Eging
Greek Bulgarian Croatian Czech Danish Dutch English French German Italian Polish Romanian Russian Spanish

squid-eging-mitraras-carpmatchfishing.jpg.jpg-NEWΤο ψάρεμα του καλαμαριού με την τεχνική του eging: Συγκριτικό: Φθηνές εναντίον ακριβών καλαμαριέρων!


Του Γιώργου Μιτραρά


Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότερος κόσμος ασχολείται με την τεχνική του eging στην Ελλάδα. Αυτό πιστεύω οφείλεται στο ότι είναι μια τεχνική που με απλά και λίγα πράγματα μπορεί να την εφαρμόσει ο καθένας από εμάς χωρίς ιδιαίτερο κόστος. Κόστος το οποίο επηρεάζει σημαντικά την τσέπη του κάθε ψαρά λόγω των ημερών.

Τα τελευταία 5 χρόνια που ασχολούμαι με την τεχνική, πάντα με καλή παρέα με τον αδερφό μου , βγάλαμε συμπεράσματα που άλλες φορές μας δικαιώσανε και πολλές φορές μας εκπλήξανε. Τελικά το μόνο σίγουρο που μπορώ να πω, είναι ότι αυτά τα κεφαλόποδα θα μας κάνουν να αναρωτιόμαστε για καιρό στο τι πραγματικά θέλουν.

 

 

ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

 

Για τον εξοπλισμό δεν θα πω πολλά πράγματα, λίγο πολύ είναι γνωστά. Ένα καλάμι eging από 2.40 έως 2.60 το θεωρώ ιδανικό. Έναν μηχανισμό της τάξης 2000-2500 είναι ιδανικός έτσι ώστε να μην μας κουράζει κατά την διάρκεια του ψαρέματος.

 

eging-rods-carpmatchfishing.jpg

Στον μηχανισμό θα χρησιμοποιήσουμε νήμα διαμέτρου από 0.12 έως 0.15 και μιας καλής ποιότητας αόρατης πετονιάς fluorocarbon από ο.20 έως 0.25 για το παράμαλλο μας. Οι παραμάνες και οι καλαμαριέρες κλείνουν το σύνολο και είμαστε έτοιμοι για ψάρεμα.

 

ΟΡΕΞΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΩΝ

 

Στο ψάρεμα των καλαμαριών έχουμε παρατηρήσει ότι τα καλαμάρια άλλες φορές τρώνε με όρεξη, και άλλες φορές τρώνε διστακτικά έως καθόλου. Αυτό κυρίως οφείλεται σε διάφορους παράγοντες όπως το φεγγάρι, κλιματικές συνθήκες και περίοδος αναπαραγωγής. Οταν τρώνε μίζερα, αυτό πάντως που χρειάζονται είναι το ιδιαίτερο και το καινοτόμο.

 

eging-squid-geo-carpmatchfishing.jpg

 

Βέβαια τίποτα από τα παραπάνω δεν μπορούν να αποτελέσουν κανόνα, αφού πολλές φορές με κατάλληλες συνθήκες τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά ενώ με κακές συνθήκες ήταν πολύ αποτελεσματικά. Για αυτό κάθε χρόνο αναθεωρούμε το ότι ξέραμε , και προσπαθούμε να προσαρμοστούμε στα καινούργια δεδομένα.

 

ΩΡΕΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΩΝ


Οι καλύτερες ώρες για το ψάρεμα των καλαμαριών είναι από την ώρα που σουρουπώνει , γιατί είναι η στιγμή όπου τα καλαμάρια έρχονται από τα βαθιά στα ρηχά για να κυνηγήσουν την τροφή τους.

 

eging-voli-carpmatchfishing.jpg


Επίσης καθ' όλη διάρκεια της νύχτας μπορούμε να τα ψαρέψουμε με πάρα πολύ καλά αποτελέσματα ,έως τις πρωινές ώρες .

 

ΚΑΛΑΜΑΡΙΕΡΕΣ


Ας μιλήσουμε και λίγο για το πιο σημαντικό κομμάτι του εξοπλισμού την καλαμαριέρα. Η καλαμαριέρα είναι το μέσο το οποίο χρησιμοποιούμε για να δελεάσουμε(προσελκύσουμε)το καλαμάρι ώστε να επιτεθεί. Στο εμπόριο υπάρχουν σε πολύ μεγάλη ποικιλία, ποικιλία που μπορεί να υπερκαλύψει τις ανάγκες του κάθε ψαρά. Υπάρχει μεγάλη γκάμα σε χρώματα, μεγέθη, φωσφορίζοντες, υπέρυθρων uv, και θερμικών.

