Eging:Ψαρεύοντας αποδοτικά τα καλαμάρια με καλαμαριέρες που παράγουν ήχο!
Του Δημήτρη Σφαλτού
H εξέλιξη είναι η κινητήριος δύναμη στο ψάρεμα, μία δύναμη που θέτει πάντα νέα δεδομένα στις τεχνικές μας. Με το ψάρεμα του καλαμαριού, με την τεχνική του eging, να βρίσκεται στο προσκήνιο της εποχής, δοκιμάσαμε να τα ψαρέψουμε με καλαμαριέρες που παράγουν ήχο.
Μας αρέσει πάντα να εξελισσόμαστε στην τεχνική του shore eging, στο ψάρεμα των κεφαλόποδων γενικότερα , και σχεδόν ποτέ δεν απογοητευτήκαμε. Το γιατί, το πώς, και τα αποτελέσματα, θα τα δείτε στις γραμμές που ακολουθούν...
Η εξέλιξη στον τομέα του Eging μας οδήγησε πρώτα σε εξειδικευμένα καλάμια, σε ειδικούς μηχανισμούς, νήματα, παράμαλα, φωτισμούς uv, κτλ, αλλά σχεδόν πάντα το επίκεντρο ήταν η εξέλιξη των καλαμαριέρων.
Είμαστε σίγουροι ότι αυτή η εξέλιξη δεν θα σταματήσει ποτέ, γιατί εκτός ότι είναι και θέμα εμπορίου, οι εταιρίες (κυρίως οι Ιαπωνικές) με τα επιστημονικά επιτελεία εργάζονται πυρετωδώς, για να ανακαλύψουν νέα εργαλεία προσέλκυσης.
Έτσι, η βασική σκέψη είναι να βρούμε τι ελκύει πραγματικά τα καλαμάρια, τις σουπιές, τα θράψαλα, τα χταπόδια κτλ. Εκτός από την όραση, τα φάσματα του φωτός, τα φωσφορίζοντα σώματα, τα σώματα uv, τα θερμικά πανιά, άρχισε ο πειραματισμός με τις υπόλοιπες αισθήσεις των καλαμαριών, όταν κυνηγούν γενικότερα.
Μετά από πολλές παρατηρήσεις, και συγκεκριμένα μετά από πολλές επιθέσεις καλαμαριών σε τεχνητά minnows για ψάρια, που περιείχαν εσωτερικές μπίλιες ή δημιουργούσαν δονήσεις, οι επιστήμονες στράφηκαν στο θέμα του ήχου.
O ΗΧΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ
Μιλάμε για την μετάδοση των ήχων μέσα στο νερό, το πώς τους αντιλαμβάνονται τα αρπακτικά καλαμάρια, και εάν πραγματικά τα οδηγούν να επιτεθούν πάνω σε τεχνητά δολώματα. Βρέθηκε λοιπόν μετά από πολλές μελέτες με καλαμάρια σε αιχμαλωσία, ότι πραγματικά οι ήχοι τα προκαλούν να επιτεθούν, αφού τα ζωντανά ψαράκια με τις κινήσεις τους, δημιουργούν ήχους και συγκεκριμένες δονήσεις.
Οι επιστήμονες έβαλαν ψάρια μέσα σε δεξαμενές με καλαμάρια, και επεξεργάστηκαν τους ήχους και τις δονήσεις που προκαλούν όπως κολυμπούν ή όπως προσπαθούν να ελιχθούνε ,όταν τα κυνηγάει κάποιο αρπακτικό.
Πραγματικά βρέθηκαν τα φάσματα των συχνοτήτων που εκπέμπουν τα ψαράκια ή οι γαρίδες, και ότι τα καλαμάρια σαν δεινοί κυνηγοί, ανταποκρίνονται σε αυτά.
Από μελέτες έχει πλέον εξακριβωθεί ότι τα καλαμάρια ακούνε συχνότητες και ήχους μεταξύ 400-1500 Hz, και πιο πολύ είναι επιρρεπή στις χαμηλές συχνότητες μέχρι τα 800 Hz.
