Eging
Greek Bulgarian Croatian Czech Danish Dutch English French German Italian Polish Romanian Russian Spanish

eging topoi kalamarion squid areas psarema carpmatchfishingΠως  να επιλέξετε τους καλύτερους τόπους για ψάρεμα καλαμαριών!

Του Δημήτρη Παπαχρήστου και Δημήτρη Σφαλτού

Είναι γεγονός πλέον, πως το ψάρεμα του καλαμαριού γνωρίζει ολοένα και μεγαλύτερη άνθηση στη χώρα μας. Χρόνο με το χρόνο όλο και περισσότεροι ψαράδες γίνονται φίλοι της τεχνικής κατακλύζοντας τα λιμάνια και τα βράχια τους κατά κύριο λόγο, προς αναζήτηση καλαμαριών...

Ο καθένας κάνει βέβαια τη δική του προσπάθεια με τον δικό του τρόπο. Ποιοι όμως είναι οι τόποι που βρίσκονται τα καλαμάρια και γιατί τους επιλέγουμε?

 

 

Ποια είναι όμως η πρώτη μας σκέψη όταν θέλουμε να πάμε σε ένα μέρος για ψάρεμα; Φυσικά, το ποια είναι η καλύτερη τοποθεσία για να ρίξουμε τις καλαμαριέρες μας... Ο τόπος ή το σημείο όπου θα διαλέξουμε να ψαρέψουμε σε καμία περίπτωση δε θα είναι τυχαίος αλλά θα επιλέγεται μέσα από μεθοδευμένες παρατηρήσεις και ενδείξεις, όπως άλλωστε συμβαίνει και στην τεχνική του spinning.

topoi kalamarion eging pap carpmatchfishing

Πάρα πολλές φορές μας κατακλύζουν ψαράδες με ερωτήσεις του τύπου:που θα βρούμε τα καλαμάρια, που να πάμε, και γιατί? Επειδή λοιπόν τίποτα δεν γίνεται τυχαία, θα προσπαθήσουμε να αποκρυπτογραφήσουμε λεπτομερώς τις καλύτερες τοποθεσίες και τα είδη βυθού που θα αναζητήσουμε το καλαμάρι. Τα πιο κοινά μέρη συνεύρεσης για τον ελλαδικό χώρο και το ψάρεμα του μεσογειακού καλαμαριού, είναι τα λιμάνια, οι βραχώδεις βυθοί, οι μικτοί βυθοί με φύκια και οι παραλίες.

eging vraxia topoi kalamarion carpmatchfishing

Η οδηγός σκέψη στην ανίχνευση των τόπων των καλαμαριών

Η οδηγός σκέψη που θα μας κάνει να αναζητήσουμε τα καλαμάρια είναι η εξής: Τα καλαμάρια δεν μετακινούνται με βάση το κρύο, ή μόνο με την εποχή. Τα καλαμάρια είναι γνήσιοι θαλάσσιοι θηρευτές, και με το έναυσμα της φωτοπεριόδου (το μήκος της ημέρας), αφήνουν τα πιο βαθιά νερά, πλησιάζοντας προς τις ακτές για να αναπαραχθούν και να τραφούν. Τα σημεία που θα τα ψάξουμε πρέπει να πληρούν αυτές τις δύο αρχές, ή την μία τουλάχιστον. Δεν έχουν όλα τα μέρη καλαμάρια, αλλά με τις κατάλληλες συνθήκες μπορούν και να υπάρξουν. Τα σημεία που έχουν καλαμάρια θα δείτε ότι θα τα επισκέπτονται πολύ συχνά ψαρόβαρκες. Είναι ένα πρώτο σήμα , ότι κάτι παίζει...

