ΤΟ ΨΑΡΕΜΑ ΤΗΣ ΜΟΥΡΜΟΥΡΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΟΥ BEACH LEDGERING
Του Δημήτρη Παπαχρήστου
Ένα από τα αγαπημένα θηράματα των φίλων της παράκτιας αλιείας είναι η μουρμούρα! Πρόκειται για ένα ψάρι που ζει και τρέφεται κοπαδιαστά σε αμμώδεις βυθούς, όπου είναι και το μέρος που θα την αναζητήσουμε.
Από τη μία η εύκολη πρόσβαση στα σημεία ψαρέματος της και από την άλλη οι τσιμπιές της ,που μπορούν να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον μας σχεδόν σε όλη την διάρκεια του ψαρέματος είναι δύο πολύ καλοί λόγοι για να μας κάνουν να ασχοληθούμε μαζί της!!
Ως ένα από τα πιο πολύ-κυνηγημένα θηράματα των αμμουδερών βυθών το ενδιαφέρον του παράκτιου ψαρά ήταν πάντα στραμμένο πάνω στην μουρμούρα , γι' αυτό και μέσα στο χρόνο έχει ψαρευτεί από πολλές παραδοσιακές τεχνικές με μεγάλη επιτυχία.
Τα τελευταία χρόνια όμως τα αλιεύματα έχουν λιγοστέψει και γίνονται όλο και πιο 'καχύποπτα'. Αυτό επιτάσσει πλέον την χρήση εξειδικευμένου εξοπλισμού. Δεδομένων των συνθηκών, λοιπόν, καμιά τεχνική δεν φαντάζει πιο ιδανική για το ψάρεμα της μουρμούρας από αυτήν του Beach Ledgering.
ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΗΣ ΜΟΥΡΜΟΥΡΑΣ
Όπως προαναφέραμε, την μουρμούρα θα την συναντήσουμε κατεξοχήν σε αμμώδεις βυθούς, οι οποίοι της προσφέρουν πέρα από την εύρεση τροφή της και καταφύγιο από τους επίδοξους κυνηγούς της, αφού έχει την ιδιότητα να κρύβεται στην άμμο και να προφυλάσσεται.
Το καλοκαίρι θα την ψαρέψουμε κυρίως βραδινές ώρες όπου οι παραλίες ησυχάζουν από τους λουόμενους, ενώ καλό θα ήταν να προτιμήσουμε νύχτες χωρίς φεγγάρι και αέρα. Αντιθέτως, το χειμώνα θα την βρούμε κατά βάση πρωινές ώρες, με πιο αποδοτικό το σούρουπο.
Τα μεγαλύτερα θηράματα έχουν πιαστεί σε σχετικά μακρινές αποστάσεις από την ακτή αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί κανόνα αφού τους καλοκαιρινούς μήνες ιδιαίτερα, τα ψάρια βρίσκονται κυριολεκτικά μπροστά στα πόδια μας και οι βολές μας δεν χρειάζεται να ξεπερνούν τα 30,00 μ. από την ακτή.
Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΣΩΣΤΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ
Για το ψάρεμα του εκλεκτού αυτού θηράματος θα χρησιμοποιήσουμε μαλακά καλάμια, κυρίως δράσης κορυφής, μήκους 3,90m έως 4,50m, όπου το action τους δε θα ξεπερνά τα 120gr. Αυτό μας επιτρέπει να αντιλαμβανόμαστε και το παραμικρό τσίμπημα, ενώ παράλληλα επιτυγχάνεται και κάρφωμα του ψαριού.
Οι μηχανισμοί μας, από την άλλη, μπορούν να είναι τύπου surf, αλλά και μικρότερα της τάξης των 4000-5000, καθώς το ζητούμενο δεν είναι η δύναμη έλξης αλλά η ευαισθησία στα φρένα και η χωρητικότητα με λεπτές μάνες και γενικά πετονιές. Θα εφοδιάζονται, όμως, οπωσδήποτε με λεπτές πετονιές, διαμέτρου 0,24 - 0,28mm για να παντρεύονται αρμονικά με το μαλακό καλάμι μας.
ΑΡΜΑΤΩΣΙΕΣ ΚΑΙ ΔΟΛΩΜΑΤΑ
Έχοντας φροντίσει όλα τα παραπάνω το επόμενο βήμα είναι η επιλογή της σωστής αρματωσιάς, η οποία θα καθορίσει και την επιτυχία του ψαρέματος μας. Η επικρατέστερη αρματωσιά για το ψάρεμα της μουρμούρας είναι το διπλάρι (το γνωστό pater noster) με συρόμενο ή σταθερό μολύβι.
