Eging
Greek Bulgarian Croatian Czech Danish Dutch English French German Italian Polish Romanian Russian Spanish

2 eging off the rocks squid fishing psarema kalamariou apo vraxia carpmatchfishingΕging από τα βράχια για τον μεγαλοπτέρυγο Κο.Καλαμάρη!
Του Κώστα Ασβέστη

Η τεχνική του ψαρέματος του καλαμαριού eging ,στην χώρα μου την Αυστραλία, κρύβει αρκετές τεχνικές λεπτομέρειες, τακτικές, και μυστικά, που θα ήθελα να μοιραστώ με τους φίλους μου στην Ελλάδα.

Αν και σε διαφορετικό τόπο, οι λάτρεις του μεσογειακού καλαμαριού, θα βρούνε πολλά άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία για την τεχνική του eging, για να βελτιώσουν το ψάρεμά τους.

Με χαρά πληροφορούμαι από τους φίλους μου, ότι το μεγαλοπτέρυγο καλαμάρι έχει φτάσει σε πολλές νότιες και ανατολικές περιοχές της Ελλάδας, οπότε δώστε προσοχή...

 

 

 

 


Όπως με τις περισσότερες εκφάνσεις του ψαρέματος, κάποιοι από εμάς πηγαίνουν για ψάρεμα για να περάσουν μια υπέροχη μέρα, να ξεφύγουν από το σπίτι, να βρεθούν με τους φίλους τους, και με την ελπίδα ότι θα πιάσουν κάτι. Αυτό μπορεί να γίνεται όλη μέρα, όσο αυτή διαρκεί. Σε αυτούς τους ψαράδες, απλά βγάζω το καπέλο...

eging apo vraxia asv eging rod squid fishing carpmatchfishing

Υπάρχουν και μερικοί άλλοι , οι οποίοι πηγαίνουν για ψάρεμα , για να πειραματιστούν, να εξερευνήσουν σφαιρικά όλες τις πτυχές της σύλληψης ενός συγκεκριμένου θηράματος... Αυτοί πειραματίζονται με βάση τις τελευταίες τεχνικές ψαρέματος, και προσπαθούν να τις υιοθετήσουν και να τις προσαρμόσουν στις δικές τους συνθήκες και τοποθεσίες. Αυτό και μόνο αρκεί για να υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό επιτυχίας.
Σε αυτό το άρθρο θα ήθελα να μοιραστώ μερικές από τις γνώσεις μου πάνω στην τεχνική του ψαρέματος του καλαμαριού, ή αλλιώς Eging. Κυνηγώντας εντατικά αυτό το κεφαλόποδο έχω διαβάσει πολλά άρθρα παγκοσμίως για την τεχνική του eging, αλλά πολλά από αυτά αγγίζουν το θέμα πολύ επιδερμικά.

eging apo vraxia psarema kalamariou vraxia carpmatchfishing

Στην Αυστραλία το είδος του καλαμαριού που συναντάμε πιο πολύ είναι το μεγαλοπτέρυγο καλαμάρι, ή αλλιώς το καλαμάρι των υφάλων (big fin reef squid). To μεγαλοπτέρυγο Big Fin Reef Squid το συναντάμε στην νότια πλευρά της Αυστραλίας, ενώ στο βόρειο τμήμα της έχουμε το northern Australian bigfin squid, το οποίο το βρίσκουμε σε πιο κρύα νερά.

Tα άρθρα που είχα διαβάσει μέχρι πρότεινος, δεν διέθεταν πολλές λεπτομέρειες, και άφηναν τον αναγνώστη στην βορά της αβεβαιότητας, χωρίς να του δίνουν τα εφόδια και την τεχνική για να είναι επιτυχημένος στο eging.
Tα τελευταία 11 χρόνια έχω αφοσιωθεί πάρα πολύ σε αυτή την τεχνική ψαρέματος, και η επιτυχία στο ψάρεμα των καλαμαριών από τα βράχια ήταν φαινομενικά αποδοτική.

