Match fishing/Bolognese
Greek Bulgarian Croatian Czech Danish Dutch English French German Italian Polish Romanian Russian Spanish

lavrakia me zontani garida me match fishing eggleziko carpmatchfishingMatch fishing με waggler φελλό: Το ψάρεμα του λαβρακιού με ζωντανή γαρίδα

(Μέρος 1ο)

Του Δημήτρη Σφαλτού

Φωτογραφίες:Δημήτρης Σφαλτός, Παναγιώτης Γεωργακόπουλος

Σύμφωνα με τις ιχθυολογικές ανά τον κόσμο μελέτες, ένας από τους καλύτερους μεζέδες για το μεγάλο λαβράκι , αλλά και για τα υπόλοιπα ψάρια της αιγιαλίτιδας ζώνης, είναι αναμφίβολα η ζωντανή γαρίδα.

Αλλά ποια ακριβώς γαρίδα, με ποιο τρόπο αγγιστρώματος , σε τι αγγίστρι, με ποια τεχνική παρουσίασης, και για ποια ψάρια, και άλλα πολλά, είναι τα θέματα που θα μας απασχολήσουν στα δύο πολύ ανδιαφέροντα άρθρα, που ακολουθούν...

 

 

 

 

ΠΟΥ ΘΑ  ΒΡΟΥΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ

Μιας και μιλάμε για την γαρίδα στο ψάρεμα με την match με φελλό waggler τεχνική, εννοούμε πάντα την ζωντανή εκδοχή του δολώματος. Η γαρίδα βρίσκεται σε βραχώδεις σχηματισμούς, σε αποχές , σε λιμάνια, δίπλα στις ψαρόβαρκες, κολλημένη σε ντόκους, στα μύδια, καβούρια και μπλόκια.

zontani garida carpmatchfishing

Ανήκει στην οικογένεια των καρκινοειδών και περιλαμβάνει πολλά είδη. Ψαρεύοντας ειδικά το λαβράκι, η χρησιμοποίηση της ζωντανής γαρίδας , σε συνδυασμό με την match με φελλό waggler τεχνική, σε πολυψαρεμένα μέρη, φαντάζει μονόδρομος.

lavraki match eggleziko me garida pan carpmatchfishing

Αυτή που μας ενδιαφέρει είναι η μεγάλη γαρίδα, που μπορεί να φτάσει και σε μέγεθος όσο το δάχτυλο του χεριού μας. Όσο προχωράμε προς την άνοιξη η γαρίδα έχει φτάσει στην αναπαραγωγική της φάση, με συνέπεια να βρίσκουμε πολλές γαρίδες αυγωμένες σε ταυτόχρονα μέρη.

dolomeni zontani garida matchfishing psarema eggleziko carpmatchfishing

Θα δείτε κάτω από την ουρά της τα αυγά της, σε σκούρους χρωματισμούς. Αυτές τις γαρίδες είναι καλό να τις ελευθερώνουμε , για να κάνουμε σωστή διαχείρηση του είδους και να υπάρχει πάντα ζωντανό και στις σωστές αναλογίες δόλωμα στην περιοχή. Συνήθως μαζί με την έναρξη της αναπαραγωγικής περιόδου της γαρίδας, συμπέφτει και το γεγονός ότι τα λαβράκια έχουν αποχύσει, και τρώνε με μεγάλη όρεξη τα πάντα στο πέρασμά τους.

dolomeni garida matchfishing eggleziko carpmatchfishing

ΠΟΙΟΙ ΑΓΑΠΑΝΕ ΤΙΣ ΓΑΡΙΔΕΣ

Τα ψάρια που ορέγονται το συμπαθές και πεντανόστιμο καρκινοειδές της θάλασσας, είναι όλα!!! Μεγάλα λαβράκια, τσιπούρες, μελανούρια, ζαργάνες, σαργοί, κακαρέλλοι, κέφαλοι, μουρμούρες, γόπες, σπάροι, σουπιές και καλαμάρια (ναι, ναι,ναι !!!), στήρες, πίγγες, σηκιοί, και άλλα πολλά είδη που δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την ζωντανή γαρίδα. Aναμφίβολα όμως, το λαβράκι είναι ένα από τα ψάρια που την αγαπά πάρα πολύ, την κυνηγάει ανελλιπώς , και μπορούμε να πούμε ότα εαν την παρουσιάσουμε σωστά, μπορούμε να εξειδικευτούμε στο ψάρεμά του!

sfaltos match me zontani garida carpmatchfishing

Εμείς το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να επιλέξουμε την σωστή παρουσίαση και να την πλασάρουμε- ανάλογα με τις συνθήκες ψαρέματος- με τον πιο φυσικό τρόπο. Το μέρος, η ώρα, η εποχή, ο καιρός, τα ψάρια, κρατάνε και τα κλειδιά για την χρησιμοποίησή της.

