Freshwater spinning: Πέστροφες σε τεχνητά ψαράκια!
Του Δημήτρη Σφαλτού και Γιώργου Βαρέλη
Φωτογραφίες:Δημήτρης Σφαλτός, Γιώργος Βαρέλης, Άρης Δάσκαλος
Η καλοκαιρινή περίοδος διακατέχεται από την μανία των αρπακτικών να κυνηγούν τον γόνο των ψαριών σε αλμυρό και γλυκό νερό.
Ειδικά στα ποτάμια και τις λίμνες της χώρας μας, η βασίλισσα πέστροφα είναι από τους πιο αδηφάγους θηρευτές, που δεν χάνει την ευκαιρία να επιτεθεί και σε μεγαλύτερα ψάρια από το μέγεθός της.
Αλλαγή τακτικής λοιπόν, ψάρεμα πέστροφας με spinning και τεχνητά ψαράκια!
Ενώ την αρχή της άνοιξης η πέστροφα έχει μεγαλύτερη αγάπη στις περιστροφικές πεταλούδες, τα μικρά κουτάλια, τις ψεύτικες μύγες, όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία των νερών αλλάζει διατροφικές συνήθειες και κυνηγάει ψάρια.
Αυτο συμβαίνει γιατί λόγω αυξημένης θερμοκρασίας το ψάρι έχει μεγαλύτερη κινητικότητα, άρα μεγαλύτερες ανάγκες σε τροφή.
Τα πιο κλασικά είναι τα αφρόψαρα, οι κέφαλοι του γλυκού νερού, τα τσιρόνια, οι δρομίτσες, ενώ δεν χάνει την ευκαιρία να επιτεθεί σε μικρούς κυπρίνους και βάρβους. Η λιχουδιά της όμως είναι ο μικρός κορέγονος, εάν υπάρχει στον τόπο.
Το είδος επίσης δεν διστάζει να επιτεθεί και στα μικρότερα ιδία άτομα, εξού και υπάρχουν τόσα πολλά τεχνητά ψαράκια σε απομιμήσεις πέστροφας. Το χαρακτηριστικό αυτών των τεχνητών είναι το μικρό μέγεθος και οι κάθετοι χρωματισμοί στα πλαϊνά, όπως τα φυσικά των μικρών πεστροφών.
Η πέστροφα κυνηγάει περισσότερο συνήθως σε δύο περιόδους της συνολικής ημέρας, το χάραμα και το σούρουπο. Είναι η στιγμή που αλλάζει το εξωτερικό φως και που εκμεταλλεύονται οι περισσότεροι κυνηγοί της φύσης.
Χαρακτηριστική εικόνα για τους ψαράδες του κυπρίνου είναι το πέταγμα των αφρόψαρων έξω από το νερό στα ρηχά, όπως κυνηγούν οι μεγάλες πέστροφες το χάραμα. Το σούρουπο με τη σειρά του, με συνθήκη που ηρεμούν τα νερά σε ποτάμια και λίμνες, είναι μια πολύ καλή ώρα για το ψάρεμα της πέστροφας. Την συγκεκριμένη στιγμή, όταν οι πέστροφες κυνηγούν τα αφρόψαρα, θα έχετε την τύχη να δείτε εντυπωσιακά απόνερα και παφλασμούς!
Δεν αποκλείεται βέβαια οι πέστροφες να κυνηγούν και άλλες ώρες της ημέρας, ειδικά το μεσημέρι με άπνοια ή ακόμη και το βράδυ κόντρα σε φώτα. Αυτό το πράγμα το καθορίζει και το κάθε ποτάμι, λίμνη , και οι συνθήκες τους. Αυτό που έχουμε δει στατιστικά είναι ότι για να κυνηγήσουν οι πέστροφες σε στάσιμα νερά χρειάζονται ήρεμα νερά και έντονη παρουσία αφρόψαρων στα ανώτερα στρώματα.
Εκεί που τα πράγματα αλλάζουν είναι στα τρεχούμενα νερά των ποταμών. Οι πέστροφες στήνουν καρτέρια στα σημεία που η ροή γίνεται πιο έντονη, σε στροφές των ποταμών , και σχεδόν πάντα καλυμμένες από κάποιο εμπόδιο, πέτρες, πεσμένα κλαδιά, κορμούς δέντρων, βαθιές αποχές και νεροφαγώματα. Η μαύρη σιλουέτα της ράχης της δημιουργεί ένα πολύ καλό καμουφλάζ, το οποίο το εκμεταλλεύεται δεόντως.
