Για γλυκά νερά
Greek Bulgarian Croatian Czech Danish Dutch English French German Italian Polish Romanian Russian Spanish

carp-baits-carp-matchfishing-gr.jpgΤΑ ΔΟΛΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΨΑΡΕΜΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΝΟΥ


Του Βαγγέλη Στάιου

 

Στο παρόν άρθρο θα ξεκινήσουμε να μιλάμε για κάτι χιλιοειπωμένο και ίσως να κουράσουμε κάποιους πιο έμπειρους ψαράδες, το απίστευτα μεγάλο κεφάλαιο των δολωμάτων για τον κυπρίνο.

Πιστεύω όμως ότι οι νεότεροι θα βρουν ενδιαφέρον το θέμα και θα αρχίσουν με σωστές βάσεις να μάθουν να ψαρεύουν, και όχι απλώς να πιάνουν ψάρια.

Να γνωρίζουν την συμπεριφορά του ψαριού, πότε τρώει , τι τρώει και γιατί. Να σέβονται , να προσέχουν και να αγαπάνε το ψάρεμα και τα ψάρια γιατί δεν μαθαίνεις κάτι αν δεν το αγαπάς.

 

 

 

ΤΑ ΔΟΛΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΥΠΡΙΝΟ

 

Τα δολώματα είναι πάρα πολλά και ακόμα περισσότεροι οι τρόποι που τα χρησιμοποιούμε. Τα χωρίζουμε σε δυο κατηγορίες, τα φυσικά και τα τεχνητά.

Φυσικά : Καλαμπόκι, σκουλήκι, βδέλλα, βρίζα, κανναβούρι, φασόλια , κομμάτια φρούτων και πολλά άλλα. Τεχνητά :boilies ,pellets, ζυμάρια.

kalampoki kyprinosΤα φυσικά δολώματα αν και είναι πάρα πολύ αποδοτικά βγάζοντας μας πολλές φορές από δύσκολες καταστάσεις θα μας απασχολήσουν λιγότερο γιατί δεν θέλουν ιδιαίτερη προετοιμασία.

Κατά την άποψη μου(χωρίς να αποκλείω κάθε άλλη άποψη) στο ψάρεμα του κυπρίνου μετά το κάρφωμα και την πάλη με το ψάρι , μεγαλύτερη συγκίνηση προσφέρει η παρασκευή των boilies και η ικανοποίηση ότι το ψάρι έφαγε το δικό μας δόλωμα .

Εκτός από τα δικά μας χειροποίητα boilies σήμερα υπάρχουν στο εμπόριο πολλά έτοιμα μπαλάκια με διάφορες γεύσεις , διαφόρων μεγεθών και σε πολλές ποιότητες για κάθε περίσταση.

fun fishing boiliesΟπότε αν δεν έχουμε χρόνο ή απαραίτητα και κατάλληλα υλικά ,καλύτερα να πάρουμε μπαλάκια εμπορίου παρά να κάνουμε πειράματα με τα ψάρια ταΐζοντας κάτι που μόνο κακό μπορεί να κάνει.

Στα επόμενα άρθρα θα δούμε βήμα-βήμα την παρασκευή των boilies ,διάφορες τεχνικές , συνταγές (τελειώνουν εκεί που τελειώνει η φαντασία μας) και τις κατηγορίες που χωρίζονται ανάλογα με την σύσταση τους.

Εικάζεται ότι τα boilies τα ανακάλυψαν Άγγλοι ψαράδες την δεκαετία του 80. Πιστεύω πως οι Άγγλοι τα έφτασαν στην σημερινή τους μορφή γιατί από αφηγήσεις παλαιότερων ψαράδων στην βόρεια Ελλάδα έχω ακούσει ότι τα χρησιμοποιούσαν σε απλούστερη μορφή ( βάζανε νερό σε μια κατσαρόλα και μόλις άρχιζε να βράζει ρίχνανε σιγά-σιγά καλαμποκάλευρο και σιτάλευρο με λίγο ζάχαρη ή λίγο μέλι μέχρι να σφίξει έχοντας έτσι ένα ζυμάρι σαν λάστιχο που δεν μπορούσαν να το πάρουν τα μικρόψαρα αλλά ήταν φτωχό σε θρεπτικά συστατικά .

boilies kyprinosΑπό την εποχή εκείνη μέχρι σήμερα έχει γίνει τεράστια πρόοδος πάνω στα boilies και το βασικότερο είναι ότι δεν υπάρχει η μυστικοπάθεια που μπορεί να υπήρχε από ορισμένους παλιούς ψαράδες .

