Για γλυκά νερά
Greek Bulgarian Croatian Czech Danish Dutch English French German Italian Polish Romanian Russian Spanish

1-myths-and-legends-about-carpfishing-carpmatchfishingΟι θρύλοι και οι μύθοι του ψαρέματος του κυπρίνου-Carpfishing!

Του Νίκου Πρασούλη

Φωτογραφίες:Νίκος Πρασούλης

Αν και ο κυπρίνος εμφανίστηκε στην Ευρώπη πολλούς αιώνες πριν (υπολογίζεται περίπου τον 13o αιώνα) προερχόμενος από την Ασία μέσω του Δούναβη σαν μέσο τροφής, στον τότε γνωστό κόσμο δεν ήταν παρά ένα είδος ερασιτεχνικής απασχόλησης.

Εστιάζοντας που αλλού ... στην Αγγλία και συγκεκριμένα στα κεντρικά και νότια μέρη της ,όλα έμελλε να αλλάξουν λίγες δεκαετίες μετά τον 19ο αιώνα.

Κάποιοι φωτισμένοι ερασιτέχνες της πέστροφας και του σολομού που υπήρχαν στα εσωτερικά ύδατα ,προερχόμενοι και συνεπαρμένοι από γενιές μιας χούφτας ανθρώπων φανατικών με το ψάρεμα , έκαναν το Big Bang στις λίμνες και στα ποτάμια της μεγάλης Βρετανίας για το carpfishing,και μετέπειτα σε όλη την υφήλιο...

 

 

Η μέχρι τότε πεποίθηση που υπήρχε για τον κυπρίνο δεν άφηνε κανένα περιθώριο για αμφισβήτηση , το ψάρι δεν προτιμούσε τίποτε από τα συνηθισμένα δολώματα με αποτέλεσμα η ενασχόληση με αυτό να θεωρείται σπατάλη χρόνου. Κάποια <<μικρού>> μεγέθους είδη που κατόρθωσαν να συλλάβουν ερασιτέχνες στο παρελθόν με καλάμι (1890 - 9 κιλά /// 1902 – 7,5 κιλά) αποδόθηκαν στην τύχη και ακολούθως δεν είχαν την αναμενόμενη συνέχεια και προτίμηση. Οι ευγενείς της εποχής συνέχισαν να ψαρεύουν την πέστροφα και τον σολομό αδιαφορώντας επιδεικτικά για αυτά τα χονδροειδή ψάρια που κατάφερναν και ζούσαν σε λίγα τετραγωνικά με στεκούμενο νερό και ελάχιστο οξυγόνο αποτελώντας τροφή για τις λαϊκές μάζες και ειδικότερα για τους μοναχούς που εξειδικεύτηκαν στην εκτροφή ,αναπαραγωγή και διασταύρωση των κυπρινοειδών.

Επικεντρώνοντας την προσοχή μας στο Ηνωμένο βασίλειο η πληθώρα των μικρών τεχνητών λιμνών που κατασκευάζονταν συνήθως κοντά σε φάρμες πλούσιων ευγενών για άρδευση αντιμετώπιζαν το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης βλάστησης . Ανάμεσα σε μερικούς ευφυείς Άγγλους ένας άνθρωπος που ασχολούταν με την εκτροφή της πέστροφας με το όνομα Donald Leney αποφάσισε να ταξιδέψει στην Ολλανδία ψάχνοντας κάποια καλή ράτσα κυπρίνου που θα βοηθούσε στον έλεγχο της βλάστησης πολλών μικρών λιμνών της χώρας του. Κατανοώντας πολλές από τις ανάγκες και συνήθειες των ψαριών ο D.Leney αν και δεν είχε καμία σχέση με το ψάρεμα σαν ενασχόληση κατόρθωσε να αναπαράγει κυπρίνους και να εμπλουτίσει πολλές από εκείνες τις λιμνούλες που αντιμετώπιζαν το πρόβλημα.

