Οικολογία
Greek Bulgarian Croatian Czech Danish Dutch English French German Italian Polish Romanian Russian Spanish

potami xoris potami epitirisi carpmatchfishingΕπιτήρηση σε ποτάμι χωρίς ποτάμι!

Του Κώστα Φρίγκα

Φωτογραφίες:Κώστας Φρίγκας

Μην σας φαίνεται παράξενο, δυστυχώς είναι αλήθεια και την βιώσαμε σε εξόρμηση επιτήρησης μελών των Δ.Σ. του Α.Σ.Ε.Α.Ιωαννίνων και του Πανελλήνιου Συλλόγου Άγριας Πέστροφας & Fly Fishing “AΣΤΡΑΙΟΣ” ,με την συνδρομή βέβαια των θηροφυλάκων της 5ης ΚΟΗ-,στην περιοχή του Παρακαλάμου την 14/6/2017.

Οι παράνομες κατασκευές έκοψαν την ροή του νερού του ποταμού, και ένα πολύ ευαίσθητο οικοσύστημα ακροβατεί στην κόψη του ξυραφιού...

 

 

Η αλήθεια είναι ότι οι τηλεφωνικές καταγγελίες μελών και φίλων του Συλλόγου , μας είχαν προϊδεάσει, αλλά δυστυχώς η εικόνα που αντικρύσαμε ξεπερνούσε κάθε φαντασία!
Στην θέση του ποταμού Γορμού που έσφυζε από ζωή και φυσικό κάλλος, υπήρχε ένα ξεροπόταμο με λιμνάζοντα πρασινισμένα νερά, και σε μερικά σημεία του χωρίς ροή νερών και ίχνους ζωής .

limazon ner se potami katastrofi carpmatchfishing

Περπατήσαμε αντίθετα με την ροή του ποταμού και διαπιστώσαμε τις αιτίες της ανεπανόρθωτης καταστροφής που προκλήθηκε στους ιχθυοπληθυσμούς του ποταμού (και ιδιαίτερα της ενδημικής άγριας πέστροφας), οι οποίοι εγκλωβισμένοι για αρκετές μέρες στους νερόλακκους αφανίστηκαν κυριολεκτικά από τους επιτήδειους με κάθε μέσο και μέθοδο.

limnazonta nera se potami carpmatchfishing

Τι είχε συμβεί ; Απλά κάτοικοι της περιοχής “φρόντισαν” να αποκόψουν την ροή του ποταμού με επιχωματώσεις (μπαζώματα) στην περιοχή των “Αγιών”, και να οδηγήσουν με κατάλληλες αυθαίρετες παρεμβάσεις στους υδατοφράκτες ολόκληρη την παροχή νερού στα αρδευτικά κανάλια σε 24ωρη βάση, άσχετα αν τα ποτίσματα των χωραφιών δεν γίνονται όλες τις ώρες του 24ωρου.

paranomo systima ardeysis se potamia carpmatchfishing

Είχαμε την ελπίδα ότι πηγαίνοντας πιο ψηλά προς τις πηγές του ποταμού, θα βρίσκαμε κανονική ροή και επομένως σημεία στα οποία θα είχαν διασωθεί υδρόβιοι οργανισμοί και ιχθυοπληθυσμοί.
Έτσι διασχίζοντας δύσβατους αγροτικούς δρόμους καταλήξαμε στην θέση “Καρέκλα” κοντά στο χωριό Βήσσιανη ,όπου δυστυχώς αντικρύσαμε το ίδια αποκρουστική εικόνα. Τα σημάδια της παράνομης ανθρώπινης παρέμβασης -κατά τα πρότυπα της προαναφερθείσας- στις περιοχές Κεφαλόβρυσου και Ωραιόκαστρου , ήταν και εκεί εμφανή.

