Για γλυκά νερά
Greek Bulgarian Croatian Czech Danish Dutch English French German Italian Polish Romanian Russian Spanish

carpfishing-and-camping-matchfishing-gr.jpg

CAMPING KAI CARPFISHING

 

Του Δημήτρη Σφαλτού-Γιώργου Χούσου

 

Ενώ στο εξωτερικό είναι εννοούμενο το πολυήμερο ψάρεμα του κυπρίνου με εξειδικευμένο εξοπλισμό camping , στην Ελλάδα τώρα αρχίζουν να γίνονται τα πρώτα βήματα προς αυτές τις εξορμήσεις.

 

Οι εξειδικευμένοι εξοπλισμοί carp για την κατασκήνωση και για την πολυήμερη αναμονή στις λίμνες, ακόμα και στις πιο αντίξοες συνθήκες, πλέον έχουν έρθει στην Ελλάδα και η συνέχεια αναμένεται με μεγάλη αγωνία!

 

 

 

 

Στην Ελλάδα υπήρχαν από παλιά οι πρώτοι πυρήνες ψαράδων που με αφορμή την καλή παρέα, τις ολιγοήμερες διακοπές, το ψάρεμα σε απρόσιτες και μακρινές λίμνες, έκαναν ταξίδια και στηνόντουσαν για το ψάρεμα του κυπρίνου.

carp campingΠολλοί συνεργάτες του site carp-matchfishing.gr, ήταν από τους πρώτους διδάξαντες και μετά ακολούθησαν και άλλοι. Εκτός από τις απίστευτες καταστάσεις γέλιου, τις απίθανες ψαροιστορίες, την καλή παρέα που απαιτείται για το σκοπό αυτό, η κατασκήνωση για το ψάρεμα του κυπρίνου μας δίνει φοβερές δυνατότητες.

ΨΑΡΕΥΤΙΚΗ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ

Το ψάρεμα με κατασκήνωση μπορεί να αλλάξει πολλά δεδομένα στο ψάρεμα στις λίμνες. Μπορούμε να δούμε μια λίμνη σε όλες τις φάσεις της ημέρας, να δούμε πως ανταποκρίνονται τα ψάρια κάθε χρονική στιγμή, να δούμε διαφορές με βάση τον καιρό, και κυρίως να έχουμε τον άπλετο χρόνο μπροστά μας για να έχουμε καθαρό μυαλό και να προγραμματίσουμε την στρατηγική μας.

Μπορούμε να μαλαγρώσουμε με σύνεση και μεθοδικότητα μια περιοχή ή ειδικά μόνο σημεία, και να έχουμε μια συνεχόμενη ροή δολωμάτων που θα αποτρέψει το υπερτροφικό τάισμα. Μπορούμε να εφαρμόσουμε διαφορετικές τεχνικές, αρματωσιές, μαλάγρες, ψάρεμα με μέθοδο, ψάρεμα spinning για τυχόν αρπακτικά που θα εμφανιστούν, feeder, match, Bolognese, απίκο ή pole fishing για όλα τα ψάρια της λίμνης.

carp-campingΜπορούμε να προφυλαχτούμε από άστατο καιρό, που σε άλλες συνθήκες θα μας προέτρεπε να μαζέψουμε τον εξοπλισμό μας και να φύγουμε. Τέλος είναι ευκαιρία να ξεφύγουμε από το άγχος της σύγχρονης πολυπλοκότητας, από τις μεγαλουπόλεις, να απολαύσουμε την άγρια ομορφιά των λιμνών μας και να χαρούμε ψαρευτικές διακοπές με την καλύτερη παρέα μας.

Τα προγράμματα για το ψάρεμα του κυπρίνου των εταιριών αλιείας για τα γλυκά νερά , έχουν σχεδόν πάντα και εξοπλισμό κατασκήνωσης. Από τα απαραίτητα παρελκόμενα είναι η σκηνή carp, το ράντζο-κρεβάτι carp, η καρέκλα carp, ένας υπνόσακος, και από εκεί και μετά ότι χρειάζεται για φαγητό, καφέ, νερό, τρόφιμα, ψήσιμο- μπάρμπεκιου, και γενικά όλα τα υπόλοιπα εργαλεία κατασκήνωσης.