topoi kalamarion vraxia dierxomeni varka carpmatchfishing

Υπάρχουν μέρη που εξαρτώνται από την ύπαρξη των ρευμάτων, για να εισέλθουν τα καλαμάρια σε αυτά , και μιλάμε για μεγάλους κόλπους, ή ανοιχτές θάλασσες. Υπάρχουν μέρη που ενώ κάποιες χρονιές κατακλύζονται από καλαμάρια, κάποιες άλλες χρονιές δεν υπάρχει τίποτα. Αυτό είναι θέμα παρατήρησης, και γνώσης των εκάστοτε περιβαντολλογικών συνθηκών. Για να βρούμε πρώτα τα καλαμάρια , θα αναζητήσουμε την λεία τους, τα μικρόψαρα και τα καρκινοειδή... Για να βρούμε τα καλαμάρια , θα αναζητήσουμε τους συγκεκριμένους βυθούς, που θα αφήσουν τα αυγά τους... Πιστεύω η σκέψη να γίνεται κατανοητή!

Τα λιμάνια

Τα λιμάνια είναι το μέρος που θα συναντήσουμε τους περισσότερους ψαράδες ,πράγμα πολύ λογικό, καθώς συγκεντρώνουν τις περισσότερες προϋποθέσεις για να πιάσουμε καλαμάρια.

eging at ports carpmatchfishing

Τα καλαμάρια βρίσκουν καταφύγιο στα λιμάνια, σε άσχημους καιρούς, ειδικά εάν δεν προλάβουν να αποτραβηχτούν στα βαθιά νερά. Τα προτιμούνε γιατί είναι γεμάτα μικρόψαρα, καβούρια και γαρίδες. Τα προτιμούνε γιατί επειδή «κόβουν» τον καιρό, είναι εύκολο να κυνηγήσουν σε αυτά. Τα προτιμούν γιατί τα σκάφη ανακατεύουν τους βυθούς, ξεθάβοντας την λεία τους. Τα προτιμούνε γιατί στα διάσπαρτα φύκια τους, θα γεννήσουν τα αυγά τους. Τι άλλο θέλετε?

limania topoi kalamarion squid areas carpmatchfishing sfaltos

Πρώτη μας κίνηση είναι να σταθούμε στη μπούκα του λιμανιού αν αυτό έχει τέτοια μορφολογία, στοχεύοντας στο πέρασμα των καλαμαριών εντός ή εκτός του λιμένος. Καλά αποτελέσματα μπορούμε να έχουμε και στους λιμενοβραχίονες, αλλά από την εξωτερική μεριά του λιμανιού. Το μεγάλο συνήθως βάθος, τα βράχια οι φυκιάδες που μπορεί να υπάρχουν εκεί, συγκεντρώνουν κοπάδια καλαμαριών που μετακινούνται προς αναζήτηση τροφής, ειδικά το σούρουπο και τις πρώτες βραδινές ώρες.

eging rocks geo squid hook topoi kalamarion carpmatchfishing

Όσο νυχτώνει τα φώτα του λιμανιού θα συγκεντρώσουν τα μικρόψαρα κοντά στους ντόκους ή δίπλα στα μεγάλα επιβατηγά καράβια, όπου φωτίζουν την θάλασσα σε όλο τους το μήκος. Τα κοπάδια των μικρόψαρων μετακινούνται για προστασία και κάλυψη γεγονός που τα καλαμάρια γνωρίζουν πολύ καλά.

eging topoi me fota limania topoi kalamarion carpmatchfishing

Ένα ακόμα αποδοτικό σημείο όπου προτιμάται λιγότερο λόγω μεγάλου κινδύνου σκαλώματος, είναι ενδιάμεσα σε ψαροκάικα. Δώστε προσοχή σε αυτά τα σημεία διότι είναι πάντα μαλαγρωμένα από τον καθαρισμό των διχτυών. Ελέγχουμε όσο γίνεται για διαστρωμένα ρεμέντζα και άλλα εμφανή σκαλώματα.

