Match fishing/Bolognese
Greek Bulgarian Croatian Czech Danish Dutch English French German Italian Polish Romanian Russian Spanish

match-fishing-kai-psarema-kefalos-carpmatchfishingΤο ψάρεμα του κεφάλου με την τεχνική του Match Waggler Fishing

Του Νάσου Βουγιουκλή

Φωτογραφίες:Νάσος Βουγιουκλής

Αφορμή για να γράψω αυτό το κείμενο είναι η μεγάλη αγάπη που έχω στο συγκεκριμένο ψάρεμα. Στο μυαλό μου έρχονται εικόνες τότε που πιτσιρικάς με ένα καλάμι από μπαμπού και μια φέτα ψωμί κατέβαινα στην ψαρόσκαλα της Χαλκίδας και περνούσα ανέμελα τον χρόνο μου.

Από τότε όμως μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει πολλά πράγματα και ο μικρός με το μπαμπού μεγάλωσε και στα χέρια του πλέον κρατάει ένα τρίσπαστο match καλάμι.

Συνεχίζει όμως να έχει την ίδια αγάπη και την ίδια όρεξη για το ψάρεμα του κέφαλου...

 

 

 


Πάμε λοιπόν στο παρόν να ταξιδέψουμε μέσα από αυτές τις γραμμές στην πανέμορφη Καλαμάτα και να ψαρέψουμε κεφαλόπουλα. Ξημερώματα Κυριακής είμαι στο λιμάνι της πόλης, στον νότιο πρόβολο. τον γνωστό και ως χιλιόμετρο. Μέτα από το κομμάτι του προβόλου που έχει ρεμέντζα και αρκετές ψαρόβαρκες ήταν το σημείο που είχα επιλέξει για το ψάρεμα μου.

match-fishing-kefalos-limani-carpmatchfishing

Είναι ένα μέρος με αμμώδη βυθό, με βάθος γύρω στα 5-6 μέτρα. Σε αυτό το μέρος εκτός από κέφαλους κρατάει και μεγάλες μουρμούρες ενώ δεν είναι λίγες οι φορές στο παρελθόν που στο αγκίστρι μου έχουν χτυπήσει και τσιπούρες.
Τα ψάρια γενικά σε όλο το λιμάνι επειδή είναι χιλιοψαρεμένα είναι επιφυλακτικά, αρκετά διστακτικά και χρειάζεται ο κάθε ψαράς σαν άριστος παίχτης του πόκερ να ξεδιπλώσει όλα τα καλά του χαρτιά για να καταφέρει να τα προσελκύσει στην ψαρεύτρα του
Οι καιρικές συνθήκες είναι άριστες για την εποχή. Είμαστε στα μέσα του Ιουνίου, επικρατεί άπνοια και η θερμοκρασία είναι υψηλή. Στα νερά της θάλασσας υπάρχει ένα ελαφρό θόλωμα δημιούργημα του κρουαζιερόπλοιου που μπήκε πριν από μερικές ώρες στο λιμάνι.
Ξεκινάμε λοιπόν το ψάρεμα μας: Η πρώτη κίνηση είναι βυθομέτρηση (η οποία γίνεται περιμετρικά του χώρου που ψαρεύουμε για να έχουμε μια εικόνα της μορφολογίας του βυθού) και έλεγχος για ύπαρξη ρευμάτων. Όλα μια χαρά, ρεύματα δεν υπάρχουν και σε συνδυασμό με την άπνοια έχω την αίσθηση ότι θα ψαρέψω σε μπανιέρα......(να κάνουμε και λίγο χιούμορ)!! Ακολουθεί φυσικά το μαλάγρωμα της περιοχής.

match-fishing-kefalos-kouvas-psomia-carpmatchfishing

Σε ένα κουβά με θαλασσινό νερό μαλάκωσα ξερά μπαγιάτικα ψωμιά που είχα μαζί μου, τα στράγγισα και πλάθοντας μικρές μπάλες έριξα περιμετρικά στο χώρο που στόχευα να ψαρέψω. Χωρίς πρόσθετα, χωρίς διάφορες ουσίες που προσελκύουν τα ψαριά. Μόνο σκέτο ψωμάκι !!

match-fishing-kefalos-psomia-carpmatchfishing

Σε λίγα λεπτά και ο εξοπλισμός μου ήταν έτοιμος. Ένα καλάμι match 4,20 m fast action,με casting weight 4-15. Το μοτέρ γεμάτο με 18αρα πετονιά και 14αρι παράμαλλο ( μήκους περίπου 1,5 μετρό ).