 

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ- ΣΚΗΝΗ

Η σκηνή carp είναι ίσως το πιο απαραίτητο εργαλείο για το πολυήμερο ψάρεμα. Οι σκηνές carp χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες όπως bivvies, brollies, shelters, και domes.

bivvy

Οι κατηγορίες αυτές διαχωρίζονται ανάλογα με το μέγεθος της κάθε σκηνής, τον τρόπο στησίματός της, την χωρητικότητά της, και τον μηχανισμό της. Οι μεγαλύτερες είναι τα domes και τα bivvy, που μπορούν να χωρίσουν ακόμη και 2 μεγάλα κρεβ άτια carp, ενώ τα shelters και τα brollies είναι συνήθως πιο μικρές σκηνές και χωρούνε ένα κρεβάτι.

Τα domes-bivvies έχουν εξωτερικό σκελετό από σωλήνες αλουμινίου ή άλλου μετάλλου, έχουν διαπνέοντα υφάσματα, είναι αδιάβροχες σκηνές, διαθέτουν κουνουπιέρες, μεγάλους χώρους, είναι πτυσσόμενες, και μπορούν να χωρέσουν σε ένα σάκο για εύκολη μεταφορά.

carp-camping

Τα shelters είναι πιο απλές σκηνές, πιο εύκολες στην μεταφορά, πιο ελαφριές, αλλά επειδή είναι ανοικτές σε ένα σημείο δεν μπορούν να αντέξουν παρά μόνο σε μονοήμερα ψαρέματα. Χρησιμοποιούνται σαν προστατευτικά από τον άνεμο, από ήπια βροχή και συνήθως χωράνε ένα κρεβάτι ή μία καρέκλα carp.

Τα brollies είναι το τελευταίο είδος σκηνής, χωράει ένα κρεβάτι και ο σκελετός της στηρίζεται σε μια μεγάλη ομπρέλα που κλείνει τριγύρω με ειδικό πανί.

carp

Όλες οι εξειδικευμένες σκηνές για το ψάρεμα του κυπρίνου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κάθε τεχνική ψαρέματος και είναι οι πλέον κατάλληλες για το θέμα της αντοχής στο πέρασμα του χρόνου, της άνεσης και του εύκολου στησίματος.

Eπιπλέον όλες οι σκηνές carp μπορούν να εφοδιαστούν με ειδικό εξωτερικό κάλυμμα (winterskin-overwrap) για πιο ακραίες καιρικές συνθήκες , δυνατή βροχή, υγρασία, δυνατό κρύο κ.α. Το εξωτερικό κάλυμμα χρειάζεται για τα χειμωνιάτικα ψαρέματα ή τα ψαρέματα σε λίμνες με μεγάλο υψόμετρο.

carp-campingΕιδική προσοχή στην επιλογή της σκηνής carp έχουν τα παρακάτω -διαπνέον διπλό ύφασμα που δεν περνάει η υγρασία και μπορεί να αναπνέει ο εσωτερικός χώρος -διαθέσιμο εξωτερικό overwrap κατάλληλο για το τύπο της σκηνής για ψάρεμα σε κρύο και δυνατή βροχή -εύκολα στήσιμο μέσα σε λίγα λεπτά και manual οδηγιών για τους αρχάριους βήμα-βήμα -ελαφρύς και στιβαρός σκελετός από αλουμίνιο για μειωμένο βάρος και αντοχή στον χρόνο -ικανές διαστάσεις (πλάτος, μήκος, ύψος) για να ταιριάζουν στον σωματότυπο του κάθε ψαρά - κάτω κάλυμμα με αντοχή σε πέτρες/χώμα/κλαδιά/αγκάθια/λάσπη, το οποίο θα λειτουργεί σαν αποσπώμενος πάτος για εύκολο καθάρισμα.

bivvy's

Το πάτωμα πρέπει να κλείνει ερμητικά με τη σκηνή για μην μπούνε διάφορα «ζωάκια» την ώρα που κοιμόμαστε ή καθόμαστε. -κουνουπιέρες για το καλοκαίρι, με σκράτς για πλαστικά παράθυρα για να αερίζεται η σκηνή -τσάντα μεταφοράς -πασαλάκια βιδωτά με πλαστικό πάνω μέρος για να προστατεύονται οι κρίκοι της σκηνής -καλά φερμουάρ αντοχής και εάν γίνεται εγγύηση του κατασκευαστή για το προϊόν.

