Eging και ψάρεμα καλαμαριών: Ο δεκάλογος του UV!
Του Γιώργου Δουνάκη / Φωτογραφίες:Δημήτρης Σφαλτός
Σίγουρα ένα από τα πιο πρόσφατα θέματα στο ψάρεμα του καλαμαριού/Eging, είναι αυτό της χρησιμότητας του UV φωτισμού στις καλαμαριέρες μας.
Με αφορμή το θέμα για τη νέα σειρά Neon Bright της Yamashita και γενικότερα τις UV καλαμαριέρες, με ερωτήσεις αν δουλεύουν κατά τη διάρκεια της νύχτας, ή ενεργοποιούνται μόνο με το ηλιακό φως, αποφάσισα να προχωρήσω σε μερικές γρήγορες επισημάνσεις.
Οι τελευταίες εύχομαι να βοηθήσουν πολλούς ψαράδες να κατανοήσουν καλύτερα τι συμβαίνει όταν χρησιμοποιούμε ένα τεχνητό, ή μια καλαμαριέρα UV.
Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε ξεκάθαρα και για εταιρείες, μιας και οι πρωτοπόροι στο θέμα uv είναι λιγότεροι από τα δάχτυλά μας. Από τις πρώτες εταιρίες που ασχολήθηκαν σοβαρά με το θέμα UV είναι η Yamashita, Duel/Yo-Zuri, Breaden, Shimano και Evergreen, ενώ αργότερα υιοθέτησαν την τεχνολογία και οι Daiwa, Gan Craft, Gamakatsu και Tsuriken.
Ας δούμε πρώτα κάποια βασικά πράγματα, χωρίς τα οποία δεν μπορούμε να έχουμε πλήρη γνώση το τι βλέπουν πραγματικά τα καλαμάρια, και τι ισχύει με το φαινόμενο uv.
1. Τα καλαμάρια βλέπουν καλύτερα από τον άνθρωπο !!!
Σας αιφνιδίασα; Και όμως αποτελεί πραγματικότητα (έστω και με έναν αστερίσκο που θα αναφέρουμε παρακάτω)… Για να το εξηγήσω κάπως καλύτερα, τα καλαμάρια μπορούν να διακρίνουν σε μεγαλύτερο οπτικό φάσμα από το ανθρώπινο μάτι που βλέπει από 400nm έως 700nm, αφού μπορούν να δουν στο φάσμα από 380nm έως 780nm.
Όμως (και εδώ έρχεται εκείνος ο αστερίσκος που λέγαμε), όπως έχουν δείξει μελέτες το καλαμάρι λόγω μορφολογίας του ματιού δεν μπορεί να ξεχωρίσει χρώματα ,αλλά βλέπει σε πραγματικά άπειρες αποχρώσεις του γκρι.
Εξαίρεση αποτελεί ένα είδος καλαμαριού που κολυμπάει στα νερά του Ειρηνικού, το οποίο είναι και το μόνο είδος με μορφολογία ματιού που του επιτρέπει να βλέπει λίγο καλύτερα από τους θηρευτές του (!!!) και να διακρίνει μάλιστα και όλα τα χρώματα.
Η κατασκευαστική αυτή ιδιομορφία οδήγησε τους επιστήμονες να αναζητήσουν την καλύτερα ορατή περιοχή του φάσματος, και κάπως έτσι έτσι προέκυψε μετά από σχετικά πειράματα πως όλα τα καλαμάρια παρουσιάζουν μεγαλύτερη ευαισθησία και αυξημένη οξύτητα όρασης στο φάσμα από τα 480nm έως τα 500nm.
Κάπως έτσι και με βάση αυτή την επιστημονική παρατήρηση κατασκευάστηκαν και οι περίφημες 490 glow της Yamashita…
2.Τι βλέπει πραγματικά ένα καλαμάρι?
Το καλαμάρι όμως όπως έχουν δείξει τα ίδια πειράματα μπορεί να διακρίνει και ένα μικρό μέρος της υπεριώδους ακτινοβολίας (380-400nm), ένα οπτικό φάσμα που δεν μπορεί να αντιληφθεί το δικό μας μάτι. Για αυτό και μόλις σβήσουμε τον φακό που φωτίζουμε μια καλαμαριέρα με ιδιότητες UV, δεν μπορούμε να διακρίνουμε την εκπομπή ή ανάκλαση κάποιου φωτός ούτε καν την ίδια την καλαμαριέρα αν βρισκόμαστε σε απόλυτο σκοτάδι. Ακόμα πιο εντυπωσιακή ήταν η παρατήρηση μιας επιστημονικής ομάδας που επιβεβαίωσε ότι όλα τα καλαμάρια έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν πολωτικά σχήματα μέσα στο νερό!!!
