Eging
Greek Bulgarian Croatian Czech Danish Dutch English French German Italian Polish Romanian Russian Spanish

squid-jig-evolution-eging-carpmatchfishingEging:Εξελίσσοντας τις καλαμαριέρες μας για ψάρεμα καλαμαριών σε άγριους βυθούς
Του Δημήτρη Σφαλτού
Την εποχή που διανύουμε τα καλαμάρια έχουν ήδη ξεκινήσει το στάδιο της αναπαραγωγής τους. Εναποθέτουν τα αυγά τους σε μικτούς βυθούς με φύκια και βράχια , για να έχουν την δέουσα ασφάλεια.

Σε τέτοιους τόπους τα σκαλώματα είναι πολλά και κινδυνεύουμε στο ψάρεμα με την τεχνική του eging να χάσουμε τις ακριβές μας καλαμαριέρες.

Υπάρχει όμως τρόπος να εξελίξουμε μερικές αξιόλογες φθηνές, να τις προσαρμόσουμε για ψάρεμα στον βυθό και να αυξήσουμε την αποδοτικότητα τους.

 


Η κεντρική ιδέα μας είχε έρθει από ένα παλιό μοντέλο καλαμαριέρας της Remixon (http://www.rizoulis.gr/eshop/texnita-dolomata/kalamarieres/remixon-sure-squid-dh1029-detail), το οποίο αν και απλό και πολύ φθηνό, είχε αξιοσημείωτη επιτυχία στα καλαμάρια και ειδικά στις σουπιές.

eging-remixon-squid-jig-black-widow-carpmatchfishing

Η καλαμαριέρα αυτή είχε ξύλινο σώμα, κρατούσε λόγω υλικού θερμότητα για λίγο διάστημα, είχε μαύρο χρώμα με κόκκινες ρίγες και είχε τα μισά αρπάδια στα στεφάνια της , με φορά να καρφώνει προς τα πάνω.

Τα αρπάδια που λείπουν στο κάτω μέρος της καλαμαριέρας την κάνει πιο λειτουργική στα σκαλώματα, αφού όταν την σέρνουμε στον βυθό τα αρπάδια δεν θα αρπάξουν σχεδόν τίποτα.

eging-sfaltos-squid-jig-carpmatchfishing

Λόγω τιμής, ποιότητας και εύκολης ανεύρεσης, πολύ συχνά ρίχναμε αυτή την καλαμαριέρα στα ...τάρταρα των δύσκολων βυθών, εκεί που οι πιο ακριβές δεν θα κολυμπούσαν με τίποτα. Είχε πάρα πολύ καλά αποτελέσματα, οπότε πάντα κατείχε περίοπτη θέση στις εργαλειοθήκες μας.

Μάλιστα πήρε και το προσωνύμιο "μαύρη χήρα", επειδή όπου έπεφτε έπαιρνε καλά...δαγκώματα από καλαμάρια και σουπιές. Ειδικά οι σουπιές δεν την άφηναν σε ησυχία την περίοδο της άνοιξης.

eging-cuttlefish-soupia-squid-jig-carpmatchfishing

Ένα άλλο ατού για αυτές τις καλαμαριέρες είναι το μαύρο τους χρώμα. Το μαύρο χρώμα ταιριάζει απόλυτα σαν σιλουέτα με τις καλόγριες, τους κωκοβιούς, και τα ψάρια της φυκιάδας, σημεία γνωστά για την προσέλκυση των καλαμαριών και των σουπιών.

Επιπλέον το μαύρο χρώμα , σε σχέση με τα υπόλοιπα, είναι το πιο ορατό χρώμα σε μεγάλα βάθη.

spinning-lures-and-colours-in-depth-carpmatchfishing

Για κακή μας τύχη, το μοντέλο αυτό της καλαμαριέρας άλλαξε τις εργοστασιακές της ρυθμίσεις και τα μισά αρπάδια έγιναν ολόκληρα, μετά από αλλαγή των στεφανιών.

