Για γλυκά νερά
Greek Bulgarian Croatian Czech Danish Dutch English French German Italian Polish Romanian Russian Spanish

www.carp-matchfishing.gr. Catch and releaseCATCH AND RELEASE-ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΙΔΕΩΔΕΣ, ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ Η ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΤΩΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ?

Του Δημήτρη Σφαλτού

Η έννοια του catch and release-στην ελληνική πιάνω και ελευθερώνω-έχει ξεκινήσει από το ψάρεμα στα γλυκά νερά, και ειδικά από το ψάρεμα του κυπρίνου.

Από την γέννηση του ψαρέματος του κυπρίνου με καθαρόαιμο και εξειδικευμένο εξοπλισμό, τίθεται ο κανόνας της σωστής διαχείρισης του είδους και των οικοσυστημάτων.

Βλέποντας όμως τα αποθέματα των ψαριών να μειώνονται , τόσο στο γλυκό νερό , αλλά και στην θάλασσα, το catch and release, παίρνει σάρκα και οστά και φαντάζει μονόδρομος...!

 

 

 


Το carpfishing ή αλλιώς το ψάρεμα του κυπρίνου , από την αρχή του εξελίχθηκε σε ένα αθλητικό ψάρεμα , μέσω του οποίου χαιρόμαστε την διεργασία του ψαρέματος, την δημιουργία των δολωμάτων (boilies ), την προετοιμασία και το μαλάγρωμα του τόπου, το πιάσιμο του ψαριού, και την πάλη.

www.carp-matchfishing.gr. Catch and release

Έχοντας σαν ενθύμιο την φωτογραφία του ψαριού, απελευθερώνουμε τον κυπρίνο, για να έχουμε την χαρά να τον ξαναψαρέψουμε πιο μεγάλο και να μας δώσει τις ίδιες και μεγαλύτερες συγκινήσεις.

Με αυτό τον τρόπο όμως, προστατεύουμε το περιβάλλον, δεν μειώνουμε τα αποθέματα των ψαριών μέσα στα δύσκολα περιβάλλοντα των λιμνών, τα ψάρια αναπαράγονται συνεχώς, και εμείς χαιρόμαστε το ψάρεμά μας.

logo-catch-and-release.jpg

Θα σας μιλήσω αρχικά για το τι γίνεται στα γλυκά νερά και μετά θα το δούμε και από την πλευρά της θάλασσας. Το ψάρεμα στα γλυκά νερά-τουλάχιστον στο εξωτερικό-έχει αναδειχθεί σε αθλητική αλιεία.

Και δεν το λέω από την πλευρά των αγώνων, όσο για την προστασία των ψαριών και των οικοσυστημάτων. «Φροντίζουμε για να έχουμε, απελευθερώνουμε για να ψαρεύουμε με αξιώσεις», είναι το σύνθημα που ευδοκιμεί στους συνειδητοποιημένους ψαράδες, που φεύγουνε από τις λίμνες έχοντας ζήσει την μάχη με το μεγάλο τρόπαιο ψάρι.

catch-and-release-little-carp.jpg

Οι τόποι δεν ξεκληρίζονται κρατώντας όλα τα μικρά κυπρινάκια του μισού κιλού, που δεν έχουνε προλάβει καν να αναπαραχθούνε, να δώσουνε νέες γενιές και νέες συγκινήσεις. Δεν μπορώ να καταλάβω τους ψαράδες που κρατάνε τέτοια ψάρια, ειδικά για φαγητό, εάν αναλογιστούμε πόσα μικρά κόκκαλα έχουνε. Δεν είναι όμως μόνο οι κυπρίνοι, είναι οι βάρβοι , οι μικροί γουλιανοί, οι πέρκες, οι πέστροφες κ.α.

Τα μικρά αυτά ψάρια, εκτός ότι μπορεί να μας απωθήσουν γευστικά, λόγω των πολυάριθμων κοκκάλων που διαθέτουν, πολλές φορές ανάλογα με την λίμνη και την εποχή, μπορεί να μυρίζουνε χώμα. Ένας κυπρίνος ζει τουλάχιστον 40 χρόνια και φτάνει τα 30-35 κιλά βάρος.