2-stocking-carps-carpmatchfishing

Οργώνοντας σχεδόν όλο το Ηνωμένο Βασίλειο εισήγαγε τα μικρά διασταυρωμένα κυπρινάκια σε νερά που τα περισσότερα έβριθαν από φυσική τροφή και έμεναν απείραχτα από τους ερασιτέχνες που έστρεφαν την προσοχή τους αλλού.

Μεσολαβώντας ο 2ος Παγκόσμιος πόλεμος οι εν λόγω λίμνες παρέμεναν ανεξερεύνητοι παράδεισοι και εν τω μεταξύ οι μικροί κυπρίνοι άγγιζαν πλέον διαστάσεις αρκετά σημαντικές προκαλώντας ποικίλες εντυπώσεις στους αγρότες, και σε όσους περιδιάβαιναν στις γύρω περιοχές. Ήδη τα πρώτα μικρά μεγέθη ψαριών έδειξαν τις αδυναμίες τους στα δολώματα που τους πρόσφεραν οι λιγοστοί αισιόδοξοι ερασιτέχνες που τολμούσαν να αναμετρηθούν μαζί τους. Παρ όλες τις αξιόλογες για την εποχή συλλήψεις σε μερικά από εκείνα τα νερά κυκλοφορούσαν αληθινά θηρία από τα συμφραζόμενα πολλών αυτοπτών μαρτύρων ισχυριζόμενοι ότι έβλεπαν ψάρια πολλών κιλών. Οι φήμες και οι διάφορες ιστορίες ερασιτεχνών διέγειραν το ενδιαφέρον ενός καπνοπώλη του Bob Richards που ζούσε κοντά σε μια μικρή άγνωστη λίμνη που έμελλε να γίνει το κέντρο του κόσμου τις επόμενες δεκαετίες για τους ερασιτέχνες του κυπρίνου την Bernithan pool πιο γνωστή ως Redmire Pool.

3-record-carp-legends-carpfishing-carpmatchfishing


Ο B.Richards με το 14 κιλών κυπρίνο , ρεκόρ Αγγλίας -Redmire pool 1951


Το 1951 λοιπόν έχοντας ελάχιστες γνώσεις για τους κυπρίνους ο Richards μην έχοντας πάρει ούτε ένα τσίμπημα μετά από περίπου δέκα επισκέψεις και πολλές χαμένες ώρες κατάφερε να συλλάβει έναν κυπρίνο 14 κιλών ταρακουνώντας την τότε κοινωνία που πίστευε ότι αυτά τα θηρία ήταν άπιαστα. Εκείνη την μέρα μετά από πολλά ψάρια χαμένα αγκίστρωσε το ψάρι που έκανε την Αρχή και κόλλησε τον πυρετό του carpfishing σε άπειρους ερασιτέχνες ανά τον κόσμο.

Αν και ήταν αρχές Οκτωβρίου ξημέρωνε μια ζεστή πολλά υποσχόμενη μέρα και καθώς έριχνε μεγάλα κομμάτια ψωμιού στην ψαρεύτρα του είδε με έκπληξη το νερό να θολώνει από τις μανιασμένες κινήσεις πολλών και μεγάλων ψαριών που πάλευαν να διεκδικήσουν έστω και μια μπουκιά. Πριν από τον Richards αξίζει να σημειώσουμε ότι το καλοκαίρι του 1930 ο Albert Buckley ακούγοντας νωρίτερα τους φίλους του να υπερθεματίζουν τα άγνωστα δυνατά ψάρια που έσπαγαν τις πετονιές τους στην λίμνη Mapperly ,κατάφερε μετά από δύο ημέρες συνεχούς ψαρέματος και βροχής να συλλάβει το ψάρι των 11.7 κιλών με ελαφρύ εξοπλισμό και πάλη πάνω από μισή ώρα.