squid fishing eging rod psarema kalamariou apo vraxia carpmatchfishing

Συχνά στα ψαρέματά μου έπιανα πολλά καλαμάρια, και επίσης απελευθέρωνα τα περισσότερα από αυτά. Άλλες φορές ψάρευα μαζί με άλλους ψαράδες και τους βοηθούσα να έχουν την επίγνωση, για το τι μπορούν να πετύχουν με τα κατάλληλα εργαλεία για το eging. Ακούω συνέχεια την έκφραση από διπλανούς μου «Φίλε ,εγώ πηγαίνω στα βράχια για καλαμάρια, και πιάνω όσα χρειάζομαι» ή «χρειάζομαι μόνο μια καλαμαριέρα για να πιάσω καλαμάρια», και η απάντησή μου είναι ότι εάν είσαι ευχαριστημένος με αυτό, τότε όλα καλά! Αλλά όπως η τεχνική του eging αναπτύσσεται, και θα βρεθείς στα βράχια ανάμεσα σε ψαράδες που κατέχουν το σπορ, τότε θα δεις τα σωστά αποτελέσματα. Το ψάρεμα έχει σε μεγάλο βαθμό αυτή την παραδοξότητα...

eging fuii of squids on the rocks vraxia carpmatchfishing

Για αυτούς που θέλουν το κάτι παραπάνω στην τεχνική τους, παρακαλώ συνεχίστε το διάβασμα... Για αυτούς που είναι ευχαριστημένοι με ότι κάνουν μέχρι τώρα και πιάνουν κάποια καλαμάρια, απλά προσπεράστε αυτά τα γραφόμενα και πατήστε «skip», για να μην απογοητευτείτε...


Σύμφωνα με κάποιους περίφημους Ιάπωνες γνώστες της τεχνικής , η Αυστραλία διαθέτει ένα μεγάλο πλεόνασμα σε στοκαρισμένες καλαμαριέρες από την Ιαπωνία και την Κίνα, αλλά οι καλύτερες ποιοτικά καλαμαριέρες δεν προωθούνται πολύ, λόγω των απαιτήσεων της Ιαπωνίας. Η επίγνωση των καλών ποιοτικών καλαμιών και καλαμαριέρων στην Αυστραλία, είναι ελάχιστη. Η ποιότητα αυτή που αναφέρω σχετίζεται με τις κατασκευαστικές δυνατότητες των καλαμαριέρων, και σε συγκεκριμένους ρυθμούς βύθισης για τα δικά μας νερά. Οι τόποι των βράχων μπορούν να υπόκεινται στην δράση της παλίρροιας, να είναι ρηχοί και να διαθέτουν υφάλους, να έχουν μεγάλο βάθος και δυνατά ρεύματα, ή και το αντίστροφο.

squid fishing asv apo ta vraxia eging carpmatchfishing

Οι περισσότερες καλαμαριέρες της αγοράς δεν πληρούν τα κριτήρια και τα χαρακτηριστικά , που αναγράφουν στις συσκευασίες τους. Οι περισσότεροι ρυθμοί βύθισης έχουν τεσταριστεί σε δεξαμενές και όχι σε φυσικές συνθήκες, όπως ρεύματα, παλίρροιες και παράγοντες ανέμου. Λϊγες είναι αυτές που πληρούν τα κριτήρια, για τέτοιες συνθήκες ψαρέματος.

eging apo vraxia breaden jigs psarema kalamariou carpmatchfishing

Έτσι, υπόκειται στον ψαρά να ψάξει και να αναζητήσει την σωστή καλαμαριέρα ,για τα νερά και τις συνθήκες που ψαρεύει με eging. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ξοδεύουμε με σοφία τα χρήματά μας, αλλιώς θα μας οδηγήσει μόνο η εμπειρία σε σωστές επιλογές. Μην κάνετε τσιγγουνιές στην ποιότητα των εργαλείων που ψαρεύετε καλαμάρια, πρέπει να σκεφτείτε ότι αυτό αξίζει και μόνο.

