Match fishing/Bolognese
Greek Bulgarian Croatian Czech Danish Dutch English French German Italian Polish Romanian Russian Spanish

SARGOI STHN FOYRTOYNA-MATCH FISHING

MATCH WAGGLER FISHING VS BOLOGNESE-Η ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΦΟΥΡΤΟΥΝΑ

Του Δημήτρη Σφαλτού

Φωτογραφίες:Δημήτρης Σφαλτός, Γιώργος Χούσος, Παναγιώτης Γεωργακόπουλος

Η Ελλάδα , με την πληθώρα και την πολυμορφία των ψαρότοπων, έχει να αναδείξει τις τεχνικές του match waggler fishing και Bolognese, σε πρωταγωνιστές σε καταστάσεις φουρτούνας.

Πρόκειται για μια κατάσταση αντίξοων συνθηκών στο ψάρεμα, με πολλές ιδιομορφίες, που θα πρέπει να μελετήσουμε διεξοδικά για να επιλέξουμε τον καλύτερο τρόπο ψαρέματος που μας αρμόζει.

 

 

 

ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΦΟΥΡΤΟYΝΑΣ

Σε καταστάσεις ήρεμης θάλασσας σχετικά , τα θηράματα που αναζητούμε είναι πολύ επιφυλακτικά και δύσκολα θα τσιμπήσουν εάν δεν προετοιμάσουμε καλά τον τόπο με μαλάγρωμα.

braxia

Δύσκολα ψάρια όπως οι μεγάλοι σαργοί, τα μελανούρια , τα λαβράκια, οι τσιπούρες, οι κέφαλοι, θα βάλουν σε μέγιστη ταλαιπωρία τον εξοπλισμό μας ,γιατί οι συνθήκες μάχης στο άγριο περιβάλλον της φουρτούνας δεν συγχωρούν λάθη και βεβιασμένες κινήσεις!

Το μακρύ καλάμι-7/8 μέτρα- ξεκολλάει στην κυριολεξία τα ψάρια από τον βυθό που ψαρεύουμε σε ελάχιστο χρόνο, καθώς το μεγάλο μήκος δημιουργεί τόξο παραβολής που δεν αφήνει περιθώρια διαφυγής.

melanouri bolognese

Ο συναγωνισμός της τροφής είναι μεγάλος σε αυτά τα μέρη, καθώς τα ρεύματα ανακατεύουν τον βυθό βγάζοντας φαγώσιμα υλικά και τα ψάρια βρίσκονται σε εγρήγορση.

Ο waggler φελλός είναι ένας από τους τρόπους να ανιχνεύσουμε τις τσιμπιές όταν τα ψάρια δεν τρώνε καλά. Μπορούμε να καλύψουμε όλες τις αποστάσεις και να ρίξουμε τα δολώματα κοντά και μακριά για να αναζητήσουμε τα αρπακτικά ψάρια.

Όταν υπάρχει έντονη επιφανειακή κίνηση, ο waggler φελλός αντιστέκεται πιο πολύ στο φαινόμενο ''ποτάμι'', ενώ ο σταθερός αμολύβωτος επιφανειακός γίνεται έρμαιο του ρεύματος.

cralusso wagglers

Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε , όπως έχουμε ήδη ξαναπεί σε σχετικό άρθρο για την διάκριση των δύο τεχνικών στα βράχια, ότι σε καταστάσεις κύματος και ειδικά όταν ψαρεύουμε στα βράχια δεν χρησιμοποιούμε match βυθιζόμενες πετονιές.

Η πετονιά μπαίνει κάτω από τον όγκο του νερού και το πρωτεύον ρεύμα την τραβάει μπροστά στα βράχια, όπου έχουμε συχνότατο μπλέξιμο ,πολλά κοψίματα και ταλαιπωρία της λεπτής μάνας.

matchbolofourtouna

Θα ξαναπούμε ότι εκεί βοηθά τα μέγιστα το μακρύ Bolognese καλάμι, που κρατά μακριά την μάνα από τα βράχια και μας βοηθά να έχουμε αμεσότητα στο κάρφωμα.

Το match καλάμι σε έντονες συνθήκες ίσως δεν είναι ο ιδανικός σύμμαχος , αφού δημιουργεί μπλεξίματα κοντά στα βράχια με την πετονιά.

