Eging
Greek Bulgarian Croatian Czech Danish Dutch English French German Italian Polish Romanian Russian Spanish

Eging soupia cuttlefish murky waters thola kai laspodi nera carpmatchfishingEging: Το ψάρεμα της σουπιάς σε θολά νερά με λασπώδη βυθό , αναζητώντας την κατάλληλη καλαμαριέρα

Του Γιάννη Καμία

Φωτογραφίες:Γιάννης Καμίας, Δημήτρης Σφαλτός

Ο κάθε τόπος για το ψάρεμα του eging έχει τα δικά του μυστικά . Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε το ψάρεμα της σουπιάς σε μέρη όπου η σύσταση του βυθού αποτελείται από λασπώδη υλικά και αραιή ποσειδώνια.
Βασικά έχουμε να κάνουμε με ένα ιδιαίτερο περιβάλλον, το όποιο δεν μας επιτρέπει καν να πατήσουμε στης παράλιες του όταν υπάρχει πλήρες υποχώρηση των υδάτων , γιατί θα βουλιάξουμε για τα καλά!

 

 

 

Αυτού του είδους τα μέρη, αν και είναι αρκετά ρηχά, κρατάνε πολύ πλούσια τροφή για ψάρια και άλλους θαλάσσιους οργανισμούς , είναι από τα καλύτερα μέρη για την αναπαραγωγή της σουπιάς, και την απόθεση των αυγών της. Επιπλέον αποτελούν και την μόνιμη κατοικία της ,για πάρα πολλούς μήνες, κυρίως από τον μηνά Νοέμβριο μέχρι και τον Ιούνιο .

eging soupis cuttlefish murky waters thola kai laspodi nera carpmatchfishing

Βεβαία εμείς δεν θα ψάξουμε άμεσα να βρούμε τις σουπιές σε τέτοιες παράλιες και σε τόσο πολύ ρηχά νερά ,αλλά στα τοπικά λιμάνια που υπάρχουν σε τέτοιες περιοχές.
Καλό είναι όταν βρούμε ένα τέτοιο μέρος να το επισκεφτούμε μέρα και μάλιστα τις ώρες που η παλίρροια είναι σε πλήρες υποχώρηση, για να εξερευνήσουμε τον βυθό περιμετρικά του λιμανιού. Με αυτόν τον τρόπο θα μαζέψουμε πληροφορίες για την πυκνότητα από φύκια και τα σημεία που αυτά δεν υπάρχουν.

eging port carpmatchfishing

Γιατί θα χρειαστεί να ρίχνουμε τις καλαμαριέρες μας ανάμεσα σε αυτά και όχι επάνω τους, γιατί η καλαμαριέρα θα πιάνει συνέχεια φύκια. Περά από αυτό θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή στις τρύπες που υπάρχουν χαμηλά στο τσιμέντο του λιμανιού, εσωτερικά και εξωτερικά . Αυτές είναι παρά πολύ καλές κρυψώνες για τις σουπιές και όχι μόνο, ενώ είναι σύνηθες φαινόμενο να βρίσκουν καταφύγιο ακόμα και χταπόδια σεβαστού μεγέθους εκεί.

Για αυτό αναφέρω ότι θα πρέπει να πάμε μέρα και η παλίρροια να είναι σε πλήρες υποχώρηση, μόνο έτσι θα δούμε αυτές τις τρύπες. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πολλά άτομα που κάνουν χρόνια eging όταν πάνε σε λιμάνια ψάχνουν πρώτα σε τέτοια ‘’σημεία κλειδιά’’, και μετά συνεχίζουν το ψάρεμα με μακρινές βολές στα βαθιά.

eging gia soupies kam green jig carpmatchfishing

Τι ώρες θα πάμε για eging ?

Προσωπικά επιλέγω να πηγαίνω αργά το βράδυ, γιατί σε τέτοια μέρη όπως τα λιμάνια αν επιλέξουμε να πάμε τις κλασικές ώρες, νωρίς το πρωί η καμία ώρα πριν το σούρουπο, είναι οι ώρες που υπάρχει κίνηση από τους τοπικούς επαγγελματίες ψαράδες. Κατά την ταπεινή μου άποψη αποφεύγω παρά πολύ να πηγαίνω αυτές τις ώρες, γιατί η ησυχία στο ψάρεμα είναι από τους κυριότερους παράγοντες ,για να έχουμε επιτυχημένες ψαρευτικές εξορμήσεις.

