiting-for-fish-rockfishing-carp-matchfishing-gr.jpg

Εάν λάβουμε υπόψη ότι ψαρεύουμε κυρίως νύχτα τον σαργό, όλα τα παραπάνω κρύβουν πολλές παγίδες και θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στα ψαρέματά μας. Εάν δεν είμαστε καλά εξοπλισμένοι, καλό θα είναι διαλέξουμε ένα πιο προσιτό σημείο για ψάρεμα, παρά τα απρόσιτα βράχια.


Καλάμια ντούρα, που το casting weight θα πρέπει να υπερβαίνει τα 150 γραμμάρια(5 οz), είναι τα πιο ιδανικά. Επίσης οι μηχανισμοί με μεγάλη δύναμη έλξης και μεγάλη χωρητικότητα σε πετονιά, είναι ιδανικοί για το casting από τα βράχια. Η μισινέζα με την οποία θα εφοδιάσουμε τον μηχανισμό μας, εάν δεν χρησιμοποιούμε shock leader, καλό θα είναι να είναι ενισχυμένη, καθώς θα τρίβεται στα βράχια ή στις βραχώδεις αποχές. Μια διάμετρος λοιπόν , στα 0,40 χιλ. είναι ότι πιο κατάλληλο.

Εάν όμως χρησιμοποιούμε shock leader, θα πρέπει να ανεβάσουμε λίγο τις διαμέτρους σε σχέση με τις διαμέτρους που χρησιμοποιούμε στα ψαρέματα από την παραλία, όχι γιατί έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα ιδιαίτερα μεγάλο θήραμα, αλλά γιατί η εκάστοτε μορφολογία που ψαρεύουμε τον σαργό μας το επιβάλλει.

rods-rockfishing-carp-matchfishing-gr.jpg


Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι γενικά στο rock fishing το τελευταίο που μας ενδιαφέρει είναι οι μακρινές βολές και οι μεγάλες αποστάσεις. Τις περισσότερες φορές ο σαργός βρίσκεται ακριβώς κάτω από τα πόδια μας, οπότε μια μισινέζα με διάμετρο 0,35 χιλ. και ένα shock leader της τάξης των 0,45-0,55 χιλ. είναι ότι καλύτερο.


Για το παράμαλο που θα χρησιμοποιήσουμε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι εκείνο το κομμάτι της πετονιάς που έρχεται σε άμεση επαφή με το ψάρι. Η λογική μας είναι ότι θα πρέπει να είναι από αόρατο υλικό ή fluorocarbon, όμως έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα ψάρι διόλου δύσκολο στο τσίμπημα.

sargos-rockfishing-velisaris-carp-matchfishing-gr.jpg

 

Ο σαργός όταν θελήσει να φάει, το κάνει χωρίς δισταγμό, αφήνοντας ελάχιστες πιθανότητες να ξεφύγει από το αγκίστρι μας. Δηλαδή χάνει πάρα πολύ την επιφυλακτικότητά του, οπότε αυτό που χρειαζόμαστε στην πραγματικότητα είναι ένα πολύ δυνατό παράμαλο, για να τον σιγουρέψουμε, και όχι απαραίτητα fluorocarbon, καθώς ψαρεύουμε σαργούς και όχι τσιπούρες. Αυτά λοιπόν είναι τα πιο βασικά στοιχεία του εξοπλισμού που θα χρειαστούμε. Υπάρχουν όμως κάποιες λεπτομέρειες, που καλό θα είναι να μην τις αμελήσουμε...


ΣΤΑΘΕΡΗ Η ΣΥΡΟΜΕΝΗ ΑΡΜΑΤΩΣΙΑ


Είναι ένα ερώτημα που γεννιέται μετά από ένα επιτυχημένο ή αποτυχημένο ψάρεμα σαργών. Εδώ θα αναλύσουμε τα «υπέρ» και τα «κατά» τους, και εσείς θα κρίνετε ποια θα είναι η καλύτερη αρματωσιά για το ψάρεμά σας.


Τα πλεονεκτήματα της σταθερής αρματωσιάς είναι πρώτον ότι σπάνια θα σκαλώσει στον βυθό, καθώς δύσκολα μετακινείται από τα ρεύματα, και δεύτερον ότι προσδίδει ακαριαίο κάρφωμα. Στα μειονεκτήματα είναι , όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα μεγάλο και πονηρό σαργό, μπορεί να αντιληφθεί πιο εύκολα την παγίδα, αφού το δόλωμα είναι σταθερό και δεν μετακινείται.

rockfishing-rigs-carp-matchfishing-gr


Στα υπέρ της συρόμενης είναι το γεγονός , ότι εάν οι σαργοί τρώνε μίζερα, τότε σπάνια καταλαβαίνουν την παγίδα, αφού μπορούν με το δόλωμα να τραβούν ελεύθερα πετονιά. Στα κατά της είναι ότι εύκολα παρασύρεται από τα ρεύματα, με σχέση με τη σταθερή και το παράμαλο μπερδεύεται πιο εύκολα πάνω στη μάνα. Αυτά είναι τα υπέρ και τα κατά για τιε δύο προτεινόμενες αρματωσιές.