Ας μην ξεχνούμε ότι για να δουλέψει σωστά η τεχνική θα πρέπει η μύτη του καλαμιού να είναι βυθισμένη μέσα στο νερό, και ότι το κοντό του μήκος δεν μπορεί να κατευθύνει την πετονιά εκεί που θέλουμε.

sargos

Εάν κάποια στιγμή ο κυματισμός αρχίσει να γίνεται πιο έντονος και ψαρεύουμε σε κοντινή απόσταση με match waggler τεχνική , είναι καλύτερο να το γυρίσουμε σε Bolognese , αφού ο σταθερός φελλός δεν βυθίζεται όταν τον περνάει το κύμα.

Σε μακρινές αποστάσεις που δεν φτάνει το Bolognese, μπορούμε να ελαφρύνουμε τον ερματισμό του waggler , για να μην έχουμε έντονο το φαινόμενο των λανθασμένων τσιμπιών.

Πολλοί βέβαια θα ισχυριστούν –και δεν θα έχουν άδικο- ότι σε καταστάσεις φουρτούνας ο waggler φελλός θα μπορούσε να αντικατασταθεί από έναν μεγάλο σταθερό ή συρόμενο Bolognese, για καλύτερη ευστάθεια στα κύματα.

sargoi

Έντονα καιρικά φαινόμενα που όμως για τους γνώστες του αντικειμένου, πρόκειται για εξαιρετικά γόνιμες ψαρευτικές συνθήκες. Εννοείται ότι δεν πάμε να ψαρέψουμε με τεχνικές λεπτών εργαλείων σε 8 μποφόρ καιρό, αλλά όταν τα κύματα έχουν συνοχή, είναι ομοιόμορφα και δημιουργούν τις συνθήκες ανακατανομής των υποθαλάσσιων οργανισμών-τις διατροφικές ζώνες.

Κυρίως αναφερόμαστε στις έντονες συνθήκες των βράχων , όπου είναι σύνηθες να έρχονται τα ψάρια , αναζητώντας αποσπώμενα φαγώσιμα υλικά από τους βράχους.

sargoi

Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορούν να ψαρέψουν και οι δύο τεχνικές, με επιλογή του σημείου, της έντασης-κατεύθυνσης του ανέμου και του είδους του ψαριού που αναζητούμε. Καταρχήν ένα πολύ μαλακό match καλάμι με slow action είναι απαγορευτικό για την φουρτούνα, και η επιλογή μας θα είναι ένα ημιπαραβολικό ή ενα fast.

Με την match τεχνική και τον waggler φελλό αναζητούμε κυρίως τα σημεία φυσικής εναπόθεσης της τροφής, που είναι οι στρόβιλοι και οι κόλποι των βράχων. Εκεί το κύμα σπάει και δεν μας εμποδίζει το συνεχές βούλιαγμα του φελλού , που θα συνέβαινε στην ανοιχτή θάλασσα.

sargoi

Σε πιο έντονα καιρικά φαινόμενα ο σταθερός φελλός θα δώσει την λύση γιατί δεν θα βυθίζεται από το διερχόμενο κύμα. Τα σχήματα που προτιμούμε στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο στρογγυλός κόκκινος φελλός και το κόκκινο αχλάδι.

Ο άνεμος παίζει και αυτός ρόλο στην τεχνική που θα εφαρμόσουμε, καθώς με πλάγιο δεν μπορούμε να κουμαντάρουμε το μακρύ Bolognese.

Mε μπροστινό πάλι θα έχουμε πρόβλημα, ενώ ο άνεμος από πίσω ίσως είναι η πιο ιδανική συνθήκη. Το match καλάμι είναι πιο ευέλικτο σε ανέμους, αφού υπάρχει η επιλογή των loaded-bodied wagglers για μας λύσει το πρόβλημα της απόστασης βολής.sargos bolognese

Είναι τα κύρια σημεία διάκρισης, επιλογής και διλλήματος για την χρησιμοποίηση της match waggler τεχνικής και αυτής του Bolognese. Αποκλίσεις υπάρχουν σίγουρα και άλλες, όπως ψαρέματα σε βαθιές παραλίες, σε απότομους και άπατους κάβους και σε ισχυρότατα ρεύματα.

Αυτά όλα θα αναλυθούν διεξοδικά , σημασία έχει να κατανοούμε τα απλά πράγματα πριν μεταβούμε στα πιο εξειδικευμένα. Για ότι χρειαστείτε θα είμαστε δίπλα σας να λύσουμε κάθε απορία.

Να είστε όλοι καλά ...

sargoi bolognese

www.carp-matchfishing.gr

© Copyright: Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που παρουσιάζονται σε αυτή την ιστοσελίδα αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε φωτογράφου που δημοσιεύει εδώ και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του carp-matchfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.