4-record-mirror-carp-legends-of-carpfishing-carpmatchfishing

1930 Albert Backley 11,7 κιλά


Μέχρι τότε θεωρείτο ότι ενδεχόμενο κάρφωμα τέτοιου ψαριού σήμαινε και το σίγουρο σπάσιμο της πετονιάς η καλαμιού , βέβαια ο Buckley βοηθήθηκε κατά πολύ και από το γεγονός ότι η λίμνη δεν παρουσίαζε φυσικά εμπόδια στην επιφάνεια και στον πυθμένα καθιστώντας πιο εύκολη τη σύλληψη του δωδεκάκιλου τέρατος με τον υποτυπώδη εξοπλισμό της εποχής.
Η πιο ιστορική όμως καμπή της ιστορίας που αφορά το ψάρεμα του κυπρίνου έλαβε χώρα το 1952 όταν ένας πανέξυπνος, καλλιεργημένος και εκρηκτικός ερασιτέχνης με το θρυλικό όνομα Richard (Dick) Walker ανέβασε πολύ ψηλά τον πήχη δημιουργώντας σεισμό και εκκωφαντικό θόρυβο στην κοινότητα των ερασιτεχνών καταφέρνοντας να συλλάβει το ψάρι της ζωής του την περίφημη Clarissa των 20 κιλών . Το μεγαλειώδες ρεκόρ, αρκετά υψηλότερο από το προηγούμενο ,κράτησε κοντά στα τριάντα χρόνια ανεβάζοντας τον Walker στους ημίθεους της ερασιτεχνικής αλιείας ξεκινώντας τις χρυσές σελίδες της ιστορίας που επακολούθησε εξαιτίας του αδιαμφισβήτητου άθλου του.

Οι λεπτομέρειες του ρεκόρ είναι συναρπαστικές ,χρειάστηκε ζυγαριά με διπλά ελατήρια για την πρώτη διαπίστωση των κιλών του ψαριού μιας και οι τότε ερασιτεχνικές ζυγαριές ήταν ακατάλληλες κυρίως για πέστροφες και ακολούθησε τηλεφώνημα του στον ζωολογικό κήπο του Λονδίνου που στην αρχή αδιαφόρησε αλλά πείστηκε όταν ο Dick τους είπε ότι θα τηλεφωνήσει σε άλλον ζωολογικό κήπο . Η Clarissa ή Ravioli όπως ήταν το αρχικό όνομα του ψαριού έζησε αρκετά χρόνια στον ζωολογικό κήπο δίνοντας την δυνατότητα να την δει πλήθος κόσμου και να συνειδητοποιήσει το νέο κεφάλαιο που άνοιξε ο Dick Walker στο ερασιτεχνικό ψάρεμα.

 5-legends-of-carpfishing-carpmatchfishing

O D.Walker με την περίφημη Clarissa των 20 κιλών, τρομερό ρεκόρ για την εποχή -Redmire pool 1952


Δικαιωματικά θεωρείται ο πατέρας του carpfishing , αν λάβουμε υπόψη για παράδειγμα ότι πρώτος χρησιμοποίησε υποτυπώδεις ειδοποιητές τσιμπημάτων (αλουμινόχαρτα πάνω στη πετονιά), διερεύνησε σε βάθος την χρησιμότητα του μαλαγρώματος πριν το ψάρεμα ( προετοιμάζοντας το σημείο που θα ψάρευε ,ρίχνοντας νωρίτερα κομμάτια ψωμιού βουτηγμένα στο μέλι) σχεδίασε και κατασκεύασε καλάμια ειδικά για το συγκεκριμένο ψάρεμα (Mk. IV Carp rods ) και πολλές άλλες καινοτομίες που δείχνουν ότι ο D.Walker δεν έφτασε τυχαία σε αυτό το αποτέλεσμα , αντιθέτως μετά από πολλή παρατήρηση και πειραματισμούς κατόρθωσε να συλλάβει πλήθος ψαριών και κιλών πριν διαλύσει το προηγούμενο ρεκόρ.

heron-buzzer-carpmatchfishing

Ας μην ξεχνάμε ότι ήταν και ένας από τους κορυφαίους ερασιτέχνες στο ψάρεμα πέστροφας με μύγα ανατρέχοντας στην ιστορία του βλέπουμε μια εκπληκτική σύλληψη πέστροφας 8 κιλών και μερικών αρκετά αξιόλογων συλλήψεων σολομών και περκών .