Πάμε να δούμε τα χρώματα και λοιπά χαρακτηριστικά από τις καλαμαριέρες που θα χρησιμοποιήσουμε όταν:
1) Η διαύγεια των υδάτων ποικίλει λόγω παλίρροιας ή άλλων καιρικών φαινόμενων
2) Υπάρχει τεχνητός φωτισμός
3) Όταν υπάρχει έντονη ή μειωμένη δραστηριότητα των θηραμάτων

Ως γνωστόν ,όπως θα έχετε διαβάσει και σε αλλά άρθρα στο site www.carp-matchfishing.gr, οι σουπιές και τα καλαμάρια δεν βλέπουν χρώματα, παρά μόνο αποχρώσεις μεταξύ του λευκού και του μαύρου (κύριες αποχρώσεις του γκρι)
Βέβαια επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι αντιλαμβάνονται στα μάτια τους την ήπια διαφορά θερμοκρασίας ανάμεσα στο περιβάλλον τους και στα θήραματα τους, όπως και τα ερπετά της ξηράς ...στο περίπου όμως. Στο επόμενο link(όπως και σε επόμενα links), μπορείτε να δείτε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για τα κεφαλόποδα και το πως αντιλαμβάνονται τα θηράματά τους Οι θερμικές καλαμαριέρες και η χρήση τους στην τεχνική του eging.

eging soupia cuttlefish purple yamashita jig carpmatchfishing

Επίσης, ανάλογα το ποσό θολά είναι τα νερά, διακρίνεται και η ήπια σιλουέτα της καμαριέρας με τον κατάλληλο χρωματισμό .Όποτε μην περιμένετε να ρίξετε μια καλαμαριέρα με κάποια έντονη απόχρωση στα δικά σας ματιά (π.χ. μια κόκκινη) γιατί απλά αυτή θα φανεί σαν μια έντονη απόχρωση του γκρι και τίποτα παραπάνω.
Κάθε χρώμα καλαμαριέρας, ή ο συνδυασμός χρωμάτων επάνω στο σώμα της δουλεύει καλύτερα σε συγκεκριμένες συνθήκες. Ας αρχίσουμε από τα εύκολα, όπου ο καιρός είναι κάλος, δεν έχουμε συννεφιά, και η θάλασσα είναι «λάδι» . Βάση τέτοιων συνθηκών η διαύγεια των υδάτων είναι αρκετά καλή , μάλιστα αυτές είναι και οι ιδανικές συνθήκες που θα δραστηριοποιηθούν και οι σουπιές για αναζήτηση τροφής. Σε τέτοιες συνθήκες δουλεύουν καλά τα χρώματα: κόκκινο, πορτοκαλί, καφέ, λαδί, μαύρο, μπλε, και κυρίως οι καλαμαριέρες που είναι απομιμήσεις ψαριών, οι γνώστες natural-δείτε το σχετικό άρθρο ( Οι επιλογές αυτών καλό είναι να βασίζονται επάνω σε απομιμήσεις ψαριών που κρατάει ο τόπος .

soupia eging rod natural jig carpmatchfishing

Καλό είναι για αρχή να αποφεύγουμε τα glow μοντέλα, ή αν έχουμε μόνο από αυτά να μην τα φωτίζουμε καθόλου ,γιατί λόγω του φωτισμού που έχει το λιμάνι οι καλαμαριέρες φαίνονται πολύ έντονα, και όχι απλά δεν δουλεύουν, αλλά σε πολλές περιπτώσεις πονηρεύουν τα θηράματα μας-δείτε το σχετικό άρθρο (). Αυτά στην συνέχεια από την μεριά τους κρατούν αμυντική στάση απέναντι στις καλαμαριέρες μας! Τα πράγματα βεβαία γίνονται χειρότερα όταν έχουμε και τον επιπλέον φωτισμό του φεγγαριού.

Μια τεχνολογία που έχει αποδειχτεί καλή σε τέτοιες συνθήκες είναι οι μπίλιες ήχου, δεν μπορώ όμως να πω με σιγουριά ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία κάνει προσέλκυση σε τέτοιες συνθήκες, αλλά από ότι μου έχει αποδειχτεί ,τσατίζει τα θηράματα και τα κάνει ποιο επιθετικά-δείτε το σχετικό άρθρο ().