Τα τεχνητά δολώματα-ψαράκια
Για να ψαρέψουμε την πέστροφα θα χειριστούμε μικρά τεχνητά σε φυσικούς αρχικά χρωματισμούς. Τα πιο διαδεδομένα και αποδοτικά για εμάς είναι τα μικρά τεχνητά των 5 και 7 εκατοστών.
Οι χρωματισμοί που δουλέψαν περισσότερο είναι οι αποχρώσεις του ροζ,λευκού, natural, πράσινου, και οι φυσικές της πέστροφας. Σε ημέρες με μουντό καιρό και συννεφιά, κάτι πιο έντονο όπως το πράσινο fluo ή το πορτοκαλί-χρυσό, έχουν δώσει πολλά και μεγάλα ψάρια.
Ίσως το πιο σημαντικό για την χρήση των τεχνητών ψαριών όμως για την πέστροφας είναι ο τύπος της πλευστότητας, η οποία διαφοροποιείται ανάλογα με τον τόπο που ψαρεύουμε. Πρόκειται για τεχνητά τύπου floating , medium divers, sinking και suspending, με πολύ έντονες κινήσεις wobbling και rolling.
Ο χαρακτήρας του επιπλέοντος τεχνητού (floating) χρειάζεται σε μέρη με σκαλώματα και όταν οι πέστροφες κυνηγούν στον αφρό. Ο χαρακτήρας suspending σε λίμνες που χρειάζεται να διεισδύσουμε λίγο παρακάτω από την επιφάνεια του νερού και το τεχνητό να μείνει στο συγκεκριμένο βάθος για αρκετό διάστημα, μιμούμενο ένα τραυματισμένο αφρόψαρο, είναι πολύ αποδοτικός.
Αυτοί οι τύποι των trout τεχνητών είναι φτιαγμένοι να δουλεύουν σε τρεχούμενα νερά με ρεύματα, συνθήκες που δημιουργούν την έντονη κίνηση rolling, πράγμα που ενεργοποιεί τα επιθετικά ένστικτα των κυνηγών. Αλλιώς σε νερά με ήπιες συνθήκες κάνουμε γρήγορες ανακτήσεις με έντονα twitch και χαμηλωμένο καλάμι.
Σε τρεχούμενα νερά ποταμών τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα με αυτά τα τεχνητά, καθώς οι κινήσεις τους είναι πιο έντονες. Οι πέστροφες είναι αρπακτικά που αρέσκονται να κυνηγούν με μεγάλες ταχύτητες, και δεν διατάζουν να πάρουν από πίσω ένα τεχνητό με πολύ γρήγορη ανάκτηση.
Τέλος, τα τεχνητά με μεγάλη γλώσσα (medium divers) ή τα αμιγώς βυθιζόμενα (sinking) είναι πολύ χρήσιμα, αφού διεισδύουν στα κατώτερα στρώματα του νερού, κάνουν δηλαδή λόγω της μακριάς γλώσσας τους μια βύθιση υπό γωνία.
Αυτή η πλεύση έχει μεγάλη σημασία στα ποτάμια με ορμητικά νερά, και πραγματικά πολύ λίγα τεχνητά μπορούν να κολυμπήσουν σωστά σε ικανό βάθος για να συναντήσουν μια πέστροφα, χωρίς να παρασέρνονται άτσαλα από τα δυνατά ρεύματα.
Ολα αυτά τα τεχνητά ψαράκια είναι εφοδιασμένα με δύο σαλαγγιές, οι οποίες θα πρέπει να έχουν άριστη ποιότητα. Η πέστροφα εκτός από ένα πολύ δυνατό ψάρι έχει κοφτερά δόντια που ανοίγουν και σπάνε τις σαλαγγιές.
Η δράση των τεχνητών ψαριών ενισχύεται εάν είναι εφοδιασμένα με εσωτερικές μπίλιες, οι οποίες δημιουργούν δυνατούς θορύβους κάτω από το νερό και προσελκύουν τα αρπακτικά.
Επίσης τα τεχνητά με τις μπίλιες κάνουν μακρύτερες βολές, αφού αυτές μετακινούνται στο μπροστινό τμήμα του τεχνητού και τους δίνουν πρόσθετη ώθηση , αλλαγή του κέντρου βάρους του ,και αεροδυναμικότητα.