Aυτό με τις χαμηλές συχνότητες συμβαίνει, γιατί είναι οι ήχοι που παράγουν τα ψαράκια και οι γαρίδες με τις κινήσεις τους, όταν προσπαθούν να ξεφύγουν από τους θηρευτές τους. Επιπλέον βρέθηκε ότι όταν ένα καλαμάρι επιτίθεται σε ένα ψαράκι, η κίνηση της εκτίναξης των πλοκαμιών του, παράγει μια συχνότητα από 500-700 Hz, πράγμα που οδηγεί και άλλα καλαμάρια στην περιοχή, γιατί είναι σημάδι εύρεσης τροφής.
Με αυτά τα δεδομένα, οι εταιρίες πειραματίστηκαν να φτιάξουν καλαμαριέρες που παράγουν ήχους με εσωτερικές μπίλιες, με τα εμπορικά ονόματα rattle system ή search.
Τα πειράματα αυτά έγιναν για να φτιαχτούν καλαμαριέρες που παράγουν ήχο, αλλά σε ειδικές συχνότητες. Οι δοκιμές έγιναν με μεταλλικές και μη σφαίρες, σε διάφορα κράματα, και με δοκιμές στο υλικό ,στο εσωτερικό κοίλο μέρος των καλαμαριέρων, όπου χτυπάνε οι μπίλιες.
Για να δημιουργηθεί η σωστή συχνότητα δοκιμάστηκαν σφαιρίδια από αλουμίνιο, από ρουλεμάν, κεραμικές, χάλκινες και ατσάλινες, ενώ για εσωτερικό υλικό αντήχησης δοκιμάστηκαν κοκκάλινα μέρη ή πλαστικά.
Μεγάλο επίσης ρόλο έπαιζε ο αριθμός και το μέγεθος των εσωτερικών σφαιρών, για να παραχτεί ο σωστός ήχος προσέλκυσης.
Η πρώτη εταιρία που λάνσαρε το σύστημα με ήχο για τις καλαμαριέρες της, ήταν η Daiwa, με τις καλαμαριέρες Emeraldas rattle system και rattle type R, και ακολούθησε η Yamashita με τις Egi Oh Q Live Search και τώρα με τις Search 490 Glow.
Tην σκυτάλη πλέον έχει πάρει και η Shimano με τις καλαμαριέρες Sephia EGIXILE 4x4TUNE LOUDNESS και η Duel με τις καλαμαριέρες AORI-Q ACE RATTLE ,και Duel EZ-Q Cast Rattle.
EGING ΜΕ ΚΑΛΑΜΑΡΙΕΡΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΗΧΟ
Στο δια ταύτα, εμείς έχουμε δοκιμάσει τα συστήματα με ήχο, εδώ και 3 χρόνια με την Emeraldas rattle system, εδώ και 2 χρόνια με τις Yamashita Egi Oh Q Live Search και τώρα δοκιμάσαμε και τις 490 Glow.
Eαν εξαιρέσουμε όλα τα άλλα συστήματα, που από μόνα τους φτάνουν για να προσελκύσουν τα καλαμάρια (φωσφορούχο σώμα, θερμικό πανί, εξειδικευμένες κινήσεις, συστήματα βύθισης και γενική σωστή τεχνική Eging), έχουμε δει στο ψάρεμα eging σημαντική διαφορά με αυτές τις καλαμαριέρες, κάτω όμως από προϋποθέσεις.
Ο ήχος και η προσέγγισή του, χρησιμοποιείται για κυνήγι από τα καλαμάρια, όταν οι άλλες αισθήσεις υστερούν. Για παράδειγμα σε πολύ βαθιά νερά, με ρεύματα, σκοτεινά νερά, σε συνθήκες νέας σελήνης, σε καιρό που τα καλαμάρια πατώνουν, το φως είναι πολύ μειωμένο, οπότε και τα καλαμάρια επιστρατεύουν και τις υπόλοιπες αισθήσεις για να κυνηγήσουν.
Χωρίς να φωτίσουμε με uv κάποια καλαμαριέρα, είδαμε ότι στις ίδιες εταιρίες που έχουν καλαμαριέρες με ήχο και χωρίς, ότι αυτές με τον ήχο δούλευαν πολύ καλύτερα από τις απλές χωρίς εσωτερικές μπίλιες.
Το γεγονός ότι τα περισσότερα καλαμάρια χτύπησαν με το που έπεφτε η καλαμαριέρα στο νερό σε διαφορετικές αποστάσεις, έδειχνε και την αποδοτικότητά τους.