Στις εποχές που διανύουμε προσωπικά πιστεύω, ότι η προσεκτική επιλογή του εξοπλισμού του eging είναι μονόδρομος, ενώ εναλλάσσοντας καλαμαριέρες γρήγορης και πολύ γρήγορης βύθισης(deep-super deep μοντέλα) είναι η σωστή τεχνική για τα περισσότερα βραχώδη σημεία των ωκεανών.

eging jigs rod reel eging apo vraxia psarema kalamariou carpmatchfishing

Τα σημεία που πρέπει να ψάξουμε πρώτα για καλαμάρια , είναι αυτά που τα κεφαλόποδα θα στήσουν καρτέρια για γαρίδες και μικρόψαρα. Είναι η κλασική τακτική των αρπακτικών, το σύνδρομο των αρπακτικών, όπως ονομάζεται. Περιοχές με παλίρροιες με αυτά τα χαρακτηριστικά είναι τέλειες, γιατί τα καλαμάρια περιμένουν σε αυτές τα ρεύματα να φέρουν τα ίδια την τροφή τους. Είναι πολύ σημαντικό η καλαμαριέρα να μείνει όσο το δυνατόν περισσότερο σε αυτές τις περιοχές, ώστε να προκαλέσει τα καλαμάρια και να έχουμε το κάρφωμα.

eging northen australian squid psarema kalamariou carpmatchfishing

Τα καλαμάρια μπορεί να γίνουν πολύ καχύποπτα όταν βλέπουν την ίδια καλαμαριέρα να περνάει κάτω από την μύτη τους κάθε φορά. Η αλλαγή της μπορεί να κάνει την διαφορά, ακόμη και εάν σκεφτόμαστε ότι δεν κολυμπάει τίποτα μπροστά μας. Μια φορά εγώ και ένας φίλος μου χρησιμοποιήσαμε 60 καλαμαριέρες, για να καλύψουμε μια μικρή έκταση από φύκια, και να πιάσουμε σε μια ώρα σύνολο 30 καλαμάρια. Δεν ήταν καθόλου άσχημο για μια τόσο μικρή περιοχή.

Το ίδιο γεγονός έχει συμβεί αρκετές φορές στα ψαρέματά μας. Κουβαλώντας αρκετές καλαμαριέρες μας, μας δίνεται το πλεονέκτημα όταν ψαρεύουμε με άλλα άτομα δίπλα μας. Η τακτική μου είναι να κάνω ακριβώς το ανάποδο πράγμα , από ότι κάνουν οι διπλανοί μου, και να χρησιμοποιώ διαφορετική καλαμαριέρα. Αυτό αναφέρεται ως η τέχνη της λαθροθηρίας...

reef squid eging apo vraxia psarema kalamariou carpmatchfishing

Χωρίς οι υπόλοιποι ψαράδες του eging να έχουν την παραμικρή ιδέα τι γίνεται γύρω τους, χρησιμοποιούν μικρή καλαμαριέρα? Τότε εμείς χρησιμοποιούμε μεγάλη. Χρησιμοποιούν μια καλαμαριέρα αργής βύθισης? Τότε εμείς θα πετάξουμε μια γρήγορης βύθισης, αλλά θα έχουμε και την σκέψη μας παράλληλα να κάνουμε πιο γρήγορη πλεύση, για να μην μας σκαλώσει η καλαμαριέρα στα φύκια... Η ποικιλία σε καλαμαριέρες ,οι διαφορετικές πλεύσεις, και η ... διακριτική επαφή με διπλανούς ψαράδες, είναι το κλειδί της επιτυχίας.

northen squids eging rod eging apo vraxia carpmatchfishing

Η επόμενη ερώτηση είναι τι καλαμαριέρες , τι καλάμια να χρησιμοποιήσω και γιατί? Μετά από πολλά χρόνια έρευνας, δοκιμών εκατοντάδων καλαμαριέρων, δεκάδων καλαμιών και εξειδικευμένων eging καλαμιών, έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα τελευταίας Ιαπωνικής τεχνολογίας καλάμια eging, μπορούν να βελτιώσουν κατά πολύ την τεχνική πλεύσης των καλαμαριέρων, αφήνουν ελάχιστα περιθώρια για λάθη, όταν εφαρμόζουμε μια συγκεκριμένη πλεύση.