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματά τουs έναντι των άλλων δολωμάτων ,είναι οι επιλογές που έχουμε για το τι boilies θα επιλέξουμε ανάλογα με την εποχή , τον τύπο της λίμνης, τον βυθό και το μέγεθος των ψαριών που θέλουμε να πιάσουμε.

staios boli kyprinosAνάλογα κρίνοντας την κάθε περίπτωση βάζουμε τα συστατικά που ταιριάζουν στο μπαλάκι μας. Επίσης μεγάλο πλεονέκτημα είναι και ο τρόπος με τον οποίο δολώνουμε τα boilies, αφήνοντας το αγκίστρι πάνω από το δόλωμα έτσι ώστε ο κυπρίνος 'παίζοντας' με το μπαλάκι δεν αντιλαμβάνεται το αγκίστρι.

 

Η ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΩΝ BOILIES

 

Ο κυπρίνος , όπως και κάθε ζωντανός οργανισμός επιλέγει την τροφή του με κριτήρια που συχνά εμείς παραβλέπουμε ή απλά δεν μπορούμε να καταλάβουμε.

boilie rig kyprinosΈνα boilie δεν αρκεί να μυρίζει ωραία ή να έχει ωραίο χρώμα και σχήμα, αλλά πρέπει να είναι νόστιμο για το ψάρι και να έχει όλα τα απαραίτητα συστατικά που θα προσφέρουν στον κυπρίνο την ενεργεία , τις βιταμίνες και τα λιπαρά που χρειάζεται για να μεγαλώσει , να αναπαραχθεί και να ζει τουλάχιστον όπως όταν θα κατανάλωνε την φυσική του τροφή .

Προσωπικά θα ψάρευα με ένα boilie που θα έχει τα σωστά υλικά και θα μυρίζει ελάχιστα παρά το αντίστροφο.

Αν ταΐσουμε ένα boilie που θα προσφέρει στο ψάρι όλα τα απαραίτητα συστατικά αυτό θα την ξαναψάξει και θα την φάει χωρίς μεγάλο δισταγμό . Αν ταΐσουμε μια καλοσχηματισμένη μπίλια με έντονο χρώμα και αρκετό άρωμα χωρίς όμως καλή γεύση και θρεπτική αξία το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να κάνουμε το ψαρί να βλέπει το συγκεκριμένο δόλωμα και να 'αλλάζει δρόμο' είτε γιατί είχε στομαχικές διαταραχές είτε γιατί δεν την βρήκε γευστική και θρεπτική.

boilies making staiosΟι πιο τολμηροί που δοκιμάζουν boilies λένε ότι αν δεν αρέσει σε εμάς και δεν μπορούμε να την φάμε γιατί να αρέσει στο ψάρι και να την φάει (Γεια σου φίλε Σάββα! ).

Όμως δεν είμαστε ψάρια και σίγουρα κανείς δεν μπορεί να πει ότι θα έχουμε τα ίδια γευστικά και θρεπτικά ερεθίσματα με τους ευσεβείς ψαρευτικούς μας πόθους.

staios carp Κάτι που δεν αρέσει σε εμάς μπορεί να είναι αυτό που να ψάχνουν συνέχεια τα ψάρια. Συνεπώς προσέχουμε να κάνουμε την καλύτερη επιλογή των συστατικών που θα σχηματίσουν το δόλωμά μας, να είναι εξειδικευμένα για το ψάρεμα στα γλυκά νερά και να μην χρησιμοποιούμε προϊόντα άσχετα με το ψάρεμα (ζωοτροφές, υλικά ζαχαροπλαστικής, υλικά ανθρώπινης κατανάλωσης, ακατέργαστα φυσικά προϊόντα κτλ)

Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΣΠΟΡΩΝ

 

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να σημειώσω , ότι ακόμα και τα φυσικά δολώματα μπορούν να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές στα ψάρια των γλυκών νερών.