ΤΡΟΠΟΙ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΤΗΣ ΖΩΝΤΑΝΗΣ ΓΑΡΙΔΑΣ

Για να συλλέξουμε τις γαρίδες αρκεί μία απόχη με ψιλό μάτι και ένας φακός με δέσμη. Η διαδικασία απλή και σύντομη, φέγγουμε διαδοχικά περιοχές ανάμεσα στα βράχια, στον ντόκο του λιμανιού, σε σχοινιά, κάτω από λάστιχα , από πεσμένα ρεμέτζα, και περιμένουμε να δούμε δύο χαρακτηριστικά κόκκινα μάτια, σημείο κατατεθέν της γαρίδας. Τοποθετούμε την απόχη σιγά-σιγά από δίπλα της , μέχρι να την καπακώσουμε! Χρειάζεται υπομονή και αργές, σταθερές κινήσεις για να μην τρομάξει η γαρίδα και κρυφτεί στην τρύπα της. Σε πολυψαρεμένα μέρη που οι γαρίδες κυνηγιούνται συχνά για δόλωμα, με το που πέσει φακός πάνω τους κρύβονται μέχρι να πεις κύμινο!

garides me apoxi se limani gia psarema matchfishing carpmatchfishing

Χρειάζεται γνώση του τόπου και αστραπιαίες κινήσεις για να πιάσουμε τις μεγαλύτερες , που είναι σαφώς ότι καλύτερο για δόλωμα. Πολλοί ψαράδες έχουν φτιάξει ειδικούς γαριδολόγους με μικρό στεφάνι και κρυσταλιζέ δίχτυ για να μην πονηρεύει τις μεγάλες γαρίδες. Η απόχη όμως για τα ψαράκια ενυδρείου είναι αξεπέραστη (στα διάφορα μεγέθη της ), για την συλλογή της γαρίδας.

apoxi enydreiou gia farides carpmatchfishing

Εξειδικευμένοι match anglers κυνηγούνε μεγάλες γαρίδες ανάμεσα σε μπλόκια λιμανιών με την μικρή απόχη για ενυδρεία με αξιοζήλευτα αποτελέσματα. Σημασία έχει η απόχη να έχει ευελιξία για να φτάνει τα πιο δύσκολα σημεία (σαν διαφήμιση οδοντόβουρτσας!)

briskontas zontanes garides sta vraxia gia psarema matchfishing carpmatchfishing

ΤΟ ΣΟΥΡΟΥΠΟ ΘΕΛΕΙ ΓΑΡΙΔΑ...

Ένα από τα πιο δύσκολα σημεία στο ψάρεμα με ζωντανή γαρίδα, είναι ότι η τελευταία για να βρεθεί με τον φακό πρέπει να πέσει η νύχτα. Τι γίνεται όμως που τώρα την άνοιξη νυχτώνει ακόμη νωρίς, μεταφέροντας αργότερα τις γόνιμες ώρες ψαρέματος για το λαβράκι? Εκεί που θέλεις πάνω στο σούρουπο να ψαρεύει ήδη η γαρίδα σου για το ένα και μοναδικό τσίμπημα ενός μεγάλου ψαριού (δυστυχώς έτσι είναι), τις περισσότερες φορές ρίχνεται στο νερό αφού περάσει η ώρα η καλή.

lavraki sfaltos match me garida eggleziko carpmatchfishing

Στο μεταξύ,  πρώτα έχεις καβαλήσει τα βράχια σαν το κατσίκι, έχει πέσει ο φακός σου εκατό φορές μέσα στη θάλασσα, αφού έχεις κατατρομάξει όλα τα μικρόψαρα και τις γαρίδες της ακτής, και τα λαβράκια τρώνε ποπ-κορν , γελάνε και βλέπουν το θέατρο σκιών που με τόσο κόπο έχεις ετοιμάσει!!! Η γαρίδα χρειάζεται προσεκτικές κινήσεις για να πιαστεί και μάλλον ...έμμεσες. Αν δούμε πρώτα την γαρίδα και μετά ψάχνουμε την απόχη για να την πιάσουμε, μάλλον θα έχει ήδη εξαφανιστεί.

