Spinning
Greek Bulgarian Croatian Czech Danish Dutch English French German Italian Polish Romanian Russian Spanish

5lavrakia-spinning-silikones-carpmatchfishing.jpg-newSpinning:Ψαρεύοντας λαβράκια με σιλικονούχα δολώματα και ... εξειδικευμένα προσελκυστικά!

Του Δημήτρη Σφαλτού/A.S.F.Team

Φωτογραφίες:Δημήτρης Σφαλτός

Η εποχή που διανύουμε άνετα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν την καλύτερη περίοδο για λαβράκια με την τεχνική του spinning, εάν δεν υπήρχαν φέτος τόσες έντονες μεταβολές του καιρού.

Τα ψάρια έγιναν πάρα πολύ δύστροπα, δεν χτυπούσαν στα κλασικά μας τεχνητά δολώματα και έτσι επιστρατεύτηκαν ...άλλα κόλπα!

Ψάρεμα spinning με σιλικόνες και πρωτοποριακά προσελκυστικά για τα γούστα των αρπακτικών!

 

 


ΑΝΑΛΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΟΣΦΡΗΣΗ ΤΩΝ ΨΑΡΙΩΝ

Τα ψάρια σαν ζωντανοί οργανισμοί δεν έχουν σχέση με τα άλλα σπονδυλωτά ζώα ,στις αισθήσεις της όσφρησης και της γεύσης. Ενώ τα ζώα της ξηράς αντιδρούν σε πτητικές ουσίες, τα ψάρια αντιδρούν σε υδατοδιαλυτές. Οι διάφορες μυρωδιές διαλύονται στο νερό και συνδέονται με χημειουποδοχείς στα αισθητήρια όργανα του οσφρητικού επιθηλίου, στο αντίστοιχο αισθητήριο όργανο των ψαριών.

Για να ενεργοποιηθεί το αίσθημα της λήψης τροφής στα ψάρια, αυτές οι ουσίες έχουν συγκεκριμένη μορφή ,και όταν συνδέονται με τα οσφρητικά όργανα δημιουργούνται ενζυμικές αντιδράσεις. Με αυτόν τον τρόπο τα ψάρια αντιλαμβάνονται εάν υπάρχει τροφή στο περιβάλλον, οπότε τα κινητοποιεί για να την κυνηγήσουν. Κυρίως τα ψάρια αντιλαμβάνονται μια αλλαγή σε συγκεκριμένη περιοχή του ph του νερού, οπότε στρέφονται προς αυτή.

 

lavraki-silikones-spinning-sand-carpmatch.jpg

Εάν η συγκέντρωση της ουσίας στο περιβάλλον ενός ψαριού (στο νερό) είναι αρκετά υψηλή, δημιουργείται μια διεξαγωγή ενός ηλεκτρικού σήματος προς την αντίστοιχη δομή του εγκεφάλου. Στον εγκέφαλο των ψαριών , αυτό το σήμα ενεργοποιεί μια αντίδραση/συμπεριφορά, που ταιριάζει απόλυτα με την ουσία. Για παράδειγμα, υπάρχουν ουσίες που σηματοδοτούν την ύπαρξη τροφής στην περιοχή , ή εκείνες που σηματοδοτούν ότι τα ψάρια ψάχνουν ένα σεξουαλικό σύντροφο και είναι έτοιμα να ζευγαρώσουν.
Από όλες τις αισθήσεις τους, τα περισσότερα είδη ψαριών (μη αρπακτικά) χρησιμοποιούν κυρίως την αίσθηση της όσφρησης για να βρουν τροφή.
Ακόμα όμως και τα καθαρόαιμα αρπακτικά που ψάχνουν την τροφή τους με την όραση (λαβράκια, γοφάρια, τονοειδή κτλ), είναι πιθανό να ανιχνεύσουν το θήραμά τους με την μυρωδιά του πρώτου .