 

eging-alljigs-carpmatchfishing.jpg

Δεν υπάρχουν καλές καλαμαριέρες και κακές, ο ψαράς υποχρεούται να έχει αρκετές από αυτές για να αυξήσει τις πιθανότητες που έχει στις συλλήψεις των καλαμαριών. Μια κακή καλαμαριέρα με τον κατάλληλο χειρισμό στην κίνηση, μπορεί να αυξήσει τα αποτελέσματά της, ενώ μια ακίνητη ακριβή δεν θα τραβήξει πάνω της όλα τα καλαμάρια...


ΦΘΗΝΕΣ VS ΑΚΡΙΒΕΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΕΡΕΣ


Όπως είπαμε και προηγουμένως ,ο κάθε ένας από εμάς θα πρέπει να έχει αρκετές καλαμαριέρες για να αυξήσει τις πιθανότητες στις συλλήψεις των καλαμαριών. Για αυτό λοιπόν πάμε να αναλύσουμε τα υπέρ και τα κατά ανάμεσα στις φθηνές και τις ακριβές καλαμαριέρες.

 

squid-jigs-eging-carpmatchfishing.jpg


ΦΘΗΝΕΣ-ΤΑ ΥΠΕΡ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑ


Θα ξεκινήσω από τις φθηνές καλαμαριέρες, τις οποίες μπορούμε να έχουμε αρκετές από αυτές στην κασετίνα μας , λόγω της χαμηλής τιμής που μπορούμε να τις προμηθευτούμε.
Επίσης μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε σε δύσκολους τόπους και γενικά να ψάξουμε καλύτερα τα καλαμάρια χωρίς να έχουμε στο νου μας το κάθε ευρώ.
Μπορούμε να ψάξουμε πονηρούς τόπους έχοντας αρκετές πιθανότητες στο να πιάσουμε μεγάλα καλαμάρια. Στατιστικά εάν το σκεφτούμε, τα περισσότερα καλαμάρια θα τα πιάσουμε σε δύσκολους βυθούς, σε πλάκες, ξέρες, φυκιάδες, ένα περιβάλλον πολύ αφιλόξενο για τις ακριβές καλαμαριέρες. Και φυσικά μιλάμε για φθηνές καλαμαριέρες με τιμή μέχρι τα 4-5 ευρώ.

 

cheap-jigs-eging-carpmatchfishing.jpg


Στα κατά των φθηνών είναι η ποιότητα κατασκευής και τα μειωμένα ( ή ανύπαρκτα) έξτρα προσόντα τους. Τα πανιά τους δεν είναι ιδιαίτερης αντοχής, αλλά το μειονέκτημά τους είναι στις ενώσεις τους. Πολλές φορές θα δείτε τα πανιά να σκίζονται ή να αφαιρούνται από το σώμα τους και να βγαίνουν έξω οι κόλλες και κλωστές . Τα μάτια να φεύγουν με το πρώτο χτύπημα σε βράχο ή πάνω σε σκάλωμα.

Τα αρπάδια τους να σκουριάζουν εάν δεν τα ξεπλύνουμε με γλυκό νερό , μετά από κάθε ψάρεμα. Ο κρίκος που δένεται το παράμαλο να σκουριάζει και να φεύγουν οι κλωστές που τον συγκρατούν, όπως στην παρακάτω φωτο.

squid-jigs-low-price-carpmatchfishing.jpg

Δεν θα βρείτε φθηνές με σώμα uv, θερμικό πανί, πλαστικά ποδαράκια κ.α, που δίνουν το κάτι παραπάνω στα καλαμάρια, όταν τρώνε μίζερα. Αυτό που είναι εύκολο να βρεθεί στις φθηνές, είναι το φωσφορούχο σώμα, που εάν το χειριστείτε σωστά εκεί που χρειάζεται, είναι από μόνο του μεγάλο προσόν. Δεν υπάρχει επίσης το γεγονός ότι μπορούν να ξεπεράσουν τις πιο ακριβές σε αποτελεσματικότητα. Με το ίδιο καλάμι, την ίδια τεχνική τιναγμάτων, τις ίδιες συνθήκες ψαρέματος, στον ίδιο τόπο, καμιά φθηνή δεν μπορεί να ξεπεράσει σε αποδοτικότητα μια ακριβή.
Το ψαρευτικό εμπόριο έχει βεβαίως προχωρήσει στον τομέα του eging. Υπάρχουν πλέον πάρα πολλές φθηνές καλαμαριέρες, σε αρκετά καλή ποιότητα, με πανιά αντοχής και τεράστιο χρωματολόγιο. Μια ματιά εάν θα ρίξετε στην έρευνά μας, θα σας πείσει για του λόγου το αληθές και να δείτε πάρα πολλές καλές και φθηνές καλαμαριέρες.


ΕΡΕΥΝΑ-ΟΙ ΠΙΟ ΑΠΟΔΟΤΙΚΕΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΕΡΕΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ


Σκεφτείτε τέλος ένα γνωμικό, ότι τα περισσότερα καλαμάρια τα δίνει η καλαμαριέρα που ψαρεύει πιο πολύ...


