Casting
Greek Bulgarian Croatian Czech Danish Dutch English French German Italian Polish Romanian Russian Spanish

gofaria-carpmatchfishing-castingCasting με στόχο τα μεγάλα γοφάρια

Του Νίκου Ζάρα

Φωτογραφίες:Νίκος Ζάρας

Μερικές ήσυχες καλοκαιρινές βραδιές στην θάλασσα, δεν μπορούν να μας δώσουν πολλές πληροφορίες , για το τι πραγματικά συμβαίνει μέσα στο νερό. Οι πανσέληνες νύχτες , το ήσυχο κύμα, τα καθαρά νερά, δεν μας προδιαθέτουν ότι μέσα τους πραγματοποιείται ένα ανελέητο κυνηγητό ,από έναν από τους πιο αιμοβόρους κυνηγούς της θάλασσας!

Ο άγριος ξαφνικός παφλασμός, με τα εντυπωσιακά απόνερα μέσα στην απόλυτη ησυχία του σούρουπου ή της νύχτας, μας φανερώνει το κυνήγι του μεγάλου γοφαριού!

 

 

Το γοφάρι είναι ένας από τους πιο απόλυτους κυνηγούς της μεσογείου. Με μια οδοντοστοιχία που κόβει ακόμη και σύρματα μεγάλων αντοχών και λιμπρών , γίνεται ο φόβος και ο τρόμος των περισσότερων όντων της θάλασσας. Το σώμα του είναι αεροδυναμικό και αναπτύσσει μεγάλες ταχύτητες όταν κυνηγάει.

zaras-gofari-casting-carpmatchfishing 

Η λεία του αποτελείται από ψάρια όλων των μεγεθών, και αρκετά μαλάκια, όπως καλαμάρια, σουπιές και θράψαλα. Πολλές φορές δεν κυνηγάει για να τραφεί, αλλά για να ικανοποιήσει τα αιμοβόρα ένστικτά του ή να διώξει άλλα ψάρια από την περιοχή .

Μπορεί να επιτίθεται σε ομάδες με άτομα του ίδιου είδους ,παρόμοιων μεγεθών, οι οποίες συνεργάζονται μεταξύ τους για να κυκλώσουν κοπάδια μικρόψαρων.

Πολύ συχνά επιτίθενται σε σαρδέλες, φρίσσες, κοκκάλια, αλλά υπάρχει μεγάλη αγάπη (και μίσος ταυτόχρονα) με τους κέφαλους και τις ζαργάνες! Όταν αυτά τα είδη βρίσκονται σε περιοχές όπου υπάρχουν γοφάρια, διαδραματίζονται επικές μάχες!
Τα γοφάρια επίσης μπορεί να περιφρουρούν μία περιοχή που παραμένουν για κάποιο διάστημα. Μπορεί να μην κάθονται πολύ σε μια περιοχή, εάν δεν τους παρέχει φαγητό ή δεν έχει πολλά ψάρια ή μαλάκια, αλλά αν την βρούνε, μπορούνε απλά να κυνηγούνε οποιονδήποτε εισβολέα.

Απλά το κυνήγι και το δάγκωμα του γοφαριού, συνοδεύεται με κομμένα στην μέση ψάρια με χειρουργική ακρίβεια, ή σε μεγαλύτερα ψάρια με απώλεια σημαντικού κομματιού του εαυτού τους...

kommeno-psari-apo-gofari-carpmatchfishing

Τα γοφάρια ψαρεύονται συνήθως με τις πιο « βαριές-heavy » τεχνικές του spinning, αλλά ακολουθώντας τις συνθήκες ψαρέματος, εμείς στήνουμε το καρτέρι μας με δυνατά casting καλάμια, εφοδιασμένα με μεγάλα δολώματα, ψαροδόλια ή μαλάκια.