Από τότε, οι ρυθμοί σύλληψης των καλαμαριών έχουν εκτοξευτεί! Το καλύτερο που έχουν να προσφέρουν αυτά τα καλάμια είναι ότι μπορούν από μόνα τους να ενισχύσουν τις ικανότητες σας, για τις πιο αποδοτικές πλεύσεις.

squid fishing eging 2 rods carpmatchfishing

Τα καλάμια αυτά έχουν σχεδιαστεί για να απαιτείται η ελάχιστη προσπάθεια από τον ψαρά, αλλά να δίνουν την βέλτιστη κίνηση στην καλαμαριέρα. Στην ουσία ο ψαράς του eging με ένα σωστό καλάμι μπορεί να νιώσει και να κάνει ότι θέλει την καλαμαριέρα του , σε όλα τα στρώματα της θάλασσας. Υπάρχουν πολλά καλά καλάμια eging αυτή την στιγμή στην αγορά. Εάν κάποιος θέλει να μυηθεί στην τεχνική, ένα απλό eging καλάμι θα είναι χρήσιμο. Επειδή όμως είναι σίγουρο ότι θα «γλυκαθεί», θα πρέπει ο καθένας μας να δαπανήσει ένα ικανό χρηματικό ποσό, για να αποκτήσει ένα απαιτητικό eging καλάμι δομημένο στα μέτρα και σταθμά που απαιτείται, για να εκτοξεύσει την τεχνική του! Αυτό είναι το επόμενο για μένα βήμα, κάποιοι ευτυχώς επιλέξουν να το πράξουν πρώτα, πριν πάρουν ένα φθηνό καλάμι που θα αχρηστευτεί μετά...
Η προσωπική μου επιλογή για το ψάρεμα του μεγαλοπτέρυγου καλαμαριού είναι καλάμια εξειδικευμένα για eging, των εταιριών Breaden και Evergreen, τα οποία είναι σχεδιασμένα για να δουλεύουν τις καλαμαριέρες και τα eging νήματα των ίδιων κατασκευαστών.

eging rod and squid fishing breaden carpmatchfishing

Είναι κοινό μυστικό ότι εάν χρησιμοποιήσουμε διαφορετικές καλαμαριέρες σε αυτά τα καλάμια, θα χρειαστεί μια μικρή τροποποίηση της πλεύσης . Ένα απότομο τίναγμα jerk από ένα καλάμι, σε διαφορετική εταιρεία καλαμαριέρας, μπορεί να την βγάλει έξω από το νερό(!!!), ή να την απομακρύνει από την ζώνη που τρώνε τα καλαμάρια.

Ποια είναι τα κατάλληλα καλάμια eging?

Τα καλάμια της Breaden προσωπικά πάντα,είναι τα αγαπημένα μου, και ανευρίσκονται σε διαφορετικά μήκη, διαφορετικά eging weights, διαφορετικές πλεύσεις, αλλά η τιμή τους είναι λίγο τσουχτερή... Μετά από χρόνιες δοκιμές, μαζί με φίλους μου, καταλήξαμε στο καλύτερο eging καλάμι, για τις συνθήκες που ψαρεύουμε, όπως τα ωκεάνια βράχια και οι προβλήτες. Είναι το καλάμι wicked game 8,6” ποδιών, της Breaden, με egi weight 2,5-4,0, το οποίο χειρίζεται νήματα από 0,4-0,8 PE.

eging off the rocks squid fishing psarema kalamariou apo vraxia carpmatchfishing

Τα καλάμια αυτής της τάξης δεν ανήκουν στην μαζική παραγωγή , όπως άλλα eging καλάμια, είναι πιο κοντά στην κατηγορία custom, έχουν πανάλαφρη κατασκευή, οδηγούς micro της Fuji, και blanks κατασκευασμένα από την Breaden , σε διόλου «ευκαταφρόνητη» τιμή. Τα υπόλοιπα πιο light καλάμια wicked game της Breaden, είναι επίσης πολύ καλά, αλλά χρησιμοποιούνται με πιο ελαφριές καλαμαριέρες. Τα Εvergreen Squidlaw d breaker καλάμια είναι πολύ καλά, αλλά είναι πιο κατάλληλα για μια άλλη τεχνική του eging, το tip and run, κατάλληλο για να κάνουμε πλεύσεις σε καλαμαριέρες με μεταλλικό κεφάλι. Αλλά η Evergreen έχει σχεδιάσει και πιο light μοντέλα, ενώ η Smiths διαθέτει μοντέλα με ποικιλία μηκών. Η προσωπική μου επιλογή θα ήταν πρώτα η Breaden, Smiths, Evergreen και ίσως Samurai.

eging squid fishing apo vraxia breaden rod carpmatchfishing

Αυτά τα εξειδικευμένα καλάμια για το ψάρεμα του καλαμαριού από την ακτή, θα πρέπει να έχουν μήκος από 8 έως 9 πόδια, και να χειρίζονται νήματα από 0,6-0,8 ΡΕ. Τα καλύτερα καλάμια έχουν ένα μεσαίο με προοδευτικό power (medium-moderate power), με μεγαλύτερη ευλυγισία στο στέλεχος της μύτης, μιλάμε πάντα για δίσπαστα καλάμια eging.

