Match fishing/Bolognese
Greek Bulgarian Croatian Czech Danish Dutch English French German Italian Polish Romanian Russian Spanish

layraki-sfaltos-carp-matchfishing-gr

MATCH FISHING ΜΕ ΦΕΛΛΟ WAGGLER-Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

Του Δημήτρη Σφαλτού

Φωτογραφίες: Δημήτρης Σφαλτός, Παναγιώτης Γεωργακόπουλος, Γιώργος Χούσος, Ηλίας Χατζηγεωργίου, Νίκος Ζάρας, Γιώργος Βαρέλης

Πολλά έχουμε ακούσει για αυτό το περιβόητο match fishing με waggler φελλό, άλλοι βέβαια το ονομάζουν εγγλέζικο, χωρίς να αλλάζει τίποτα στην τεχνική.

Ίσως ένας ακόμη αδόκιμος όρος , που πρωτοχρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει μία ξενόφερτη από τα γλυκά νερά τεχνική, που έτυχε (μάλλον πέτυχε) να πάρει το πρωτάθλημα στην Φλωρεντία το 1980...

Δείτε όλη την αλήθεια για την περιγραφή της τεχνικής, την "βάπτισή" της και την διαδρομή της στον ελλαδικό χώρο, στο παρόν άρθρο.

 

 

 

 

 

Ας επιστρέψουμε στην ιστορική μας αναδρομή και ας μεταφερθούμε νοητά  στην πόλη της Φλωρεντίας. Στην συγκεκριμένη πόλη της Ιταλίας γινόταν το πρωτάθλημα και οι περισσότεροι διαγωνιζόμενοι ήταν φυσικά Ιταλοί αθλητές.

Έτσι λοιπόν μία από τις λίγες «αλλότριες» συμμετοχές ήταν αυτή της Αγγλικής ομάδας, οι οποίοι φυσικά κατέβηκαν με τα match τρίσπαστα καλάμια τους, λεπτές πετονιές και τους ανάλογους waggler φελλούς.

www.carp-matchfishing.gr/Τα πάντα για το ψάρεμα στα γλυκά νερά, την τεχνική του match fishing, το spinning και όλες τις τεχνικές με τα λεπτά εργαλεία

Στην πλειοψηφία τους οι Ιταλοί ψάρευαν με Bolognese καλάμια και ήταν σίγουρα πρωτόγνωρο γι'αυτούς να χάσουν τον αγώνα από τους Άγγλους ,που χρησιμοποίησαν την εν λόγω τεχνική.

Έτσι αυθαίρετα ονομάστηκε από τους Ιταλούς «εγγλέζικη τεχνική-inglese» θέλοντας να δώσουν βάση στην προέλευση και όχι στην σημασία της τεχνικής, και του γεγονότος ότι προήλθε από ψαράδες του γλυκού νερού.

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ MATCH FISHING

Στην Αγγλία το match waggler fishing εξελίχθηκε αρχικά από τον αγωνιστικό τομέα, θέλοντας να περιγράψει τις τεχνικές των λεπτών εργαλείων που χρησιμοποιήθηκαν για το δύσκολο κομμάτι των αγώνων στα γλυκά νερά.

Για το αγωνιστικό λοιπόν κομμάτι, επιβαλλόταν η χρήση λεπτών πετονιών, πολύ μικρού διαμετρήματος παράμαλλα, παραβολικά καλάμια, ικανά να δουλέψουν με τις ανάλογες πετονιές, μικρά αγκίστρια για μικρά και μεγάλα ψάρια, και τους ανάλογους waggler φελλούς.

www.carp-matchfishing.gr/Τα πάντα για το ψάρεμα στα γλυκά νερά, την τεχνική του match fishing, το spinning και όλες τις τεχνικές με τα λεπτά εργαλεία

Μία εξειδικευμένη τεχνική, όπως το ψάρεμα με τα λεπτά εργαλεία(match), δεν είναι φυσικό να έχει εφαρμογή μόνο στους αγώνες. Με τα λεπτά εργαλεία πιανόντουσαν από πολύ παλιά πονηρά και μεγάλα ψάρια, ενώ χαρίζουν μια πρωτόγνωρη αίσθηση στον ψαρά.