ΨΑΡΕΜΑ ...ΠΑΓΙΔΑΣ!

Κόβεις ένα πλαστικό μπουκάλι από εμφιαλωμένο νερό λίγο πριν το άνοιγμά του. Το χωνί που θα σχηματιστεί το γυρίζεις ανάποδα και το σφηνώνεις μέσα στο υπόλοιπο μισό του μπουκαλιού. Το στερεώνεις με συνδετήρες γύρω-γύρω ή με συρραπτικό μηχάνημα και ο γαριδοκιούρτος είναι έτοιμος!

pagida gia zontanes garides gia match eggleziko psarema carpmatchfishing

Μπορείς να τοποθετήσεις λίγο μαλάγρα σαρδέλας σε μπάλα σφιχτή, ή κομμένη σαρδέλα μέσα στον κιούρτο και να τον φουντάρεις με σκοινί μέσα στην θάλασσα, ανάμεσα σε βράχια ή σε μέρη που ξέρεις ότι κρατάει γαρίδα από νωρίς το απόγευμα. Ακόμη και με θολό περιεχόμενο στο μπουκάλι, οι γαρίδες θα μπούνε μέσα για ένα μεζέ. Λίγο πριν νυχτώσει τον σηκώνεις και θα βρεις οπωσδήποτε τις γαρίδες που θέλεις για το ψάρεμά σου. Μπορείς να ρίξεις δυο και τρεις τέτοιους κιούρτους σε διαφορετικά μέρη για καλύτερα αποτελέσματα.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΣΥΛΛΟΓΗΣ

Εναλλακτικές λύσεις για την ανεύρεση γαρίδας είναι να ψαρεύεις από νωρίς το απόγευμα και να τοποθετείς τα πιασμένα ψάρια μέσα στην θάλασσα σε μεταλλικό κιούρτο. Όπως τα καβούρια μαζεύονται για να τσιμπολογήσουν από τα πιασμένα ψάρια, έτσι και οι γαρίδες χώνονται κάτω ή και μέσα στον κιούρτο για να φάνε. Ένα απόχιασμα κάτω από τον κιούρτο λίγο πριν τον σηκώσουμε μπορεί άνετα να μας προμηθεύσει τα νυχτερινά μας δολώματα.

zontani garida dixty apoxis carpmatchfishing

ΤΑ ΒΟΣΚΟΤΟΠΙΑ ΤΟΥ ΔΟΛΩΜΑΤΟΣ

Τέλος μπορούμε να ρίξουμε μαλάγρα ή κομμάτια σαρδέλας ανάμεσα στα βράχια και να τα επισκεφτούμε μετά από μισή ώρα, οπότε σίγουρα κάποιες γαρίδες θα έχουνε μαζευτεί. Τα σημεία αυτά μπορούμε να τα επισκεπτόμαστε όλη την νύχτα και να μαζεύουμε γαρίδες. Κρατάμε μόνο τις μεγαλύτερες και επιστρέφουμε τις μικρές μέσα στο νερό για να μείνουν στον ίδιο τόπο. Έτσι φτιάχνουμε μέρη συλλογής δολώματος και το κυριότερο είναι ότι τα μεγαλύτερα κομμάτια, τα ‘’γαϊδούρια’’ (σε σημείο να λες δεν τα ψαρεύω, τα τρώω!) επισκέπτονται συχνά τέτοιους τόπους.

ΠΟΥ ΨΑΡΕΥΕΙ Η ΓΑΡΙΔΑ

Οκ, βρήκαμε τις όμορφες γαρίδες μας , αλλά σε τι τόπους δουλεύουν? Η γαρίδα δουλεύει ακριβώς στον τόπο που την βρίσκουμε. Τα ψάρια είναι τα πρώτα που ξέρουν το δόλωμα που κρατάει ο τόπος, το ψάχνουν και το κυνηγούν.

lavraki matchfishing garida apoxi carpmatchfishing

Έχει τύχει να μεταφέρουμε γαρίδες από τόπο σε τόπο και να μην έχουμε αρκετές φορές τσιμπιές, παρά στις ντόπιες. Ίσως η διαφορά στην αλατότητα του νερού, στο χρώμα της γαρίδας , αλλά και στα ντόπια πονηρά ψάρια που ξέρουν ποιο δόλωμα κρατάει φυσιολογικά ο τόπος , είναι μερικές από τις πιθανές εξηγήσεις. Άλλες φορές βέβαια η μεταφορά λιμανίσιων γαρίδων σε βραχότοπους-κάβους έχει δώσει απρόσμενους μεγάλους σαργούς και μελανούρια, ακόμη και μαυρόψαρα.

