Spinning-Lrf-Eging:Πως να καθαρίσετε τα τεχνητά σας δολώματα από την αλμύρα και να τους κάνετε περιοδική συντήρηση.
Του Δημήτρη Σφαλτού
Φωτογραφίες:Δημήτρης Σφαλτός, Γιώργος Βαρέλης
Τα τεχνητά δολώματα στην τεχνική του spinning,light rock fishing-lrf, eging κτλ, υπόκεινται σε πάρα πολλές ταλαιπωρίες. Οι συνεχείς βολές ,η διαβρωτική δράση του αλατιού, τα δαγκώματα των αρπακτικών , τα χτυπήματα στο έδαφος ή τα χτυπήματα σε άλλα εμπόδια του βυθού, τα καθιστούν ευάλωτα στην πάροδο του χρόνου.
Ειδικά στην κατηγορία των τεχνητών ψαριών που θα μελετήσουμε, το πλύσιμο και η συντήρηση, είναι επιτακτική ανάγκη μετά από κάθε ψάρεμα.
Τα τεχνητά δολώματα/ψαράκια/καλαμαριέρες, σε κάθε ψάρεμα δοκιμάζονται με βάναυσο τρόπο. Από την μία έχουμε την διαβρωτική δράση του αλατιού που χαρίζει χάσιμο χρωμάτων, σκουριά στις σαλαγγιές ,στα αρπάδια και στα κρικάκια, από την άλλη τα χτυπήματα σε βράχια , τα δαγκώματα από δυνατά αρπακτικά (βλέπε γοφάρια, παλαμίδες, καλαμάρια, σουπιές, κτλ), τα χτυπήματα στις πλαστικές γλώσσες.
Η αλμύρα εάν παραμείνει πάνω στο τεχνητό διαβρώνει τα κρικάκια και τις σαλαγγιές , εισχωρεί στους εσωτερικούς κρίκους που συγκρατούν τις σαλαγγιές στο σώμα του τεχνητού, θολώνει τα χρώματα, θαμπώνει τις εξωτερικές γλώσσες, ενώ παράλληλα σκουριάζει και τον μπροστινό τους κρίκο.
Με αυτόν τον τρόπο τα τεχνητά ψαράκια χάνουν τα όμορφα χρώματα τους ,αδυνατίζουν οι σαλαγγιές ,χάνουν την αντοχή και την αιχμηρότητά τους, και μπορεί μέχρι και να σπάσουν οι κρίκοι σε δυνατό τράβηγμα ψαριού. Με την εισαγωγή του light rock fishing στην ευρεία τεχνική του spinning, τα τεχνητά ψαράκια έχουν γίνει πολύ μικρά, με περισσότερες λεπτομέρειες, μικρότερες σαλαγγιές, κρικάκια, και πολύ πιο επιρρεπή στην διαβρωτική δύναμη της θάλασσας.
Τα τεχνητά ψαράκια χρειάζονται μια σωστή συντήρηση και προσεκτικό πλύσιμο, για να παρουσιάσουν μακροζωία, να μην αλλοιωθούν τα χαρακτηριστικά τους και να μπορούμε να έχουμε επιτυχημένες ψαριές, χωρίς σπασίματα και παρατράγουδα.
Αυτό που πρέπει να κάνουμε βασικά, είναι να τα πλένουμε με γλυκό νερό μετά από κάθε ψάρεμα. Τα τεχνητά ψαράκια δεν διαφέρουν από τα υπόλοιπα τεχνητά δολώματα του spinning (κουταλάκια, πεταλούδες, σιλικόνες, κτλ), και αυτά χρειάζονται φροντίδα και τακτικό πλύσιμο, πάντα μετά το ψάρεμα σε θάλασσα.
Για το πλύσιμό τους θα χρειαστούμε μια λεκάνη με χλιαρό νερό (όχι καυτό) , ένα ποτηράκι με απαλό απορρυπαντικό, ή και ελάχιστο λευκαντικό , και μία απαλή οδοντόβουρτσα(soft).
Θα ρίξουμε τα τεχνητά ψαράκια μέσα στην λεκάνη με το νερό , θα τα ανακατέψουμε για να φύγουν τα εξωτερικά αλάτια και θα τα αφήσουμε για ένα μισάωρο, για να μαλακώσουν τα εξωτερικά τοιχώματα, οι τυχόν βρωμιές, και να καθαρίστουν πιο εύκολα.
Παίρνουμε ένα ένα τα τεχνητά ψαράκια, ή τις καλαμαριέρες μας, και τα καθαρίζουμε με την οδοντόβουρτσα σχολαστικά, αφού την βουτήξουμε πρώτα ( εάν απαιτείται ) στο ποτηράκι με το απορρυπαντικό . Καλή δουλειά κάνει και η μαγειρική σόδα μαζί με ξύδι, αλλά η μυρωδιά μετά είναι λίγο έντονη και χρειάζεται περισσότερο καλό ξέπλυμα.