match-fishing-kefalos-rod-reel-carpmatchfishing

Ο φελλός που χρησιμοποιώ στο ψάρεμα του κέφαλου είναι 3+1 straight waggler και δεν ερματίζω παραπάνω από 0,5 gr. Με ένα μόνο μολυβάκι. Αγκίστρι 10αρι με μακρύ κοτσάνι που είναι πιο βολικό για το δόλωμα που χρησιμοποιώ.
Στο συγκεκριμένο σημείο ο βυθός ήταν επίπεδος και το βάθος κάτι λιγότερο από πέντε μέτρα. Ανέβηκα ένα μέτρο για να έχει το ψάρι την άνεση να χτυπήσει το δόλωμα από οποιαδήποτε μεριά το προσεγγίσει αλλά να έχει και καλύτερη οπτική επαφή.

match-fishing-kefalos-waggler-carpmatchfishing

Πάμε στο δόλωμα τώρα που είναι φρέσκο, μαλακό και όχι καλά ψημένο ψωμί. Παίρνεις από μέσα κομματάκι από την ψίχα του το καρφώνεις στο αγκίστρι σου και το στρίβεις ψηλά στο κορμό του αγκιστριού (εκεί που το δένεις με το παράμαλλο).

match-fishing-kefalos-dolosia-psomiou-bread-bait-carpmatchfishing

Αυτό γίνεται για να κρατιέται το δόλωμα καλά στο αγκίστρι μας αλλά ταυτόχρονα να έχει και την εικόνα μιας μπουκιάς από ψωμί που κατεβαίνει αργά προς τον βυθό.
Είναι ασυναγώνιστη αυτή η δολωσιά για κεφάλους. Αποτελεσματική είναι επίσης εαν αντί για ψωμί χρησιμοποιήσετε τσουρέκι. Το μυστικό είναι να έχετε πάντα το δόλωμα κάπου κλεισμένο σε αεροστεγή χώρο (μια τσάντα νάιλον ας πούμε) για να είναι πάντα μαλακό, να μην σκληραίνει και τρίβετε (αυτό θα δυσκόλευε πολύ την εφαρμογή του στο αγκίστρι μας).

dolosia-psomiou-matchfishing-kefalos-carpmatchfishing

Επιστροφή τώρα στο ψάρεμα μας. Έχει περάσει πάνω από μισή ώρα που έχω μαλαγρώσει και ήδη υπάρχει έντονη κινητικότητα στην ψαρεύτρα μου. Αυτό γίνεται αντιληπτό από τις πρώτες τσιμπιές που δέχομαι με το που έριξα !!
Το λιωμένο ψωμί της μαλάγρας έχει κάνει την δουλειά του και το πρώτο κεφαλόπουλο (πάνω από κιλό) κάνει θριαμβευτική είσοδο στην απόχη μου μετά από σκληρή μάχη.

matchfishing-mullet-kefalos-carpmatchfishing

Μια μπάλα μαλάγρας πέφτει στο σημείο που ψαρεύω για να κρατήσει τα ψάρια εκεί και να μην σκορπίσουν από την φασαρία που προκάλεσε ο μαχητικός κέφαλος.

Αυτό γίνεται κάθε φορά που βγάζουμε ψάρι γιατί είναι σημαντικό να κρατάμε τα ψάρια μαζεμένα στον χώρο μας.

match-fishing-kefalos-malagra-mpala-carpmatchfishing

Ακολουθεί και δεύτερος και οι τσιμπιές δυνατές κάτι που μας δείχνει ότι τα ψάρια έχουν όρεξη. Ακολουθούν αρκετές μάχες στις οποίες δεν βγήκα πάντα εγώ νικητής, από ψάρια μεγάλου μεγέθους και με πολύ μαχητικότητα.
Προσέχετε όμως τώρα κάτι πολύ σημαντικό για εμένα και ίσως και για πολλούς φίλους που θα διαβάσουν αυτές τις γραμμές με γράμματα. Πιο πάνω αναφέρω ότι στον φελλό μου 3+1 ερματίζω 0,5 γρ. και με ένα μόνο μολυβάκι. Αυτό γίνεται για να στέκεται ο φελλός μας οριακά κάθετα με την επιφάνεια της θάλασσας και να έχει τρομερή ευαισθησία.

waggler-on-water-fishmania-floatline-carpmatchfishing

Το ψάρι όταν τσιμπήσει και τραβήξει το δόλωμα προς τα κάτω χάνεται ο φελλός και όπως γνωρίζουμε όλοι καρφώνουμε. Όλα εντάξει εκεί και γνωστά. Ο κέφαλος όμως πολλές φορές βάζει το δόλωμα στο στόμα του και ανεβαίνει προς τα πάνω. Σε κανονικό ερμάτισμα αυτό σπάνια θα το αντιληφθούμε και θα καρφώσουμε.