Αυτά είναι μερικά από τα κατορθώματα του ανθρώπου που παράλληλα κατασκεύαζε καλάμια, τεχνητές μύγες ,εφηύρε τεχνικές που εφαρμόζονται ακόμη και σήμερα μαζί με πολλά άρθρα και μερικά εξέχοντα βιβλία στην Αγγλική λογοτεχνία. Το ότι δεν κατόρθωσε ποτέ να συλλάβει το εξωπραγματικό (αν υπήρξε πράγματι).

6-monster-carp-legends-of-carpfishing-carpmatchfishing

Η φωτογραφία που στοιχειώνει ακόμη και σήμερα το Redmire και απεικονίζει έναν κυπρίνο τέρας. Τραβήχτηκε από τον Eddie Price την δεκαετία του 50 και φημολογείται ότι το ψάρι (αν όντως υπήρχε) πρέπει να άγγιζε και να ξεπερνούσε τις 70 lb περίπου 30 + κιλά.!
ψάρι που αυτός και πολλοί φίλοι του ισχυριζόταν ότι έβλεπαν κατά καιρούς στο θρυλικό Redmire πιστεύω ότι ήταν θέμα τύχης και όχι λανθασμένων επιλογών του. Μαζί με τον D.Walker στην ίδια δεκαετία αξίζει να αναφέρουμε και τον Maurice Ingham , Dick Kefford, και τον υπέρτατο Denys Watkins-Pitchford η αλλιώς BB ,μυθικό πλέον συγγραφέα με το περίφημο ‘Confessions of a Carp Fisher’ ,που αποτελεί για πολλούς την βίβλο του carpfishing.
Αναμφίβολα κοιτώντας πίσω τα χρόνια του ’50 αποτελούν μια νοσταλγική εποχή που ενέπνευσε πολλούς μετέπειτα σημαντικούς ερασιτέχνες του κυπρίνου (Jack Hilton, Peter Mohan, Jim Gibbinson ,Rod Hutchinson μαζί με τον Fred Wilton και τις προχωρημένες θεωρίες τους για τα δολώματα και φυσικά τον Chris Yates) τον επόμενο ρέκορντμαν του Redmire και της χώρας του και συγγραφέα μερικών εκπληκτικών βιβλίων τα οποία είναι πλέον συλλεκτικά.

Το ρεκόρ του Walker έφερε στο φως πολλές ιστορίες χαμένων μεγάλων ψαριών σε διάφορα μέρη λίγες όμως αποδείχθηκαν αληθινές όπως για παράδειγμα το παμπόνηρο ψάρι των 17 kgr που κυνηγούσε και τελικά κατάφερε να συλλάβει ο Maddocks μεσάνυχτα μετά από καταιγίδα στην Aslea pool.
Περνώντας οι δεκαετίες ο κυπρίνος έγινε το ψάρι που κυνηγούσε κάθε παθιασμένος ερασιτέχνης στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά επειδή λίγα πράγματα είναι τυχαία στη ζωή και πόσο μάλλον στο μεθοδικό ψάρεμα, τα βλέμματα όλων των ερασιτεχνών στράφηκαν και πάλι στην μικρή λίμνη στους λόφους του Herefordshire όπου τις 16 Ιουνίου 1980 σχεδόν τριάντα χρόνια από τον άθλο του D.Walker ένας φανατικός εκκεντρικός ερασιτέχνης φωτογράφος και συγγραφέας ο Christofer Yates έχοντας τα προηγούμενα χρόνια πιάσει μερικούς σεβαστών διαστάσεων κυπρίνους καταφέρνοντας να πάρει άδεια από τους ιδιοκτήτες της λίμνης ,έσπασε το ρεκόρ συλλαμβάνοντας το απίστευτο ψάρι των 23.5 κιλών!!!