Μην βάλετε χλωρίνες ή απορρυπαντικά με αρώματα ή χρωστικές, γιατί στις πρώτες βολές τα τεχνητά ψαράκια θα μυρίζουν και θα διώχνουν τα ψάρια. Βέβαια , η οποιαδήποτε μυρωδιά αργά ή γρήγορα, πάντα φεύγει μέσα στο θαλασσινό νερό, απλά δεν πρέπει να πονηρεύουμε τα αρπακτικά στα πρώτα πετάγματα.
Με την οδοντόβουρτσα καθαρίζουμε τους κρίκους και τις σαλαγγιές από βρωμιές , τυχόν ξεραμένα φύκια, ξεραμένα αίματα, κομμάτια από το χείλος των ψαριών και αλάτια.
Στην συνέχεια καθαρίζουμε το σώμα του τεχνητού, γύρω από το κεφάλι, την πλαστική γλώσσα (εάν υπάρχει) και τον μπροστινό κρίκο
Εάν το τεχνητό μας έχει πάνω μελάνι από σουπιά ή καλαμάρι, επιμένουμε με ήπιο διάλυμα λευκαντικού και καλό τρίψιμο με την οδοντόβουρτσα . Άλλο ένα κόλπο είναι να ρίξουμε στο σημείο που υπάρχει το μελάνι λακ μαλλιών και να τρίψουμε σχολαστικά.
Μετά από το καθάρισμα με την οδοντόβουρτσα, τα ξεπλένουμε με καθαρό νερό και τα βάζουμε σε σκιερό μέρος για να στεγνώσουν.
Μία πετσέτα/χαρτί κουζίνας είναι χρήσιμα για να απορροφήσουν τα νερά. Καθαρίζουμε σχολαστικά και στα πιο δύσκολα σημεία με την πετσέτα και στην συνέχεια θα την αφήσουμε να στεγνώσει. Προσοχή με την πετσέτα να μην σκαλώσει στις σαλαγγιές!
Το πιο καλό είναι τα τεχνητά να καθαρίζονται μετά από κάθε ψάρεμα. Χρήσιμο είναι επίσης να τα βάζουμε σε διαφορετική κασετίνα, για να μην επηρεάζονται τα υπόλοιπα από την αλμύρα και διαβρώνονται , χωρίς να χρησιμοποιούνται.
Να τονίσω ότι ο καθαρισμός των τεχνητών δολωμάτων είναι απαραίτητος στο κλείσιμο της περιόδου ψαρέματος των εκάστοτε αρπακτικών (ή όταν αποφασίσετε να σταματήσετε να τα ψαρεύετε) , γιατί εάν μείνουν με τα αλάτια για μεγάλο χρονικό διάστημα θα έχουμε διάβρωση των εσωτερικών κρίκων, των εξωτερικών κρίκων (split rings) και των σαλαγγιών. Στις μέρες μας, που υπάρχουν και ακριβά τεχνητά, η τελευταία κατάσταση θεωρείται καταστροφική για το τεχνητό.
Υπάρχει μια τελευταία δυνατότητα για την αντιμετώπιση της πολύ πρόσφατης και επιφανειακής σκουριάς στα τεχνητά, και αυτό γίνεται με το ψέκασμα με γνωστά αντισκωριακά προιόντα. Αφήνουμε τα τεχνητά περίπου μισή με μία ώρα και η επιφανειακή σκουριά στο μεγαλύτερο ποσοστό φεύγει.
Αυτή η σκουριά επίσης φεύγει με καλό τρίψιμο με διάλυμα μαγειρικής σόδας και ξυδιού. Σε κάθε περίπτωση , εάν υποπτεύεστε ότι η σαλαγγιά ή το κρικάκι έχει υποστεί φθορά από την σκουριά, αλλάξτε το κατευθείαν, για να είστε σίγουροι. Έχουν χαθεί μεγάλα ψάρια από σκουριασμένα κρικάκια, ή αλλοιωμένες σαλαγγιές, που άνοιξαν στην πίεση, ή έσπασαν με την πρώτη κόντρα.
Η καθαριότητα και η περιοδική συντήρηση των αγαπημένων μας τεχνητών ψαριών είναι μια υπόθεση που απαιτεί λίγο χρόνο, είναι εύκολη, δεν περιλαμβάνει εξειδικευμένα εργαλεία, και είναι απαραίτητη για την μακροβιότητά τους. Μην την παραλείπετε για να έχετε συντροφιά τα εργαλεία σας για πολλά χρόνια. Ειδικά για τα ακριβά μας τεχνητά, είναι μονόδρομος!!!
Να είστε όλοι καλά!