Eging
Greek Bulgarian Croatian Czech Danish Dutch English French German Italian Polish Romanian Russian Spanish

eging epilogi kalamarieras mia nyxta me feggari carpmatchfishing 2Eging: Εναλλαγή καλαμαριέρας με διαφορετικό ρυθμό βύθισης, σε μια νύχτα με φεγγάρι!

Του Κώστα Στρούμπου

Φωτογραφίες: Κώστας Στρούμπος, Δημήτρης Σφαλτός

Φεγγάρι εχθές και η νύχτα έκλεισε ίσως με τον καλύτερο τρόπο, μετά από αρκετό καιρό για εμένα. Γύρισα πίσω σε παλαιότερες εποχές όπου και τα δάχτυλα μου να πετούσα μέσα θα έβγαζα καλαμάρια!

Μόνο που παλιά τα πράγματα ήταν αλλιώς. Πιο ξένα και πιο στην τύχη. Έριχνα χωρίς να καταλάβω τι ρίχνω ,γιατί το ρίχνω και γιατί πιάνω... Απλά έπιανα καλαμάρια και έλεγα μέσα μου ότι κάτι κάνω καλά. Εχθές όμως ήταν μια άλλη μέρα, μία μέρα που θα με έβαζε να δίνω περισσότερη σημασία στις αλλαγές των συνθηκών και στους διαφορετικούς ρυθμούς βύθισης της καλαμαριέρας...

 

 

 

 

Οι ιστορίες του Eging: Επιλογή καλαμαριέρας με διαφορετικό ρυθμό βύθισης μια νύχτα με φεγγάρι!

Πιστεύω μέσα στο κεφάλι μου, αυτό που έγινε , πρέπει να γίνεται κάθε φορά που πάμε θάλασσα ,έχοντας χαλάσει τόσα λεφτα σε εξοπλισμούς , εργαλεία ,βενζίνες κλπ ...
Φτάσαμε στον τόπο σχεδόν 19:30. Ήταν ένα σημείο που βρήκαμε ηρεμία από τον αέρα, και ήταν ρηχό με αρκετά άγριο βυθό και διάσπαρτες πυκνές φυκιαδες. Το βάθος ήταν 1,5 μέτρο στα πόδια μας μπροστά, έως 5 στο τέρμα τέρμα της βολής. Πρώτη επιλογή μια 3,0 egi, πορτοκάλι με άσπρη κοιλιά ,με έναν αργό ρυθμό βύθισης στα 5,5sec.

squid carpmatchfishing

Το σκεπτικό ήταν να μπορώ να κάνω μεγαλύτερες παύσεις ύστερα από τα jerks και αυτα τα ελαφριά ρεύματα που έχει μπροστά μού να παρασύρουν την καλαμαριέρα εκει που πρέπει. "Επιτυχία’’, και τα πρώτα 4 καλαμάρια ήταν ήδη έξω το ένα μετά το άλλο.
Δίπλα μου 2 φίλοι έπαιρναν και αυτοί απανωτά καλαμάρια. Όλα χτυπούσαν ψηλά πολύ επιθετικά και μόνο στην παύση. Μέσα σε ένα δεκάλεπτο βγάλαμε και οι τρεις καλά κομμάτια στο σύνολο τους ,για ένα τόσο μικρό διάστημα ήταν ήδη αρκετά. Στο μετάπειτα όμως χρονικό διάστημα ήρθε και η στιγμή που έκοψαν, και στα δυνατά jerks, και στις έντονες κινήσεις δεν ακουμπουσαν καν !

Τότε ήρθε η επόμενη επιλογή με το ακόλουθο σκεπτικό.. Τώρα λοιπόν πάμε ακόμα πιο αργά στον ρυθμό βύθισης, και την θέση της παιρνει μια πιο αργή καλαμαριέρα με ρυθμό βυθισης 6,5 sec/m ,γιατί παρατήρησα ότι τα ρεύματα έκοψαν απότομα.
Πρωτη βολή με την καλαμαριέρα αυτή , και αποφασίζω να την αφήσω να κατέβει πάτο και να την φέρω υπερβολικά αργά, σχεδόν χωρίς κανένα χτύπημα προς τα πάνω. Το σκεπτικό μου ήταν να την κρατήσω όσο πιο κάτω γίνεται στον βυθό, γιατί μετά τον τόσο χαμό στα πρώτα πιασμένα καλαμάρια, θεώρησα ότι κατέβηκαν κάτω.

eging squid kalamari feggari carpmatchfishing

Και έτσι έγινε, πριν φτάσω στα μισά της απόστασης είχα ίσως το πιο επιθετικό χτύπημα που έχω αισθανθεί ποτέ από καλαμάρι! Το έβγαλα με την καλαμαριέρα να είναι κουμπωμενη σε όλα τα πλοκάμια και σχεδόν μεσα στο στόμα! Μου πήρε το καλάμι κυριολεκτικά σχεδόν μέσα από τα χέρια!
Αυτό συνεχίστηκε για άλλα 4 καλαμάρια και μετα νέκρα για αρκετή ώρα.