Έτσι παράλληλα με τους αγώνες υπήρχε μία έτοιμη τεχνική, το waggler fishing, με κύρια στοιχεία το match καλάμι, τον match μικρό μηχανισμό, τις λεπτές πετονιές, τους waggler φελλούς, το μεθοδικό μαλάγρωμα, τις κατά κύριο λόγο σταθερές αρματωσιές , την ποικιλία δολωμάτων με πρωταγωνιστές τις προνύμφες μύγας, και φυσικά το ευρύτατο μεγάλο αριθμό των ψαριών που αποσκοπούσε.

Μάλιστα στην Αγγλία υπάρχει και ο όρος Float Fishing, θέλοντας να περιγράψει την τεχνική της χρήσης του καλαμιού με τον φελλό, αλλά πάλι υπήρχε μια σύγχυση, διότι πολλοί ψαράδες ψάρευαν σε τρεχούμενα νερά με τον σταθερό φελλό stick, ενώ άλλοι με τον συρόμενο waggler, σε μεγάλες αποστάσεις και σε όλα τα βάθη. Αν και στις δύο τεχνικές υπήρχε το καλάμι, λόγω της χρήσης διαφορετικού φελλού, τα πράγματα πήραν άλλη τροπή μετην πάροδο των χρόνων στο κομμάτι του ψαρέματος, και όχι αποκλειστικά στους αγώνες

www.carp-matchfishing.gr/Τα πάντα για το ψάρεμα στα γλυκά νερά, την τεχνική του match fishing, το spinning και όλες τις τεχνικές με τα λεπτά εργαλεία

Στην συνέχεια ο όρος match ξέφυγε από τα στενά περιθώρια των αγώνων και πήρε τον δικό του δρόμο, δημιουργώντας μια γενική σχολή που είχε σαν κοινό παρονομαστή την χρήση των λεπτών εργαλείων. Στην αρχή το αγωνιστικό ψάρεμα στα γλυκά νερά αποτελούταν από 3 κύριες τεχνικές, με τις οποίες γινόταν όλοι οι αγώνες. Το ψάρεμα με τον waggler φελλό, το feeder fishing και το pole fishing (γαλλικά-roubassiene) .

Το feeder πήρε την δική του ρότα και ανεξαρτητοποιήθηκε από τον όρο match, αφού άσχετα με χοντρές η λεπτές πετονιές, ήταν ξεχωριστή τεχνική, ψάρεμα δηλαδή με μαλαγρωτές. Το pole fishing, που είναι ο διεθνής γενικός όρος της τεχνικής (roubassiene είναι η γαλλική ονομασία) αποσχίστηκε από τον γενικό όρο match, λόγω του γεγονότος ότι ήταν η εξέλιξη του απίκο , με πολύ μακριά καλάμια(έως και 16 μέτρα), σταθερούς μικρούς φελλούς και ξεχωριστά παρελκόμενα.

www.carp-matchfishing.gr/Τα πάντα για το ψάρεμα στα γλυκά νερά, την τεχνική του match fishing, το spinning και όλες τις τεχνικές με τα λεπτά εργαλεία

Βέβαια το pole fishing χρησιμοποιεί match εργαλεία, με την έννοια των μικρών διαμετρημάτων. Παρέμεινε στο τέλος η τεχνική του φελλού waggler να ταυτιστεί με τον όρο match, που εκτός από αγώνα σημαίνει και ταίριασμα (match=αγώνας ή ταίριασμα).

Το waggler fishing κατά ορισμό χρησιμοποιεί match εργαλεία, που πρέπει να είναι σε τέλεια αρμονία μεταξύ τους, «ταιριασμένα κατάλληλα», για να μπορούμε να έχουμε τα πλήρη θετικά αποτελέσματα στο ψάρεμά μας.