Με casting λοιπόν, εφόσον ακολουθήσουμε τις συνθήκες της θάλασσας, και παρακολουθήσουμε τις μετακινήσεις των γοφαριών, μπορούμε να έχουμε συλλήψεις μεγάλων ψαριών, που θα θέσουν τον εξοπλισμό μας στα όριά του!!!

sunset-gofaria-casting-carpmatchfishing

Το καρτέρι μας θα δώσει χώρα σε βαθιές παραλίες, κοντά σε λιμάνια, κοντά σε δίαυλους αλιευτικών σκαφών, σε μεγάλες μπούκες, και σε σημεία όπου υπάρχει μεγάλη κινητικότητα ψαριών, όπως φρίσσες, σαρδέλες ,μουρμούρες, κέφαλοι, ζαργάνες.

Τα πρώτα μπασίματα των γοφαριών γίνονται αυτή την εποχή , με τις ζεστές ημέρες του Ιουλίου και Αυγούστου. Είναι τα κλασικά κυνήγια του καλοκαιριού , και αυτό θα το παρατηρήσουμε κοντά στο σούρουπο σε παραλίες ή σε λιμάνια, που δραστηριοποιούνται τα κυνηγητικά ένστικτα των γοφαριών.

Τα γοφάρια κυνηγούνε συνήθως αυτές τις ώρες, που αλλάζει ο φωτισμός και τα μικρόψαρα είναι πιο εκτεθειμένα και απροστάτευτα.

gofari-casting-carpmatchfishing

Όταν πια πέσει η νύχτα, τα γοφάρια μετακινούνται παράλληλα στην ακτογραμμή, και εάν πεινάνε θα κυνηγήσουν όποιο ψάρι βρεθεί μπροστά τους.

Είναι οι σκηνές που όταν ψαρεύουμε με την τεχνική του casting π.χ μουρμούρες ή σαργούς, τα ψάρια έρχονται έξω μισά από το απότομο χτύπημα ενός γοφαριού που κυνηγάει!!! Μια εικόνα ,που λίγο πολύ την έχουμε δει όλοι μας που ψαρεύουμε casting...

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΧΟΝΤΡΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ

Στα μέρη μας και γενικά στις θάλασσες του Ιονίου, έχουμε την τύχη να υπάρχουν γοφάρια αξιόλογων μεγεθών. Γοφάρια της τάξης των 4, 5 , και 6 κιλών , είναι συνηθισμένα να σουλατσάρουν σε βαθιές παραλίες.

Το πέρασμά τους το βλέπουμε είτε από τα κυνήγια στο σούρουπο, είτε από κομμένα ψάρια που βγάζουμε έξω με το casting, είτε από τα εντυπωσιακά τινάγματα ,και τα ψάρια που πετάγονται έξω από το νερό.

gofaria-casting-livebait-carpmatchfishing

Για παράδειγμα ,πολλές φορές μας έχει τύχει να δούμε όλη την παραλία να γεμίζει με φρίσσες μέχρι και έξω στην άμμο , προκειμένου να ξεφύγουνε από τα αιμοβόρα γοφάρια! Τα κυνήγια αυτά μπορεί να διαφέρουν εποχιακά ανά περιοχή, χρειάζεται εμπειρία και παρακολούθηση. Άλλωστε κάθε τόπος μπορεί να έχει τους δικούς του κανόνες.
Τα καλάμια μας είναι προσεγμένα ποιοτικά τηλεσκοπικά ή δίσπαστα, με μήκος 4,20-4,50 μέτρα , και casting weight που φτάνει τις ανώτατες τιμές των 150-200 γρ. Αυτά τα δυνατά καλάμια με ημιπαραβολική δράση ,είναι ικανά να φτάσουν σε λογικές αποστάσεις τα μεγάλα μας δολώματα και να αναμετρηθούν με ένα μεγάλο γοφάρι.