Κάτι δηλαδή όπως εκείνα τα γυαλιά που πολλοί φοράμε το καλοκαίρι με τους πολωτικούς φακούς και που μας επιτρέπουν να διακρίνουμε καλύτερα τις φιγούρες των ψαριών κάτω από το νερό, χωρίς τα μάτια μας να επηρεάζονται από τις αντανακλάσεις του ήλιου πάνω στην επιφάνεια της θάλασσας!!!
Το γεγονός αυτό επιτρέπει στα καλαμάρια να μπορούν να διακρίνουν π.χ ,την χρωματική διαφορά ανάμεσα στην κοιλιά και την ράχη ενός ψαριού, πολλές φορές λεπτομέρειες όπως τα λέπια τους ή ακόμα και τα σχήματα που δημιουργεί το κέλυφος πάνω στη φιγούρα μιας γαρίδας.
3. Ποια είναι όμως η σχέση ανάμεσα στο ηλιακό φως και τις καλαμαριέρες UV που ενεργοποιούνται από την υπεριώδη ακτινοβολία;
Είναι χρήσιμες μόνο στους Ασιάτες που ψαρεύουν (όπως έχουμε δει στα διάφορα αποσπάσματα στο διαδίκτυο) κυρίως κατά τη διάρκεια της μέρας και πολύ σπάνια τη νύχτα; Μελέτες επιστημόνων εντόπισαν ότι σε κάθε δέσμη ηλιακού φωτός που φτάνει στον πλανήτη μας, ένα ποσοστό από 9 έως 14% αποτελείται από υπεριώδη ακτινοβολία.
Πόση όμως από αυτή την ακτινοβολία είναι αρκετή για να ενεργοποιήσει - διεγείρει ένα τεχνητό δόλωμα ή μια καλαμαριέρα που χρησιμοποιούμε εμείς στο ψάρεμα μας; Σύμφωνα με μελέτες των κατασκευαστών τεχνητών δολωμάτων αρκεί μόλις το 3-5% …
Οι αποκλίσεις στα ποσοστά παρατηρούνται λόγω ελλειπτικού σχήματος της γης και γωνίας αλλά και σημείου πρόσκρουσης της ηλιακής ακτινοβολίας, και φυσικά επηρεάζονται όπως είναι γνωστό από διάφορες παρεμβολές ή εμπόδια που συναντούν στην πορεία τους από τον ήλιο στη γη, όπως για παράδειγμα η ύπαρξη όζοντος στα ανώτερα στρώματα της γήινης ατμόσφαιρας.
4. Τι συμβαίνει όμως τη νύχτα;
Η υπεριώδης ακτινοβολία για την οποία μιλάμε, σταματάει να υφίσταται όταν πέφτει το σκοτάδι; Η NASA (που γνωρίζει το διάστημα τόσο καλά όπως για παράδειγμα η Yamashita τις καλαμαριέρες), έχει ανακοινώσει επίσημα ότι λόγω της ιδιαιτερότητας της σελήνης να αποτελεί ένα ετερόφωτο ουράνιο σώμα - δορυφόρο, ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας, εξακολουθεί η σελήνη να μας στέλνει (απλά μέσω της ανάκλασης του ηλιακού φωτός που προσπίπτει πάνω της), ένα σημαντικό μέρος της ηλιακής και κατ’ επέκταση της υπεριώδους ακτινοβολίας που δέχεται η ίδια στην επιφάνεια της.
Μάλιστα η ύπαρξη αραιής συγκέντρωσης αερίου neon κοντά στην επιφάνεια της σελήνης αυξάνει την λάμψη και την ορατότητα της από την επιφάνεια της γης, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά μας επιτρέπει να παρατηρούμε την φιγούρα - περίγραμμα της στον ορίζοντα ακόμα και με έντονο ηλιακό φως, κυρίως τις θερινές απογευματινές ώρες που βρισκόμαστε σε κάποια παραλία.
