Spinning
Greek Bulgarian Croatian Czech Danish Dutch English French German Italian Polish Romanian Russian Spanish

loutsos-spinning-lipless-carp-matchfishing-gr

ΒΥΘΙΖΟΜΕΝΑ LIPLESS MINNOWS ΚΑΙ SPINNING


Του Άρη Δάσκαλου / A.S.F.Team (Art Spinning Fishing Team)

Η ονομασία "lipless" σημαίνει "χωρίς γλώσσα", κάτι το οποίο είναι και το βασικό χαρακτηριστικό των τεχνητών δολωμάτων που ανήκουν σε αυτή τη συναρπαστική κατηγορία!!

Μέχρι πριν λίγα χρόνια η έννοια τεχνητό δόλωμα ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με τα γνωστά σε όλους μας minnows, που διέθεταν στην κάτω πλευρά του κεφαλιού τους μία πλαστική συνήθως γλώσσα, διαγώνια τοποθετημένη, έτσι ώστε με την κόντρα κατά την ανάκτηση στο νερό να δίνει την χαρακτηριστική κίνηση ψαριού που κολυμπά στο δόλωμά μας.

Aυτά τα μοναδικά τεχνητά, έχουν ιδιαίτερη κίνηση, ιδιαίτερη πλεύση και μπορούν να μετατρέπουν ένα ανιαρό ψάρεμα, σε πολύ αποδοτικό...

Η κατηγορία των lipless minnows που θα παρουσιάσουμε σε αυτό το άρθρο είναι αποκλειστικά βυθιζόμενα τεχνητά (δεν θα αναφερθούμε δηλαδή σε surface τεχνητά μιας και αυτά είναι μία ξεχωριστή κατηγορία δολωμάτων με πολύ χαρακτηριστική ανάκτηση, τη γνωστή τεχνική walk the dog καθώς και άλλες).

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ


Όπως προαναφέρθηκε το βασικό χαρακτηριστικό των τεχνητών αυτών είναι ότι δεν διαθέτουν γλώσσα. Τα μήκη και τα σχέδια των τεχνητών αυτών δεν διαφοροποιούνται πολύ από τα κλασσικά minnows, μιας και υπάρχουν στην αγορά πολλά σχέδια και μεγέθη σε διαφορετικούς χρωματισμούς.

lipless

Ο δακτύλιος ένωσης με την παραμάνα βρίσκεται συνήθως στην μύτη του κεφαλιού, αλλά σε αρκετά τεχνητά μπορεί να την δούμε να βρίσκεται και στην κορυφή του.

 

Αυτό που ίσως φαίνεται να είναι ένα ακόμη χαρακτηριστικό αυτής της κατηγορίας είναι ότι σπάνια θα βρεθεί ένα τεχνητό που θα έχει πολύ μικρό βάρος. Τα βάρη τους συνήθως ξεκινάνε από τα 15gr και φτάνουν ακόμη και τα 30-35gr. Αυτό έχει να κάνει με τον τρόπο χρήσης των δολωμάτων ο οποίος θα αναλυθεί παρακάτω.

aris kokkali 

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ


Τα lipless minnows είναι μία πιο τεχνική κατηγορία δολωμάτων ,διότι ο ψαράς είναι αυτός που θα δώσει όλη την κίνηση στο ψαράκι και δυστυχώς τίποτα δεν γίνεται από μόνο του!!

Σε αντίθεση λοιπόν με τα κλασσικά minnows, όπου ακόμα και μια απλή σταθερή ανάκτηση δίνει στο τεχνητό την επιθυμητή κίνηση και μπορεί να έχει αποτέλεσμα, εδώ τα πράγματα είναι πιο δύσκολα.

lipless-lavraki-carpmatchfishing.gr 

Η απλή και σταθερή ανάκτηση δεν θα κάνει απολύτως τίποτα και το τεχνητό μας θα έρχεται έξω "κούτσουρο"! Για το ψάρεμα με lipless minnows χρειάζεται το καλάμι μας να είναι αρκετά νευρικό (fast προς extra fast) ,με καλή επαναφορά του blank, ώστε οι προσπάθειες μας να δώσουμε κίνηση στο δόλωμα να έχουν αποτέλεσμα. Καλάμια με την ένδειξη "sea bass" και με c.w 10-30gr έως 10-50gr φαίνεται να είναι αρκετά ικανοποιητικά σε ένα τέτοιο ψάρεμα.

Εδώ η χρήση νήματος προτείνεται ανεπιφύλακτα ,καθώς η μηδενική ελαστικότητα θα μας κάνει να κουραστούμε λιγότερο στην προσπάθεια μας να ζωντανέψουμε το τεχνητό μας.

Οι διάμετροι είναι καθαρά υποκειμενικό θέμα και ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιήσει το νήμα που επιθυμεί, ανάλογα με τις προτιμήσεις του, πάντα όμως μέσα στα λογικά πλαίσια του spinning, ώστε να έχει τα βέλτιστα αποτελέσματα στις βολές και στη χωρητικότητα νήματος στην μπομπίνα του μηχανισμού του. 

lipless-karfoma-carp-matchfishing-gr

Ο μηχανισμός που θα χρησιμοποιήσει κάποιος που θέλει να ψαρέψει με τεχνητό lipless δεν είναι διαφορετικός από αυτόν που θα χρειαστεί γενικότερα ένας spinner. Ελαφρύς, με αρκετή δόση αλουμινίου ή γραφίτη, και δυνατά προοδευτικά φρένα, είναι ότι πρέπει.

