Casting:Ψαρεύοντας σε απαιτητικούς βυθούς με Floats!
Του Νίκου Ιώβη
Όλοι μας λίγο πολύ το Float το χρησιμοποιούμε στη τεχνική του Casting. Είτε είναι σε βαθιά λιμάνια, ή σε ρηχές παραλίες που άλλοτε υπάρχει ποσειδωνία και άλλοτε βράχια.
Είναι ένα εργαλείο που θα πρέπει να έχει στην κασετίνα του ο κάθε παράκτιος ψαράς ,μιας και μας προσφέρει την άνεση να κυνηγήσουμε ψάρια, σε συνθήκες που η θάλασσα είναι θολή ή φουρτουνιασμένη, και όχι μόνο.
Τι είναι όμως τα floats, πως τα χρησιμοποιούμε και πού στοχεύουμε;
Το Float είναι ένα ακόμα εξάρτημα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στο ψάρεμά μας. Float στα ελληνικά σημαίνει επιπλέω και αυτό μας δίνει να καταλάβουμε ότι πρόκειται για ένα εξάρτημα το όποιο έχει άνωση στο νερό, με αποτέλεσμα να σηκώνει το δόλωμα μας από το βυθό. Το αποτέλεσμα είναι ότι βοηθάει την εύκολη εύρεση του δολώματός μας από τα ψάρια ,όταν ψαρεύουμε σε βυθούς με βράχια ή φυκιάδα.
Πως όμως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το υλικό; Για αρχή να ξεκαθαρίσουμε ότι μπορούμε να το βρούμε στο εμπόριο σε πάρα πολλά μεγέθη και σχήματα, ανάλογα με το ψάρεμα και το δόλωμα που πρόκειται να δολώσουμε.
Η τοποθέτησή του είναι αρκετά εύκολη. Τοποθετείται ακριβώς πίσω από το αγκίστρι μας και αμέσως μετά το δόλωμά μας. Αυτό γίνεται για να γλιτώσουμε τυχόν μπερδέματα τις πετονιάς μας. To float μπορεί να σταθεροποιηθεί με ένα stoper ελαστικό, για να μην μετακινείται μακριά από το δόλωμα. Η καλύτερη τοποθέτηση είναι ακριβώς στο τελείωμα του δολώματος.
Το αποτέλεσμα είναι πολύ απλό, αλλά και κατανοητό. Με το που ρίξουμε το παράμαλλο μας στην θάλασσα το float έχει την ιδιότητα να ανυψώνει το δόλωμα κάποια εκατοστά πάνω από τον βυθό, όσο είναι το μέγεθος του παράμαλλου μας. Ανάλογα με τον όγκο του δολώματος, βάζουμε και διαφορετικό float, για αυτό υπάρχει μεγάλη ποικιλία. Τα πιο ογκώδη είναι τα μεγάλα στρογγυλά και οβάλ, τα οποία μπορούν να ανεβάσουν ακόμη και μια μάνα, ή ένα μεγάλο μονοδόλι,ή ένα κομμάτι σαρδέλας. Ειδικά για την σαρδέλα, στερεώνουμε καλά με ελαστικό νήμα, για να μην έχουμε πρόβλημα κατά την βολή.
Τα μικρότερα float είναι ιδανικά για μέτρια σκουλήκια, όπως ο ακροβάτης, ο αμερικάνος, το μάυρο θηκαρίσιο κτλ. Τα έντονα χρώματα των floats, με την βοήθεια ενός κινητικού σκουληκιού, μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα στο ψάρεμα, υπό τις κατάλληλες συνθήκες. Yπάρχουν πολλά χρώματα για τα float. Από τα πιο γνωστά και αποδοτικά είναι το κόκκινο χρώμα και το κίτρινο, χωρίς να εξαιρώ τα υπόλοιπα.