Το Νeon πέρα από το όνομα της επίμαχης νέας σειράς της Yamashita ,είναι το ίδιο συστατικό που όλοι γνωρίζουμε πως χρησιμοποιείται στις φωτεινές επιγραφές και σε αρκετούς λαμπτήρες.
Υπολογίζεται ότι μέσω της σελήνης φτάνει στην επιφάνεια της θάλασσας (ιδιαίτερα τις μέρες που λέμε πως έχει γεμάτο φεγγάρι) ένα ποσοστό υπεριώδους ακτινοβολίας γύρω στα 8 με 10% της ποσότητας που φτάνει καθημερινά μέσω του ηλιακού φωτός στον πλανήτη μας. Νούμερο που κρίνεται υπέρ αρκετό (στις μισές φάσεις του φεγγαριού τουλάχιστον) ώστε να μπορέσει να ενεργοποιήσει - διεγείρει τις UV καλαμαριέρες και τα τεχνητά μας.
5. Σελήνη, uv, και νυχτερινό ψάρεμα eging!
Βέβαια στην περίπτωση που αρκεστούμε στην υπεριώδη ακτινοβολία που έρχεται μέσω σελήνης, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτή μπορεί να διεγείρει την καλαμαριέρα μας σε ένα ποσοστό αρκετό, που στη θάλασσα μεταφράζεται μόλις για τα τρία με τέσσερα πρώτα μέτρα βύθισης της.
Αυτός είναι και ο λόγος που αρκετές φορές έχουμε παρατηρήσει ότι σε κάποιες βραδιές με φεγγάρι χωρίς καν να επιχειρήσουμε να φωτίσουμε την UV καλαμαριέρα μας με κάποιο φακό, αυτή κατάφερε να δελεάσει κάποιο μεγάλο καλαμάρι που έτυχε να κυνηγά κοντά ή λίγο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Σ' αυτό το σημείο ανοίγει ένα άλλο εξίσου μεγάλο κεφάλαιο ,που αφορά στην χρησιμότητα των UV φακών στο ψάρεμα των καλαμαριών.
6.Φακοί uv...
Έχετε ακούσει πιθανόν κάποιο φίλο σας που ψαρεύει δίπλα σας ,να λέει με σιγουριά ότι ο UV φακός που του φόρτωσαν είναι απλά άλλη μια απάτη και ότι ουσιαστικά ο ίδιος δεν έχει δει διαφορά με τη χρήση του.
Αρκετοί έχουμε ακούσει «ειδήμονες» στην τεχνική να αφορίζουν τον πονηρό μαγαζάτορα που τους πούλησε τον φακό UV και να χλευάζουν ακόμα και τον ίδιο τους τον εαυτό, που δεν έκανε αυτά τα λίγα ευρώ που δαπάνησαν για το φακό …σουβλάκια να γεμίσει τουλάχιστον μια βραδιά η …μπάκα τους!!!
Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Δυστυχώς ο διάβολος συνήθως κρύβεται στην λεπτομέρεια. Και στην περίπτωση των UV φακών αυτή η λεπτομέρεια δεν είναι άλλη από το φάσμα εκπομπής τους.
Γιατί συμπτωματικώς και τυχαίως (ακόμα και αν εξαιρέσουμε τους φακούς - απάτη που στην πραγματικότητα δεν είναι UV, αλλά διαθέτουν απλά μια μπλε ή μωβ ζελατίνη - επένδυση κολλημένη κάτω από το προστατευτικό κρύσταλλο του LED), ελάχιστοι γνωρίζουν ότι οι φακοί UV εκπέμπουν σε ένα συγκεκριμένο μήκος κύματος.
Αυτό το συγκεκριμένο μήκος κύματος του φακού που μπορεί κάποιος να ακριβοπλήρωσε μπορεί να βρίσκεται σε εντελώς διαφορετικό φάσμα από αυτό που είπαμε, ότι μπορούν να διακρίνουν τα καλαμάρια (380-400nm) και φυσικά κανένας δεν τους είπε ότι οι φακοί UV εκτός από το ψάρεμα χρησιμοποιούνται για να εντοπίζουν … κοριούς (ναι καλά διαβάσατε!!!) ,ακάρεα, και άλλους μικροοργανισμούς στα στρώματα που κοιμόμαστε.