sxoinia varkes limania eging topoi kalamararion carpmatchfishing

Ρίχνουμε στα όρια των φώτων, και ειδικά προς τα σκοτάδια, γιατί εκεί συνήθως βρίσκονται τα καλαμάρια.. Ρίχνουμε κοντά σε φώτα και προβολείς, ειδικά εάν τα νερά είναι καθαρά. Τα λιμάνια αποτελούν επίσης και μια εύκολη προσβάσιμη περιοχή. Θα πρέπει όμως να συμμορφωνόμαστε με την νομοθεσία που διέπει τα λιμάνια, να μην εμποδίζουμε την κίνηση των σκαφών (επιβατηγών, ψαρευτικών) και να σεβόμαστε το περιβάλλον και να μην αφήνουμε σκουπίδια.

eging limania me fota carpmatchfishing

Στα λιμάνια δουλεύουν όλες οι καλαμαριέρες, το τελευταίο διάστημα είδαμε πολύ καλά αποτελέσματα με τις φυσικές natural απομιμήσεις ψαριών (σαρδέλλα, φρίσσα, αθερίνα, σαργοειδή, μελανούρια κτλ).

Τα βράχια/Eging off the rocks!

Το επόμενο μεγάλο κεφάλαιο είναι το ψάρεμα από τα βράχια. Τα σημεία αυτά αν τα εκμεταλλευτούμε σωστά θα επιτύχουμε εξαιρετικά ψαρέματα. Οι βραχώδεις βυθοί εκτός από πλούσιοι σε τροφή προσφέρουν και καταφύγιο σε πολλά είδη ψαριών και μη. Γαρίδες, καβούρια, μικρόψαρα που βρίσκονται σε πετρώδεις βυθούς, είναι τα συνηθισμένα θηράματα των καλαμαριών.

eging at rocks sfaltos carpmatchfishing

Τα καλαμάρια έχουν μάθει να κυνηγούν τα πετρόψαρα, όπως σαργούς, αυλιάδες, χάνους, καλόγριες, γύλους, πέρκες, και είναι συνηθισμένα σε αυτά τα χρώματα. Με natural καλαμαριέρες έχουμε κάνει πολλές καλές ψαριές, όπως και με τα μοντέλα τύπου deep, για την αντιμετώπιση ρευμάτων και των βαθιών νερών.

eging natural squid jigs topoi kalamarion miktoi vythoi carpmatchfishing

Τα βράχια είναι πιο επιρρεπή σε αλλαγές του καιρού, και για να τα ψαρέψουμε σωστά πρέπει να γνωρίζουμε την κατεύθυνση του αέρα και την έντασή του. Όταν έχει δυνατό καιρό, καλό είναι να τα αποφεύγουμε, αφού σπάνια τα καλαμάρια θα τα βρείτε σε τέτοιες άστατες συνθήκες.
Τα βράχια με την μορφολογία τους δημιουργούν κόλπους, μύτες, ξέρες, σημεία που βοηθάνε τα καλαμάρια στις μετακινήσεις τους και στην εύρεση της τροφής τους. Οι γνώστες του ψαρέματος των καλαμαριών , γνωρίζουν ότι τα καλαμάρια κυνηγούν ανάποδα στα ρεύματα, και περιμένουν τα ρεύματα να τους μεταφέρουν τα κοπάδια των μικρόψαρων!

eging night squid topoi kalamarion carpmatchfishing

Αν δεν έχουμε ξαναψαρέψει στα μέρη αυτά, χρησιμοποιούμε φθηνές καλαμαριέρες αρχικά μέχρι να καταλάβουμε τη μορφολογία του βυθού, τυχόν μεγάλες φυκιάδες, βράχους, ξέρες και μεγάλες αποχές.