7-legends-and-myths-of-carpfishing-carpmatchfishing


Ο Chris Yates με τον Bishop (Αξιωματικό) ρεκόρ 23.5 κιλά -Redmire Pool 1980


Το <<τέρας>> δεν αναγνωρίστηκε τότε επίσημα από την αρμόδια επιτροπή British Record Fish Committee (παρ΄όλες τις συναινέσεις του D.Walker) ,μιας και ο Yates αρνήθηκε να μεταφέρει το ψάρι για έλεγχο αποτρέποντας έτσι την πιθανή θανάτωσή του και αρκέστηκε να το ζυγίσει σε διπλανό χωριό σε μερικές φωτογραφίες σε κάποιους αυτόπτες μάρτυρες και κατόπιν να το απελευθερώσει . Ο C.Yates απέδειξε ότι ενδιαφερόταν και ενδιαφέρεται περισσότερο για την ομορφιά και τις μαγικές εικόνες που συνοδεύουν το ψάρεμα και λιγότερο για τις δάφνες -αν είναι δόκιμος ο όρος -και την υστεροφημία .

Η μελέτη και παρατηρητικότητα που επέδειξε όλα αυτά τα χρόνια σίγουρα δεν τον οδήγησαν τυχαία στο ρεκόρ ,πόσο μάλλον αν αναλογιστεί κανείς ότι συνήθιζε να δίνει ονόματα αναλόγως των μεγεθών τους, στα ψάρια που έβλεπε πολλές φορές κρυμμένος πάνω σε κάποιο ψηλό δέντρο δίπλα στις όχθες της λίμνης. Όσοι διαβάζουν τα βιβλία του η παρακολούθησαν κάποιες σειρές που γύρισε για το BBC (Passion for angling, Secret carp,Caught in time ) θα τον θυμούνται να χρησιμοποιεί περασμένων δεκαετιών εξοπλισμό υποστηρίζοντας σε ελεύθερη μετάφραση ότι τα ράσα δεν κάνουν τον παπά. Θεωρείται από πολλούς ο άνθρωπος που πρώτος χρησιμοποίησε το καλαμπόκι για να προσελκύσει τον κυπρίνο , δοκιμάζοντας στο αγκίστρι κάποιους σπόρους από τη μισοφαγωμένη κονσέρβα που είχε για κολατσιό.

 

pop-up-corn-carpmatchfishing

 

 

Όλες οι εμπειρίες και οι εικόνες που συνέλεξε στο μυαλό του όλα αυτά τα χρόνια αποτυπώνονται με μαγικό τρόπο στα βιβλία του όπου απελπισμένα αναζητά αυτό που θεωρεί ότι είναι ο απόλυτος πλούτος του ανθρώπου – την πολυτέλεια του ελεύθερου χρόνου-. Το ρεκόρ του Yates άντεξε δεκαπέντε χρόνια και το επόμενο ψάρι που πιάστηκε ήταν ελάχιστα μεγαλύτερο και η φήμη του δεν κατόρθωσε να αγγίξει την μαγεία των προηγουμένων ρεκόρ. Από τότε έως τις μέρες μας δύο-τρία ψάρια μονοπώλησαν το ενδιαφέρον με το πιο γνωστό να φέρει το ψευδώνυμο two tone (δύο τόνων) φθάνοντας διαδοχικά στο αξιοθαύμαστο βάρος των 34 κιλών όπου και πέθανε .Ασφαλώς και υπήρξαν και άλλα μεγαλύτερα ρεκόρ που βασίζονταν όμως σε ψάρια που ταΐζονταν τακτικά και μεγάλωσαν σε λίμνες- ιχθυοτροφεία, με ελάχιστες εξαιρέσεις όπως το παράδειγμα της τεράστιας λίμνης lac de Saint Cassien στη Γαλλία όπου σε βάθος χρόνου έγιναν συλλήψεις απίστευτων ψαριών και απώλειες ακόμη μεγαλύτερων.
Ανάμεσα στα αξιοσημείωτα γεγονότα που εξελίχθηκαν τις περασμένες δεκαετίες αποτελεί σταθμό στην ιστορία του carpfishing η ανακάλυψη τοy Hair rig από τους Kevin Maddocks & Len middleton.Τόσο ήταν το πάθος αυτών των ερασιτεχνών ώστε αφού εγκατέστησαν ένα τεράστιο ενυδρείο στο σπίτι του Kevin περνούσαν ατέλειωτες ώρες παρατήρησης δοκιμών και απογοητεύσεων ( περίπου 300 ώρες παρακολούθησης του τρόπου με τον οποίο τρέφονταν οι κυπρίνοι του ενυδρείου). Όταν τελικά κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν την συμπεριφορά των ψαριών δημιούργησαν το απόλυτο όπλο που τους ώθησε σε ανεπανάληπτες συλλήψεις κάνοντας την τεράστια διαφορά από τους υπόλοιπους ερασιτέχνες.