Αυτό βέβαια δεν γινόταν σε απόμερα μέρη, αλλά σε τόπους που κολυμπούσαν εκατοντάδες καλαμαριέρες κάθε μέρα. Δεν περιμέναμε να βυθιστεί η καλαμαριέρα για να πάρουμε χτύπημα, ενώ πολλές φορές είδαμε μπροστά στα μάτια μας κάθετες επιθέσεις καλαμαριών από τον βυθό, όταν κάναμε πλεύσεις κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας.
Αυτό συνέβαινε κυρίως τις σκοτεινές και αφέγγαρες νύχτες και ειδικά πιο αργά, όταν επικρατούσε και σχετική ησυχία στα νερά.
ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗ EGING ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
Όπως όμως όλα τα εργαλεία χρειάζονται σωστή λειτουργία, έτσι και οι καλαμαριέρες με ήχο χρειάζονται σωστά εργαλεία και τεχνική για να δουλέψουν. Ξεχάστε τις σταθερές ανακτήσεις για πάντα!
Για να χτυπήσουν οι μπίλιες και να παραχτεί ο σωστός ήχος, στην σωστή συχνότητα, χρειάζονται κάθετα τινάγματα, δυνατά jerks, με την βοήθεια ενός σωστού καλαμιού eging.
Οι εσωτερικές μπίλιες ενεργοποιούνται με το κάθετο τίναγμα και λιγότερο με τις πλάγιες κινήσεις (dart action) και τα πλάγια ζιγκ-ζαγκ. Έτσι για να κολυμπήσουμε σωστά οι καλαμαριέρες με τον ήχο, χρειάζονται βύθισμα και μετά κάθετα τινάγματα προς τα πάνω, ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Στο πέσιμο της καλαμαριέρας και στην παύση του ήχου, 90% έρχεται και το πολυπόθητο χτύπημα του καλαμαριού. Είναι και οι κλασικές κινήσεις με τα κάθετα προς τα πάνω τινάγματα jerks, που ψαρεύουμε και τις σιλικόνες στο spinning.
Θέλω να τονίσω, ότι ο παραγόμενος ήχος που μεταδίδεται από συγκεκριμένες καλαμαριέρες , μιμείται το τσίμπημα του καλαμαριού, το χτύπημα με τα πλοκάμια πάνω στο θήραμά του. Είναι η συγκεκριμένη συχνότητα των 500-700 Hz, με μέση τα 600 Hz, που ακολουθεί το τίναγμα των 2 μεγάλων μακριών πλοκαμιών του καλαμαριού (και της σουπιάς) για να συλλάβει στο υποψήφιο ψαράκι ή γαρίδα.
Ο υπόκωφος αυτός ήχος, μεταδίδεται μέσα στο νερό, και δεν έχει καμία σχέση όπως ακούγεται όταν την κουνάμε έξω από το νερό.
Ο ήχος αυτός έλκει τα πεινασμένα καλαμάρια από μακρινές αποστάσεις και δίνει στα υπόλοιπα την εικόνα ότι ένα κοπάδι καλαμαριών κυνηγάει μικρόψαρα.
Ο συνεχόμενος ήχος από τα τινάγματα δίνει την ακουστική εικόνα πολλαπλών επιθέσεων από καλαμάρια. Όταν οι υπόλοιπες αισθήσεις αδρανούν , τότε ο ήχος είναι ένα επιπλέον κίνητρο στα διασκορπισμένα καλαμάρια , να επισκεφτούν την περιοχή μας.
Αυτό το πράγμα το ζήσαμε και στα πρώτα ψαρέματα eging της φετινής εποχής από τις αρχές Σεπτεμβρίου, όπου πιάσαμε μεγάλα καλαμάρια, χρησιμοποιώντας καλαμαριέρες που παράγουν ήχο, πριν γενικά γυαλώσουν καλά-καλά.
Ήταν μια περίοδος που επικρατούσε ακόμη ζέστη, περιστασιακά πιανόντουσαν μόνο μερικά μικρά καλαμάρια από την πλειοψηφία των ψαράδων, που επισκεπτόταν τους παραδοσιακούς πολυψαρεμένους τόπους.
Να είστε όλοι καλά, και να ξέρετε ότι ο πειραματισμός και μόνο, ωθεί τις εξελίξεις στην τεχνική του shore eging, και στο ψάρεμα γενικότερα.