H NEA TEXNIKH KAI H EΛΛΑΔΑ

Ο όρος του match fishing με waggler φελλό λοιπόν ξεκίνησε από την γενέτειρά του Αγγλία και εντελώς αυθόρμητα στην Φλωρεντία του δόθηκε ο όρος «εγγλέζικο». Στην Αγγλία εάν ρωτήσεις κάποιον ψαρά για «εγγλέζικο/English style fishing» μάλλον θα απορήσει ή θα γελάσει, καθώς κανένας δεν χρησιμοποιεί τον όρο αυτό.

Ο όρος ξεκίνησε από την Ιταλία, χώρα που έφερε και στην Ελλάδα τα πρώτα καλάμια με την επωνυμία inglese, κατάλοιπο των χρονικών της Φλωρεντίας. Επειδή οι ιταλικές εταιρίες είχαν φέρει τα πρώτα καλάμια, τηλεσκοπικά αρχικά και αργότερα των 3 τεμαχίων, (tele-match—3 section match rods)άρχισε να χρησιμοποιείται ευρέως η μετάφραση του inglese, εγγλέζικο. Στην ουσία προκειμένου οι Ιταλικές εταιρείες να πουλήσουν περισσότερα καλάμια, έβαλαν πάνω τους την ετικέτα "inglese", για να παρουσιάσουν και καλά κάτι καινούργιο, αψηφώντας ότι τα καλάμια match υπήρχαν εδώ και πολλά χρόνια.

layraki-sfaltos-carp-matchfishing-gr

Μερίδιο της ευθύνης καταλογίζεται και στους πρώτους αρθρογράφους (χωρίς να εξαιρώ τον εαυτό μου), που για να προωθηθεί στην Ελλάδα η τεχνική, χωρίς να αλλάζει τίποτα στο τεχνικό κομμάτι της, χρησιμοποιήσαμε τον Ιταλικό όρο εγγλέζικο, εξαιτίας του πρωταρχικού ρεύματος από την γείτονα.

Οι ιταλοί πήραν το match waggler fishing από τα γλυκά νερά, το εφάρμοσαν στην θάλασσα, και από εκεί ήταν η κύρια πηγή για άρθρα, δημοσιεύσεις, έτσι ώστε να μαθευτεί στην Ελλάδα μια τεχνική, που ενδιαφερόταν πιο πολύ για το ψάρεμα σε θάλασσα, παρά στο γλυκό νερό.

Σαν τεχνική βεβαίως δεν αλλάζει τίποτα! Είτε το πεις «εγγλέζικο», είτε το πεις με την διεθνή ορολογία match/waggler fishing, δεν αλλάζει τίποτα στο ψάρεμα σε θάλασσα ή στις λίμνες και στα ποτάμια , εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Στο εξωτερικό πλέον , και ειδικά στην Αγγλία, για να γίνει ο απαραίτητος διαχωρισμός , επικρατεί ο όρος match fishing=αγωνιστική αλιεία για τους ενδιαφερόμενους που ψάχνουν τους αγώνες ψαρέματος.

www.carp-matchfishing.gr/Τα πάντα για το ψάρεμα στα γλυκά νερά, την τεχνική του match fishing, το spinning και όλες τις τεχνικές με τα λεπτά εργαλεία

Αυτά ακριβώς τα ίδια πράγματα ισχύουν και σήμερα, ενώ στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμία αλλοίωση στη θάλασσα με το ψάρεμα στα γλυκά νερά, σε όλα τα επίπεδα. Εδώ και πάρα πολλά χρόνια το match waggler fishing-που σημαίνει και ταίριασμα, από την απόλυτη συνεργασία των εργαλείων μεταξύ τους-διαφοροποιήθηκε από τις άλλες τεχνικές που περίγραφε ο αρχικός όρος.