 

standard-bottom-bait-rig-carp-matchfishing-gr.jpg

Πάμπολλες συλλήψεις ψαριών σε κάθε λίμνη που επισκέπτονταν με οποιαδήποτε θερμοκρασία και εποχή και του χρόνου. Όπως γράφει ο ίδιος ο Maddocks στα διάφορα άρθρα και βιβλία του, περίμενε να σουρουπώσει για να χρησιμοποιήσει το hair rig μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα και μέχρι να βρει τον κατάλληλο τύπο πετονιάς χρησιμοποιούσε τρίχες από τα μαλλιά της γυναίκας του φυλαγμένες σε ένα κουτί καπνού για να δένει το δόλωμα στη βάση του αγκιστριού του !!!

Στο βιβλίο του ΄Carp Fever΄ αποκάλυψε εμπειρίες μιας ζωής με ακριβέστατες τεχνικές λεπτομέρειες για τα πάντα και άνοιξε καινούργιους δρόμους και νέες ευκαιρίες σε πολλούς απογοητευμένους αλλά ‘’άρρωστους ερασιτέχνες’’ παγκοσμίως και επανεκδόθηκε πάνω από δέκα φορές. Το Carp Fever περιείχε συναρπαστικές αφηγήσεις και τεχνικές για την εποχή και μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες ακυρώνοντας τον μύθο περί του χειμωνιάτικου ψαρέματος σε χαμηλές θερμοκρασίες βοηθώντας πολλές εταιρίες να βελτιώσουν εξοπλισμό και δολώματα και μερικές από αυτές να δημιουργήσουν τα μεγάλα ονόματα που βλέπουμε σήμερα στο χώρο.

 8-legends-of-carpfishing-carpmatchfishing

KEVIN MADDOCKS με ένα εντυπωσιακό ζευγάρι κυπρίνων στην καρδιά του χειμώνα

 

Κοιτάζοντας πίσω σε όλα αυτά τα χρόνια που πέρασαν υπήρξαν πολλά περιστατικά και ιστορίες που χαρακτηρίζουν την φιλοσοφία της εποχής και την άποψη για το τι είναι ψάρεμα και γενικότερα για την φύση. Οι φιγούρες των περασμένων ερασιτεχνών που λάτρεψαν τον κυπρίνο χαρακτηρίζονται από την αγνότητα των σκοπών τους την απλότητα των μέσων τους και φυσικά τα ειδυλλιακά τοπία που εξερεύνησαν και έκαναν γνωστά στο ευρύ κοινό. Φθάνοντας ως τις μέρες μας οι αλλαγές και τα δεδομένα που ακολούθησαν στο ψάρεμα του κυπρίνου απέκτησαν ιλιγγιώδη ταχύτητα θέτοντας καινούργια δεδομένα σε εξοπλισμό , δολώματα, τεχνικές ακόμη και στις διαδικασίες αναπαραγωγής των ψαριών.

old-reel-carpmatchfishing

 

Με την βοήθεια της προηγούμενης εμπειρίας και αναπτυσσόμενης τεχνολογίας οι λάτρεις του κυπρίνου κατόρθωσαν να αποκωδικοποιήσουν κάποιες από τις συνήθειες του μέσα στις εποχές του χρόνου , την ανάλυση των συστατικών της καθημερινής τροφής του, τον τρόπο που αντιδρά σε διαφορετικές τεχνικές και παρουσιάσεις δολώματος.