Αυτή που έχει αποδειχθεί ότι δουλεύει καλύτερα είναι εκείνη με το σταθερό μολύβι. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε δύο ή τρία αγκίστρια, η επιλογή είναι του ψαρά!
Σε ορισμένες περιπτώσεις έχει δείξει πολύ καλά αποτελέσματα και το συρόμενο διπλάρι, μια αρματωσιά που μπορε΄να χαρακτηριστεί ως "μπαλαντερ" για πάρα πολλά ψαρέματα με την τεχνική του casting γενικότερα.
Το συρόμενο διπλάρι κατασκευάζεται εύκολα και η πιο ολοκληρωμένη μορφή του είναι αυτή που βλέπετε στην παρακάτω φωτογραφία.
Το κεντρικό κομμάτι της αρματωσιάς μας θα είναι διαμέτρου ίδιας με την μάνα του μηχανισμού και θα κυμαίνεται περίπου στη μια οργιά, ενώ τα παράμαλλα μας περίπου 50cm – 80cm, ανάλογα τον βυθό και την καχυποψία των ψαριών.
Η μάνα της αρματωσιάς ενδείκνυται να είναι επικάλυψης fluorocarbon (fluorocarbon coated), ενώ το παράμαλλο 100% fluorocarbon σε διαμέτρους από 0,18mm έως 0,22mm.
Τα αγκίστρια μας θα είναι Νο 6 έως Νο 10, ελαφριού κράματος και με πολύ κοφτερό αρπάδι, ενώ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και με κρίκο για γρηγορότερη αντικατάσταση καθώς λόγω των πολύ λεπτών εργαλείων θα αλλάξουμε πολλές φορές παράμαλλο κατά τη διάρκεια του ψαρέματος.
Τέλος, τα μολύβια μας θα είναι ανάλογα του action των καλαμιών μας, πχ. για 100gr action ένα μολύβι της τάξεως των 70-75 gr είναι ιδανικό. Μια σημαντική λεπτομέρεια είναι να έχουμε στο βαλιτσάκι μας αρκετές έτοιμες αρματωσιές καθώς σε περίπτωση μπλεξίματος θα την αλλάζουμε κατευθείαν μη χάνοντας πολύτιμο χρόνο τη στιγμή που τα ψάρια τρώνε συνεχώς.
Τα δολώματα που αναμφίβολα πρέπει να έχει ο ψαράς αναζητώντας τις μουρμούρες είναι κυρίως σκουλήκια μεγάλης κινητικότητας και περιεκτικότητας σε αίμα, όπως ακροβάτης, αμερικάνος, το κόκκινο το μαύρο και η κορδέλα.
Μεγάλες επιτυχίες έχουν σημειωθεί και στο καραβιδάκι, ενώ τα δολώματα μπαλαντέρ είναι ο σωλήνας και το μικρό κόκκινο μουρμουροσκούληκο που θα το βρούμε σκάβοντας στις παραλίες εκεί που σκάει το κύμα.
Αξίζει να το αναζητήσουμε, γιατί αν υπάρχει μουρμούρα στην περιοχή μας δεν πρόκειται να αντισταθεί στην δολωσιά μας...
Όσο υπάρχουν ακόμα μουρμούρες εμείς θα τις κυνηγάμε! Μπορεί να μην βλέπουμε τους ειδοποιητές μας να 'καρφώνονται' στα δαχτυλίδια των καλαμιών μας και τα φρένα να 'τσιρίζουν', αλλά δε παύει να είναι ένα εξαιρετικό θήραμα που μπορεί να συγκινήσει από τον αρχάριο μέχρι και τον έμπειρο ψαρά!
Καλές εξορμήσεις σε όλους και μη ξεχνάτε να απελευθερώνετε τα μικρά θηράματα για να μπορούμε να χαιρόμαστε το αγαπημένο μας χόμπι για πολλά χρόνια ακόμη!! Είμαστε υπεύθυνοι όλοι μας για την διαχείρηση των αλιευμάτων και την σωστή του απελευθέρωση στο φυσικό τους περιβάλλον.
Πρόσεχουμε λοιπόν για να έχουμε, τα μικρά μουρμουράκια δεν προσφέρουν ούτε τροφή, ούτε διασκέδαση και εαν τα κρατάμε χαλάμε μια ολόκληρη γενιά από μουρμούρες, που θα προσφέρουν συγκινήσεις με την τεχνική του beach ledgering.