Ακόμα κάτω από ένα άλλο φάσμα της UV ακτινοβολίας μπορούμε να εντοπίσουμε ίχνη και υπολείμματα από τα περιττώματα και τις σωματικές εκκρίσεις του σκύλου ή της γάτας μας, πάνω στον καναπέ του σπιτιού μας που εκεί που καθόταν μαζί μας βαρέθηκε να πάει μέχρι την τουαλέτα - άμμο του(-ης) !!!
Φυσικά όλοι μας γνωρίζουμε ότι η UV ακτινοβολία χρησιμοποιείται για την εξέταση γνησιότητας ενός χαρτονομίσματος, ως φωτισμός για δημιουργία εφέ σε συναυλιακούς χώρους και κλαμπ, επίσης ως μέσο απολύμανσης στα νοσοκομεία αλλά και το σπίτι ενάντια σε κάποιους ιούς (καλή ώρα και τον Κορονοϊό).
Επίσης είναι χρήσιμη και στα σκοτάδια των ορυχείων για να ξεχωρίζουν κάποια από τα πολύτιμα ή σπάνια πετρώματα από τις κοινές πέτρες!!!
Τέλος ένα μέρος του φωτός που εκπέμπουν πολλοί λαμπτήρες φωτισμού (σε λιμάνια και αλλού) ανήκει στο μη ορατό υπεριώδες φάσμα και αυτό βοηθάει ίσως χωρίς να το έχουμε σπουδαιολογήσει και το ψάρεμα μας…
Μετά από όλα αυτά πόσοι λοιπόν από εσάς που αγοράσατε UV φακό ψάξατε να δείτε αν πραγματικά εκπέμπει κάπου ανάμεσα στα 380 και τα 400 nm, που απαιτούνται για να ξυπνήσει το UV στην ακριβή καλαμαριέρα σας;
Ή μήπως απλά πήρατε τον καλύτερο UV φακό που πολλοί ακριβοπληρώσατε μάλιστα και αυτός πολύ απλά κάνει για να εντοπίσετε τα …κακά του σκύλου σας ή τους κοριούς στο κρεβάτι σας;
Αν έχετε πρόχειρη την συσκευασία και βλέπετε να αναφέρεται ένα νούμερο κάτω από 380 τότε ...μάλλον τσάμπα καίει η λάμπα…
7. Είναι ασφαλής η uv ακτινοβολία?
Η υπεριώδης ακτινοβολία (όπως και η υπέρυθρη, πάνω από το άλλο άκρο του ορατού μας φάσματος) είναι πολύ επικίνδυνη για τα μάτια μας και θα πρέπει η χρήση ενός φακού UV να γίνεται με μεγάλη σχολαστικότητα, και χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο την όραση μας.
Μια σύντομη έκθεση της καλαμαριέρας μας στο φως του φακού (φροντίζοντας εάν είναι δυνατόν να κοιτάμε κάπου αλλού το διάστημα που ο φακός UV είναι ανοικτός) είναι αρκετή για να ενεργοποιήσει την καλαμαριέρα ή το τεχνητό μας.
8. Δουλεύει λοιπόν μια UV καλαμαριέρα το βράδυ και μπορεί να κάνει τη διαφορά;
Η απάντηση μετά από όσα αναφέραμε παραπάνω είναι καταφατική ,ακόμα και χωρίς να την φωτίσουμε με τον κατάλληλο φακό. Εάν δεν σας έχω πείσει ακόμα, σκεφτείτε πως έφτιαξε το θρύλο της στα νερά μας εκείνη η Αυστραλέζα 14Τ Sephia Egixile της Shimano που μερικοί την ψάχνετε μετά μανίας ,καλή ώρα όπως και τις καινούριες Global color της Yamashita που μετά τη θραύση που έκαναν στις θάλασσες της Ασίας και της Αυστραλίας η εταιρία αποφάσισε να κυκλοφορήσει και στον υπόλοιπο κόσμο χαρακτηρίζοντας τις μάλιστα ως σειρά Global;
Πολλοί από εσάς επιμένετε στα διάφορα forums, αλλά και σε ομάδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ,πως ήταν οι μόνες που σας έδωσαν κάποια καλαμάρια ,ακόμα και εκείνα τα βράδια που δεν έβγαζαν πλοκάμι όλες οι άλλες καλαμαριέρες σας;
Αλλά εδώ νιώθω ότι οφείλω και πρέπει να σας εξηγήσω γιατί εγώ προσωπικά και αρκετοί άλλοι έμπειροι φίλοι της τεχνικής προτιμούμε τις UV καλαμαριέρες στο μεγαλύτερο δυνατό μέγεθος (συνήθως 3.5), αντί για τις μικρότερες αδερφές τους σε μεγέθη 3.0 και 2.5.