Ένας βάρβος φτάνει άνετα τα 10 κιλά σε βάρος, ενώ ο γουλιανός φτάνει και 300 κιλά, σαν το τέρας που αλιεύτηκε στην λίμνη του Αλιάκμονα και βγήκε πριν από χρόνια έξω με τρακτέρ! Δεν είναι κρίμα αυτά τα ψάρια να μην φτάνουνε σε σεβαστά μεγέθη για να τα χαρούμε στο ψάρεμα τους?

www.carp-matchfishing.gr. Catch and release

Το ψάρεμα θα περάσει σε άλλη διάσταση, όταν όλοι μας προσέχουμε το περιβάλλον, κρατάμε τα ψάρια που νόμιμα μας αναλογούν ( κάθε ερασιτέχνης αλιεύει σύνολο 5 κιλά σε βάρος, ή τρία ψάρια το 24 ωρο ) και απελευθερώνουμε τα υπόλοιπα.

Οι λίμνες και τα ποτάμια θα ξαναγεμίσουνε με ψάρια και εμείς θα χαιρόμαστε το ψάρεμα κάθε στιγμή.

Στο εξωτερικό οι κανόνες είναι πολύ αυστηροί σε αυτό το θέμα. Εκτός ότι ο ψαράς έχει άδεια αλιείας, ελέγχεται συνεχώς τόσο στα εργαλεία, όσο και στα ψάρια που πιάνει. Με τις περισσότερες λίμνες ιδιωτικές, με εισιτήριο εισόδου (one day ticket), πρέπει να έχει τον αναγκαίο εξοπλισμό, να απελευθερώνει όλα τα ψάρια ανεξαιρέτως, αφού πάντα φροντίσει για την ασφάλεια τους.

www.carp-matchfishing.gr. Catch and release

Πολλές φορές για αυτό το σκοπό χρησιμοποιούνται αγκίστρια χωρίς αρπάδια (barbless) για να μην προξενούν μεγάλη ζημιά στο ψάρι, σάκους απαγκιστρώματος (unhooking mats), πάνω στους οποίους απαγκιστρώνονται τα ψάρια για να μην πληγωθεί το σώμα τους, απόχες και σάκοι φύλαξης από ειδικό πυκνό δίχτυ, για να μην τραυματιστούν και φύγουνε τα λέπια τους.

Μόλις το ψάρι βγει έξω από το νερό, προσέχουμε να μην ακουμπήσει στο έδαφος και χτυπηθεί. Βγαίνοντας από την απόχη, ακουμπά πάνω στον σάκο απαγκιστρώματος για να προστατευτεί και να βγει το αγκίστρι.

Ταυτόχρονα με ένα κουβά που έχουμε δίπλα στον σάκο, ρίχνουμε νερό πάνω στο ψάρι για να μην ξεραθούνε τα λέπια του και το σώμα του από την ζέστη.

www.carp-matchfishing.gr. Catch and release

Ο σάκος απαγκιστρώματος είναι απαραίτητο πια εξάρτημα του carpfishing , και δεν νοείται ψάρεμα χωρίς αυτό. Η προστασία του ψαριού από χτυπήματα είναι βέβαιη όταν χρησιμοποιούμε τον ειδικό αυτό σάκο. Οι ξένοι ψαράδες έχουνε περάσει και σε στάδιο νοσηλευτή , καθώς υπάρχει ειδικό βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών για τον κυπρίνο, με τζελ επούλωσης τραύματος και αντισηπτικό διάλυμα καθαρισμού από χτυπήματα και εκδορές.

Στα ελληνικά πρότυπα η αποστείρωση γίνεται πάνω στην ψησταριά!!! Ακούγεται τραβηγμένο για τα ελληνικά δεδομένα? ¨Όπως είναι μάλλον αυτονόητο στο εξωτερικό, κάποιος να φροντίσει ένα χτυπημένο ψάρι και να το επιστρέψει σώο στο φυσικό του περιβάλλον...

www.carp-matchfishing.gr. Catch and release

Μακάρι και εμείς κάποτε να αποκτήσουμε την ψαρευτική παιδεία που μας αρμόζει, ώστε να πάψουμε να αναρωτιόμαστε γιατί στα ψαρευτικά κανάλια και εκπομπές της δορυφορικής τηλεόρασης υπάρχουνε και πιάνονται συνεχώς ψάρια τρόπαια!