Αυτού του είδους τα τεχνητά είναι πολύ ελαφριά, ζυγίζουν από 3,5-8 γραμμάρια, και απαιτούν ποιοτικό εξοπλισμό για να πεταχτούν σωστά και σε ικανές αποστάσεις να συναντήσουν τις πέστροφες.
Ο εξοπλισμός του freshwater spinning
Εξοπλισμοί light spinning ή heavy rock fishing( HRF) , είναι οι πιο κατάλληλοι, καθώς έχουν την δύναμη να αναμετρηθούν με πιο μεγάλα ψάρια, χωρίς να χάνουν τον αθλητικό τους χαρακτήρα.
Σημαντικό επίσης στοιχείο των καλαμιών αυτών είναι η γρήγορη (fast) δράση και η tubular μύτη, καθώς επιτυγχάνουν άριστη πλεύση των τεχνητών με ελάχιστο κόπο και απαλά τινάγματα. Υπάρχει βέβαια και η καθαρόαιμη κατηγορία των trout spinning καλαμιών, με την οποία θα ασχοληθούμε σε ήδη έτοιμο μελλοντικό άρθρο.
Η πέστροφα είναι ένα πολύ μαχητικό ψάρι, θα πάρει αρκετά φρένα στα πρώτα τραβήγματα, θα κάνει σάλτα έξω από το νερό για να απαγκιστρωθεί από το τεχνητό, θα προσπαθήσει να χωθεί ανάμεσα σε κλαδιά, πίσω από πέτρες, σε κορμούς δέντρων, θα κολυμπήσει γρήγορα στην ροή του ποταμού , και θα μας δυσκολέψει αρκετά.
Θα ταλαιπωρήσει αρκετά τις σαλαγγιές, ενώ συχνά θα τις σπάσει( λόγω μικρού μεγέθους τεχνητών), για αυτό προσοχή στην ποιότητα τους, όπως προείπαμε. Η γνώση του τόπου και των εμποδίων του είναι βασική συνθήκη, για να έχουμε περισσότερες πιθανότητες να βγάλουμε με ασφάλεια έξω ένα μεγάλο ψάρι.
Η πέστροφα είναι από τα σπάνια ψάρια πλέον των γλυκών νερών και θα πρέπει να την προστατεύουμε. Eίναι όμως πολύ επιθετική, ακόμη και σε πολύ μικρό μέγεθος. Μία πέστροφα 10 εκατοστών δεν διστάζει να επιτεθεί σε τεχνητό 7 πόντων. Αυτές τις πέστροφες, αλλά και τις μεγαλύτερες, θα πρέπει να τις ελευθερώνουμε.
Ο κανόνας του catch and release είναι βασικός για την προστασία της πέστροφας, αλλά και των υπόλοιπων ειδών του γλυκού νερού. Η πέστροφα είναι πολύ ευαίσθητη στην αλλαγή της θερμοκρασίας, στην υποξία, στο άγγιγμα με γυμνά χέρια , ενώ αντέχει το καλοκαίρι ελάχιστα δευτερόλεπτα έξω από το νερό.
Αυτός είναι και ένας βασικός λόγος που η πέστροφα είναι σωστό να απαγκιστρώνεται με προσοχή μέσα στο νερό.
Λόγω των σαλαγγιών πολλές πέστροφες ματώνουν, αλλά εάν είναι επιφανειακό τραύμα και ελευθερωθούν άμεσα ,επουλώνονται μέσα στο νερό. Δυστυχώς πολλές πέστροφες προκειμένου να ελευθερωθούν τραυματίζονται πολύ άσχημα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ελευθερωθούν με ασφάλεια. Αυτά τα ψάρια δυστυχώς θα ψοφήσουν λίγες ώρες ή μέρες μετά την απελευθέρωση τους.
Παλιότερα , χάρη της φωτογράφησης των ψαριών για τις ανάγκες των άρθρων, κάναμε λάθος ενέργειες, τώρα πια δεν χωρούν άλλες. Για να ελευθερώσουμε σωστά μια πέστροφα , την κρατάμε με τις παλάμες μας από την κάτω πλευρά τους.
Δεν βάζουμε τα χέρια μέσα στα βράγχια τους, δεν πιέζουμε το στομάχι τους, δεν χρησιμοποιούμε ογκώδη fish/lip grips , που σκίζουν τις σιαγόνες τους.
Αφήνουμε το ψάρι να οξυγονωθεί μέσα στο νερό και το ελευθερώνουμε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα από την απαγκίστρωσή του. Να είστε όλοι καλά!