Τα περισσότερα καλάμια έχουν δημιουργηθεί ισορροπημένα στο τελικό βάρος, αλλά υπάρχουν διαφοροποιήσεις. Το μεγαλύτερο βάρος στην βάση του καλαμιού (οπισθόβαρο), μπορεί να βελτιώσει την κίνηση της καλαμαριέρας, στα δυνατά jerks. Tα μη ισορροπημένα καλάμια δημιουργήθηκαν για ψαράδες πιο έμπειρους στο eging, αλλά στην τελική είναι τι θέλει να επιτύχει ο καθένας μας.

squids in net fishing off the rocks eging carpmatchfishing

Πλεύσεις καλαμαριέρων

Οι πλεύσεις των καλαμαριέρων διαφέρουν από εποχή σε εποχή. Όταν τα μεγαλοπτέρυγα καλαμάρια ζευγαρώνουν στα μέσα Ιουνίου-Ιουλίου, μια γρήγορη πλεύση της καλαμαριέρας με όλη μας τη δύναμη, είναι απαραίτητη. Κάνουμε το πέταγμα. Αφήνουμε την καλαμαριέρα να βυθιστεί, χαμηλώνουμε την μύτη του καλαμιού, και μαζεύουμε τα μπόσικα του νήματος. Με μια γρήγορη δράση κάνουμε 3-4 συνεχόμενα δυνατά jerks προς τα πάνω, και ταυτόχρονα μαζεύουμε νήμα στον μηχανισμό μας. Κάνουμε μια μεγάλη παύση, αφήνουμε την καλαμαριέρα να βυθιστεί ξανά, πριν ξαναρχίσουμε την ίδια πλεύση με τα γρήγορα jerks. Όσο πιο γρήγορα κάνουμε αυτή την πλεύση, να ξέρετε ότι δαπανούμε το 90% του χρόνου μας στις παύσεις και το ξανασήκωμα της καλαμαριέρας.

eging northen squid water jig psarema apo vraxia kalamari carpmatchfishing

Στην συνέχεια δημιουργούμε αργές κινήσεις σαν οχτάρια, μαζί με βύθιση της καλαμαριέρας και ξανά jerk. Δοκιμάστε αυτές τις πλεύσεις, και εξελίξτε την τεχνική σας. Το πιο σημαντικό είναι να κρατάμε την καλαμαριέρα κοντά στον βυθό, αλλά όχι να τον αγγίζουμε, όπως κάνουμε πλεύση. Βασικά, προσπαθούμε να μιμηθούμε μια γαρίδα ή ένα μικρόψαρο , που προσπαθεί να ξεφύγει από τον θηρευτή του, με ακανόνιστες κινήσεις.

Ποιες καλαμαριέρες?

Από πού να αρχίσω τώρα? Breaden, Yamashita, Evergreen, Duo, Yo-Zuri, Harimitsu, γενικά είναι καλές καλαμαριέρες για αρχή. Πριν η Breaden έρθει στην Αυστραλία, είχα πολύ καλές ψαριές με τις υπόλοιπες. Κυρίως με τις Yamashita και Sumizoku. Για μένα οι Yamashita έπεσαν στην υπόληψη μου, όταν άλλαξαν το σώμα της καρίνας τους, με το αυθεντικό βαρίδι τους, και λάνσαραν το θερμικό πανί. Παρόλο αυτά πιάνουν καλαμάρια, αλλά υστερούν στους ρυθμούς βύθισης, για τα δικά μας νερά. Κάτι γίνεται λίγο, με τα μοντέλα deep...