Οι μικτοί βυθοί

Σε μεικτούς βυθούς θα αναζητήσουμε τα καλαμάρια, γιατί είναι ένα περιβάλλον πλούσιο σε τροφή, και διάσπαρτα φύκια, για να γεννήσουν τα αυγά τους. Σε αυτούς τους τόπους προσέχουμε πάντα να συναντάμε τους συγκεκριμένους βυθούς, με μικρά βράχια, διάσπαρτες φυκιάδες, μονόπετρα, κάποια κομμάτια με άμμο, και τα αποτελέσματα μας είναι πολλά υποσχόμενα...

miktoi vythoi topoi kalamarion eging carpmatchfishing

Μια ματιά από ψηλά την ημέρα, μπορεί να μας δώσει πολλά δεδομένα για τον τύπο του βυθού. Είναι επίσης οι κλασικοί τόποι του casting , που θα ψάξουμε τις τσιπούρες, τους σαργούς, τα μελανούρια, κ.α.

eging paratirisi topon kalamarion carpmatchfishing

Σε αυτούς τους τόπους δουλεύουν πολύ καλά οι σκούρες καλαμαριέρες, οι natural, και αυτές που έχουν πιο γήινα χρώματα όπως καφέ, σκούρο πράσινο, μαύρο, βαθύ μπλε κτλ.
Τα καλαμάρια επισκέπτονται τα μέρη αυτά εκτός από διατροφικούς λόγους και για να αναπαραχθούν, αφού χρησιμοποιούν τις φυκιάδες για να εναποθέσουν εκεί τα αυγά τους. Οι μικτοί βυθοί μπορεί να είναι συνέχεια βράχων, παραλιών, λιμανιών, ή άλλα πιο απόμερα σημεία.

eging topoi kalamarion pap limania carpmatchfishing

Μην ξεχάσετε να ρίξετε στα όρια των φυκιάδων, ή ανάμεσα στα κανάλια τους, εάν είναι διάσπαρτα. Είναι τα κλασικά σημεία που πιάνονται όλα τα καλαμάρια. Πολλοί μικτοί βυθοί επίσης είναι ανάμικτοι με λάσπη και πέτρες. Επίσης αυτοί οι βυθοί είναι πολύ καλοί για ψάρεμα καλαμαριών, γιατί κατακλύζονται από μικρά καρκινοειδή και γαρίδες.
Εάν δίπλα στους μικτούς βυθούς υπάρχει δρόμος με φώτα ή βαθιά νερά, άνω των 2-3 μέτρων, αξίζει να τους δοκιμάσετε. Σε αυτούς τους τόπους έχουν πιαστεί καλαμάρια ρεκόρ, τα οποία σπάνια θα τα βρείτε σε άλλα μέρη.

big squid sfaltos carpmatchfishing

Οι παραλίες

Τα καλαμάρια πέρα από τα λιμάνια ,θα τα βρούμε όπου απαντάται και η τροφή τους, δηλαδή κυριολεκτικά οπουδήποτε. Ακόμα και σε ρηχές αμμώδεις παραλίες ,τους γνωστούς μας μουρμουρότοπους!

topoi kalamarion paralies eging carpmatchfishing beaches squids

Ειδικά αν κάποια από αυτές συνορεύει με λιμάνι ή εκβάλει κάποιο ποταμάκι σε αυτήν, θα εκπλαγείτε από τα μεγέθη των καλαμαριών που βρίσκονται εκεί. Οι παραλίες εάν είναι βαθιές μπορούν να κρατάνε τα καλαμάρια γιατί κυνηγάνε τα τοπικά ψάρια, όπως κέφαλους, μουρμούρες, σαργουδάκια, μπαρμπούνια, κτλ.

eging at paralies beaches topoi kalamarion carpmatchfishing

Οι πιο κατάλληλοι βυθοί για το ψάρεμα των καλαμαριών είναι αυτοί με ψιλό χαλίκι (όχι απαραίτητα άμμο), μικρά βότσαλα, ή κροκάλες. Αυτοί οι βυθοί έχει παρατηρηθεί ότι κρατάνε περισσότερα καλαμάρια, πιθανότατα λόγω περισσότερης τροφής.