lavrakia2-spinning-silikones-carpmatchfishing.jpg

ΤΑ ΑΜΙΝΟΞΕΑ ΣΑΝ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΤΙΚΑ

Τα ψάρια προσελκύονται ιδιαίτερα από ελεύθερα αμινοξέα (τα επιμέρους δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών). Αυτό δεν είναι τυχαίο, γιατί τα αμινοξέα έχουν φυσικοχημικές ιδιότητες που είναι ιδανικές για την ανίχνευση τους μέσα στο νερό: Είναι πολύ υδατοδιαλυτά, και αποτελούν το στοιχειώδες δομικό στοιχείο όλων των μορφών ζωής (και των αρπακτικών).
Μπορούν να λειτουργήσουν ως προσελκυστικά σε ελάχιστη συγκέντρωση στο νερό (μόνο 0.1 nmol / l ). Τα αμινοξέα είναι έτσι ίσως η σημαντικότερη κατηγορία φυσικών προσελκυστικών, ενώ άλλες ουσίες όπως τα λίπη ή οι πρωτεΐνες παίζουν ένα πολύ μικρό ρόλο, δεδομένου ότι είναι μεγάλα μόρια και δεν είναι εύκολα διαλυτές στο νερό.
Ωστόσο, η μεγαλύτερη επίδραση της προσέλκυσης των αρπακτικών ψαριών , μπορεί να επιτευχθεί όταν τα πιο ισχυρά αμινοξέα αναμιγνύονται σε συγκεκριμένες αναλογίες.

spinning-silikones-rodcurve-carpmatchfishing.jpg

Πάρα πολλά προσελκυστικά με την μορφή μυρωδιών, διατίθενται στο εμπόριο είτε με τη μορφή ενός αρώματος σε διάλυμα με βάση το λάδι/πετρέλαιο, σε επαλειφόμενο υγρό για δολώματα/σπρέι, ή και πάστα.

Πολλά υλικά , αμινοξέα και διάφορες μυρωδιές όπως σαρδέλα, γαρίδα, ρέγγα, αίμα, έχουν επιστρατευτεί για να τοποθετηθούν πάνω σε τεχνητά ψαράκια, σιλικόνες, καλαμαριέρες, κουτάλια κτλ, για να προσελκύσουν τα αρπακτικά και πιο συχνά το καχύποπτο λαβράκι.

sf-spinning-silikones-carpmatch.jpg

Μελέτες έχουν δείξει ότι το 80% του προσελκυστικού αρώματος ξεπλένεται κατά τη στιγμή που το δόλωμα ρίχνεται και χτυπά στο νερό. Άρα μέχρι τώρα, βασιζόμενοι στα παραπάνω στοιχεία, χρειαζόμαστε ένα άρωμα/προσελκυστικό, που να παραμένει πάρα πολύ ώρα πάνω στο τεχνητό μας δόλωμα και δεν ξεπλένεται εύκολα, προκειμένου να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα στο ψάρεμα του λαβρακιού.

ΤΟ ΨΑΡΕΜΑ ΤΟΥ ΛΑΒΡΑΚΙΟΥ ΜΕ ΣΙΛΙΚΟΝΟΥΧΑ ΔΟΛΩΜΑΤΑ

Το συγκεκριμένο διάστημα ψαρεύαμε τα λαβράκια με σκληρά τεχνητά, αλλά δυστυχώς με ελάχιστες επιτυχίες. Έτσι στραφήκαμε προς τα σιλικονούχα δολώματα, μιας και εδώ και αρκετά χρόνια έχουν επιδείξει πολύ καλά αποτελέσματα σε δύσκολους καιρούς.

 

lavraki-spinning-silikones-carpmatch.jpg

Δοκιμάσαμε να ψαρέψουμε σε ρηχές παραλίες, σε μικτούς βυθούς, και σε σημεία που εκτός από την αναπαραγωγή, το λαβράκι αναζητά και για την εύρεση τροφής. Οι επιτυχίες μας όμως ακόμη και τότε, λόγω του άστατου καιρού, ήταν πάλι λίγες.