Τότε μας ήρθε η ιδέα να αλλάξουμε τα πράγματα. Το μόνο που έπρεπε να κάνουμε ήταν να κόψουμε τα κάτω αρπάδια της καλαμαριέρας, να μείνουν μόνο τα πάνω, όπως στο παλιό μοντέλο. Για να γίνει αυτή η διαδικασία σε κάθε καλαμαριέρα θα χρειαστούμε ένα κόφτη για σύρματα και μια λαβίδα.

eging-squid-jig-evolution-1-carpmatchfishing

Τραβάμε τα αρπάδια που θέλουμε να αφαιρέσουμε πρώτα από το έξω στεφάνι.

eging-squid-jig-evolution-2-carpmatchfishing

Ετσι θα είναι τα αρπάδια μόλις τα ανοίξουμε με τη λαβίδα μας.

eging-squid-jig-evolution-3-carpmatchfishing

Με τον κόφτη τα κόβουμε πολύ κοντά στο στεφάνι.

eging-squid-jig-evolution-4-carpmatchfishing

Εάν τα αρπάδια δεν κοπούν αμέσως με τον κόφτη, με αρκετές κινήσεις δεξιά αριστερά , πιάνοντάς τα με τη λαβίδα, κόβονται μόνα τους.

eging-squid-jig-evolution-5-carpmatchfishing

Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία και στο άλλο στεφάνι. Κόβουμε με προσοχή τα αρπάδια ξανά με τον κόφτη συρμάτων.

eging-squid-jig-evolution-6-carpmatchfishing

Η καλαμαριέρα μας είναι έτοιμη για χρήση και για ψάρεμα.

eging-squid-jig-evolution-7-carpmatchfishingΗ σκέψη μας όμως για επιπλέον βελτίωση δεν σταμάτησε στο κόψιμο μόνο των κάτω αρπαδιών της καλαμαριέρας για λιγότερα σκαλώματα. Θελήσαμε να προσθέσουμε πιο ζωντανά χρώματα για να ζωηρέψουμε λίγο την αντίθεση πάνω στο μαύρο χρώμα.

eging-evolution-squid-jig-vernikia-carpmatchfishing

Για να χρωματίσουμε την καλαμαριέρα χρησιμοποιήσαμε βερνίκι νυχιών με glitters για περισσότερους ιριδισμούς μέσα στο νερό. Περάσαμε με κόκκινο χρώμα τις ήδη υπάρχουσες γραμμές στην ράχη της καλαμαριέρας.

eging-painting-squid-jig-carpmatchfishing

Με κίτρινο χρυσαφί βερνίκι φτιάξαμε τέσσερις βούλες στο πίσω μέρος της κοιλιάς , για να προσομοιάζουν τα αυγά της γαρίδας.

eging-squid-jig-belly-colours-carpmatchfishing

Σε μοντέλο της Yamashita (YAMASHITA EGI OH JP PLUS) υπάρχει αυτό το σχέδιο, ένα φωσφορούχο σημάδι στην κοιλιά, με μελέτη που διατείνεται ότι τα καλαμάρια βλέπουν πιο απροστάτευτες τις γαρίδες με αυγά και τις αρπάζουν πιο εύκολα.

eging-upgraded-squid-jig-belly-carpmatchfishing

Επιπλέον προσθέσαμε μερικές χρυσαφί βούλες στην ράχη, που μοιάζουν με τα στίγματα της γαρίδας στο σώμα της που παρουσιάζουν φωσφορισμό.

Βλέπετε λοιπόν ότι υπάρχει μια οδηγός τεκμηριωμένη σκέψη στο εγχείρημά μας να βελτιώσουμε μια καλαμαριέρα και να την φέρουμε στα μέτρα μας.

Eging-squid-jigs-evolution-carpmatchfishing

Λιγότερα σκαλώματα, μεγαλύτερη προσελκυστικότητα, ελάχιστο κόστος εάν χαθεί, και ψάρεμα eging σε μέρη που φοβόμαστε να κολυμπήσουμε άλλη πιο ακριβή και δυσεύρετη καλαμαριέρα.

Και εάν κοπεί τι γίνεται; Απλά παίρνουμε άλλη, γιατί το κόστος είναι κάτω από 3€!

squids-eging-carpmatchfishing

Εμείς δείξαμε πως φτιάχνεται μια καλαμαριέρα για ψάρεμα στον βυθό και πως βελτιώνεται. Φανταστείτε σε μια τεράστια γκάμα με φθηνές καλαμαριέρες, τι μπορεί να γίνει.

eging-squid-jig-remixon-carpmatchfishing

Τα χρώματα και οι συνδυασμοί τους είναι αμέτρητα. Μεράκι , πειραματισμός, και λίγο σκέψη χρειάζεται μόνο. Και να θυμόσαστε, το καλύτερο πράγμα είναι να πάρεις χτύπημα καλαμαριού ή σουπιάς, με πειραγμένο/εξελιγμένο τεχνητό από τα χέρια σου...

Να είστε όλοι καλά.

www-carp-matchfishing-gr-logo.jpg

© Copyright: Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που παρουσιάζονται σε αυτή την ιστοσελίδα αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε φωτογράφου που δημοσιεύει εδώ και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του carp-matchfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.