Freshwater Light Rock Fishing (LRF)
Greek Bulgarian Croatian Czech Danish Dutch English French German Italian Polish Romanian Russian Spanish

lrf-koutalia-trout-freshwater-Sspinning-carpmatchfishingLight Rock Fishing (LRF) στα γλυκά νερά για πέστροφες και κέφαλους με κουταλάκια

Του Δημήτρη ΣφαλτούΦωτογραφίες: Δημήτρης Σφαλτός, Νίκος Ζάρας, Γιώργος Βαρέλης

To ψάρεμα στα γλυκά νερά με την τεχνική του spinning είναι μία από τις αγαπημένες μας εξορμήσεις , όλες τις εποχές του χρόνου.

Είναι κάτι το διαφορετικό, το ξεχωριστό, η ηρεμία των καταπράσινων τοπίων , τα μαχητικά ψάρια , όπως οι ποταμοκέφαλοι και οι πέστροφες, και η εξειδίκευση του εξοπλισμού.

Για περισσότερη όμως διασκέδαση αυτή τη φορά ελαφρύναμε κατά πολύ τον εξοπλισμό μας, μπήκαμε στα εσωτερικά ύδατα του light rock fishing, ψαρεύοντας με κουταλάκια!

 

 

 


Με την πλειοψηφία των παλαιότερων ψαρεμάτων που αφορούν το spinning στα γλυκά νερά, είχαμε κατασταλάξει σε light spinning σεταρίσματα εξοπλισμού, εφόσον ψαρεύαμε σε ποτάμια με χαμηλή ροή και μεγάλο πλάτος.

Το κλασικό μας τεχνητό δόλωμα ήταν οι περιστροφικές πεταλούδες, μιας και τις προτιμούσανε σχεδόν όλα τα ψάρια, όπως  κέφαλοι Squalius pamvoticus, πέστροφες, και σπάνια βάρβοι.

lrf-kefalos-spoon-carpmatchfishing

Ίσως από το συνεχόμενο κατά πολλά χρόνια catch and release, ίσως από την συνεχή ψαρευτική πίεση, το τελευταίο διάστημα πολλά ψάρια άρχισαν να σνομπάρουν τις πεταλούδες, άλλαξαν συνήθειες και άρχισαν να χτυπούν με μανία τα μικρά κουταλάκια.

Αναπόφευκτα για να ψαρέψουμε τα πολύ ελαφριά κουταλάκια των 5-7 γραμμαρίων , ο εξοπλισμός μας άλλαξε σε light rock fishing ή γενικά σε rock fishing.

gt-bio-spoon-koutalia-light-rock-fishing-carpmatchfishing

ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ Η ΟΥΣΙΑ

Εδώ θα ήθελα να σημειώσω ότι πολλές φορές δίνουμε παραπάνω σημασία στην ονοματολογία της τεχνικής, παρά στην ίδια την ουσία. Σίγουρα ένας υπερβολικά light rock εξοπλισμός με καλάμια με max casting weight (lure weight) 5-7 gr, είναι πιο διασκεδαστικός, είναι διαφορετικός από το light spinning, χρειάζεται όμως στο περιβάλλον των γλυκών νερών μια μεγαλύτερη ευελιξία.

Αντιμετωπίζουμε ρεύματα, την ροή του ποταμού, σκαλώματα από βυθισμένα δέντρα, μεγάλα μαχητικά ψάρια σαν τις πέστροφες, και μερικές φορές το αυστηρό Lrf υστερεί σε δύναμη, απόσταση βολής και ευελιξίας σε μεγαλύτερα βάρη τεχνητών.

lrf-rods-freshwaterspinning-carpmatchfishing

Η άποψη μου είναι ότι καλύτερα να κινηθούμε στον μεσαίο χώρο του rock fishing, με καλάμια με cw max 10-15 gr, για να μπορούμε να διατηρήσουμε την αισθαντικότητα της πλεύσης, της σωστής αμεσότητας με το τεχνητό μας, και παράλληλα να έχουμε δύναμη στο καλάμι , απόσταση βολής και μεγαλύτερη ευελιξία.