Μόλις το αγκίστρι βγει από το ψάρι, σηκώνεται με προσοχή πάνω από τον σάκο απαγκιστρώματος για να μην πέσει και πληγωθεί στο έδαφος. Βγαίνουνε οι απαραίτητες φωτογραφίες, για να θυμόμαστε το ευτυχές γεγονός ,με το ψάρι σαν μωρό στην αγκαλιά μας.

Δεν βάζουμε τα χέρια μέσα στα βράγχιά τους, για να μην πληγώσουμε το κύριο όργανο φιλτραρίσματος του νερού, αλλά και επειδή υπάρχει ο κίνδυνος αιμορραγίας. Στην συνέχεια μπορούμε να ελευθερώσουμε αμέσως το ψάρι, βάζοντάς το μέσα στο νερό, μέχρι να οξυγονωθεί πλήρως και να φύγει μόνο του.

www.carp-matchfishing.gr. Catch and release

Εάν θέλουμε να απελευθερώσουμε το ψάρι μετά, μπορούμε να το βάλουμε μέσα σε ένα σάκο φύλαξης ή σε ένα δίχτυ φυσαρμόνικα, για να μπορεί να κινείται και να οξυγονώνεται. Αυτά τα δίχτυα είναι φτιαγμένα από ειδικά μαλακά υλικά, δεν πληγώνει τα ψάρια και δεν μπλέκονται τα ραχιαία τους πτερύγια μέσα σε αυτά.

Οι σάκοι μπορεί να είναι οι κλασικοί carp sacks, ή τα κλασικά keepnets, που μπορεί να φτάνουνε και τα 4 μέτρα μήκος, και δίνουνε την εικόνα ενός μακρύ τετράγωνου ή στρογγυλού σωλήνα, όπου κολυμπούνε τα ψάρια ελεύθερα.

www.carp-matchfishing.gr. Catch and release

Οι σάκοι φύλαξης δεν μπορούνε να δεχθούνε μεγάλο αριθμό ψαριών, κανονικά είναι για ένα μόνο ψάρι. Σε μικρότερα μεγέθη, μπορούμε να βάλουμε 2-3 ψάρια για να τα ελευθερώσουμε στην συνέχεια. Δεν ενδείκνυνται για αφρόψαρα, γιατί δεν κινούνται εύκολα και πεθαίνουνε.

Έτσι έχοντας διατηρημένα τα ψάρια μας μέσα στους σάκους φύλαξης, μπορούμε να τα ελευθερώσουμε ανά πάσα στιγμή.

www.carp-matchfishing.gr. Catch and release

Προσοχή, όταν θέλουμε να ελευθερώσουμε άμεσα το ψάρι, δεν το πετάμε μέσα στο νερό από ψηλά, γιατί παθαίνει σοκ! Είναι σαν να το πετάμε πάνω σε τοίχο! Απαλά το βάζουμε μέσα στο νερό, για να πάρει θερμοκρασία σιγά σιγά και να μην σοκαριστεί.

Τα παραπάνω γίνονται στα γλυκά νερά, λόγω του κλειστού περιβάλλοντος των λιμνών, της μεγαλύτερης μόλυνσης και αστάθειας των νερών, στα δύσκολα και ταλαιπωρημένα ποτάμια, που τα ψάρια δίνουνε αγώνα να γλιτώσουνε από τα φυτοφάρμακα, τον ευτροφισμό και την βρωμιά.

Στην θάλασσα τα πράγματα έχουνε γίνει επίσης χάλια. Η υπεραλίευση, η καταστροφική ασυνέπεια πολλών επαγγελματιών ψαράδων, αλλά και ερασιτεχνών, έχει φέρει σε δύσκολα στάδια τις θάλασσες και τα αλιεύματα. Τα ψάρια συνεχώς μειώνονται και κανένας δεν κάνει κάτι για αυτό.

www.carp-matchfishing.gr. Catch and release

Εδώ έρχεται ο δικός μας ρόλος σαν διαχειριστές. Δυστυχώς είναι δύσκολο σαν νοοτροπία να περάσει η πλήρης απελευθέρωση των αλιευμάτων στην θάλασσα, αλλά όχι ακατόρθωτο! Κανένας δεν θα κατηγορήσει κάποιον που θα κρατήσει κάποια ψάρια... Ο νόμος όμως ορίζει το μέγιστο επιτρεπτό όριο αλιείας, στα 5 κιλά.