Εσείς θα κρίνετε πια είναι η πιο κατάλληλη στο ψάρεμα του σαργού, αφού λάβετε υπόψιν την κατάσταση της θάλασσας, τα ρεύματα και την ύπαρξη μεγάλων και πονηρών σαργών. Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάτε είναι ότι και οι δύο έχουνε πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό τους, σημάδι ότι όταν χρησιμοποιούνται κατάλληλα, αγγίζουν την επιτυχία.

sargos-velissaris-rockfishing-carp-matchfishing-gr.jpg


Καλό θα είναι στο ψάρεμα του σαργού από τα βράχια , να ψαρεύουμε με μονάγκιστρη αρματωσιά και ποτέ με διπλάρι. Ο βυθός είναι τόσο τραχύς, που τα επιπλέον αγκίστρια θα είναι πολύ δύσκολο να τα πάρουμε πίσω...
Οπότε όσο πιο απλή μια αρματωσιά, τόσο το καλύτερο!


ΤΑ ΔΟΛΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ!


Ίσως να έχουμε γίνει κουραστικοί γράφοντας για την συμβολή των floats και pop-up, των εξαιρετικών αυτών εξαρτημάτων. Ειδικά όμως στο ψάρεμα του σαργού από τα βράχια, σχεδόν επιβάλλονται. Είναι γνωστό ότι τον σαργό μπορούμε να τον ψαρέψουμε σε όλα τα επίπεδα της θάλασσας, από τον πυθμένα, έως και τον αφρό! Αυτό σημαίνει πως ένα δόλωμα που αιωρείται μέσα στα ρεύματα θα το δει πιο εύκολα, από αυτό που θα έχει χαθεί μέσα στις σχισμές των βράχων και στη φυκιάδα.

sargos-float-rockfishing-carp-matchfishing-gr.jpg

Οπότε χρησιμοποιώντας floats και pop-up, μπορούμε να κάνουμε το δόλωμά μας περισσότερο ευδιάκριτο στα σκοτείνά νερά των βράχων, ενώ παράλληλα να του προκαλέσουμε την περιέργεια ώστε να πάει κοντά και να δει το δόλωμά μας.


Όσον αφορά τις προτιμήσεις του σαργού, σίγουρα έχει. Έπειτα από εξαντλητικές δοκιμές και αλλεπάλληλα ψαρέματά του από τα βράχια, διαπιστώσαμε ότι έχει μια αδυναμία στα φθορίζοντα χρώματα , όπως το κόκκινο και το κίτρινο.


ΦΑΡΑΩ, ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ!


Οι παλιότεροι λάτρεις του σαργού λέγανε πως χωρίς φαραώ δεν πας στο ψάρεμά του. Εμείς οι νεότεροι αρεσκόμαστε να πειραματιζόμαστε λιγάκι παραπάνω , δοκιμάζοντας πολλές φορές τα πιο απίθανα δολώματα, όπως το φιλέτο από κοτόπουλο! Οι διαπιστώσεις που κάναμε είναι ότι, ενώ όλα τα δολώματα έχουν να αποδείξουν επιτυχίες και αποτυχίες στο ψάρεμα του σαργού με την τεχνική του casting από τα βράχια, το σκουλήκι φαραώ παραμένει η γαστρονομική του αδυναμία, έχοντας μόνο επιτυχίες στο ενεργητικό του!

faraw-float-rockfishing-sargos-carp-matchfishing-gr.jpg

 

Οπότε το συμπέρασμα που βγάζουμε είναι το εξής-θα πάμε στα βράχια στο ψάρεμα του σαργού με μια ποικιλία δολωμάτων, όμως το βάρος θα το δώσουμε στο φαραώ, καθώς όσο και να περνάνε τα χρόνια, το συγκεκριμένο παραμένει μια αναλλοίωτη διατροφική αξία στο ψάρεμα αυτού του εξαιρετικού θηράματος.

waves-rockfishing-carp-matchfishing-gr.jpg


Διανύουμε την καλύτερη εποχή για το ψάρεμα του σαργού από τα βράχια. Ενός ψαριού που η σύλληψή του θα ενθουσιάσει όποιον αποφασίσει να ασχοληθεί μαζί του για πρώτη φορά, αλλά δεν θα αφήσει αδιάφορο ακόμη καi τον πιο έμπειρο ψαρά του casting. Αυτός είναι ο σαργός και κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει την στιγμή που κράτησε στα χέρια του έναν μεγάλο του είδους!

www-carp-matchfishing-gr-logo.jpg

© Copyright: Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που παρουσιάζονται σε αυτή την ιστοσελίδα αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε φωτογράφου που δημοσιεύει εδώ και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του carp-matchfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.