Με επιτυχία έχουμε χρησιμοποιήσει καλάμια και για το ψάρεμα του κυπρίνου (carp-rods), σε μήκος 13 πόδια και test curve στις 3,5 λίμπρες. Αυτά τα καλάμια λόγω δράσης, δεν διαλύουν τα ψαροδόλια κατά το πέταγμα , και κάνουν την μάχη πολύ πιο ενδιαφέρουσα με τα μεγάλα γοφάρια.

rods-gofaria-casting-carpmatchfishing

Μεγάλοι δυνατοί και αξιόμαχοι surf μηχανισμοί , είναι αυτοί που θα συντροφέψουν τα καλάμια μας. Χρειαζόμαστε τις δυνατές και γρήγορες ανακτήσεις μεγάλων φορτίων, όπως και μεγάλη μπομπίνα για τις –όσο γίνεται-πιο μακρινές ρίψεις των δολωμάτων.
ΟΙ μάνες των μηχανισμών καλό θα είναι να είναι από 0,35-0,40 και βυθιζόμενες, για να έχουν την αναγκαία αντίσταση στην διάβρωση, στην τριβή και να «κολλάνε» κάτω στον βυθό. Για αυτούς τους λόγους χρησιμοποιούμε σκούρες πετονιές carp, που τα χαρακτηριστικά τους είναι το ζητούμενο.

ΑΡΜΑΤΩΣΙΕΣ ΓΙΑ ΓΟΦΑΡΙΑ

Το γοφάρι όταν είναι να δαγκώσει κάτι με μανία, δεν αστειεύεται! Κόβει ακόμη και σύρμα, εάν το πιάσει καλά με τα απίστευτα κοφτερά του δόντια! Όταν έχουμε να δολώσουμε μεγάλα ψαροδόλια ή μαλάκια το σύρμα στα τελευταία 30-40 εκατοστά της αρματωσιάς είναι μονόδρομος.

gofari-stoma-dontia-carpmatchfishing

Άρα έχουμε μόνιμα σύρματα αντοχής από 25-40 λίμπρες φτιαγμένα μαζί μας, εφοδιασμένα πάντα με διπλά μεγάλα κοφτερά αγκίστρια, πάντα με κρίκο. Ένα δυνατό συρμάτινο pennel δηλαδή! Τα νούμερα των αγκιστριών εξαρτώνται από το μέγεθος του δολώματος που θα βάλουμε. Στα ψαρέματά μας, έχουμε πάντα 10-15 pennel , με αγκίστρια από 1/0-4/0, σε διάφορους συνδυασμούς, μεγεθών αγκιστριών και μηκών.

Το πρώτο αγκίστρι, που είναι μεγαλύτερο, συνδέεται με μεταλλικό crimp διπλωμένο στον κρίκο του και το δεύτερο περνιέται συρόμενο στο σύρμα, με θερμοσυστελόμενο σωληνάκι για να σταθεροποιείται και να μην γλιστράει. Στο τέλος του κάθε σύρματος βάζουμε ένα στριφτάρι με crimp, το οποίο θα συνδεθεί με κάποιο αόρατο παράμαλο, εάν το επιθυμούμε.

armatosia-gia-gofaria-casting-carpmatchfishing

Οι περισσότερες αρματωσιές στο υπόλοιπο μέρος τους , θα είναι συρόμενες με μακρύ sissy, για να γλιτώνουμε τα μπερδέματα όσο γίνεται.

Τα βαρίδια μπορεί να είναι από 80-150 γρ, πάντα όμως θα υπολογίσουμε το συνολικό βάρος μαζί με το ογκώδες δόλωμα, για να μην υπερβούμε το casting weight του καλαμιού μας. Μπορεί εάν το δόλωμα είναι μεγάλο , να βάλουμε ακόμη μικρότερο βαρίδι. Έτσι και αλλιώς οι βολές με τα μεγάλα δολώματα δεν μπορεί να είναι πολύ μακρινές, αφού τα τελευταία κόβουν πάρα πολύ το βεληνεκές της βολής μας.

ΔΟΛΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΓΟΦΑΡΙΑ

Ψαροδόλια, όπως μεγάλες φρίσσες , γόπες, σαρδέλες, σαφρίδια , σκουμπριά, φιλέτο παλαμίδας γυρισμένο με ελαστικό νήμα, είναι τα πιο συνηθισμένα δολώματα για γοφάρια. Από μαλάκια, νούμερο ένα είναι το καλαμάρι, εναλλακτικά μπορεί να δολωθεί και θράψαλο.

dolosia-gia-gofaria-carpmatchfishing

Αυτό που είναι πολύ σημαντικό για την ορατότητα του δολώματος, είναι σε κάθε δολωσιά να βάλουμε στο ενδιάμεσο των ψαριών ή των μαλακίων, κάποιο αφρώδες πολυμερές , που θα μας κάνει το δόλωμα pop-up!

Αφρός πολυμερούς pop-up, φελλός από αφρολέξ, ή φελλός από λεκάνη παραγαδιού, είναι υλικά με μεγάλη ανυψωτική ικανότητα, που δεν θα πρέπει να λείπουν από το οπλοστάσιό μας.

Απλά εμείς φτιάχνουμε μερικά σχήματα φελλών, για να ταιριάζουν με τα δολώματα, π.χ στα καλαμάρια βάζουμε μακρόστενα για να χωράνε στις κουκούλες, και στα ψαροδόλια pop-up κυλινδρικά μακρόστενα.

gofari-casting-kos-carpmatchfishing

Στο τέλος της κάθε δολωσιάς, τυλίγουμε το δόλωμα με ελαστικό νήμα, για να μπορέσουμε-οσο το δυνατόν-να το σταθεροποιήσουμε και να το συγκρατήσουμε , κατά την διάρκεια της βολής. Οι μύτες των αγκιστριών θα πρέπει να προεξέχουν διακριτικά από το δόλωμα , για να έχουμε ακαριαίο κάρφωμα.

ΣΤΟ ΨΑΡΕΜΑ ΤΩΝ ΓΟΦΑΡΙΩΝ ΜΕ CASTING...

To ψάρεμα των γοφαριών πραγματοποιείται με στημένα καλάμια σε γωνία, πάνω σε κάποια βάση στήριξης ή τρίποδα. Μπορούμε να βάλουμε και οπτικούς ειδοποιητές σε γωνία, ή χωρίς οπτικούς ,να ρυθμίσουμε τα φρένα μας με σχετική μικρή κοιλιά στην πετονιά μας.

Το άρπαγμα του γοφαριού είναι γρήγορο και μπορεί να ενεργοποιήσει άμεσα τα φρένα του μηχανισμού, οπότε να προσέχετε στις σωστές προρυθμίσεις.

gofaria-zaras-casting-carpmatchfishing

Το γοφάρι έχει μεγάλη δύναμη στο τράβηγμα, μπορεί πολύ συχνά να κάνει άλματα πάνω από το νερό για να κόψει την πετονιά η το σύρμα.

Χρειάζεται υπομονή και επιμονή, σωστά εργαλεία και γνώση του χώρου, για να μην σκαλώσει σε ντέματα ή σχοινιά. Μια μεγάλη απόχη ή ένας γάντζος μπορεί να μας σιγουρέψει ένα μεγάλο γοφάρι, εάν όμως είναι μικρό καλύτερα να χρησιμοποιούμε απόχη, για να μπορέσουμε να το απελευθερώσουμε στην συνέχεια.

gofaria-casting-ammos-carpmatchfishing

Το ψάρεμα του γοφαριού με την τεχνική του casting είναι αρκετά ενδιαφέρον, μπορεί να προσφέρει μεγάλες συγκινήσεις, μεγάλα ψάρια και να εμπλουτίσει τις γνώσεις μας πάνω στο ψάρεμα των αρπακτικών γενικότερα.

Μην χάσετε την ευκαιρία να τα ψαρέψετε, εάν υποπέσουν στην αντίληψή σας, έντονα κυνήγια από τους αιμοβόρους αυτούς κυνηγούς.

 

Μέρος του κειμένου και μερικές από τις φωτογραφίες του άρθρου έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό Boat and Fishing in Greece

www-carp-matchfishing-gr-logo.jpg

© Copyright: Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που παρουσιάζονται σε αυτή την ιστοσελίδα αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε φωτογράφου που δημοσιεύει εδώ και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του carp-matchfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.