Είναι κακό για κάποιον να πιάσει τα ψάρια του σε αυτά τα όρια και να ελευθερώσει τα υπόλοιπα? Είναι κακό για κάποιον να ελευθερώνει τα μικρά ψάρια για να μεγαλώσουνε, να αναπαραχθούνε και να ψαρεύουνε συνέχεια μεγαλύτερα ψάρια?

Αντί να αδειάζουμε όλα τα ψάρια από την θάλασσα ανεξαιρέτως, γιατί να μην έχουμε το δίχτυ μας δίπλα, να κρατάμε τα ψάρια ζωντανά, και στο τέλος να κρατήσουμε τα μεγαλύτερα και στα υπόλοιπα να χαρίσουμε την ελευθερία τους?

Πότε επιτέλους θα σταματήσει η υπέρμετρη παράνομη αλιεία, χωρίς ενδοιασμούς, μόνο και μόνο για να διογκώσουμε τον εγωισμό μας και να κοινοποιήσουμε στο διαδίκτυο την καταστροφή που κάναμε???

www.carp-matchfishing.gr. Catch and release

Τα παραπάνω ερωτήματα είναι ρητορικά. Η απελευθέρωση των ψαριών και η σωστή διαχείρισή τους είναι μονόδρομος για να ξαναζωντανέψουνε οι θάλασσες και τα γλυκά νερά. Ας προβληματιστούμε όλοι μας, και ας αναλάβουμε επιτέλους τα δικό μας μερίδιο ευθύνης.

Ποτέ δεν είναι αργά για να αλλάξουμε και να κάνουμε από εδώ και πέρα το σωστό. Κανένας δεν είναι αλάνθαστος, και ξεκινώ από τον εαυτό μου!

www.carp-matchfishing.gr. Catch and release

Το ψάρεμα στα γλυκά νερά και στην θάλασσα, θα πρέπει να αποκτήσει μια νέα σημασία. Χαιρόμαστε την φύση, τα γήινα τοπία, την άγρια ομορφιά, αναζητούμε και βρίσκουμε καινούργιους ψαρότοπους, μελετούμε και φτιάχνουμε τα δολώματα της επιλογής μας, διαλέγουμε τον εξειδικευμένο εξοπλισμό που θα μας χαρίσει συγκινήσεις, ψαρεύουμε και χαιρόμαστε την πάλη με ένα μεγάλο ψάρι, το φροντίζουμε, έτσι ώστε να επιστέψει σώο μέσα στο νερό.

www.carp-matchfishing.gr. Catch and release

Φωτογραφίζουμε, θυμόμαστε, το ελευθερώνουμε στο φυσικό του περιβάλλον, για να ξαναζήσουμε κάποια στιγμή τις ίδιες ή ακόμη καλύτερες στιγμές πάνω στην μάχη του. Σεβόμαστε το ψάρι που μας έδωσε χαρά πάνω στο ψάρεμα και σαν συνέπεια σεβόμαστε τον ίδιο μας τον εαυτό, σαν σωστό ρυθμιστή του περιβάλλοντος.

Πιάστε και ελευθερώστε, catch and release, είναι το νέο σύνθημα, φροντίστε την θάλασσα, τα γλυκά νερά, τους ψαρότοπους, κάντε σωστή διαχείριση των ψαριών και χαρείτε το ψάρεμα!

www.carp-matchfishing.gr. Catch and release


Να είστε όλοι καλά με τους κυπρίνους αγκαλιά!!!

www.carp-matchfishing.gr. Catch and release

 

© Copyright: Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που παρουσιάζονται σε αυτή την ιστοσελίδα αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε φωτογράφου που δημοσιεύει εδώ και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του carp-matchfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.