Τα float μπορούμε να τα καλύψουμε με υγρό προσελκυστικό άρωμα, ή να τα στοπάρουμε με φωσφορούχα σιλικονούχα στοπερ, για να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητά τους. Το δόλωμα κάτω από αυτές τις συνθήκες γίνεται ορατό στα θηράματα που βρίσκονται στη συγκεκριμένη περιοχή. Κάτω από άλλες συνθήκες χωρίς τη χρήση float, το δόλωμα μας θα χανόταν μέσα σε κάποια φυκιάδα ποσειδωνίας ,ή ανάμεσα σε πέτρες και βράχια.
Πολλές φορές το float έχει φώσφορο ή και διακριτικές αποχρώσεις ,που μας βοηθάει να κεντρίσουμε τη περιέργεια των ψαριών. Σίγουρα τα ψάρια που θα κυνηγήσουμε κατά κύριο λόγο είναι σπαροειδή, μελανούρια, τσιπούρες,λυθρίνια κ.α, ψάρια δηλαδή που βρίσκονται λίγο πιο πάνω από τον βυθό, χωρίς να αποκλείουμε κάποιο τσίμπημα μουρμούρας.
Φοβερή επιτυχία έχει στο βράχο και στο ψάρεμα του σαργού, μιας και το συγκεκριμένο ψάρι συνηθίζει να ορμάει σε δολώματα που βρίσκονται στον «αέρα» ,εκατοστά δηλαδή πάνω από τον βυθό.To ψάρεμα του σαργού στις περισσότερες συνθήκες με καιρό και ρεύματα, δεν εννοείται χωρίς float, σε αρκετές περιπτώσεις.
Aκόμη και σε συνηθισμένες αμμουδιές, μικτούς βυθούς, και λασπώδεις εκβολές ποταμών, τα float έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι του εξοπλισμού μας, ειδικά για τις καχύποπτες τσιπούρες. Η φυσική κίνηση του δολώματος σε υποθαλάσσια ρεύματα, μας έχει δώσει αρκετά ψάρια, σε στιγμές που δεν το περιμέναμε.
Επίσης μπορούμε εύκολα να κυνηγήσουμε και ψάρια όπως λαβράκια, και γοφάρια ,που συνήθως βρίσκονται στα μεσόνερα. Ο συνδυασμός ψαρέματος casting με ψαροδόλια, μπορεί να γίνει ακαταμάχητος στα αρπακτικά ψάρια.
Ο συνδυασμός σε διπλάρια ή και τριπλάρια με την τοποθέτηση floats στα ψηλά παράμαλλα ,μας δίνει την δυνατότητα να ψαρεύουμε σε διαφορετικά ύψη μέσα στη θάλασσα, και να στοχεύουμε περισσότερα είδη θηραμάτων. Μην σας κάνει εντύπωση, εαν ακόμη και στα υψηλότερα παράμαλα με floats χτυπάνε οι μουρμούρες, και όχι κάτω στον βυθό που έχουμε συνηθίσει.
Ανακεφαλαιώνοντας, τα Floats είναι ένα αξεσουάρ που μπορεί να μας ξελασπώσει ,όταν τα ψάρια που βρίσκονται στη περιοχή, δεν ψάχνουν την τροφή τους αποκλειστικά στον βυθό, αλλά βρίσκονται και κυνηγούνε στα μεσόνερα. Eίναι πολύ χρήσιμα για ψάρεμα σε απαιτητικούς βυθούς, με φυκιάδες και πέτρες, σημεία που το δόλωμα χάνεται, και τα ψάρια δεν το βρίσκουν για να τσιμπήσουν στα αγκίστριά μας.
Το Float κεντρίζει την περιέργεια, προκαλεί κίνηση του δολώματος μέσω των ρευμάτων, και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό. Δοκιμάστε αυτά με έντονα χρώματα (κίτρινο, ροζ, πράσινο, κόκκινο, μπλε), φώσφορο, και δεν θα χάσετε, όποιο δόλωμα και αν βάλετε...