Για γλυκά νερά
Greek Bulgarian Croatian Czech Danish Dutch English French German Italian Polish Romanian Russian Spanish

CARP-FISHING-CORN.jpgΤΟ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ ΣΤΟ ΨΑΡΕΜΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΝΟΥ

Του Δημήτρη Σφαλτού

Φωτογραφίες:Δημήτρης Σφαλτός

Τι να πει κανείς για το δόλωμα που για τους περισσότερους από εμάς ήταν η μύηση στο ψάρεμα των γλυκών νερών? Μιλάμε για το δόλωμα πασπαρτού, που μπορεί να πιάσει πάρα πολλά είδη ψαριών , μικρά και μεγάλα.

Απλό, λιτό και πάρα πολύ αποδοτικό, το καλαμπόκι είναι ένα διαχρονικό δόλωμα που θα αποτελεί σίγουρη επιλογή για μια μεγάλη γκάμα ψαριών, όπως οι κυπρίνοι, οι βάρβοι, οι κέφαλοι, τα γλήνια, οι πεταλούδες, οι μπριάνες, οι πέστροφες, κ.α.

 

 

ΤΟ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ ΩΣ ΔΟΛΩΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΨΑΡΕΜΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΝΟΥ

Το καλαμπόκι μπορούμε να το προμηθευτούμε σε πολλές μορφές, να το τροποποιήσουμε, να το προετοιμάσουμε, να το αρωματίσουμε, και να το δολώσουμε με πολλούς τρόπους και τεχνικές. Το καλαμπόκι απαντάται σε όλες τις τεχνικές για το ψάρεμα στα γλυκά νερά, εκτός από το spinning.

kalampokicarpAπό τις πιο αποδοτικές θεωρούνται αυτές των λεπτών εργαλείων, το match waggler fishing, το feeder fishing, το Bolognese, το απίκο, το pole fishing,και συνεχίζουμε στο carpfishing, ακόμη και το fly fishing με φυσικά δολώματα.

Τα είδη του καλαμποκιού είναι το γλυκό καλαμπόκι (sweetcorn) που υπάρχει σε κονσέρβα σε όλα τα σούπερ-μάρκετς της χώρας μας.

corn-match fishingΑνάλογα με την εταιρία θα βρείτε και διαφορετικές ποιότητες και μεγέθη. Άλλα πιο σκληρά, άλλα πιο γλυκά, άλλα με μικρούς και πιο μεγάλους σπόρους. Χρειάζεται πάντως λίγο ψάξιμο μέχρι να βρείτε την ποιότητα που αρμόζει στην τεχνική σας.

corn pop-upΤο έτοιμο γλυκό καλαμπόκι έχει βραστεί μέσα σε νερό με γλυκαντικό sweetener ή ζάχαρη. Στο εμπόριο υπάρχουν κονσέρβες με διαλεγμένο καλαμπόκι ειδικά για ψάρεμα , και πολλές φορές θα το βρείτε και σε γεύσεις, όπως η φράουλα, η βανίλια, ο ανανάς, το μούρο (mulberry) ,και το tutti frutti.

   

Το καλαμπόκι αυτό είναι ότι πρέπει για τις τεχνικές του match fishing, του feeder, του απίκο, του pole fishing. Οι μαλακοί σπόροι περνιούνται τρυπητά στο αγκίστρι και δεν είναι εύκολο να δολωθούν με την μέθοδο του hair-rig.

Το γλυκό καλαμπόκι δεν χρειάζεται καμία απολύτως επεξεργασία, ανοίγουμε την κονσέρβα, μαλαγρώνουμε, ψαρεύουμε.

dolosies cornΤο ξερό καλαμπόκι το προμηθευόμαστε από μαγαζιά με ζωοτροφές και είναι επίσης ένα πολύ καλό δόλωμα, που χρειάζεται όμως προετοιμασία. Ο ξερός σπόρος όταν χρησιμοποιείται απευθείας για μαλάγρωμα, είναι πολύ επιζήμιος για τα ψάρια, μπορεί ακόμη και να τα σκοτώσει.

Το ξερό καλαμπόκι τραβάει νερό , διογκώνεται μέσα στο στομάχι των ψαριών, μέχρι κυριολεκτικά να σκάσουν! Στατιστικά σε μέρη που πέφτουν άβραστοι, ξεροί σπόροι, τα ψάρια σιγά –σιγά εξαφανίζονται.

Έτσι για να προετοιμαστεί σωστά το ξερό καλαμπόκι, χρειάζεται μία μέρα μούλιασμα σε νερό για να διογκωθεί και να τραβήξει τα υγρά του, βράσιμο για 20-30 λεπτά, και σφράγισμα σε αεροστεγές δοχείο για τουλάχιστον μια με δύο ημέρες (εαν έχετε χρόνο καλύτερα δύο) , έτσι ώστε να υποστεί αλκοολική ζύμωση και να ελευθερώσει τα έλαιά του στο νερό.

