Οικολογία
Greek Bulgarian Croatian Czech Danish Dutch English French German Italian Polish Romanian Russian Spanish

nekra-psaria-carpmatchfishingΝεκρά ψάρια σε λεκάνη δίπλα στην λίμνη Παμβώτιδα στα Ιωάννινα

 

Συντακτική ομάδα www.carp-matchfishing.gr/Σφαλτός Δημήτρης

 

Ένα αποκρουστικό και ψυχοφθόρο θέαμα αντικρύζουν οι επισκέπτες και οι περιπατητές στη λίμνη Παμβώτιδα, καθώς δεκάδες νεκρά  ψάρια καλύπτουν μία λεκάνη στην άκρη της λίμνης, σε απόσταση λιγότερο από 100 μέτρα από το Παραλίμνιο Ψυχαγωγικό Πάρκο με κατεύθυνση προς τον ποδηλατόδρομο και την περιοχή της Ανατολής.

 

 

Πολλές φορές κατά το παρελθόν έχουμε δει ανάλογες εικόνες με δεκάδες ψάρια στη λίμνη Παμβώτιδα, όμως τότε το φαινόμενο προκαλούσε, είτε η ρίψη τόνων λυμάτων, είτε το γεγονός ότι τα νεκρά ψάρια ήταν "μάνες" οι οποίες σπάνια μετά την αναπαραγωγή έβγαιναν νεκρές  στην άκρη της λίμνης. Οι εικόνες τραβήχτηκαν από τον Πρόεδρο του συλλόγου ερασιτεχνών ψαράδων Ιωαννίνων Κωνσταντίνο Φρίγκα . Στο συγκεκριμένο σημείο δεν υπήρχε δυσοσμία αρχικά πριν την εμφάνιση του φαινομένου αυτού. Ετσι απομακρύνθηκε το αίτιο να ήταν η εναπόθεση λυμάτων.  Με την πάροδο των ημερών το σημείο αυτό της λεκάνης άρχισε να αναδύει έντονη δυσοσμία.

Πρόκειται γιά κλίνη(λεκάνη) μισού στρέμματος περίπου της ΔΕΛΙ που δεν επικοινωνεί ούτε με την λίμνη ούτε με διπλανές κλίνες (βλπ.φωτο διπλανής λεκάνης που απέχει 3 μέτρα).

pamvotida-lake-carpmatchfishing

Τα ψάρια ως επι το πλείστον πεταλούδες μπήκαν με τις πλημμύρες του χειμώνα και εγκλωβίστηκαν μέχρι τώρα οπότε λόγω υψηλών θερμοκρασιών, πτώση στάθμης νερού και έλλειψης οξυγόνου ψοφήσανε και αναδύεται έντονη δυσοσμία. Τα ψόφια ψάρια θα απομακρυνθουν τις επόμενες 2-3 μέρες με την συνδρομή μελών του Α.Σ.Ε.Α.Ι.

nekra-psaria-pamvotida-carpmatchfishing


Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση που είχα από τον Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας (κ. Κουρούτος) και από τον Πρόεδρο Κωνσταντίνο Φρίγκα, η συγκεκριμένη λεκάνη δεν επικοινωνεί με την λίμνη Παμβώτιδα και τα ψάρια αυτά που είχαν μπεί εκεί με τις υπερχυλίσεις του χειμώνα, εγκλωβίστηκαν. Με την πτώση της στάθμης και την άνοδο της θερμοκρασίας το οξυγόνο ελαττώθηκε κατά πολύ με αποτέλεσμα τον θάνατό τους. ΄Ηδη ενημερώθηκαν οι αρχές για την απομάκρυνση των νεκρών ψαριών που αναδύουν έντονη δυσοσμία.. Τα ψάρια ήταν κυρίως πεταλούδες και αφρόψαρα.

Ευχαριστούμε πολύ τον Κο.Κωνσταντίνο Φρίγκα για τις φωτογραφίες και την άμεση ενημέρωση.

www-carp-matchfishing-gr-logo.jpg

 

© Copyright: Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που παρουσιάζονται σε αυτή την ιστοσελίδα αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε φωτογράφου που δημοσιεύει εδώ και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του carp-matchfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.