Μεγέθη από 2500 έως το πολύ 4000 είναι ότι χρειάζεται ένας spinner για να απολαύσει το χόμπι του και να δουλέψει οποιοδήποτε τεχνητό έχει φτιαχτεί για αυτή την υπέροχη τεχνική ψαρέματος με τις μεγάλες συγκινήσεις!!!

lipless-spinning-carp-matchfishing.gr 

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΑΚΤΗΣΗΣ – ΠΛΕΥΣΗ

 

Εύρος κίνησης: Για να δώσουμε ζωή σε ένα lipless θα πρέπει να μας είναι αρκετά οικεία η τεχνική του twiching. Ο ψαράς με τινάγματα του καλαμιού θα κάνει το τεχνητό να κολυμπά με μία κίνηση έντονου ζιγκ ζαγκ.

Προσοχή, το καλάμι μας πρέπει να κοιτά προς τα κάτω κατά τα τινάγματα ,εκτός και αν ο κατασκευαστής προτείνει το τεχνητό και για jerking.

aris loytsos 2

Το εύρος κίνησης κατά το ζιγκ ζαγκ έχει να κάνει με την κατασκευή του τεχνητού. Υπάρχουν τεχνητά με μεγάλο εύρος καθώς και κάποια άλλα έτσι κατασκευασμένα, ώστε να έχουν πιο κλειστή κίνηση.

Συνήθως στα τεχνητά που έχουν μεγάλο εύρος πρέπει να μεσολαβεί περισσότερος χρόνος μεταξύ των τιναγμάτων ,ενώ σε αυτά με μικρό εύρος τα τινάγματα γίνονται συχνότερα.

lipless-pleysi

Διατομή: Ανεξαρτήτως μήκους, θα δούμε κάποια lipless να έχουν στρογγυλή διατομή, ενώ κάποια άλλα να είναι πλακέ. Τα πλακέ lipless έχουν ένα έξτρα χαρακτηριστικό στην κίνησή τους. Το σώμα τους κατά τη βύθιση κάνει ένα κυματισμό και συνήθως βυθίζονται με το σώμα τους παράλληλα με το βυθό.

Αυτή η κυματιστή κίνηση έχουμε διαπιστώσει πως είναι ιδιαίτερα ελκυστική στους λούτσους, ίσως λόγω των αντανακλάσεων που δημιουργούνται από την κίνηση των πλευρών του τεχνητού κατά τον κυματισμό. Τα τεχνητά με στρογγυλή διατομή κατά την παύση του τινάγματος του καλαμιού συνήθως κάνουν βουτιά με το κεφάλι, εξιτάροντας έτσι το κυνηγόψαρο που τα παρατηρεί!!

Βάρος: Ένας ακόμη παράγοντας που παίζει ρόλο στην πλεύση των τεχνητών αυτών είναι το βάρος. Όσο πιο βαρύ είναι το τεχνητό μας ,τόσο πιο συχνά θα πρέπει να είναι τα τινάγματα. Ενώ αντίθετα, αν το τεχνητό δεν είναι πολύ βαρύ (π.χ. 15-17gr) τότε τα τινάγματα μας μπορούν να είναι πιο αραιά.

Αν δεν προσέξουμε κατά την ανάκτηση είναι πολύ πιθανό να αφήσουμε για πάντα το τεχνητό μας στον βυθό της θάλασσας...
Είδαμε λοιπόν πως η πλεύση ενός lipless minnow προσδιορίζεται από τρεις βασικούς παράγοντες, το εύρος κίνησης, τη διατομή του σώματος του τεχνητού και το βάρος του.

lipless-karfvma

ΘΗΡΑΜΑΤΑ

Τα lipless minnows έχουν δείξει ότι είναι ιδιαίτερα προτιμητέα από τους λούτσους και ο πιο πιθανός λόγος είναι οι παύσεις που κάνουν κατά την πλεύση τους.

Ο λούτσος είναι ένα αρπακτικό ψάρι που αρέσκεται να επιτίθεται στα τεχνητά μας όταν σταματούμε την ανάκτηση, επομένως τα τεχνητά αυτά είναι μία από τις δυνατές επιλογές στο ψάρεμα αυτού του δημοφιλούς ψαριού. Επιτυχίες με lipless τεχνητά έχουν υπάρξει και σε τονοειδή.

 loutsos texnito

Παλαμίδες και καρβούνια δεν θα αντισταθούν εύκολα σε ένα βαρύ lipless, που με έντονα ζιγκ ζαγκ θα οργώνει τα μεσόνερα με νευρική κίνηση και μεγάλη ταχύτητα.

Λιγότερα χτυπήματα έχουν παρατηρηθεί από γοφάρια και λαυράκια, αλλά αυτό ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι αυτά τα ψάρια έχουμε μάθει να τα ψαρεύουμε είτε με μεγάλα minnows και surface (γοφάρια), είτε με σιλικόνες (λαυράκια), οπότε δεν δίνουμε πολλές ευκαιρίες στα lipless.

aris loutsos

Lipless minnows, μία κατηγορία τεχνητών που μπορεί να προσφέρει μεγάλες συγκινήσεις στον spinner που θα την προτιμήσει και θα τον βάλει στη διαδικασία να μάθει να δίνει από μόνος του την πλεύση που θέλει στο τεχνητό του ανάλογα με τις περιστάσεις και τα μέρη στα οποία ψαρεύει!!! Εμπιστευθείτε τα!!!

Καλές εξορμήσεις!!!!

www-carp-matchfishing-gr-logo.jpg

Τροποιημένο κείμενο και φωτό του άρθρου, έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό Ψαρεμα.

© Copyright: Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που παρουσιάζονται σε αυτή την ιστοσελίδα αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε φωτογράφου που δημοσιεύει εδώ και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του carp-matchfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.