 

Ο ΟΡΟΣ CARP ΣΤΑ ΕΙΔΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗΣ

Τα bivvy, dome, shelter, brolly, κρεβάτια, καρέκλες , έχουν τον όρο carp επειδή σχεδιαστικά και ανατομικά έχουν κατασκευαστεί για σκληρή χρήση σε πολλές φορές αφιλόξενα περιβάλλοντα. Αντιμετωπίζουν την βροχή , το κρύο, την υγρασία στο περιβάλλον της λίμνης.

carp-campingΠροσαρμόζονται σε όλες τις συνθήκες, χειμώνα και καλοκαίρι. Στην ζέστη χρησιμοποιούνται συνήθως το βράδυ για ύπνο, στο κρύο για εσωτερική προστασία. Βέβαια υπάρχει και το εξωτερικό overwrap για πιο ακραίες συνθήκες. Όλα αυτά , ακόμη και τα κρεβάτια και οι καρέκλες, έχουν τον ανατομικό σχεδιασμό για πολύωρη αναμονή στο ψάρεμα, για την ελαχιστοποίηση της κούρασης και για την μεγιστοποίηση της άνεσης.

Δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν και συμβατικές σκηνές, ράντζα ή καρέκλες, αλλά όποιος αποκτήσει τον καθαρόαιμο carp εξοπλισμό θα καταλάβει την τεράστια διαφορά.

 

ΚΡΕΒΑΤΙΑ-ΚΑΡΕΚΛΕΣ-ΥΠΝΟΣΑΚΟΣ

 

Το κρεβάτι carp είναι ένα μεγάλο ράντζο που μπορεί να κοιμηθεί ή να ξαπλώσει ο καθένας μας με μεγάλη άνεση. Πτυσσόμενο, εργονομικό, με ελεγχόμενη κλίση της πλάτης, ενσωματωμένο μικρό μαξιλάρι, με αυξομειωμένο μήκος ποδιών και πλατιά καπάκια για να μη βουλιάζει σε μαλακό έδαφος, το κρεβάτι carp είναι αναπόσπαστο κομμάτι του ψαρά που χρειάζεται άνεση στα ψαρέματά του. Καλό θα είναι να επιλέγεται με 3 ζεύγη ποδιών και πάνω, για μεγαλύτερη σταθερότητα.

carpbed

Η καρέκλα , όπως και το κρεβάτι carp, κατασκευάζεται από σκληρά διαπνέοντα υφάσματα, αντέχει σε μεγάλα βάρη και παρέχει την ανατομική άνεση που χρειάζεται ο ψαράς της λίμνης. Η αντοχή στο πέρασμα του χρόνου είναι το μεγάλο κατασκευαστικό ατού όλων των προσεγμένων carp παρελκόμενων κατασκήνωσης.

Τέλος ο υπνόσακος μπορεί να είναι και αυτός carp, ή οποιοσδήποτε άλλος αρκεί να έχει τα απαιτούμενα ατομικά χαρακτηριστικά για τον νυχτερινό ύπνο. Ο καθαρόαιμος υπνόσακος carp έχει σκράτς που πιάνουν πάνω από όλα τα κρεβάτια carp για να είναι σταθερός στην θέση του, έχει φερμουάρ γρήγορου ανοίγματος, στην περίπτωση που χτυπήσει ψάρι και χρειαστεί να πεταχτούμε γρήγορα έξω από την σκηνή. Καταλαβαίνετε όλοι ότι στο ψάρεμα του κυπρίνου δεν χωράνε χρονοτριβές!