Η μεγάλη σημασία των βυθών

Από ότι έχετε καταλάβει σαν ψαράδες, ο εξωτερικός τόπος και η μορφολογία του, δεν έχει πάντα το ίδιο σκηνικό και στον βυθό. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές αντιφάσεις, για παράδειγμα, ένα μέτρο κάτω από απόκρυμνα βράχια να υπάρχει αμμουδιά, ή μπροστά σε μια παραλία με άμμο να σηκώνονται εσωτερικά οροσειρές με πλάκες, ή μονόπετρα.

rocks for eging carpmatchfishing

Τα καλαμάρια διαλέγουν και κάποιους τόπους σαν απάγκια, δηλαδή μέρη για να προφυλαχτούν από τις καιρικές συνθήκες, ή μέρη όπου απαγκιάζουν τα μικρόψαρα. Σε μερικούς βυθούς θα βρείτε βαθιές αποχές ή κάποιες μεγάλες υποβρύχιες λεκάνες. Αυτά τα μέρη έχουν άφθονη τροφή, τις επισκέπτονται πολλά μικρόψαρα, γιατί τα ρεύματα συγκεντρώνουν με τους στροβιλισμούς κάθε λογής φαγώσιμο υλικό.

troper masks skull squid carpmatchfishing

Ξανά η οδηγός σκέψη είναι αυτή των κυνηγών, πρώτα ψάχνουμε το θήραμα, για να βρούμε στην συνέχεια τον κυνηγό/αρπακτικό, στην περίπτωσή μας τα καλαμάρια! Θα πρέπει να βρούμε τις διάσπαρτες φυκιάδες που θα αναζητήσουν τα καλαμάρια για να γεννήσουν και να κυνηγήσουν τα μικρόψαρα που ζούνε εκεί. Οι περισσότεροι ψαράδες δυστυχώς, αντί να βάλουν λίγο το μυαλό να δουλέψει και να κατανοήσουν που θα βρούνε τα καλαμάρια με λογική σκέψη, περιμένουν έτοιμη τροφή από άλλους, και έτοιμους τόπους.

limania topoi kalamarion karv eging carpmatchfishing

Τα πράγματα είναι πιο απλά, τα καλαμάρια είναι κυνηγοί, τα καλαμάρια διαλέγουν απόλυτα λογικά που θα πάνε να γεννήσουν και που θα κυνηγήσουν, χρειάζεται απλώς να σκεφτούμε τους τόπους και τις συνθήκες , για να τα ψαρέψουμε. Υπάρχουν ψαράδες που περιμένουν τηλέφωνο, ποιος, που, πότε, με ποια καλαμαριέρα έπιασε καλαμάρια, και άλλοι που το ψάχνουν περισσότερο. Υπάρχουν ψαράδες που ψάχνουν τα μελάνια στους τόπους, και άλλοι που ψάχνουν τους άλλους με κιάλια από το σπίτι τους (έχει γίνει και αυτό...).

squid cuttlefish ink eging carpmatchfishing

Μην περιμένετε λοιπόν στίγματα, τυπωμένους χάρτες, και έτοιμα σκαριφήματα, για να πιάσετε καλαμάρια. Βγείτε έξω, πάρτε το καλάμι σας και ψάξτε... Αυτό το άρθρο, μαζί με κάτι που σας ετοιμάζουμε προσεχώς, είναι από τα πιο σημαντικά ζητήματα στο ψάρεμα με την τεχνική του shore eging. Σας προσφέρουμε όλη την γνώση μας , χωρίς φόβο και πάθος!

eging topoi kalamarion carpmatchfishing

Γιατί, εάν δεν κατανοήσουμε με λογική και τεκμηριωμένη σκέψη που θα βρούμε τα καλαμάρια, δεν θα έχουμε τα ανάλογα αποτελέσματα. Να είστε όλοι καλά!!!

eging squid at sea topoi kalamarion psarema carpmatchfishing

www carp matchfishing gr logo.jpg

 

© Copyright: Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που παρουσιάζονται σε αυτή την ιστοσελίδα αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε φωτογράφου που δημοσιεύει εδώ και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του carp-matchfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.