Οικολογία
Greek Bulgarian Croatian Czech Danish Dutch English French German Italian Polish Romanian Russian Spanish

epaggelmatiki-alieia-stin-Hpeiro-oi-paranomies-kai-ta-provlimata-carpmatchfishingΕπαγγελματική αλιεία στην Ηπειρο : Οι παρανομίες και τα προβλήματα

Του Κωνσταντίνου Φρίγκα (Πρόεδρος του Α.Σ.Ε.Α Ιωαννίνων)

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, η επαγγελματική αλιεία στα εσωτερικά ύδατα στην Περιφέρεια Ηπείρου, διενεργείται σε αρκετούς ποταμούς της Ηπείρου κυρίως με μονάδες εκτροφής πέστροφας κυπρινοειδών και χελιών, και στην Λίμνη της Παμβώτιδας από επαγγελματίες αλιείς με αλιευτικές λέμβους .
Το απαρχαιωμένο θεσμικό πλαίσιο σε συνδυασμό με την έλλειψη διενέργειας ουσιαστικών ελέγχων από τις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες δημιούργησαν ένα καθεστώς απόλυτης ασυδοσίας εκ μέρους των επαγγελματιών με δραματικές συνέπειες στα υδάτινα συστήματα και τους ιχθυοπληθυσμούς τους.

 

Αν μάλιστα συνδυαστούν τα προαναφερθέντα με τις κάθε είδους παρανομίες που περιλαμβάνουν παράνομες μεθόδους αλιείας, όπως δίχτυα, πεζόβολα, βωλκούς, δυναμίτες, ηλεκτρισμό , τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο σοβαρά.

5-paranomi-pagida-carpmatchfishing

Οι παράνομες ιδιοκατασκευές, τόσο για την παράνομη σύλληψη ψαριών, είναι κάτι δεν κανέναν δεν πρέπει να αφήνει αμέτοχο. Συνεχώς στα ποτάμια της περιφέρειας Ηπείρου βλέπουμε τέτοια φαινόμενα, κατά τις περιπολίες.

 raftanitikos-paranomi-pagida-psarion-carpmatchfishing

Στην ήδη υπάρχουσα ρύπανση των ποταμών και των λιμνών, έρχονται να προστεθούν οι σκόπιμες αλλαγές της κοίτης των ποταμών , και η δημιουργία παράνομων φραγμάτων, για τις ατομικές ανάγκες των κατόχων μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας πάστροφας και χελιών.

1-paranomo-fragma-gia-ichtiokaliergia-carpmatchfishing-

Ειδικά για τις ιχθυοκαλλιέργειες της πέστροφας, αυτές οι κατασκευές αποτρέπουν τις ενδημικές πέστροφες να φτάσουν στα μέρη αναπαραγωγής τους στις πηγές των ποταμών και να αφήσουν τα αυγά τους.

3-paranomo-fragma-ixthiokaliergias-carpmatchfishing

Oλα τα παραπάνω δεν έχουν τέλος. Οι παράνομες αμμοληψίες και εκπλύσεις αδρανών από εργοτάξια, οι αποθέσεις κοπροσωρών και νεκρών ζώων στις κοίτες ποταμών και λιμνών, είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο, και εύκολα αντιλαμβανόμαστε την γενεσιουργό αιτία της απαξίωσης των υδάτινων συστημάτων και της δραματικής μείωσης των ιχθυοπληθυσμών τους ιδιαίτερα δε της ενδημικής άγριας πέστροφας.

Α) ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ

Πολλά τα προβλήματα που δημιουργεί στα ποτάμια της Ηπείρου η αυθαιρεσία των μονάδων ιχθυοκαλλιεργειών και η αδυναμία ελέγχου και επιβολής του νόμου .