soupia cuttlefish orange search carpmatchfishing

Πάντως καλό είναι να αρχίζουμε πάντα με καλαμαριέρες που έχουν χρώμα μόνο στην ράχη και η κοιλιά τους είναι άσπρη. Τα μοντέλα με διάφορους χρωματισμούς σε όλο τους το σώμα και κυρίως στην κοιλία, ας τα αφήσουμε σαν δεύτερη επιλογή σε αυτές τις συνθήκες. Καλό είναι με την επιλογή χρωματισμού να είμαστε κάπως διακριτικοί στην αρχή, γιατί δεν γνωρίζουμε τις ορέξεις τους και το ποσό έντονη δραστηριότητα έχουν για κυνήγι.

rage tackle squid jigs kalamarieres eging carpmatchfishing

Τι γίνεται όμως όταν τα νερά είναι κάπως θολά από μικρά υποθαλάσσια ρεύματα της παλίρροιας η από κάποιο ελαφρύ αεράκι;

Οι πρώτες μας επιλογές είναι καλαμαριέρες που έχουν χρώμα και στην ράχη αλλά και στην κοιλιά τους, έχουν εσωτερικές χρωματιστές ταινίες (rainbow-marble κτλ) , εσωτερικές μπίλιες ήχου για προσέλκυση λόγω ορατότητας, εξωτερική επένδυση αντανάκλασης του φωτός, και φωσφορούχο σώμα. Λόγω του φωτισμού όμως που θα έχει η περιοχή έχει αποδειχτεί ότι όταν φωτίζουμε μια καλαμαριέρα με πολύ δυνατό glow σώμα αυτή αρχίζει να αποδίδει μετά από μεριές ρίψεις, καθώς η φωτεινότητα της εξασθενεί. Όποτε δεν χρειάζεται να επιμένουμε πολύ ώρα με τον φακό μας επάνω στην καλαμαριέρα.

eging soupia cuttlefish sfaltos carpmatchfishing

Τα χρώματα που θα αποδώσουν περισσότερο σε τέτοιες συνθήκες είναι κυρίως συνδυασμοί χρωμάτων επάνω στο σώμα της καλαμαριέρας: καφέ ράχη με πορτοκαλί κοιλιά, πράσινη ράχη με κίτρινη κοιλιά, πορτοκαλί ράχη με κόκκινη κοιλιά, μοβ ράχη με πράσινη κοιλιά, λαδί ράχη με κόκκινη κοιλιά. Όπως καταλαβαίνουμε σε τέτοιες συνθήκες οι ‘’μονόχρωμες’’ καλαμαριέρες που έχουν χρωματισμούς μόνο στην ράχη τους απλά μπαίνουν στην άκρη, ή τις κρατάμε σαν δεύτερη επιλογή, ενώ οι καλαμαριέρες με φυσικά χρώματα θα δουλέψουν -στατιστικά πάντα-μόνο στα σήμα που υπάρχουν οι λάμπες του λιμανιού.

eging carpmatchfishing soupia cuttlefish yamashita k carpmatchfishing

Θολά και νερά και δύσκολες συνθήκες

Ας υποθέσουμε ότι πάμε για eging μετά από άστατο καιρό, σε τέτοιες συνθήκες τα νερά όχι είναι απλά θολά, αλλά έχουν μια έντονη απόχρωση του καφέ χρώματος !
Σε τόσο θόλο νερό δεν μπορούμε να διακρίνουμε τον βυθό ούτε σε μερικούς πόντους νερό ! Σε τέτοιες καταστάσεις η δραστηριότητα της σουπιάς απλά είναι μηδενική, είναι αρκετά δύσκολα να κάνουμε την σύλληψη της, όχι μόνο λόγω κακής ορατότητας άλλα και λόγω της στάσης προφύλαξης που κρατάει για να προστατεύει από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που επικρατούν.

eging for cuttlefish kam squid green jig carpmatchfishing

Η αναζήτηση της θα πρέπει να γίνεται από τις μεριές του λιμανιού είτε εσωτερικά είτε εξωτερικά που θα έχουμε τον αέρα από πίσω μας. Σε τέτοια σημεία τα νερά είναι αρκετά ποιο ήσυχα, οπότε είναι λογικό οι σουπιές να βρουν το καταφύγιο τους εκεί μέχρι να στρώσει ο καιρός.
Ψαρεύοντας σε τέτοιες συνθήκες θα είναι αρκετά δύσκολο να καταλάβουμε τα αρπάγματα απ τις σουπιές επάνω στην καλαμαριέρα μας, γιατί αυτές θα εκμεταλλευτούν την χαμηλή ορατότητα των υδάτων. Τότε απλά όταν αρπάξουν την καλαμαριέρα θα καθίσουν εκεί χωρίς να προσπαθήσουν να την πάρουν μαζί τους μέσα σε ΄΄ασφαλές΄΄ σημείο.