Ίσως οι διαχωριστικές γραμμές του light spinning με το μεσαίο rock- ή ακόμη με το heavy rock fishing- να είναι αμφίβολες, αλλά σημασία έχει ότι με τα συγκεκριμένα καλάμια πετυχαίνουμε πολύ καλύτερη αισθαντικότητα στα κουταλάκια συγκεκριμένα, και παράλληλη αποδοτική και ψαρευτική διασκέδαση.

lrf-rod-curve-spoons-carpmatchfishing

Υπάρχουν βέβαια και οι απόψεις ότι το rock fishing είναι μόνο με καλάμια με max cw 7-8 gr, αλλά η κατηγοριοποίηση του light, medium, heavy rock fishing ισχύει κανονικά.

Οι μικροί μηχανισμοί (μέγεθος 1500-2000) δεν αλλάζουν, όπως και η χρήση του λεπτού νήματος 0,4-0,6 ΡΕ, συνδεδεμένο με αόρατο παράμαλο 0,16-0,20 χιλιοστά.

reel-braid-spoon-lrf-carpmatchfishing

Χρησιμοποιώντας τον παραπάνω εξοπλισμό rock fishing στα «μεσαία χωράφια», ή τον κλασικό light rock fishing (max cw 7-8 gr) όπου οι συνθήκες το επέτρεπαν με κουταλάκια, είδαμε μεγάλη διαφορά και αποτελεσματικότητα στα ψαρέματά μας στα γλυκά νερά.

Το περιβάλλον που ψαρέψαμε ήταν τα μεγάλα ποτάμια με χαμηλή και μέτρια ροή, τους μεγάλους κόλπους δημιουργημένους από τις στροφές των ποταμιών, τις λίμνες, και μέρη των ποταμών με πλούσια παρόχθια βλάστηση (παρόχθια οικοσυστήματα).

lrf-rod-trout-spinning-carpmatchfishing

Ειδικά για τα τελευταία, τα περισσότερα αρπακτικά ψάρια συγκεντρώνονται στις άκρες από τα καλάμια και τα πεσμένα δέντρα, στήνοντας ενέδρες, περιμένοντας την διερχόμενη τροφή από τα ρεύματα, τα πεσμένα έντομα στο νερό και τα αφελή μικρόψαρα. Οι κινήσεις των κουταλιών –ανάλογα και με τις πλεύσεις-μπορούν να μιμηθούν αυτά τα πλάσματα που ποθούν οι θηρευτές των γλυκών νερών.

Οι αντανακλάσεις προς όλες τις κατευθύνσεις, τα απότομα σταματήματα της πλεύσης, τα έντονα jerks και twitches, μπορούν να μεταμορφώσουν τα άψυχα κουτάλια-και από πολλούς περιφρονημένα-σε πολύ αποδοτικά εργαλεία!

light-rock-fishing-jerks-spoons-koutalia-carpmatchfishing

Τα κουτάλια για το ψάρεμα των γλυκών νερών μοιάζουν αρκετά και με τα θαλασσινά. Μπορεί να υπάρχουν διαφορετικοί χρωματισμοί, όπως κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, περισσότερα fluo χρώματα και glitters, αλλά η λειτουργία είναι κοινή.

Έντονες κινήσεις, αντανακλάσεις, πολλές δονήσεις μέσα στο νερό, προκαλούν τα αρπακτικά, ειδικά σε πολυψαρεμένα μέρη.

light-rock-fishing-spoons-carpmatchfishing

Υπάρχει μεγάλη γκάμα κουταλιών στο εμπόριο για να επιλέξετε. Για την τεχνική του light rock χρησιμοποιούμε κουταλάκια μέχρι 5-7 γρ, ενώ καλό θα είναι να υπάρχουν στο οπλοστάσιο μας και μερικά μεγαλύτερα (10-15 γρ), για μακρύτερες βολές , μεγαλύτερη σάρωση περιοχών και καλύτερη πλεύση στα ρεύματα.

Τα κουταλάκια μπορεί να έχουν στο τελείωμα τους σαλαγκιά, single hook / μονό αγκίστρι, ή ακόμα και barbless single hook (αγκίστρι χωρίς αρπάδι). Tα barbless αγκίστρια ενδείκνυνται για αθλητικό ψάρεμα, για catch and release, και όπου υπάρχουν πέστροφες που θέλουμε να ελευθερώσουμε.

trout-pestrofa-lrf-carpmatchfishing

Στις σαλαγκιές μας εμείς προσωπικά, έχουμε λειάνει τα αρπάδια για λιγότερους τραυματισμούς στα στόματα των κεφάλων και στις πέστροφες, ώστε στην συνέχεια να μπορούμε να τις ελευθερώσουμε στο φυσικό τους περιβάλλον.