potami xvris potami carpmatchfishing

Δεν μας έφτανε λοιπόν η μειωμένη λόγω ανομβρίας και υψηλών θερμοκρασιών παροχή νερού στα ποτάμια ,έχουμε να κάνουμε και με την νοοτροπία των κατοίκων των περιοχών που θεωρούν τα οικοσυστήματα της περιοχής τους τσιφλίκι τους ώστε να παρεμβαίνουν όπως αυτοί επιθυμούν.

steremeno potami apo paramonies carpmatchfishing

Τσιφλίκι τους επίσης θεωρούν τα ποτάμια οι ιχθυοκαλλιεργητές .οι οποίοι κατά καιρούς διοχετεύουν όλη την παροχή στις μονάδες τους αποκόπτουν την ροή των ποταμών και καθιστούν αδύνατη την μετακίνηση των ιχθυοπληθυσμών (βλπ. ποταμοί Βοϊδομάτης και Λούρος).

paranomew kataskeyew se potamia carpmatchfishing

Ποιός λοιπόν φταίει πέραν των φυσικών αυτουργών;

Πρώτα οι τοπικές αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες, κάτω από την μύτη των οποίων συμβαίνουν αυτά και κάνουν οτιδήποτε άλλο εκτός από την δουλειά τους για την οποία πληρώνονται.

potami me ligo nero kalamas carpmatchfishing

Μετά οι αιρετοί τοπικοί άρχοντες δέσμιοι των ψήφων που ανέχονται και συγκαλύπτουν παραβατικές συμπεριφορές. Και τέλος οι εκπολιτιστικοί σύλλογοι και οι Σύλλογοι Προστασίας Περιβάλλοντος -ο θεός να τους κάνει- που εξαντλούν την δραστηριότητά τους στην διοργάνωση εορτών και πανηγύρεων, και στην αέναη αναζήτηση πόρων για την υλοποίηση αμφιβόλου χρησιμότητας έργων.

potami paranomes kataskeyes steremena potamia carpmatchfishing

Οι Σύλλογοί μας Α.Σ.Ε.Α.Ιωαννίνων, Α.Σ.Ε.Α.Κόνιτσας και “ΑΣΤΡΑΙΟΣ”, θεωρούν ότι υπάρχουν ευθύνες για πράξεις και παραλείψεις , ανοχές και συγκαλύψεις και πρέπει αυτές να αναζητηθούν ώστε να μην επαναλαμβάνονται τα ίδια κάθε χρονιά. Οι επιτηρήσεις που κάνουμε οδηγούν στα ίδια συμπεράσματα για την συνεχόμενη παράνομη δράση των γνωστών επιτηδίων.

martyres se paramonies sta potamia thirofilaki carpmatchfishing

Κατέθεσαν λοιπόν εγγράφως κοινή καταγγελία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ιωαννίνων -με ταυτόχρονη κοινοποίηση στο Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος- και παράλληλα με κοινό τους έγγραφο σε όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Ζητούν αφενός μεν να γίνουν άμεσα έργα αποκατάστασης ,αφετέρου δε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα εξασφάλισης της ελάχιστης παροχής (της λεγόμενης και οικολογικής) νερού στα ποτάμια της περιοχής μας μέχρι τους χειμερινούς μήνες.

steremeno potami kalamas carpmatchfishing

Και οι φίλοι ερασιτέχνες ψαράδες έχουν υποχρεώσεις; Θεωρούμε πως ναι. Πέραν της αυτονόητης συμμόρφωσης προς την ισχύουσα Νομοθεσία και την καταγγελία κάθε παράνομης πράξης θα ΠΡΕΠΕΙ να ενταχθούν άμεσα στις τάξεις των Συλλόγων μας δίνοντάς μας την δυνατότητα να ασκούμε ουσιαστικές παρεμβάσεις για το καλό αυτού που αγαπούμε , δηλαδή της νόμιμης ερασιτεχνικής αλιείας.

thirofylaki frigkas epitirisi potamon ioannina carpmatchfishing

www carp matchfishing gr logo.jpg

© Copyright: Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που παρουσιάζονται σε αυτή την ιστοσελίδα αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε φωτογράφου που δημοσιεύει εδώ και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του carp-matchfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.