Σκεφτήκαμε τότε σαν έσχατη λύση τα προσελκυστικά λάδια για τις σιλικόνες μας, μέχρι που μας ήρθε μια ιδέα, να δοκιμάσουμε ένα νέο προιόν με την ονομασία blutbombette.

blutbombette-spinning-cap-carpmatch.jpg

Το blutbombette είναι μια κάψουλα/δισκίο κόκκινου χρώματος με προσελκυστικά αμινοξέα, η οποία τοποθετείται σε διάφανη θήκη πάνω στο παράμαλό μας, λίγο πριν το τεχνητό μας δόλωμα. Ας δούμε λίγα στοιχεία για αυτό.

TO BLUTBOMBETTE

Οι σύμβουλοι της Blutbombette εργάστηκαν πολύ για την ανάπτυξη μιας ουσίας με μακρά διάρκεια προσέλκυσης και ένα πολύ ισχυρό σύστημα δολώματος. Για το σκοπό αυτό, συνδυάστηκε μια μακρά επιστημονική έρευνα, σχετικά με το οσφρητικό σύστημα των ψαριών, με τις τελευταίες τεχνολογίες παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων.

blutbombette-spinning-silikones-carpmatchfishing.jpg

Το blutbombette βρίσκεται σε μορφή κάψουλας/δισκίο/χάπι, και ελευθερώνει ουσίες/αμινοξέα, που ψάχνουν τα αρπακτικά ψάρια για να τραφούνε. Είναι ένα προϊόν νανοτεχνολογίας και περιέχει ακριβώς τις απαραίτητες αναλογίες ,για να διαλύονται με βραδύ ρυθμό τα προσελκυστικά στο νερό και να έλκονται τα αρπακτικά από μεγάλη απόσταση.

Το δισκίο του blutbombette βρίσκεται μέσα σε διαφανή κάψουλα , για να μην υφίσταται μηχανικές πιέσεις από τις συνεχείς βολέςκαι τις πτώσεις στο νερό, και να εγχέει το άρωμα του σε μεγάλες ποσότητες.

blutbombette-cap1-spinning-carpmatch.jpg

Για να τοποθετήσουμε την κάψουλα του blutbombette πάνω στην αρματωσιά μας, θα περάσουμε το παράμαλο μέσα από τις μικρές τρύπες που έχει η κάψουλα στο κάτω μέρος της. Υπάρχουν διαφορετικές διατομές για να προσαρμόζουμε το ανάλογο παράμαλο.

Για να σταθεροποιήσουμε την κάψουλα μπορούμε να την βάλουμε πριν την ένωση νήματος-πετονιάς, ή να την στοπάρουμε πάνω στην πετονιά με δύο ελαστικά στόπερ πάνω και κάτω.

blutbombette-cap2-silikones-carpmatch.jpg

Άλλη μια τεχνική είναι να περάσουμε δύο φορές την πετονιά μέσα στις τρύπες της κάψουλας για να σταθεροποιηθεί. Βάζουμε μέσα ένα δισκίο blutbombette από την συσκευασία και βιδώνουμε την κάψουλα. Βάζουμε το τεχνητό μας δόλωμα πάνω στην παραμάνα και είμαστε έτοιμοι για ψάρεμα.

blutbombette-carp3-silikones-carpmatch.jpg

Το blutbombette έχει ελάχιστο βάρος(4 γρ) και λόγω της κάψουλας δεν επηρεάζει την κίνηση του τεχνητού δολώματος.

blutbombette-glove-spinning-carpmatc.jpg

Επιπλέον η ροή της δραστικής ουσίας είναι σταγονοειδής και διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

silikoni-setting-blutbombette-carpmatch.jpg

Συμφώνα με την εταιρεία μπορεί εκτός από την τεχνική του spinning να χρησιμοποιηθεί και στις τεχνικές του απίκο,match, Bolognese,Spinning,Casting,Jigging,Feeder,Trolling ακόμα και στα παραγάδια.
Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί και τοποθετώντας το σε μπάλα μαλάγρας. Ψηφίστηκε και πήρε το πρώτο βραβείο στην Efttex 2014! Επίσης βραβεύτηκε και στο Icast της Αμερικής.