Όταν γίνει όμως αυτό σε φελλό που οριακά και με το βάρος του δολώματος στέκεται όρθιος ο φελλός μας θα (ξαπλώσει) στην επιφάνεια και θα μας μαρτυρήσει τι συμβαίνει στο αγκίστρι μας. Έχω πάρει πολλά ψάρια με αυτό το κολπάκι !!!

match-fishing-kefaloi-carpmatchfishing

Επιστροφή πάλι στο ψάρεμα μας τώρα μετά από αυτή την επισήμανση που πιστεύω να βοηθήσει πολλά παιδιά. Έχουν περάσει περίπου δυο ωρίτσες, έχω ευχαριστηθεί από την κινητικότητα των ψαριών και από τις τσιμπιές που δέχεται το καλάμι μου.

apoxiasma-matchfishing-kefalos-mullet-carpmatchfishing

Εκεί λοιπόν που είμαι σε μεγάλη ένταση και με την αδρεναλίνη να έχει πλημμυρίσει το σώμα μου δέχομαι μια μεγαλοπρεπή τσιμπιά, καρφώνω και τίποτα.... Ανεβάζω να δολώσω πάλι και λείπει το αγκίστρι μου. Περνάω καινούργιο, ρίχνω μέσα και παίρνω αμέσως πιο λυσσαλέα τσιμπιά !! Καρφώνω και νιώθω ότι ένα τέρας έχει πιαστεί....

Το ανέβασα μέχρι τα μεσόνερα (εκεί μου έκοψε το παράμαλλο) αλλά ήταν αρκετό για να διαπιστώσω ότι υπήρχαν πλέον στην ψαρεύτρα μου πολύ μεγάλες σάλπες.

matchfishing-kefaloi-mullets-rod-carpmatchfishing

Το ψάρεμα του κέφαλου εκεί έληξε. Οι σάλπες, αδηφάγα ψάρια αφήνουν μικρές πιθανότητες στα κεφαλόπουλα να τσιμπήσουν πρώτα. Το τέλος όμως με βρήκε να έχω στο ψαροκάλαθο μου τέσσερα ωραία κεφαλόπουλα και δυο πιο μικρά που απελευθέρωσα.

Ήταν άλλο ένα υπέροχο πρωινό που πέρασα δίπλα στην αγαπημένη μου θάλασσα.

match-kefalos-mullet-kiourtos-carpmatchfishing

Αυτή είναι και η ουσία του ψαρέματος, να περνάς ευχάριστα τον χρόνο σου κάνοντας το αγαπημένο σου χόμπι. Να έρχεσαι σε επαφή με την φύση και να απολαμβάνεις την ζωή.
Ο κέφαλος για αυτόν που ασχολείται με το εγγλέζικο είναι κατά την ταπεινή μου άποψη ο υπέρτατος μαχητής. Μαθαίνεις πολλά χρήσιμα πράγματα πάνω στην τεχνική του match waggler fishing κάθε φορά που έχεις για αντίπαλο στην μάχη έναν κέφαλο μεγάλου μεγέθους.

match-fishing-kai-kefalos-carpmatchfishing

Σαν επίλογος και έχοντας πλέον φτάσει τα 48 έτη ευγνωμονώ κάθε μέρα τον πάτερα μου (που δεν βρίσκετε πλέον στην ζωή) γιατί μου μετάδωσε την ωραιότερη αρρώστια του κόσμου.........το ψάρεμα!
Παροτρύνω όλα τα νέα παιδιά να έρθουν κοντά στην φύση, κοντά στην θάλασσα και να ασχοληθούν με το ψάρεμα. Είναι κάτι που θα τους δώσει χαρά, διέξοδο από την καθημερινότητα, ψυχική ηρεμία και το κυριότερο θα τους κάνει καλύτερους ανθρώπους.

www-carp-matchfishing-gr-logo.jpg

 

© Copyright: Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που παρουσιάζονται σε αυτή την ιστοσελίδα αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε φωτογράφου που δημοσιεύει εδώ και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του carp-matchfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.