soupia cuttlefish eging carpmatchfishing


Είναι λίγο δύσκολο να νιώσουμε κάποιο τράβηγμα και μάλιστα έντονο . Σε τέτοιες ΄΄δύσκολες΄΄ συνθήκες, κάθε τεχνολογία επάνω στην καλαμαριέρα μας είναι επιθυμητή ! Εδώ θα χρειαστούμε όλα τα μέσα: πρώτο και καλύτερο τον φώσφορο, ο όποιος σε συνδυασμό με έναν εξειδικευμένο φακό uv θα κάνει ορατή την καλαμαριέρα μας, μπίλιες ήχου, θερμικό πανί, ιριδίζον επικάλυψη σώματος της καμαριέρας , εσωτερικές χρωματιστές ταινίες (rainbow ) και γενικά ότι δύναται και μπορεί να κάνει αισθητή την παρουσία της καλαμαριέρας στο νερό !

cuttlefish soupia pink yamashita search carpmatchfishing

Οι βασικοί χρωματισμοί από τις καλαμαριέρες που δουλεύουν καλά σε θολά νερά είναι: πρώτο και καλύτερο το μοβ – βιολετί , ροζ, μαύρο, και πράσινο.

Δώστε μεγάλη βάση στον φωτισμό του τόπου!

Όπως έχουμε δει, ο φωτισμός διαφέρει από λιμάνι σε λιμάνι, και από θέμα έντασης και από θέμα απόχρωσης ,αλλά και το πώς είναι εγκατεστημένη η όλη υποδομή του.
Είναι λιμάνια με μεγάλο φωτισμό, και είναι άλλα με έναν πολύ χαμηλό φωτισμό ,όπου πχ και κάτω απ την κολόνα να καθίσουμε θα πρέπει να έχουμε ένα φακό στο κεφάλι για να δέσουμε ένα παράμαλλο επάνω στο νήμα μας, δεν μπορούμε και στις δυο περιπτώσεις να έχουμε το στάνταρ για την επιλογή καμαριέρας.
Ας υποθέσουμε ότι οι συνθήκες είναι καλές και τα νερά είναι καθαρά με αρκετή διαύγεια, σε έντονο φωτισμό θα αρχίζαμε το ψάρεμα μας με μια καλαμαριέρα η όποια είναι natural. Σε χαμηλό φωτισμό αντίθετα, καλό θα ήταν να αρχίσουμε με μια καλαμαριέρα που έχει πορτοκαλί ή ροζ απόχρωση.

eging soupies cuttlefish orange search yamashita carpmatchfishing

Κάθε λιμάνι έχει τελείως διαφορετικά στημένες τις κολόνες που φωτίζουν το μέρος. Αυτές είτε θα είναι εσωτερικά του λιμανιού και θα φωτίζουν περισσότερο την μεριά που είναι οι βάρκες ,είτε θα είναι στην εξωτερική μεριά επάνω στο τσιμέντο.
Εδώ θα δώσουμε προσοχή στην σκιά μας ! Ποτέ δεν πρέπει η σκιά μας να πέφτει μπροστά το σημείο που ψαρεύουμε, αυτό αν δεν τρομάξει τα θηράματα μας σίγουρα θα τα πονηρέψει!
Όσο αναφορά την δραστηριότητα τους στην ανεύρεση τροφής, έχω να πω ότι οι σουπιές είναι απ τα ποιο αδηφάγα θαλασσινά ! Ειδικά όταν έχουν έντονα κυνηγητικά ένστικτα σίγουρα μερικές φορές ξεχνούν το ένστικτο επιβίωσης που θα έπρεπε να έχουν ! Δεν είναι λίγες οι φόρες που έμενα προσωπικά μου έχουν φύγει με οποιοδήποτε τρόπο οι σουπιές πάνω απ την καλαμαριέρα, και μάλιστα ακόμα και στον αέρα καθώς η αποχή είναι σχετικά μακριά από μένα . Με το που ξαναρίχνω στο σημείο όπου και την έχασα ,αυτή πάει και ξαναμουντάρει με μανία επάνω στην καλαμαριέρα !