eging apo vraxia yamashita jigs kalamarieres psarema kalamariou carpmatchfishing

Oι Harimitsu είναι καλές, αλλά το ύφασμα πρέπει να σφραγιστεί πολύ καλά με κόλλα , για να μην διαλυθούν. Τα αρπάδια τους είναι από carbon, αλλά σκουριάζουν και γίνονται εύθραυστα πολύ γρήγορα. Μετά ήρθαν οι Breaden! H σειρά καλαμαριέρων της Breaden έχει όλα τα μεγέθη, τα βάρη, για να ανταπεξέλθουν σε όλες τις συνθήκες, από 2,5 αργής βύθισης, σε 3,0 ελεύθερης πτώσης, 3,0 γρήγορης βύθισης, 3,5 ελεύθερης πτώσης, 3,5 γρήγορης βύθισης, 4,0 super deep, μέχρι και 4,5 και 5 «τέρατα» ultra deep και αργής βύθισης, σε όλα τα μεγέθη.

breaden squid jigs eging carpmatchfishing

Yπάρχουν βέβαια και άλλοι κατασκευαστές καλαμαριέρων, που παράγουν παρόμοια μοντέλα με μεταλλικές κεφαλές , που φτάνουν τα 30 γραμμάρια. Αυτά τα μοντέλα, με το βάρος τοποθετημένο στο κεφάλι, είναι σχεδιασμένα για την τεχνική tip and run. Bασικά είναι μια τεχνική που αφήνουμε πρώτα την καλαμαριέρα να πατώσει . Στην συνέχεια κάνουμε συνεχή επαναλαμβανόμενα τινάγματα, με τις επακόλουθες παύσεις. Κρατάμε την καλαμαριέρα να δουλεύει στην ίδια οριζόντια νοητή στήλη του νερού, ενώ κατά τις παύσεις η καλαμαριέρα βυθίζεται γρήγορα προς τα κάτω. Σε αυτές τις παύσεις δέχεται τα πιο βίαια χτυπήματα από τα καλαμάρια, ειδικά σε περιοχές με έντονες παλίρροιες.

Χρώματα καλαμαριέρων

Χρώματα, χρώματα, χρώματα... Μιλώντας με ένα βιολόγο με εξειδίκευση στα θαλάσσια περιβάλλοντα πριν από κάποια χρόνια, του έκανα την ερώτηση εάν τα καλαμάρια βλέπουν χρώματα. Ανταποκρίθηκε λέγοντάς μου ότι βλέπουν περισσότερο κάποιες σκιές στο ασπρόμαυρο φάσμα (έχουν αχρωματοψία), αλλά η σκιά που βλέπουν εξαρτάται από το βάθος που βρίσκεται η κάθε καλαμαριέρα. Το κόκκινο χρώμα λοιπόν είναι ορατό μόνο στα 3 μέτρα από την επιφάνεια, το μπλε είναι το μόνο ορατό χρώμα που φτάνει τα 5 μέτρα. Από εκεί και κάτω όλα είναι σκιές από μαύρες σιλουέτες.

eging apo vraxia off the rocks breaden jigs kalamarieres carpmatchfishing

Όταν όμως ο ήλιος φωτίζει αυτά τα χρώματα, αρχίζει μια διαφορετική ιστορία , η οποία εξαρτάται από το πόσο οι ακτίνες του ήλιου εισχωρούν στο νερό. Το πορτοκαλί χρώμα ανταποκρίνεται σε νεφελώδη καιρό και σκοτεινά θολά νερά. Το λευκό χρώμα δουλεύει καλά στο σούρουπο, το μωβ με ήλιο και καθαρά νερά, και τα φυσικά πράσινα χρώματα σε πεντακάθαρα νερά. Αυτά είναι τα χρώματα που χρησιμοποιώ πιο πολύ, ενώ τα υπόλοιπα για εμένα απλά έχουν τις στιγμές τους. Μην ξεχνάτε ότι το μεγαλοπτέρυγο καλαμάρι κυνηγάει και νύχτα και την ημέρα, και αυτό το διαφοροποιεί σε σχέση με το μεσογειακό καλαμάρι, το οποίο είναι πιο ενεργό την νύχτα.