eging kalamari kalamariera carpmatchfishing

Με τον καιρό να αλλάζει , μας ανάγκασε να μεταφερθούμε στο βαθύ σημείο που ήταν και ο αρχικός μας σκοπός. Φτάνοντας εκεί οι συνθήκες ήταν ιδανικές, με τον αέρα πλάτη για μακρινές βολές, τα ρεύματα μπροστά μας με αρκετή ένταση να φεύγουν προς τα μέσα, και από κάτω μας στις βολές μας μεγάλες διάσπαρτες φυκιάδες.. Επιλογή πλέον μόνο μία : Βαριά deep καλαμαριέρα 25gr και ρυθμό 2,5 sec για ισχυρά ρεύματα και πολύ βαθιά νερά, γιατί εκεί που είμασταν στο τέλος τις βολής, κάνει 20 μέτρα για πλάκα.
Πρώτη βολη καρφί επάνω στα ρεύματα, τέντωμα αμέσως με το που πέσει η καλαμαριέρα μέσα στην θάλασσα, κράτημα το νήμα στο δάχτυλο να φεύγει με τα ρεύματα πρώτα η καλαμαριέρα, και να μην κάνει κοιλιά το νήμα. Αυτό βέβαια χρειάζεται και υπομονή μέχρι να φτάσει η καλαμαριέρα κάτω στον βυθό.
Δεν χρειάστηκε να κάνω τίποτα άλλο, απλά να την φτάσω κάτω. Πριν κλείσω το pick up του μηχανισμού νιώθω το νήμα να φεύγει γρήγορα στα δάχτυλα μου όποτε κλείνω και χωρίς δεύτερη σκέψη καρφώνω δίχως αύριο! Λες και προσπαθούσα να καρφώσω γοφάρι με lrf! Πλέον όμως από τα έγκατα τις γης έφερνα ένα υπέροχο σωλήνα!

molix sardine millerighe eging big squid carpmatchfishing

4 επόμενες βολές χωρίς καμία αλλαγή σε καλαμαριέρα και τρόπο χρήσης, και ακόμη 5 καλαμάρια βγήκαν για να κλείσουν την μέρα. Μια υπέροχη μέρα, που η σκέψη έγινε πράξη και έφερε αποτέλεσμα. Να σημειώσω μαζί μου είχα ένα φίλο που δεύτερη φορά ψαρεύουμε καλαμάρια μαζί. Το ζήτημα σε αυτή την αφήγηση είναι να καταννοήσουμε τις ψαρευτικές συνθήκες που αλλάζουν κατά την διάρκεια του ψαρέματος και να προσαρμοστούμε σε αυτές.

eging squid kalamari molix fioretto essence rod carpmatchfishing

Βασική προυπόθεση είναι να έχουμε πάντα μαζί μας καλαμαριέρες με διαφορετικούς ρυθμούς βύθισης, απο τον πιο γρήγορο, στον πιο αργό, για να μπορούμε να ψαρέψουμε κάθε τόπο και κάθε αλλαγή των συνθηκών. Το να ρίχνουμε με μία καλαμαριέρα όλο το βράδυ και ο καιρός να αλλάζει, είναι κάτι που δεν βοηθάει στο eging. Ο πειραματισμός και η γνώση των συνθηκών είναι αυτό που μας κάνει καλύτερους ψαράδες.

squid kalamari eging carpmatchfishing

Αυτό για εμένα ήταν το ενδιαφέρον της ψαρευτικής βραδιάς. Μέσα απο αυτήν την αφήγηση θα ήθελα να περάσω ένα σκεπτικό σε έναν άνθρωπο που τώρα ξεκινάει το eging, και να του το δείξω στην πράξη με αποτελέσματα.. Τα καλαμάρια εχθές ήταν αρκετά ,άλλα δεν είναι έτσι πάντα. Το ζουμί ήταν το πως ότι πλάνο έκανα στο κεφάλι μου δούλεψε, και πως ένας νέος στο χόμπι μπορεί να δει με τα μάτια του πως είναι να σκέφτεσαι και να πράττεις ανάλογα την περίσταση και να παίρνεις και καλαμάρια!!! Να περνάτε καλά, να μοιράζεστε την γνώση γιατί μόνο έτσι έχει ουσία.

squids eging carpmatchfishing

www carp matchfishing gr logo.jpg

© Copyright: Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που παρουσιάζονται σε αυτή την ιστοσελίδα αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε φωτογράφου που δημοσιεύει εδώ και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του carp-matchfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.