Είναι ότι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε, γιατί δυστυχώς η χρήση της σαλαγκιάς δημιουργεί πολλούς τραυματισμούς και αιμορραγίες στα στόματα των ψαριών. Πολλά κουταλάκια με φτερά/φούντες στην σαλαγκιά τους, έχουν δείξει αυξημένη αποτελεσματικότητα, ειδικά σε ποταμοκέφαλους και πέστροφες.

gtbio-spinning-lrf-spoon-carpmatchfishing

Στα νερά που ψαρεύουμε ,τα ψάρια μπορούν να βρεθούν σε όλα τα στρώματα του νερού. Αυτό έχει να κάνει με τις καιρικές συνθήκες, την παρουσία τροφής σε συγκεκριμένο μέρος/βάθος, τα ρεύματα, και με το είδος του ψαριού που αναζητούμε . Για παράδειγμα, η πέστροφα μπορεί να φαίνεται ότι κινείται νωχελικά κάπου, αλλά κάνει απότομα τινάγματα/κυνήγια προς τα μικρόψαρα για να τραφεί.

trout-sf-koutalia-lightrockfishing-carpmatchfishing

Πολλές φορές κάνει επιθέσεις από τον βυθό που κρύβεται, προς τα πάνω. Όταν κυνηγάει έντομα στην επιφάνεια θα την δείτε κυριολεκτικά στον αφρό. Η πέστροφα αγαπάει τους ασημί, κίτρινους, κόκκινους, πράσινους και χρυσούς χρωματισμούς κουταλιών , και τις περισσότερες φορές θα χτυπήσει με δύναμη και απότομα.

Χρήσιμα στην πέστροφα είναι και τα μεγάλα κουτάλια των 15 γραμμαρίων, γιατί κολυμπούν πιο σταθερά στα ρεύματα και στα κατώτερα στρώματα του βυθού.

pestrofa-stoma-spoon-lrf-carpmatchfishing-spinning

Ο ποταμοκέφαλος Squalius pamvoticus (είδος ποταμοκέφαλου στην Ηπειρο) κινείται σε κοπάδια από 5-10 ψάρια, εκτός εάν πρόκειται για τα μεγάλα μοναχικά ψάρια του είδους του. Ο κέφαλος θα κυνηγήσει τα έντονα fluo χρώματα κουταλιών, και είναι εθισμένος στα απότομα τινάγματα του κουταλιού, όταν εφαρμόζουμε πλεύσεις με κατεβασμένο το καλάμι και κάνουμε συχνά κάθετα twitch.

Έχει έντονη αντίδραση στο κάρφωμα και στα πρώτα τραβήγματα , πράγμα που είναι πολύ διασκεδαστικό με τα light καλάμια του rock fishing.

kefalos-gtbio-lrf-spinning-carpmatchfishing

Και τα δύο πιο συχνά θηράματα των κουταλιών –με την τεχνική του rock fishing-o κέφαλος και η πέστροφα, είναι πολύ συναρπαστικά στο ψάρεμά τους. Η πέστροφα σίγουρα όμως με τα τινάγματα έξω από το νερό, τα απότομα τραβήγματα και την ιδιαίτερη δύναμη και αντοχή, κλέβει την παράσταση.

Χαρείτε το ψάρεμα και των δύο ειδών, με τον κατάλληλο rock εξοπλισμό, χρησιμοποιείστε κουτάλια , και θα μας θυμηθείτε.

lrf-spoons-koutalia-freshwater-spinning-carpmatchfishing

Εάν ασκείτε το rock fishing στην θάλασσα, η γνωριμία της τεχνικής με το ψάρεμα στα γλυκά νερά, θα σας μείνει αξέχαστη. Κάντε τέλος catch and release στα ψάρια που πιάνετε, για να σέβεστε το περιβάλλον και τα έμβια όντα που ζούνε σε αυτό. Να είστε όλοι καλά!

catch-and-release-freshwater-lrf-carpmatchfishing

www-carp-matchfishing-gr-logo.jpg

© Copyright: Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που παρουσιάζονται σε αυτή την ιστοσελίδα αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε φωτογράφου που δημοσιεύει εδώ και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του carp-matchfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.