soupia eging night carpmatchfishing

Αυτή κυρίως την αντίδραση την συναντώ σε διάφορες συνθήκες ορατότητας, εδώ παίζει μεγάλο ρολό η παλίρροια της θάλασσας . Έχει διαπιστωθεί ότι οι σουπιές βγάζουν τέτοιο επιθετικό και κυνηγητικό χαρακτήρα όταν έχουμε την αρχή της παλίρροιας ή την αρχή της απομάκρυνσης των υδάτων, ή όταν σταματήσει ένας έντονος αέρας, ή μια βροχόπτωση ,ή πριν χαλάσει ο καιρός.

soupies carpmatchfishing

Είναι κάποιες φόρες που οι σουπιές πάνε κάπως διστακτικά επάνω στην καλαμαριέρα μας, αυτό οφείλεται ότι είναι σχετικά χορτάτες, αυτό μπορούμε να το διαπιστώσουμε όταν κατά το μάζεμα της καλαμαριέρας μας μπορεί να νιώσουμε κάποιο τσίμπημα απαλό ,ή να μην το νιώσουμε και καθόλου, όταν όμως βγάλουμε την καλαμαριέρα και κάνουμε έναν τυπικό έλεγχο στα αρπάδια της,θα δούμε βεντούζες από τα πλοκάμια της σουπιάς.

Μια άλλη αίτια στην διστακτικότητα τους απέναντι στην καλαμαριέρα μας ,είναι και η επιλογή του θηράματος που έχουν κάνει. Αυτό δεν έχει να κάνει με τον χρωματισμό της καλαμαριάς μας ,αλλά με το μέγεθος της. Μπορεί εμείς να έχουμε ρίξει μια καλαμαριέρα μεγέθους 3 egi και η σουπιά να έχει ‘’κλειδώσει’’ στο κυνήγι της ένα μικρό κοπαδάκι από αφρόψαρα, πχ κοκκάλια.

natural squid jig for cuttlefish soupia carpmatchfishing

Εκεί θα χρειαστεί να δουλέψουμε καλαμαριέρες από 2,5 egi και κάτω σε μέγεθος. Το ίδιο ισχύει αν αυτές έχουν πονηρέψει, μια επιλογή μιας πιο μικρής καλαμαριέρας σε μέγεθος από αυτή που έχουμε επιλέξει εξ αρχής, θα καταφέρει ποιο εύκολα να τις ξεγελάσει.

Tips για πονηρές και δύσκολες σουπιές !!!

Κάντε αργή συρτή κατά μήκος του λιμανιού, όταν διαπιστώσετε ότι τις περισσότερες σουπιές τις πιάνετε ακριβώς από κάτω σας . Aυτό αφενός σας βοηθήσει για άμεση εξερεύνηση του σημείου , αφετέρου όμως θα σας ζεστάνει λόγω κίνησης της κρύες βραδιές του χειμώνα.
Ένα μυστικό είναι να καταλάβετε ποιες βάρκες είχαν βγει για ψάρεμα εκείνη την ημέρα και έχουν ξεψαρίσει τα δίχτυα τους πετώντας τα χαλασμένα ψάρια γύρω τους ,ώστε να ψαρέψετε μόνο γύρω από αυτές και να αποφύγετε τυχόν πιασίματα σε σχοινιά. ψαρεύοντας γύρω από όλες τις βάρκες , δείτε αν τα δίχτυα τους είναι μούσκεμα, ή δεν μυρίζουν άσχημα . Ψάξτε τα σημεία με τις μελανιές στο τσιμέντο του λιμανιού !

eging soupia cuttlefish red search yamashita carpmatchfishing

Για να διαπιστώσετε την δραστηριότητα των θηραμάτων μπορείτε να κάνετε το εξής κόλπο. Απλά κρατήστε την καλαμαριέρα μερικούς πόντους κάτω απ την επιφάνεια του νερού , μην κάνετε όμως έντονη την πλεύση, αν δείτε τις σουπιές να σας κάνουν κάθετες επιθέσεις τότε η δραστηριότητα τους είναι αρκετά ανεβασμένη !
Προσελκυστικά αρώματα. Κάνουν καταπληκτική δουλειά , κυρίως σε μυρωδιά γαρίδας, σκόρδου ή σαρδέλας ! Οι σουπιές είναι πολύ επιρρεπείς στις μυρωδιές, αφού πλησιάζουν πιο κοντά και αργά το θήραμά τους...

eging soypia cuttlefish attractors terabite carpmatchfishing

www carp matchfishing gr logo.jpg

 

 

© Copyright: Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που παρουσιάζονται σε αυτή την ιστοσελίδα αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε φωτογράφου που δημοσιεύει εδώ και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του carp-matchfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.