lavrakia match garida sfaltos carpmatchfishing

ΤΡΟΠΟΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ

Για να συντηρήσουμε τις γαρίδες θα χρειαστούμε ένα κουβά με θαλασσινό νερό , που θα αλλάζουμε ανά δίωρο για να μένουν φρέσκιες και ζωηρές. Καλό θα είναι να μην βάλετε γαρίδες μαζί με άλλα δολώματα, ειδικά σκουλήκια.

zontanes garides matchfishing psarema eggleziko carpmatchfishing

Δεν είναι απαγορευτικό πάντως να κολυμπάει ανάμεσά τους κανένα ζωντανό ψαράκι. Ένας οξυγονωτής με αντλία οξυγόνου κάνει καλή δουλειά και δεν χρειάζεται να αλλάζουμε νερό κάθε λίγο. Σε κάθε περίπτωση να ξέρετε ότι η γαρίδα είναι ένα πολύ ευαίσθητο δόλωμα και χρειάζεται πολύ κόπος για να κρατήσουμε μερικές από τις πολλές για αυριανό ψάρεμα, εκτός εάν διαθέτετε ενυδρεία με φίλτρα νερού και τα σχετικά.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ!

Το φυσιολογικό δρομολόγιο της γαρίδας είναι το πρωινό κρυφτούλι, και μόλις βραδιάσει βγαίνει έξω από τις τρύπες και τα βράχια για να τραφεί. Αποφάγια ψαριών, φύκια και πλαγκτόν είναι το διαιτολόγιό της. Πρόκειται για έναν καθαριστή των βυθών και όλα τα ψάρια την κυνηγούνε μόλις νυχτώσει.

lavrakia me zontani garida me match fishing carpmatchfishing

Έτσι τα μεγάλα λαβράκια περνάνε σύριζα τους τοίχους των λιμανιών , κάτω από τα σκάφη, δίπλα σε ρεμέτζα και κάβους για την βρούνε. Οι κινήσεις της γαρίδας είναι αργές και σταθερές, ενώ με μια κίνηση της ουράς της μπορεί να εξαφανιστεί στην στιγμή. Άρα θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μία τεχνική που θα παρουσιάζουμε την γαρίδα με εντελώς φυσικό τρόπο, τι άλλο από την match, ή και bolognese τεχνική!

sfaltos garida matchfishing eggleziko carpmatchfishing

Θα ήθελα να τονίσω (όπως θα σημειωθεί ξανά στο δεύτερο μέρος του άρθρου αυτού), ότι στις μέρες μας η ζωντανή γαρίδα έχει πέσει θύμα εκμετάλλευσης πολλών επιτηδείων, με σκοπό την πώληση σε καταστήματα ειδών αλιείας. Ειδικά σε γνωστά λιμάνια, βράχια που κρατάνε γαρίδες, τα επισκέπτονται καθημερινά "διάφοροι ψαράδες", με σκοπό την σύλληψη ζωντανής γαρίδας, για μεροκάματο στα μαγαζιά. Από τον νόμο κάτι τέτοιο απαγορεύεται, και δεν υπάρχει ούτε καν ένα νόμιμο παραστατικό πώλησης. Συνέπεια είναι πολλοί "αλλοδαποί" να κάνουν πλιάτσικο στα λιμάνια, ρημάζοντας τους τόπους, αφανίζοντας τις γαρίδες, με μοναδικό σκοπό το κέρδος. Η γνωστή εικόνα του ατόμου με τον φακό, τον κουβά και την απόχη, που σκανάρει τοίχο-τοίχο ολους τους ντόκους των λιμανιών κάθε μέρα, είναι πια οικεία... Αυτό θα πρέπει να σταματήσει, και κάθε ερασιτέχνης που σέβεται τους τόπους και τον εαυτό του σαν ψαρά, παίρνει μόνο τα δολώματα που του αναλογούν στο ψάρεμα, και τίποτα άλλο... Να είστε όλοι καλά!!!

Στο δεύτερο μέρος:εξοπλισμός, δολωσιές, τεχνικές παρουσίασης, ερματίσματα, βυθομέτρηση, με δόλωμα γαρίδα.

www carp matchfishing gr logo.jpg

© Copyright: Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που παρουσιάζονται σε αυτή την ιστοσελίδα αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε φωτογράφου που δημοσιεύει εδώ και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του carp-matchfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.