 

ΥΠΟΛΟΙΠΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ

Επειδή ψάρεμα σημαίνει χαλάρωση, ξεκούραση και ηρεμία της ψυχής , χρειάζεται μια οργάνωση για να μην μας λείψει τίποτα, στην περίπτωση που θα βρισκόμαστε στο πουθενά μιας λίμνης. Ξεκινάμε με ψυγείο με παγοκύστες ή με πρίζα αυτοκινήτου (εάν το έχουμε κοντά), μέσα στο οποίο θα έχουμε τα υπολογισμένα φαγώσιμα για τις μέρες ψαρέματος και πάντα κάτι παραπάνω , γιατί ως γνωστό η εξοχή φέρνει την όρεξη!

carp-camping

Αρκετό νερό σε μπουκάλια ή μεγάλο παγούρι-θερμός για να το έχουμε παγωμένο ή ζεστό , ανάλογα με τις συνθήκες. Μια τσάντα με ξηρά τροφή, κρουασάν, μπισκότα, ψωμί, κονσέρβες, αλλαντικά, σάντουιτς, πατατάκια και ότι άλλο ποθείτε. Υλικά για ψήσιμο, όπως κάρβουνα, ψησταριά με ψηλά πόδια για την αποφυγή πυρκαγιάς, αναπτήρας θυέλλης, προσάναμμα, και φυσικά τα κρέατα ( τα έχουμε ξεχάσει σπίτι τελευταία στιγμή πολλές φορές...).

carp-camping

Αποφεύγουμε να ψήνουμε σε χαμηλές ψησταριές ή σκαμμένες αυτοσχέδιες ειδικά το ξηρό καλοκαίρι! Καφέδες έτοιμους ή υλικά για την δημιουργία τους, γκαζάκι για καφέ ή για ζέσταμα φαγητού, σακούλα για την συλλογή των σκουπιδιών απαραίτητη( !!! ),ίσως ένα ραδιοφωνάκι σε πολύ χαμηλή ένταση για να περνάει ή ώρα (τα ψάρια αποφεύγουν τα μέρη με κλαμπ και κλαρίνα! ), φιδάκια για κουνούπια-σκνίπες ,σπρέι σιτρονέλας, και αντισταμινική αλοιφή για τσιμπήματα κουνουπιών και εντόμων, σκόνη ή σχοινάκι για φίδια, μία αλλαξιά ρούχων για παν ενδεχόμενο (κολύμπι, λέρωμα, ιδρώτας ), ένα λουξάκι σκηνής, να έχουμε φορτισμένα κινητά ή φορτιστή αυτοκινήτου για το κινητό μας, φορτισμένη κάμερα ή φωτογραφική μηχανή, καπέλα, μπουφάν για το κρύο, φαρμακείο αυτοκινήτου και αντιαλλεργικά φάρμακα.

Ένα σουγιά πολυεργαλείο, μια ομπρέλα για σκιά, φορτισμένο φακό κεφαλής ή ξεχωριστό φακό, σκοινί κατασκήνωσης είναι μερικά από τα πράγματα που μπορώ να προσθέσω, αν και νομίζω πως σίγουρα υπάρχουν και πολλά άλλα, ανάλογα με τις προσωπικές μας ανάγκες. Τέλος θα προτρέψω την απαραίτητη συλλογή όλων των σκουπιδιών φεύγοντας από τον τόπο , για να μη καταντήσουμε τις όμορφες λίμνες μας ,χωματερές ανθρώπινης άγνοιας.

camping-carp-sfaltosΗ προστασία του περιβάλλοντος είναι κύρια ευθύνη μας , ειδικά σε μας τους φυσιολάτρες που χαιρόμαστε τα κάλλη της ηπειρωτικής Ελλάδας και τον πλούτο των εσωτερικών γλυκών υδάτων. Πάντα πρέπει να σεβόμαστε τους τόπους που μας χαρίζουν συγκινήσεις και που πρέπει να κληρονομήσουνε τα παιδιά μας!

Να είστε όλοι καλά!

www.carp-matchfishing.gr

© Copyright: Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που παρουσιάζονται σε αυτή την ιστοσελίδα αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε φωτογράφου που δημοσιεύει εδώ και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του carp-matchfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.