Αν για παράδειγμα πάρουμε ξερό καλαμπόκι και το βάλουμε σε ένα ποτήρι με νερό μετά από δυο ή τρεις ημέρες ανάλογα με την θερμοκρασία θα δούμε ότι το καλαμπόκι αφού πρώτα φουσκώσει, μυρίζει σαν οινόπνευμα.

sporoi kyprinosΑυτό συμβαίνει γιατί γίνεται μια διαδικασία που λέγετε αλκοολική ζύμωση και το καλαμπόκι βγάζει ένα είδος αλκοόλης . Καλό λοιπόν είναι να μουλιάζουμε τους διάφορους καρπούς πριν από κάθε τάϊσμα γιατί η ζύμωση αυτή θα γίνεται μέσα στο στομάχι του ψαριού, φουσκώνοντάς το , με τελικό αποτέλεσμα τον θάνατό του.

Συμπέρασμα από τα παραπάνω είναι ότι αν αγαπάμε το ψάρεμα στα γλυκά νερά και τα ψάρια ,δεν φτιάχνουμε δολώματα από κάτι μη συμβατό όπως σκυλοτροφή , κουνελίνη και διάφορα άλλα φυράματα που είναι φτιαγμένα για διαφορετικά είδη ζωντανών (μη γελάσετε , έχουμε δει να γίνονται και αυτά ).

staios carp mirror.Ξεχνάμε την άποψη ότι μαλαγρώνουμε με boilies δεύτερης ποιότητας και ψαρεύουμε με την καλύτερη , γιατί με αυτόν τον τρόπο κάνουμε τα ψάρια καχύποπτα , τα αποστρέφουμε από οτιδήποτε μοιάζει με boilies και χαλάμε τους τόπους. Από την φύση του ο κυπρίνος είναι ένα παμπόνηρο ψάρι και δεν θέλει πολύ προσπάθεια για να πονηρευτεί και να μην ξανατσιμπήσει σε οτιδήποτε του θυμίζει κίνδυνο.

 

Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

 

Το ψάρεμα στις υπέροχες λίμνες της πατρίδας μας είναι κάτι που πρέπει να προστατέψουμε πάση θυσία.: Μαζεύουμε τα σκουπίδια μας από τις λίμνες και τα ποτάμια ,γιατί είναι ότι χειρότερο να πληρώνουμε με ακαθαρσίες τους χώρους που μας δίνουν τόσα πολλά στο χόμπυ μας και στην πολιτισμική μας συνείδηση. Προσέχουμε να μαλαγρώνουμε με λίγα και ποιοτικά δολώματα τους τόπους, να ψάχνουμε τα περάσματα των ψαριών και να επικεντρωνόμαστε σε αυτά.

Το ασύστολο μαλάγρωμα με ακατάλληλα δολώματα καταστρέφει τις λίμνες, πονηρεύει τα ψάρια, και μας στερεί την δυνατότητα να αναμετρηθούμε με μεγάλα ψάρια. Ψάρια που πρέπει να γίνει συνείδηση ότι ακόμα και όταν πιαστούν , θα επιστρέφονται με φροντίδα στο περιβάλλον όπου ανήκουν.

catch & release kyprinosΣεβασμός λοιπόν στο περιβάλλον, σεβασμός στα ψάρια που μας χαρίζουν απίστευτες συγκινήσεις!

www.carp-matchfishing.gr

© Copyright: Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που παρουσιάζονται σε αυτή την ιστοσελίδα αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε φωτογράφου που δημοσιεύει εδώ και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του carp-matchfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.