Έτσι όταν σε ένα κατάλογο εταιρίας με καλάμια θα ψάξεις τον όρο match rods, δεν θα δεις αγωνιστικά καλάμια βολών, surf casting, feeder, Bolognese, ή poles, αλλά τα τρίσπαστα match καλάμια που προορίζονται για την χρήση με τον φελλό waggler. Όταν θα ψάξεις για match reels (μηχανισμούς), θα βρεις τους μικρούς μηχανισμούς με λεπτά χείλη μπομπίνας για την χρήση με πολύ λεπτές πετονιές, όταν θα ψάξεις αγκίστρια με το όνομα match, δεν θα βρεις νούμερα 1/0 για ζωντανό, αλλά 10-22 για προνύμφες και άλλα μικρά δολώματα, κτλ.

Κατά την γνώμη μου κάθε τεχνική πρέπει να περιγράφεται από το ιδίωμα/χαρακτηριστικό που την προσδιορίζει, surf casting=ψάρεμα πάνω στο κύμα, feeder fishing=ψάρεμα με μαλαγρωτές, jigging=ψάρεμα με πλάνο jig, casting=ψάρεμα με πέταγμα, trolling=συρτή, beach ledgering=ψάρεμα σε παραλία με λεπτά εργαλεία, fly fishing=ψάρεμα με μύγα, κτλ.

Το match fishing με waggler φελλό αντιπροσωπεύει την κύρια και πρωταρχική τεχνική των γλυκών νερών, άσχετα σε τι νερό και σε τι συνθήκη ψαρεύεται.

www.carp-matchfishing.gr/Τα πάντα για το ψάρεμα στα γλυκά νερά, την τεχνική του match fishing, το spinning και όλες τις τεχνικές με τα λεπτά εργαλεία

Έτσι για χάρη και μόνο της ιστορίας δεν έχει νόημα ο όρος «εγγλέζικο», έτσι και αλλιώς δεν υπάρχει καλάμι για αυτή την τεχνική που να μην γράφει match ή ο αντίστοιχος μηχανισμός, η πετονιά, το αγκίστρι , κτλ. Το τραγικό θα ήταν επίσης να ονομάζεται διεθνώς "greek fishing'', το ψάρεμα με το παγκοσμίως απαγορευμένο πολυάγκιστρο!!! Υπάρχει μήπως κάποια τεχνική που να λέγεται American fishing, Chinese fishing, Italian fishing για να λέμε και εμείς ότι ψαρεύουμε εγγλέζικο???

Και τώρα θα μου πείτε τι θα γίνει, θα αλλάξουμε τα πάντα πάλι? Το πιο δύσκολο πράγμα στον Έλληνα είναι να αλλάξεις αυτό που έχει γίνει συνήθεια. Ίσως στα πλαίσια του ωχ-αδελφισμού δεν έχει νόημα, τουλάχιστον όμως θα πρέπει να ξέρουμε την ιστορική πραγματικότητα και μετά ο καθένας μας μπορεί να κάνει τις επιλογές του.

www.carp-matchfishing.gr/Τα πάντα για το ψάρεμα στα γλυκά νερά, την τεχνική του match fishing, το spinning και όλες τις τεχνικές με τα λεπτά εργαλεία

Στο κάτω-κάτω όπως και το ονομάσεις, η τεχνική όταν πραγματοποιείται σωστά είναι η ίδια, και δεν έχει διαφορά στο ψάρεμα. Είναι ιστορικό λάθος όμως να μην αναγνωρίζουμε το match waggler fishing επειδή προήλθε από τα γλυκά νερά, επειδή το πεδίο που πρωτοπαρουσιάστηκε στην Ελλάδα ήταν το θαλασσινό

. Έτσι και αλλιώς θα ήθελα να τονίσω ότι το 95% των τεχνικών που χρησιμοποιούνται στην θάλασσα έχουν προέλθει από τα γλυκά νερά.

Να είστε όλοι καλά...

www.carp-matchfishing.gr

 

 

 

© Copyright: Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που παρουσιάζονται σε αυτή την ιστοσελίδα αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε φωτογράφου που δημοσιεύει εδώ και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του carp-matchfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.