Με τον κατάλληλο εξοπλισμό και την εμπειρία πολλών δεκαετιών σήμερα μπορούμε να στέλνουμε τον τερματικό εξοπλισμό σε απίστευτες αποστάσεις και να γνωρίζουμε σε τι είδους νερά ψαρεύουν τα δολώματα μας , καταφέρνοντας παράλληλα να προετοιμάζουμε το συγκεκριμένο σημείο σωστά πριν το ψάρεμα. Βλέποντας την τρομερή αύξηση κιλών που αγγίζουν τα ψάρια στις μέρες μας δεν πρέπει να φαντάζει εξωπραγματικό αν αναλογιστούμε την μεγάλη ανάπτυξη που γνώρισε η ιχθυοκαλλιέργεια ειδικά από τους Κινέζους εφαρμόζοντας μοντέρνες τεχνικές για επίτευξη γρήγορου και μεγάλου όγκου των ψαριών.

rod-pod-carpmatchfishing


Επίσης γρήγορη και σημαντική ανάπτυξη μεγέθους ψαριών παρατηρήθηκε σε ποτάμια και λίμνες που ταϊζόταν και ψαρευόταν σχεδόν καθημερινά από ερασιτέχνες δείχνοντας την βελτίωση που άνθισε στην κατηγορία των πρωτεϊνούχων τροφών και γενικότερα δολωμάτων από τις εταιρίες που εμπλέκονται σε αυτό τον τομέα.
Σίγουρα η εποχή του Walker και του BB λίγη έως καμία επαφή έχει με την σημερινή και είναι δικαιολογημένο γιατί δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τελείως διαφορετικά πράγματα μιας και οι τότε εξερευνητές- ερασιτέχνες κατασκεύαζαν μόνοι τους οτιδήποτε χρειαζόταν για να καταφέρουν να αναμετρηθούν με τα θηρία του ποταμού και της λίμνης. Από την εποχή που ο Rod Hutchinson άρχισε να δοκιμάζει και να επιλέγει διάφορους σπόρους για δόλωμα ,ο Fred Wilton να πειραματίζεται με τα επαναστατικά συστατικά στην ζύμη και ο Gerry Savage να συλλαμβάνει δεκάδες ψάρια με δολώματα πρωτόγνωρα για τα δεδομένα της εποχής , σήμερα έχουν κατασκευασθεί άπειρες ουσίες και χρησιμοποιούνται υλικά που αγγίζουν ακόμη και τα όρια της παράνοιας.

Η μαγική έλξη που ασκεί το ψάρεμα του κυπρίνου στους μυημένους έχει ως αποτέλεσμα να έχουν εμπλακεί στον χώρο εταιρίες μεγαθήρια(κάποιες από αυτές παρουσιάστηκαν δειλά δειλά την δεκαετία του ΄80 από ανθρώπους που κατάλαβαν την επερχόμενη έκρηξη στο carpfishing) στοχεύοντας δικαιολογημένα στο κέρδος συνυπολογίζοντας τον αριθμό των ερασιτεχνών που πασχίζουν να βρεθούν αντιμέτωποι με ένα από τα θρυλικά τέρατα του BB. Ουδεμία σύγκριση μπορεί να πραγματοποιηθεί και στα σημερινά ρεκόρ αν υπολογίσουμε ότι κάποιες λίμνες στοκάρονται με ψάρια σαν αυτά των D.Walker και B.Richards, φθάνοντας μερικά χρόνια αργότερα σε τεράστια μεγέθη.