Μα πολύ απλά γιατί μια UV καλαμαριέρα συνήθως διαθέτει διάφανο σώμα…
Όταν λοιπόν ψαρεύουμε σε βάθη που ξεπερνούν τα 7-8 μέτρα ,ακόμα και αν έχουμε χρησιμοποιήσει UV φακό στο σωστό φάσμα που λέγαμε, τότε η καλαμαριέρα μας μετά το πρώτο λεπτό βύθισης της έχει παρατηρηθεί πως απλά θα έχει χάσει όλες τις ιδιότητες της, και θα έχει σβήσει το UV. Σε αυτό θα παίξει ρόλο η αύξηση της ατμοσφαιρικής πίεσης λόγω βάθους, η θερμοκρασία του νερού, η ποιότητα και τα υλικά κατασκευής που έχει χρησιμοποιήσει ο κατασκευαστής, και κάποιοι άλλοι λιγότερο σημαντικοί παράγοντες.
Σε αυτή την συνθήκη χωρίς το UV, οι μόνοι παράγοντες που μπορεί πλέον να δελεάσουν ένα καλαμάρι είναι το διάφανο της σώμα και το περίγραμμα του.
Η περίφημη σιλουέτα που αναφέρουμε πολλές φορές ότι αποτελεί τον παράγοντα Χ, όταν ψαρεύουμε ιδιαίτερα σε βαθιά νερά.
Πως όμως μπορεί ένα διάφανο σώμα να δημιουργήσει μια συμπαγή και προκλητική σιλουέτα; Η ενδεχόμενη απουσία κάποιου χρωματικού στοιχείου στο σώμα της καλαμαριέρας μας, αφήνει ως μόνο παράγοντα που μπορεί να διασώσει την κατάσταση και να δελεάσει κάποιο καλαμάρι το μεγάλο μέγεθος, και το όσο το δυνατό μεγαλύτερο περίγραμμα του διάφανου σώματος.
Αν χρησιμοποιούμε λοιπόν μικρότερες καλαμαριέρες 2.5 ή ακόμα και μια 3.0, το μικρό διάφανο σώμα τους δεν μπορεί να δημιουργήσει δελεαστική σιλουέτα, ούτε να ξεγελάσει συνήθως κάποιο μεγάλο καλαμάρι που ενεδρεύει κοντά στον πυθμένα.
Αντίθετα παρατηρούμε πως στην ίδια συνθήκη μια συμβατική καλαμαριέρα με χρώμα σώματος και λεπτομέρειες (patterns – foil) μεγέθους 3.0 ,ή και μικρότερη λόγω του συμπαγούς σώματος - σιλουέτας που σχηματίζει (ιδιαίτερα σε ένα κόκκινο, μαύρο ή μωβ χρώμα που σε αυτά τα βάθη μοιάζει έντονα με γκρι ή μαύρη λόγω του γνωστού σε όλους φαινομένου του αποχρωματισμού λόγω βάθους) μπορεί να δελεάσει με επιτυχία ένα καλαμάρι…
Τυχαίο ότι οι περισσότεροι που είχαν την κατοχή τους την Shimano 14Τ, τον κωδικό 0001 από την σειρά Yamashita Global color 2020, ή ακόμα και την Yamashita full 490 Β28, διαπίστωναν ότι οι 3.5άρες αποδείχθηκαν πολύ πιο αποδοτικές στο ψάρεμα τους και συνήθως τους έδιναν μεγαλύτερα καλαμάρια από ότι οι μικρότερες όμοιες τους;
Δεν λέω ότι και τα μικρότερα μεγέθη 3.0 και 2.5 δεν θα μας δώσουν καλαμάρια…
Προς Θεού…Απλά δεν θα έχουν τα ίδια αποτελέσματα ούτε σε νούμερα, ούτε και σε μεγέθη σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες σε μέγεθος αδερφές τους…
9. Yamashita ΝΕΟΝ BRIGHT
Θα δουλέψει; Ή θα πάνε στο βρόντο τα ευρώ που θα σπαταλήσετε για να αγοράσετε μερικές από δαύτες; Μετά απ' όλα αυτά που διαβάσατε για το φάσμα UV και την επίδραση του εσείς τι πιστεύετε;
Μα πολύ απλά η σειρά Νeon Bright δεν είναι τίποτα άλλο από μια σειρά από UV καλαμαριέρες με μια ιδιαιτερότητα, ή όπως ισχυρίζεται η εταιρία με μια πρωτοποριακή καινοτομία, που εάν τελικά επιβεβαιωθούν όσα επιμένει ο κατασκευαστής για αυτήν, τότε μπορεί να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στο ψάρεμα των καλαμαριών από την ακτή.