Μηχανισμοί για eging

Mε βάση την βιαιότητα των χτυπημάτων των καλαμαριέρων στην τεχνική του eging για το μεγαλοπτέρυγο καλαμάρι ( Big fin reef squid), οι μηχανισμοί με απασχόλησαν σε μεγάλο βαθμό. Οποιαδήποτε μέτρια ποιότητα σε μέγεθος από 2000-2500 θα κάνει την δουλειά μας, αλλά αυτή θα αντέξει για 10 το πολύ ψαρέματα!

eging northen squid fishing apo ta vraxia carpmatchfishing

Προβλήματα από την έντονη χρήση βαριών καλαμαριέρων σε ρεύματα, παλίρροιες, και μεγάλα βάθη, θα ξεκινήσουν γρήγορα, και θα έχουν στο επίκεντρό τους τα κακοποιημένα γρανάζια, στράβωμα αξόνων, τούφες στα νήματα, και χαλαρωμένα χερούλια από τα δυνατά jerks-twitch.

Aπό την αρχή των ψαρεμάτων μου χρησιμοποίησα ένα Daiwa Luvias (άντεξε 3 μήνες), 2 Shimano Twin Power (ένα από αυτά αχρηστεύτηκε στο καλάθι, το άλλο έμεινε για να βγάζω ζωντανό δόλωμα...), και ένα Daiwa Tierra, που καταστράφηκε σε 5 ψαρέματα. Με αυτά που τράβηξα, αγόρασα ένα Shimano Stella 2500, το οποίο μου κράτησε για 3 χρόνια, και εάν και το έχω κακομεταχειριστεί με τα τοπικά μας σαργοειδή, δουλεύει ακόμη εξαιρετικά.

eging gear eksoplismos eging apo ta vraxia rods reels carpmatchfishing

Έχω δοκιμάσει επίσης την σειρά Daiwa Emeraldas, και είναι επίσης πολύ καλοί μηχανισμοί για eging. Aπό την στιγμή που άλλαξα τα χερούλια των μηχανισμών σε διπλές μανιβέλες , εξευγενίστηκε και η τεχνική των διαφόρων πλεύσεων, αφού δεν κοίταζα τον μηχανισμό να βλέπω που είναι τα χέρια μου στα απότομα τινάγματα. Αυτό συμβαίνει, γιατί οι μανιβέλες βρίσκονται συνέχεια σε κίνηση. Αυτό επίσης βοηθάει να ανακουφίζεται το στρες στον μηχανισμό. Τα περισσότερα διπλά χερούλια στις μανιβέλες μου, τα προμηθεύομαι από την Breaden.
Tα νήματα που χρησιμοποιώ είναι από 0,8-1 ΡΕ, και είναι αποκλειστικά φτιαγμένα για Eging, αν και υπάρχουν λιγοστά καλά νήματα των οκτώ κλώνων διαθέσιμα στην αγορά.

 breaden eging rod squids psarema apo vraxia kalamaria carpmatchfishing

Μερικά από τα τελευταία είναι το Daiwa Tournament 0,8 PE, και το Daiwa Sensor 0,9PE. Από παράμαλα χρησιμοποιώ σκληρά των 12/15 pounds, αυτά που προορίζονται για λαβράκια. Παραμάνες βάζω μόνο της εταιρείας Breaden, τις οποίες έχω χρόνια και δεν μου ανοίγουν από την συνεχή αλλαγή καλαμαριέρων.
Αυτό το άρθρο έχει αποτυπωθεί στην μνήμη μου αρκετό διάστημα πριν, και κατάφερα να το εκφράσω με τέτοιο τρόπο, ώστε να πληροφορηθεί και ο έμπειρος ψαράς, αλλά και αυτός που θα τολμήσει να ξεκινήσει το eging.

eging 2 apo vraxia off the rocks asv reef squid carpmatchfishing

Aυτό που πρέπει να κάνει ο καθένας μας, είναι να βγει έξω για ψάρεμα καλαμαριών και να πειραματιστεί. Τα αποτελέσματα έρχονται μόνο με την συνεχή ενασχόληση, και μπορούν άνετα να επιτευχθούν.

Tight egi lines and enjoy!!!

www carp matchfishing gr logo.jpg

© Copyright: Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που παρουσιάζονται σε αυτή την ιστοσελίδα αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε φωτογράφου που δημοσιεύει εδώ και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του carp-matchfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.