Spinning tips:Μικρά μυστικά, μεγάλα οφέλη για το ψάρεμα μας
Του Γιάννη Μαστρογιαννάκη
Μετά από αρκετές ώρες ενασχόλησης με την αγαπημένη μου τεχνική είχα πια συνηθίσει τον ήχο του ξαφνικού “τσακ”, που μου πάγωνε το αίμα, στέλνοντας μακριά για πάντα το πανάκριβο τεχνητό μου. Πολλές φορές έμενα σαν στήλη άλατος, να παρακολουθώ αποσβολωμένος σαν απλός θεατής, ανίκανος να αντιδράσω, το κομμένο τεχνητό που έσκιζε τον αέρα και παραδίνονταν στην αγκαλιά της θάλασσας , χαλώντας μου την συνέχεια του ψαρέματος.
Σε βάθος χρόνου άρχισα να παρατηρώ ότι η απώλεια των τεχνητών δεν ήταν τυχαία, αλλά οφείλονταν σε μικρά λάθη που έκανα και περνούσαν απαρατήρητα, καθώς θεωρούσα ότι δεν επηρέαζαν το ψάρεμα μου. Η αλήθεια είναι ότι οι συνέπειες αυτών των λαθών δεν ήταν εμφανής από την πρώτη βολή, αλλά μετά από αρκετές ρίψεις.
Παρηγορούσα όμως τον εαυτό μου θεωρώντας τον τυχερό, καθώς έχανα μόνο ένα τεχνητό ανά δύο με τρεις εξορμήσεις, συγκρίνοντας την χρηματική απώλεια με την αγορά των δολωμάτων της τεχνικής του surfcasting.
Χάνοντας αρκετά από τα τεχνητά μου δολώματα, άρχισα να παρατηρώ με μεγαλύτερη λεπτομέρεια τις συνθήκες, με τις οποίες ζούσα την απώλειά τους.
Σε αυτό το άρθρο θα δούμε μερικά tips για την τεχνική του spinning, μικρά μυστικά, που θα μας αποκομίζουν σημαντικά οφέλη στο ψάρεμά μας.
Πρώτος υπαίτιος λοιπόν ήταν η κακή λειτουργία του line roller. Λόγω του μικρού του όγκου, δεν του έδινα πάντα την απαραίτητη προσοχή. Όμως ένα περιστασιακό σφίξιμο και κάποιοι μικρό κραδασμοί του bail arm κατά την περιστροφή της μανιβέλας, με έβαλαν σε σκέψεις και άρχισα να ψάχνω την αιτία.
Το roller, ξερό από λίπανση σφήνωνε, κάνοντας το νήμα να σέρνεται και να ανεβάζει θερμοκρασία. Το νήμα ανήμπορο να κυλίσει ομαλά, ξέφτιζε, έστριβε, και έχανε τις αρχικές του αντοχές.
Παρατήρησα επίσης ότι στους οικονομικούς μηχανισμούς spinning που είχα , το bail arm έκλεινε σε ανύποπτο χρόνο κατά την διάρκεια της βολής. Έτσι λοιπόν έπρεπε κάθε φορά να το ‘’κλειδώνω’’ στην τελική του θέση με το δάχτυλο, αλλιώς σε κάποια από τις συνεχόμενες βολές θα έπεφτε, μεταφέροντας όλη την ενέργεια του καλαμιού απότομα στο παράμαλλο.
Το πρόβλημα αυτό λύθηκε μόνιμα όταν κατάφερα και αγόρασα μηχανισμό καλύτερης ποιότητας. Οπότε έλεγχος του roller συχνά και σωστή λίπανση σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Σημαντική και η σωστή χρήση του fluorocarbon παράμαλλου από την μεριά του spinner. Ο συχνός έλεγχος του σε όλη την διάρκεια του ψαρέματος είναι επιτακτικός. Τυχόν γδαρσίματα ή αλλαγές στην διαύγεια (μετά από ώρα και αρκετή χρήση γίνεται θαμπό), του αοράτου παράμαλλου πρέπει να μας προϊδεάζουν για μελλοντικά ‘’σπασίματα’’ (κοψίματα), σε κάποια στιγμή έντασης, όπως είναι η φάση της βολής, ή η στιγμή του καρφώματος.