2-paranomo-fragma-carpmatchfishing

Παράνομη αποκοπή ελεύθερης ροής των υδάτων με την κατασκευή αυτοσχέδιων φραγμάτων με εκχωματώσεις και επιχωματώσεις ώστε να διοχετεύεται ολόκληρη η ποσότητα νερού στις μονάδες τους, κατά παράβαση των περιβαλλοντικών όρων αδειοδότησης και λειτουργίας τους.

8-paranomo-fragma-ixthiokaliergias-carpmatchfishing

Απελευθέρωση στον κυρίως ποταμό ασθενών, γεννετικά παραμορφωμένωνν ή νεκρών ψαριών αλλά και των ακαθάρτων υδάτων με φάρμακα,υλικά καθαρισμού και απολύμανσης των μονάδων με ότι αυτό συνεπάγεται. Υπέρβαση της εγκεκριμένης δυναμικότητας .

dead-trout-river-paranoma-ichtiotrofeia-carpmatchfishing

Απελευθέρωση κατά το δοκούν νεαρών ή και ενήλικων ιχθυδίων στους ποταμούς με αποτέλεσμα καννιβαλισμούς και γεννετικές αλλοιώσεις. Απόθεση στην κοίτη των ποταμών συνθετικών υλικών συσκευασίας

Β)Η ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ ΣΤΗΝ ΛΙΜΝΗ ΠΑΜΒΩΤΙΔΑ

Η έλλειψη σύγχρονου θεσμικού πλαισίου άσκησης της επαγγελματικής αλιείας στα εσωτερικά ύδατα σε συνδυασμό με την ανυπαρξία ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης και ελέγχου της αλιείας καθώς και την πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων αρχών και υπηρεσιών κατέστησε την Λίμνη Παμβώτιδα έρμαιο παρανομιών και αυθαιρεσιών.
Οι προσπάθειες που κατέβαλε από την ίδρυση του ο Σύλλογός μας για την αφύπνιση των συναρμόδιων αρχών και υπηρεσιών βελτίωσε μεν -και με την επιλεκτική συνδρομή μερικών επαγγελματιών – την κατάσταση πλην όμως αυτή απέχει πολύ από την επιθυμητή.
Το ισχύον θεσμικό πλαίσιο δεν προβλέπει ελάχιστη απόσταση από την ακτή και ελάχιστο βάθος απόθεσης διχτυών με αποτέλεσμα καθημερινά να παρατηρούμε αποθέσεις διχτυών μερικά μέτρα από την ακτή και συνήθως (για ευνόητους λόγους) εκεί που αλιεύουν οι ερασιτέχνες δημιουργώντας προστριβές και διενέξεις αντίθετα με κάθε κώδικα ηθικής και δεοντολογίας.
Καθημερινά παρατηρούμε -με βάση τους επιπλέοντες σημαντήρες αρχής και τέλους απόθεσης - αλλεπάλληλες συνεχόμενες αποθέσεις διχτυών διαφορετικών επαγγελματιών χωρίς κανένα μεταξύ τους κενό διάστημα.

7-paranomes-varkes-pamvotida-limni-epaggelmaties-carpmatchfishing

Οι λέμβοι των επαγγελματιών αλιέων σπανίως ελέγχονται για τα χρησιμοποιούμενα (και αναγραφόμενα στην άδεια) μέσα και κυρίως ως προς το συνολικό μήκος και το άνοιγμα ματιών των διχτυών καθώς επίσης για την ύπαρξη μόνιμων κατασκευών.
Η χρήση παραγαδιού από τους επαγγελματίες επιτρέπεται χωρίς όμως να καθορίζεται από την ισχύουσα Νομοθεσία ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός αγγιστριών.
Οι επαγγελματικές λέμβοι -παρά την συμμόρφωση πολλών μελών του Συνεταιρισμού Αλιέων Νήσου – σπανίως φέρουν τον αριθμό μητρώου επαγγελματικού σκάφους με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται ο έλεγχος και η ταυτοποίηση από τα αρμόδια όργανα προς δόξαν των παρανόμων.