spinning-silikones-blutbombette-carpmatchfishing.jpg

Κατάλληλο για όλα τα είδη ψαριών σε γλυκά και αλμυρά νερά. Είναι κατασκευασμένο από φυσικά και τεχνητά συστατικά, φιλικά προς το περιβάλλον, ενώ ελκύει τα ψάρια από αρκετά χιλιόμετρα. Η διάρκειά του είναι από μισή ώρα έως 2 ώρες. Διατίθεται σε 2 συσκευασίες: Των 10 χαπιών με 1 θήκη και των 20 χαπιών με 3 θήκες.

ΤΟ ΨΑΡΕΜΑ ΜΕ ΣΙΛΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ BLUTBOMBETTE

Δεν ξέρω εάν ήταν τυχαίο γεγονός, που στο πρώτο ψάρεμα με blutbombette βγήκαν 5 λαβράκια από 4,5-1,2 κιλά σε μισή ώρα, αλλά και τα υπόλοιπα ψαρέματα είχαν επίσης μεγάλη επιτυχία. H κόκκινη χρωστική σε συνδυασμό με τα αμινοξέα το καθιστούν πάρα πολύ δυνατό προσελκυστικό. Η χρωστική του βέβαια που εγχέει τα αμινοξέα καλό θα είναι να μην πέσει πάνω σε λευκά ρούχα...

blutbombette-carpmatchfishing.jpg

Είναι ένα προϊόν που δεν πιάνει χώρο, είναι απλούστατο στην τοποθέτησή του και είχαμε πολύ καλά αποτελέσματα από την πρώτη στιγμή. Βέβαια θα πρέπει να τονίσουμε ότι κάθε εργαλείο για ψάρεμα δουλεύει και με τις ανάλογες συνθήκες.

lavrakia2-spinning-silikones-sf-carpmatch.jpg

Μην περιμένετε να ψαρεύετε με τις χειρότερες συνθήκες, σε άκυρη αποχή, με ακατάλληλα τεχνητά και να παίρνετε ψάρια, απλά με την προσθήκη ενός προσελκυστικού.

Στον εξοπλισμό μας είχαμε εξειδικευμένο καλάμι για σιλικονούχα δολώματα για να εκτελούν οι σιλικόνες μας τις σωστές κινήσεις, λεπτό βυθιζόμενο νήμα 0,8 ΡΕ, μεγάλη ποικιλία από σιλικονούχα δολώματα, και σωστές συνθήκες ρεστίας.

spinning-me-silikones-carpmatchfishing.jpg

Το ψάρεμα έλαβε χώρα μία ώρα μετά το σούρουπο, ίσως την καλύτερη ώρα για το ψάρεμα του λαβρακιού. Θα πρέπει να ξέρουμε ότι όταν συνηγορούν αρκετές ευνοϊκές συνθήκες μαζί, τότε μπορούμε να κάνουμε καταπληκτικά ψαρέματα, εάν βεβαίως τηρούνται όλες οι προϋποθέσεις.

Γιατί πρώτα από όλα ,το ψάρεμα spinning με σιλικονούχα δολώματα είναι συνθήκες και να θέλουνε να φάνε τα ψάρια, αλλά με μερικές απλές προσθήκες, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι θεαματικά...

 Το προιόν blutbombette θα το βρείτε διαθέσιμο σε αυτό το link

www-carp-matchfishing-gr-logo.jpg

 

 

 

© Copyright: Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που παρουσιάζονται σε αυτή την ιστοσελίδα αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε φωτογράφου που δημοσιεύει εδώ και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του carp-matchfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.