Προσωπικά χρησιμοποιώ παράμαλλο καλής ποιότητας, αρκετά σκληρό στην ύφη, με σχετικά μεγάλη ακαμψία, γιατί έχω παρατηρήσει ότι το σκληρό παράμαλλο βοηθά στο σωστό στρώσιμο του νήματος πάνω σε αυτό, χωρίς να δημιουργούνται κενά ή ανομοιομορφίες στις σπείρες του κόμπου που θα συνδέσει τα δυο μέρη, νήματος και πετονιάς.
Ιδιαίτερη προσοχή μετά από ένα δυνατό ξεσκάλωμα του τεχνητού από τον βυθό ή μετά από μια δυνατή μάχη με ένα ψάρι μεγάλου μεγέθους. Καλό είναι σε αυτές τις περιπτώσεις να γίνεται η αντικατάσταση τουλάχιστον του κάτω άκρου που συνδέεται με την παραμάνα, γιατί το τμήμα αυτό θα έχει υποστεί πλαστική παραμόρφωση και η όποια ελαστικότητα που είχε, θα έχει πια εξαντληθεί.
Όπως θυμόμαστε και από την Φυσική :Πλαστική παραμόρφωση είναι αυτή που είναι μόνιμη, δηλαδή το σώμα δεν επανέρχεται στο αρχικό του σχήμα. Παράδειγμα μπορεί να είναι ένα κομμάτι πλαστελίνης το οποίο χτυπάμε με το χέρι μας πάνω σε ένα τραπέζι, ή το ελατήριο που όταν του ασκηθεί υπερβολική δύναμη εφελκυσμού, ανοίγει. Υπάρχει ένα όριο στην πλαστική παραμόρφωση μέχρι το σώμα να σπάσει (όριο θραύσης).
Σε αυτά τα δύο ενδεχόμενα, ένας νέος κόμπος, (η κατασκευή του οποίου είναι προτιμότερο να γίνεται υπό πίεση, μεταξύ του καλαμιού, όπου θα είναι τυλιγμένο το αόρατο και από την άλλη μεριά του τεχνητού με την παραμάνα, κρατώντας τα σταθερά στο χέρι, έτσι ώστε το αποτέλεσμα να είναι ομοιόμορφο και συμπαγές χωρίς κενά ), είναι ότι καλύτερο για να ανανεωθεί η αρματωσιά μας.
Εννοείται ότι ελέγχουμε και τον σύνδεσμο νήματος και πετονιάς, αλλά εάν έχει και αυτός κατασκευαστεί σωστά, θα μας δημιουργήσει σπανιότερα πρόβλημα, σε σχέση με το κάτω άκρο.
Μην ξεχνάμε ότι οι διατομές των shock leader στο surfcasting ξεκινούν από περίπου 0,30mm και καταλήγουν έως και 0,60mm από την πλευρά του βαριδιού, για να αντέχουν το ‘’shock’’ της βολής.
Σ’ αυτό πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή εμείς, που ψαρεύουμε με μικρότερες διατομές παράμαλλων, αλλά με μεγαλύτερη συχνότητα ρίψεων στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα ,και με τεχνητά που μπορεί να φτάνουν σε κάποιες ιδιαίτερες συνθήκες και τα 40 γραμμάρια!
Εννοείται βέβαια ότι η αντικατάσταση του παράμαλλου σε κάθε εξόρμηση είναι αυτονόητη και δεν χαίρει αμφισβήτησης.
Ελεγχόμενη ρίψη. Προσωπικά πριν από κάθε βολή, φέρνω το καλάμι μπροστά από το σώμα, κρατώντας το με τα χεριά παρατεταμένα και αφήνω το τεχνητό να πέσει ομαλά, προσπαθώντας να ρυθμίσω την απόσταση που επιθυμώ.