Η μυρωδιά αυτή είναι που τραβάει τα ψάρια από μακρινές αποστάσεις, αλλάζοντας το ph του νερού (αλκοολική αντίδραση).

dolosies cornΤο καλαμπόκι γενικά με το βράσιμό του έχει την ιδιότητα να αφήνει ένα λευκό υγρό , που αποτελεί και οπτικό ίχνος για τα ψάρια του γλυκού νερού. Επίσης στο στάδιο το μουλιάσματος, μπορούμε να προσθέσουμε άρωμα και χρώμα, φτιάχνοντας ένα μοναδικό δόλωμα, «ραμμένο» στα δικά μας μέτρα και σταθμά.

Το βρασμένο αυτό καλαμπόκι είναι αρκετά σκληρό για να δολωθεί με την μέθοδο του hair-rig, να το φτιάξουμε pop-up χρησιμοποιώντας ενδιάμεσο αφρό πολυμερούς, ή να το δολώσουμε από την άκρη του με ένα δυνατό carp αγκίστρι.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο , πως φτιάχνεται ένα παράμαλο με καλαμπόκι pop-up να επιπλέει.

Γενικά το σκληρό καλαμπόκι χρησιμοποιείται για μεγαλύτερα ψάρια, έχει καλύτερη αντοχή στα τσιμπήματα από μικρόψαρα, και αναμιγνύεται με άλλους σπόρους για να δημιουργήσουμε τα λεγόμενα «χαλιά ελεύθερων δολωμάτων».

Το καλαμπόκι μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατευθείαν στο ψάρεμα, χωρίς να μαλαγρώνουμε μέρες πριν , όπως κάνουμε με τις τεχνικές των boilies. Σίγουρα όμως το μαλάγρωμα μιας περιοχής μέρες πριν , είναι ότι καλύτερο και υπερτερεί από κάθε άλλη τεχνική μαλαγρώματος. Το θέμα είναι να μαλαγρώνουμε περάσματα ψαριών και όχι όπου να' ναι.., μία τεχνική που ανήκει στο κεφάλαιο της ανεύρεσης ψαρευτικών περιοχών , με την χρήση του φελλού μαρκαρίσματος (marker float).

corn rig

 Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και 10-15 κιλά σε ημερήσιο ή διήμερο ψάρεμα, εφόσον μαλαγρώνουμε συγκεκριμένα σημεία και όχι χρησιμοποιώντας το μαλάγρωμα διασποράς μεγάλων περιοχών. Το καλαμπόκι το τρώνε όλα τα ψάρια των γλυκών νερών, και θα πρέπει να υπολογίσουμε τις ποσότητες, ανάλογα με το πόση φυσική τροφή περιέχει μια λίμνη, εαν είναι φυσική ή τεχνητή, εαν υπάρχει και άλλη διαθέσιμη φυτική τροφή (π.χ χόρτα και καλάμια), πόσα ψάρια περιέχει, τι μεγέθη ψαριών  περιέχει η λίμνη, τι άλλα ψάρια υπάρχουν που τρώνε το καλαμπόκι κτλ.

Η μεγαλύτερη σημασία είναι στο γεγονός να προετοιμαστεί σωστά το καλαμπόκι, και ποτέ να μην ρίχνέται στο νερό άβραστο , γιατί θα φουσκώσει τα ψάρια και μπορεί να τα σκοτώσει! Τότε θα έχουμε χαλάσει ένα τόπο και πιθανόν τα ψάρια θα τον αποφεύγουν...

corn in waterΠροσωπικά πιστεύω ότι οι κατεργασίες με καλαμπόκι θα είναι για πάντα από τα καλύτερα προσελκυστικά ή και δολώματα για το carpfishing , μιας και οι χρήσεις του δεν έχουν τελειωμό.

Το καλαμποκάλευρο είναι από τα κύρια συστατικά για την δημιουργία βασικών μιγμάτων για τα boilies, το καλαμπόκι είναι από τα καλύτερα πρόσθετα στις μαλάγρες, στην τεχνική της «μεθόδου» (method feeder fishing), αναμιγνύεται τέλεια με κανναβούρι, προνύμφες μύγας, casters, pellets, κ.α.

corn-pva sackΕίναι ένα εύκολο, πολύ φθηνό και αποδοτικό δόλωμα, με εντυπωσιακές ψαριές στο ενεργητικό του. Τα περισσότερα ψάρια το λατρεύουν, και είναι ένας σίγουρος ανέξοδος τρόπος να μυηθείτε στο ψάρεμα στα γλυκά νερά.

carp corn

www.carp-matchfishing.gr

© Copyright: Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που παρουσιάζονται σε αυτή την ιστοσελίδα αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε φωτογράφου που δημοσιεύει εδώ και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του carp-matchfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.