ΑΚΡΙΒΕΣ-ΤΑ ΥΠΕΡ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑ


Τώρα για τις ακριβές, έχουμε σίγουρα καλύτερη ποιότητα, συστήματα με σώματα uv και υπερύθρων, που έλκουν περισσότερο τα καλαμάρια. Τα φωσφορούχα σώματά τους εκπέμπουν περισσότερο φως και για μεγαλύτερη διάρκεια. Είναι σαφώς πιο αποτελεσματικές από τις φθηνές, ειδικά σε μέρες που τα καλαμάρια τρώνε λίγο και μίζερα. Αυτό είναι στατιστικό δεδομένο που θα ισχύσει σχεδόν πάντα...

 

eging-big-squid-mitraras-carpmatchfishing.jpg


Μπορούν να διαθέτουν θερμικό ύφασμα που έλκει τα καλαμάρια (Σχετικό άρθρο:Οι θερμικές καλαμαριέρες και η χρήση τους στο ψάρεμα με την τεχνική eging), συστήματα με ποδαράκια (καλαμαριέρες duel), δυνατές ακίδες που δεν συγχωρούνε, καλύτερα πανιά και σαφώς μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Οι ενώσεις των πανιών είναι μεγαλύτερης αντοχής, δεν σκίζονται εύκολα, και έχουν περισσότερες αντοχές στα δαγκώματα από σουπιές και καλαμάρια.

Τα συστήματα πλεύσης τους διαφέρουν από τις φθηνές , μπορούν να κάνουν απίστευτη ποικιλία από διαφορετικές πλεύσεις, πάντα βέβαια με την ανάλογη εμπειρία και ένα σωστό καλάμι eging.

eging-jigs-carpmatchfishing.jpg


Το κακό με τις ακριβές καλαμαριέρες είναι η τσουχτερή τιμή στην οποία τις βρίσκουμε στην ελληνική αγορά, αλλά είναι απαραίτητο είναι να έχουμε και 2 - 3 ακριβές καλαμαριέρες πάντα μαζί μας, γιατί είναι πάντα πιο αποδοτικές.  Επιπλέον , κάποια μοντέλα που είναι πολύ αποδοτικά, μπορεί να τελειώνουν γρήγορα από τα ράφια, γιατί λόγω τιμής οι μαγαζάτορες δεν φέρνουν πολλά κομμάτια.
Το κόστος τους ξεπερνάει τα 8 ευρώ, ενώ οι συνηθισμένες τιμές από τις πιο ποιοτικές φτάνουν τα 15-18 ευρώ. Όταν βέβαια μία ακριβή καλαμαριέρα σκαλώνει και κόβεται στον βυθό, είναι μια λυπηρή κατάσταση που όλοι την έχουμε ζήσει και δεν θέλουμε να την ξαναζήσουμε με τίποτα...!!!

 

squid-jig-duel-carpmatchfishing.jpg

 

Το θέμα είναι ότι στην περιοχή που θα ψαρέψουμε, καλό είναι να έχουμε αρκετές φθηνές καλαμαριέρες μαζί μας , έτσι ώστε να μπορούμε να ψάξουμε έναν τόπο στον οποίο δεν έχουμε ξαναψαρέψει. Έτσι μπορούμε να δούμε εάν ο βυθός είναι σχετικά ήπιος. Υπάρχουν φορές που ξεκινάμε το ψάρεμα με ακριβές, με αποτέλεσμα να σκαλώνουν στον βυθό ,είτε να σκαλώνουν σε δίχτυα ,είτε σε φύκια και έτσι κάθε φορά να αφήνουμε μια περιουσία στον βυθό.

 

eging-deadsquid-carpmatchfishing.jpg

Το αποτέλεσμα είναι να χάνουμε την όρεξη μας για ψάρεμα eging για αυτό τον λόγο, όταν ψαρεύουμε σε ρηχούς ή σε δύσκολους βυθούς, και χάνουμε συνέχεια τις ακριβές μας καλαμαριέρες.


ΕΠΙΛΟΓΟΣ


Οπότε κλείνοντας αυτό το άρθρο και συνοψίζοντας, το συμπέρασμα που θα έβγαζε κάποιος είναι , ότι με απλά και λίγα πράγματα μπορεί να εφαρμόσει μια τεχνική με αρκετές συγκινήσεις και με πολύ καλά αποτελέσματα, αρκεί να υπάρχει ο σωστός εξοπλισμός, οι κατάλληλες συνθήκες, κατάλληλη διάθεση, και είναι σίγουρο ότι τα καλαμάρια θα τιμήσουν τις καλαμαριέρες μας! keep eging.

 

www-carp-matchfishing-gr-logo.jpg

 

© Copyright: Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που παρουσιάζονται σε αυτή την ιστοσελίδα αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε φωτογράφου που δημοσιεύει εδώ και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του carp-matchfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.