Έτσι το καλάμι μπορεί να φορτίσει τόσο όσο χρειάζομαι για την εκάστοτε βολή. Αυτή η ελεγχόμενη πτώση του τεχνητού, θα μου φανερώσει τυχόν σκαλώματα του νήματος σε κάποιο οδηγό ή ακόμα και πάνω στην μπομπίνα του μηχανισμού, που μπορεί να μου μπλοκάρουν την βολή και να μου δημιουργήσουν πρόβλημα.
Άλλη μια τεχνική είναι να τραβάμε το νήμα μας λίγο μετά τον μηχανισμό, για να δούμε εάν υπάρχει κάποιο μπλέξιμο σε οδηγό ή στην μύτη του καλαμιού. Εάν υπάρχει μπλέξιμο το νήμα δεν θα επανέλθει στην αρχική του θέση, θα μετακινείται δύσκολα, θα υπάρχει μεγάλη τριβή, και θα αφήσει μια «κοιλιά».
Τις περισσότερες φορές στατιστικά , το νήμα είναι μπλεγμένο πάνω στην μύτη του καλαμιού μας.Ξεμπερδεύουμε το πρόβλημα και είμαστε έτοιμοι για την επόμενη βολή.
Συντήρηση εξοπλισμού. Σε όλα τα παραπάνω ,φυσικά προστίθεται και η σωστή συντήρηση του εξοπλισμού μας, ιδιαιτέρως όταν ψαρεύουμε σε συνθήκες εντόνου κυματισμού.
Σε αυτές τις συνθήκες η αλμυρά της θάλασσας έχει εισχωρήσει παντού, (πχ σκουριασμένοι οδηγοί σε κακή κατάσταση που μπορεί να πληγώσουν την αρματωσιά μας), προκαλώντας προβλήματα.
Το πλύσιμο του καλαμιού μετά το ψάρεμα με ένα βρεγμένο πανί για να φύγουν οι σκόνη, η άμμος, η αλμύρα, και η περιοδική συντήρηση του μηχανισμού μας, μπορούν να εξαλείψουν τα μελλοντικά προβλήματα.
Καλή εξάσκηση για την αποφυγή και αντιμετώπιση τέτοιους είδους δυσκολιών, είναι το βραδινό spinning και η τεχνική του eging, όπου τα εργαλεία μας είναι πιο λεπτά και οι καιρικές συνθήκες είναι πιο ήπιες(συνήθως επικρατεί σχετική ησυχία).
Σε αυτά τα βράδυνα ψαρέματα, ναι μεν έχουμε περιορισμένη οπτική επαφή, αλλά οι αισθήσεις μας είναι οξυμένες και οποιαδήποτε αλλαγή στην συμπεριφορά του εξοπλισμού μας, είτε ακουστική(πχ θόρυβος από μπερδεμένο νήμα σε κάποιο οδηγό), είτε αισθητική(πχ δύσκολη περιστροφή του μηχανισμού), θα πρέπει να μας παραξενεύει και να μας οδηγεί σε εκτενέστερο έλεγχο για τον εντοπισμό της αιτίας.
Αυτοί είναι κάποιοι από τους βασικούς λογούς που μπορεί να μας οδηγήσουν όχι μόνο σε μια τυχόν απώλεια κάποιου τεχνητού αλλά και του αλιεύματος των ονείρων μας, που θα φέρει στα όρια τον εξοπλισμό μας και δεν θα συγχωρέσει τυχόν λάθη και δυσλειτουργίες!
Πιστεύω ότι η τεχνική του spinning είναι μια απαιτητική τεχνική, όπου η προετοιμασία της πρέπει γίνεται σχολαστικά σε όλα τα επίπεδα που την απαρτίζουν, για να μπορέσει να αποδώσει και να μας χαρίσει δυνατές συγκινήσεις.