Σύμφωνα με τη Yamashita και τη σειρά Νeon Bright, η εταιρία παίρνει μια UV καλαμαριέρα και με διάφορες παρεμβάσεις, ενισχύσεις ή πρόσθετα συστατικά, όπως μέρη από foil, patterns (μοτίβα) …καλή ώρα όπως η έντονη πλαϊνή γραμμή, που μοιάζει να ξεχωρίζει το πάνω με το κάτω μέρος του σώματος, (αυτό το πολωτικό εφέ που αναφέραμε παραπάνω πως διακρίνουν τα καλαμάρια) και με μια τεχνολογία (που καλά κάνει η εταιρία και δεν αναφέρει για το φόβο αντιγραφής περαιτέρω τεχνικές λεπτομέρειες) καταφέρνει να πολλαπλασιάσει τον παράγοντα UV, τόσο σε ένταση και φωτεινότητα, όσο και διάρκεια.
Συστατικά που μπορεί να αλλάξουν το παιχνίδι, όχι μόνο σε ρηχά κομμάτια όπως συμβαίνει μέχρι τώρα, αλλά και σε πιο βαθιά σημεία που το UV είχε χρονική διάρκεια και περιορισμούς. Τώρα πιά, σύμφωνα με τη Yamashita, δεν θα χρειάζεται ούτε μια μεγάλη καλαμαριέρα για την δημιουργία έντονης φιγούρας, ούτε ο παράγοντας UV θα εξανεμίζεται.
Αν λοιπόν η σειρά Νeon Bright κάνει όσα υπόσχεται, ετοιμαστείτε για έντονες συγκινήσεις με μεγάλα καλαμάρια, εκείνα τα δύσκολα, τα επιφυλακτικά που έχετε ακούσει κάποιους να λένε πως έχουν συναντήσει ίσα με 500 καλαμαριέρες στην μέχρι τώρα ζωή τους και δεν μπορούσατε μέχρι τώρα να τα δελεάσετε τόσο εύκολα.
Άλλωστε μεγάλο μέρος από τα είδη που ανήκουν στην διατροφική αλυσίδα των καλαμαριών φέρουν στοιχεία με ιδιότητες UV στο σώμα τους, σε αντίθεση με πολλούς από εμάς που επιμένουμε τις περισσότερες φορές να θέλουμε να τα ξεγελάσουμε με φωσφορίζουσες ή και υπερφωτισμένες πολλές φορές καλαμαριέρες…
Βέβαια ο μεγάλος κριτής και μοναδικός είναι η ίδια η θάλασσα, οπότε υπομονή λίγο καιρό ακόμα και θα μάθουμε με σιγουριά αν η Yamashita, που ακόμα και οι φανατικοί ανταγωνιστές της παραδέχονται ότι έχει πάει την τεχνική πολλά βήματα παρακάτω, ανοίγει ένα ακόμα καινούριο κεφάλαιο, καλή ώρα όπως τότε με το 490 glow ,το Warm Jacket, ή τον ηχοβολισμό Search στα 600HZ…
10. Γιατί λένε τότε οι Γιαπωνέζοι ότι αυτή η σειρά απευθύνεται κυρίως σε ψάρεμα με το φως της μέρας;
Μα σε πόσα βιντεάκια από τα εκατοντάδες που υπάρχουν στο διαδίκτυο ή το YouTube, τους έχετε δει να ψαρεύουν τη νύχτα και σε πόσα από αυτά προσέξατε να διαθέτουν ή κάνουν χρήση κάποιου φακού UV;
Παίζει να μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού…Νυχτερινές ώρες στα νερά τους ψαρεύουν κυρίως το Firefly squid, εκείνη τη μοναδική ράτσα που μπορεί και τα βλέπει όλα έγχρωμα cinemascope, και ο κύριος λόγος είναι ότι φέρει πάνω στο σώμα του μέρη που λαμπυρίζουν σαν ...πυγολαμπίδες!!!