6-paranomes-varkes-pamvotida-limni-carpmatchfishing

Παρά την ύπαρξη ιχθυόσκαλας οι εκφορτώσεις και πωλήσεις σε ιχθυεμπόρους των αλιευμάτων διενεργούνται οπουδήποτε περιμετρικά της Λίμνης (και από μη επαγγελματίες που υποδύονται τους ερασιτέχνες) με αυτονόητες τις ενδεχόμενες παραβάσεις διατάξεων αρμοδιότητας φορολογικών και υγειονομικών υπηρεσιών.
Με χρηματοδότες ιδιώτες διενεργούνται κατά καιρούς χωρίς καμία αδειοδότηση και χάριν πρόσκαιρου και άμεσου κέρδους ,παράνομοι εμπλουτισμοί με ιχθύδια κυπρινοειδών, που δεν έχουν ελεγχθεί ως προς την υγιεινή τους κατάσταση και την γενετική τους καθαρότητα, ελλοχεύοντας τον κίνδυνο αφανισμού της ιχθυοπανίδας της Λίμνης .
Εύλογα θα ανέμενε ο κάθε λογικός άνθρωπος την δραστηριοποίηση αρχών , υπηρεσιών και φορέων και την αυτεπάγγελτη επέμβαση της δικαιοσύνης για την επιβολή του Νόμου και την πάταξη της λαθραλιείας , μάτια όμως .
Η πολυδιάσπαση και αλληλεπικάλυψη αρμοδιοτήτων των εμπλεκομένων οι οποίοι είτε μπορούν και δεν θέλουν, είτε θέλουν και δεν μπορούν , τα κενά και οι ασάφειες στην ισχύουσα Νομοθεσία και η αδιαφορία των επιφορτισμένων με την επιτήρηση και τον έλεγχο δημιούργησαν την σημερινή εικόνα της Παμβώτιδας η οποία δεχόμενη και άλλες ανθρωπογενείς πιέσεις (ρύπους) εκπέμπει σήμα κινδύνου.
Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι τον έλεγχο της αλιείας στην Παμβώτιδα ασκεί -ελλείψει Δημοτικού Λιμενικού Γραφείου- η Ελληνική Αστυνομία (με την συναρμοδιότητα τριών (3) Αστυνομικών Τμημάτων) η οποία όμως δεν διαθέτει πλωτό μέσο ενώ πλωτό μέσο διαθέτει ο Φορέας Διαχείρισης οι φύλακες όμως του οποίου στερούνται ανακριτικών ή προανακριτικών καθηκόντων!!!.

peripolies-limni-pamvotida-carpmatchfishing

Η εκμετάλλευση της Λίμνης ανήκει στον ΓΟΕΒ και η επαγγελματική αλιεία διενεργείται με βάση συμφωνητικό μίσθωσης το οποίο προβλέπει τήρηση υποχρεώσεων από τους επαγγελματίες (οικονομικών και στατιστικών) .Κύριος είδε αν τηρούνται........
Αν προσθέσει κανείς στους εμπλεκόμενους την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου (ως προς τον αιγιαλό) και τον Δήμο Ιωαννιτών τότε αντιλαμβάνεται ότι “όπου λαλούν πολλοί κοκόροι αργεί να ξημερώσει”!!!

Πολλά λοιπόν είναι τα επιμέρους προβλήματα στην αλιεία των εσωτερικών υδάτων της χώρας μας. Πρέπει να χυθεί άπλετο φως σε όλα αυτά, και ενωμένοι να βρούμε τις λύσεις στα γενεσιουργά αίτια, ώστε να εξαλειφθούν οι παρανομίες και οι αυθαιρεσίες που ταλαιπωρούν τα γλυκά νερά της Ελλάδας.

© Copyright: Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που παρουσιάζονται σε αυτή την ιστοσελίδα αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε φωτογράφου που δημοσιεύει εδώ και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του carp-matchfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.