9-book-legends-of-carpfishing-carpmatchfishing

Καθώς λοιπόν γενικότερα σήμερα επικρατεί η υπερβολή σε όλες τις φάσεις της ζωής, δεν θα μπορούσε να λείψει και από τον συγκεκριμένο τομέα που ποντάρει στα ψάρια τέρατα και στους παθιασμένους ερασιτέχνες ανά την υφήλιο. Εξοπλισμός που κοστίζει πολλές φορές πολλαπλάσια τιμή από ότι αξίζει, μαγικά δολώματα που εξασφαλίζουν από πριν τις φανταστικές συλλήψεις, λίμνες κατασκευασμένες και παραγεμισμένες για την υπέρτατη απόλαυση , ιδιωτικοί σύλλογοι στο εξωτερικό που ιδιωτικοποίησαν την φύση καθώς το ετήσιο βαλάντιο για την ταυτότητα μέλους αγγίζει σε κάποιες περιπτώσεις τρελά νούμερα αναλόγως το προϊόν που προσφέρουν.
Κάποιοι απλοί λιτοί ερασιτέχνες που πέρασαν στην ιστορία για τα δείγματα γραφής που επέδειξαν μέσα από την συμπεριφορά τους απέναντι στο νερό, στα ψάρια και γενικότερα απέναντι στην φύση σίγουρα θα διαχώριζαν κατά πολύ την θέση τους από την σημερινή άποψη και φιλοσοφία για το τι εστί ψάρεμα. Είναι αυτοί που έδωσαν μια άλλη διάσταση και οπτική χροιά στο συγκεκριμένο είδος ψαριού και στο ψάρεμα του. Το ανέδειξαν σε άθλημα που συνδυάζει φύση, όμορφα τοπία, τροφή για σκέψη ,εκτόνωση, υψηλά επίπεδα αδρεναλίνης, προσπάθεια, κόπωση, λύπες , χαρές δηλαδή με μια λέξη ψυχαγωγία. Ένα πέπλο μυστηρίου καλύπτει τόσα χρόνια το carpfishing συνυφασμένο με εικασίες , μύθους , θεάσεις και φευγαλέες σκιές ψαριών που σε κάνουν να αμφιβάλλεις αμέσως μετά το πρώτο σοκ αλλά και νερά περιτριγυρισμένα με ιστορία, φιγούρες περασμένων ερασιτεχνών ,ρεκόρ και ανεπανάληπτες χαμένες μάχες με πιθανά ψάρια τέρατα . Κατά πάσα πιθανότητα σε κάποιες περιόδους ίσως να υπήρξαν ψάρια πραγματικά τρόπαια σε ορισμένες λίμνες ανά τον κόσμο ειδικά σε αυτές που στοκαρίστηκαν πριν 40-60+ χρόνια δεδομένου ότι το συστηματικό και οργανωμένο ψάρεμα του κυπρίνου γνώρισε μεγάλη άνθηση τα τελευταία 20 με 30 χρόνια.

10-kevin-maddocks-legends-of-carpfishing-carpmatchfishing

Κάποια βιβλία που θεωρούνται ορόσημα για τους carper ανά την υφήλιο:Casting at the Sun & Shadows & Reflections (Chris Yates) Confessions of a carp fisher (BB /Denys Watkins- Pitchford) The Complete Angler (Isaac Walton) To Catch a Carp (Dick Walker) The Carp Strikes Back (Rod Hutchinson) Carp Fever (Kevin Maddocks) King carp waters (Chris Ball)

''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
To most people, a carp of 40lb looks like a 60-pounder, and if they saw a genuine 60-pounder, they would refuse to believe the evidence of their eyes, because a fish of that size looks impossible. If they did believe what they saw, they would probably say the fish weighed 100lb or more!” (Για τους περισσότερους ανθρώπους ένας κυπρίνος των 18 κιλών μοιάζει μες στο νερό σαν ψάρι 27 κιλών και αν έβλεπαν ένα κυπρίνο των 27 κιλών θα αρνούταν να πιστέψουν στα μάτια τους ,γιατί ένα ψάρι τέτοιου μεγέθους φαντάζει απίστευτο. Αν τελικά πίστευαν σε αυτό που έβλεπαν πιθανόν να ισχυρίζονταν ότι το ψάρι ζύγιζε 45+ κιλά !)

Richard Walker – Ιούλιος 1970
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

www-carp-matchfishing-gr-logo.jpg

© Copyright: Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που παρουσιάζονται σε αυτή την ιστοσελίδα αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε φωτογράφου που δημοσιεύει εδώ και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του carp-matchfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.