Και μια δεύτερη περίοδο, όταν έρχεται η εποχή του Kuroshio (ή Κουροσίβο όπως το ξέρουμε εμείς) με τα μεγάλα μεγαλοπτέρυγα big reef squids του Ειρηνικού που πλησιάζουν τις ακτές της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου…
Εκείνα τα μεγαλοπτέρυγα καλαμάρια (που εμείς στη Νότια Νησιωτική Ελλάδα και την Κύπρο αποκαλούμε σουπιοκαλάμαρα) που τους βλέπετε να κυνηγούν όλοι και μετά μανίας στη χώρα που γέννησε την τεχνική, σουλατσάρουν μέρα μεσημέρι με ντάλα ήλιο, οπότε μια χαρά φτάνουν οι ακτίνες του ήλιου για να ενεργοποιήσουν και τη Νeon Bright και οποιαδήποτε άλλη αντίστοιχη UV καλαμαριέρα.
Μάλιστα παλιά στα ιστορικά εκείνα χρόνια του Eging, η ασφαλής συμβουλή σε κάθε άπιστο με το UV ή το Warm Jacket ήταν απλά να αποθέσει για λίγη ώρα τις καλαμαριέρες του πάνω στο καπό, ή την οροφή του αυτοκινήτου του ώστε να μαζέψουν το απαιτούμενο φως και τη θερμοκρασία (στην περίπτωση των warm jacket καλαμαριέρων) από τον ήλιο…
Εδώ και μέχρι τα μεγαλοπτέρυγα καλαμάρια να γίνουν 1-2 κιλά ,θα επιμένουμε όπως έχουμε μάθει να βγαίνουμε όλοι μας παραδοσιακά τα βράδια σε βράχια και λιμάνια με παρέα ή χωρίς, με μερικές καλαμαριέρες φτηνές ή ακριβές, και έναν καλό ή λάθος φακό και να κάνουμε την καλύτερη ψυχοθεραπεία που μπορεί να προσφέρει η φύση στον άνθρωπο που έρχεται σε επαφή με τη θάλασσα…
Για την ώρα ας συνεχίσουμε να συμφωνούμε διαφωνώντας, και να διαφωνούμε συμφωνώντας ! Στο τέλος της μέρας όλο και κάτι θα μαθαίνουμε…
ΥΓ: Αυτή η εμμονή των Γιαπωνέζων με το ψάρεμα με ντάλα ήλιο δεν επέτρεψε μέχρι σήμερα την υλοποίηση ενός φακού που θα ήταν ρυθμισμένος να εκπέμπει αποκλειστικά στο φάσμα των 490nm (που φυσικά δεν ανήκει στο φάσμα UV) και που θα μετέτρεπε τις καλαμαριέρες που διαθέτουν 490 glow σε απόλυτα όπλα… Μέχρι τότε ας μείνουμε να τις φωτίζουμε με όποιον φακό έχουμε διαθέσιμο, αφού μέσα στο φάσμα φωσφορισμού ανήκει και αυτό του 490nm.
Σκεφτείτε τι θα έκανε μια Yamashita Β28 ή μια Yamashita 054 σωστά και πλήρως φωτισμένη…Και για να πετάξω και τη σπόντα μου …αυτοί που λένε ότι διαθέτουν red glow καλαμαριέρες με τι φακό άραγε διεγείρουν το συγκεκριμένο φάσμα; Κάτι κάνει ένας απλός φακός, όμως αν δείτε το φάσμα θα καταλάβετε ότι αυτό δεν είναι αρκετό…
Γιατί αφενός δεν υπάρχει τέτοιος φακός και αφετέρου αν δεν ρίξεις την κατάλληλη ακτινοβολία πάνω σε ένα τεχνητό ή μια καλαμαριέρα είναι μάλλον δώρο άδωρο…