ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΕΤΕ ΚΑΛΟΥΠΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΣΑΣ ΒΑΡΙΔΙΑ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ
Του Γιώργου Χούσου
Πολλές φορές όλοι μας έχουμε νιώσει πως τα μολύβια που χρησιμοποιούμε στο ψάρεμα μας δεν μας καλύπτουν απόλυτα ,είτε γιατί δεν καλύπτουν απόλυτα τον τόπο που ψαρεύουμε, είτε είναι δύσκολος, είτε γιατί δεν είναι εύκολο να προμηθευόμαστε συνεχώς κάποια εξειδικευμένα βαρίδια της αγοράς του εξωτερικού.
Επιπλέον εάν αναλογιστούμε το κόστος των εξειδικευμένων τύπων των βαριδιών, θα σκεφτούμε ακόμη να τα πετάξουμε σε θάλασσα ή λίμνη!
Σε αυτό το άρθρο θα έχετε την τύχν να δείτε βήμα-βήμα την κατασκευή ενός "αθάνατου" καλουπιού για βαρίδια, ενώ με μερικές δόσεις εξειδίκευσης και εργαλείων, θα μπορείτε να φτιάξετε οποιοδήποτε καλούπι για βαρίδια ψαρέματος επιθυμείτε!
Αν θυμηθούμε ποσά βαρίδια έχουμε χάσει στην ψαρευτική μας καριέρα και πόσα πρόκειται να κόψουμε ακόμη, το θέμα παίρνει άλλες διαστάσεις . Σε αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσω να κατασκευάσετε μαζί μου ένα καλούπι βαριδιού , με το οποίο θα μπορέσετε να κατασκευάσετε όσα βαρίδια θέλετε χωρίς να προκληθούν κάποιες φθορές σε αυτό.
Το καλούπι που θα κατασκευάσουμε είναι για ένα σταθερό βαρίδι που θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσουμε άνετα για το ψάρεμα τις μουρμούρας, εαν αναλογιστούμε την θάλασσα. Στον τομέα των γλυκών νερών, πρόκειται για ένα εξειδικευμένο βαρίδι, τύπου grip, το οποίο μπορεί να ψαρέψει σε απότομες πλαγιές, ορμητικά ποτάμια και γενικά σε μέρη όπου θέλουμε η αρματωσιά μας να είναι σταθερά κολλημένη στον βυθό.
Ετσι, ο τελικός του σχεδιασμός αντιστοιχεί ειδικά για συνθήκες που επικρατούν ρεύματα, μιας και το συγκεκριμένο βαρίδι γαντζώνει καλά σε όλους τους τύπους του βυθού και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για όλες τις τεχνικές casting. Επιπλέον για το carpfishing μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν βαρίδι ανίχνευσης του βυθού , με τον marker φελλό μας.
Θεωρείται ιδανικό για αμμουδιές και μικτούς βυθούς. Μπορεί άνετα να χρησιμοποιηθεί και στα γλύκα νερά (Carp fishing) από όπου προέρχεται το συγκεκριμένο σχήμα.
Το σχήμα αυτό είναι ιδανικό για ποτάμια με δυνατή ροή, και για τις περιπτώσεις που θέλουμε ισχυρό κάρφωμα με σταθερές αρματωσιές. Χρησιμοποιείται ακόμη και στο feeder, γιατί λόγω της τρύπας του , μπορεί να εφοδιαστεί με μια μπάλα μαλάγρας!
Για να κατασκευάσουμε το καλούπι μας κύριο υλικό που θα χρησιμοποιήσουμε είναι μια πλάκα αλουμινίου 10mm περίπου.
Αφού πρώτα κόψουμε δυο ιδία κομμάτια, τα σφίγγουμε σε ένα επιτραπέζιο σφιγκτήρα, και με μια λίμα προσπαθούμε να λειάνουμε και τις τέσσερις πλευρές. Αυτές θα πρέπει να γίνουν επίπεδες ,για να μας βοηθήσουν και αργότερα σαν οδηγοί.
Όταν τα δυο κομμάτια αλουμινίου που θα αποτελέσουν το καλούπι μας είναι έτοιμα τότε θα ξεκινήσουμε στο πρώτο κομμάτι, το σχεδιασμό του βαριδίου και της εισόδου που θα χύνουμε το υγρό μολυβί.
Πριν όμως από αυτό θα μετρήσουμε το πάχος της πλάκας αλουμινίου με ένα παχύμετρο, για να οριοθετήσουμε τα εκατοστά που θα δουλέψουμε στην διαμόρφωση του καλουπιού.
Γνωρίζοντας το πάχος του αλουμινίου, θα σχεδιάσουμε πάνω στην μία πλάκα με ένα μαρκαδόρο το σχήμα του βαριδιού που επιθυμούμε. Σχεδιάζουμε πρώτα το σχήμα και την τρύπα που θα χύνεται το υγρό μολύβι.
Στην συνέχεια θα σχεδιάσουμε και ένα αεραγωγό, που βοηθά κατά τη διάρκεια που γεμίζουμε το καλούπι μας με υγρό μολυβί να μπορεί να φύγει ο αέρας που υπάρχει εγκλωβισμένος μέσα.
Αυτό γίνεται γιατί την στιγμή που γεμίζουμε το καλούπι με το μολύβι η κύρια είσοδος κλείνει. Aφού τελειώσουμε και τον σχεδιασμό, τότε με ένα παχύμετρο μετράμε και σημαδεύουμε στο πλάι της μεταλλικής πλακάς το βάθος το όποιο θέλουμε να έχει το καλούπι μας.
Για να γίνει αυτό υπολογίζουμε ή μετράμε ( με το μυαλό μας) το μισό του βαριδίου που στην συγκεκριμένη πλακά πάνω από 8mm τα θεωρώ απαγορευτικά .Για το βαρίδι που θα φτιάξουμε έχουμε υπολογίσει ότι θα βγει κάπου στα 75gr. Ετσι σημειώνουμε το μισό του πάχους του καλουπιού και προχωρούμε στην συνέχεια...
Έχω υπολογίσει πως πρέπει να φτάσουμε κάπου στη μέση της αλουμινένιας επιφάνειας, δηλαδή στα 5mm , αφήνοντας και μισό χιλιοστό(0.5mm) για να λιώνουμε μετά το καλούπι μας.
Ύστερα με ένα σταθερό τρυπάνι θα μετρήσουμε να φτάνει στο μισό της πλάκας για να έχουμε ένα όριο βάθους , στο οποίο θα γίνει το «φάγωμα» του εσωτερικού του αλουμινίου.
Βάζοντας μπροστά στο μεγάλο τρυπάνι ένα τρυπανάκι (3.5mm), ρυθμίζουμε η βάση του dremel να κατεβαίνει στα 4.5mm . Το κλειδώνουμε πάνω στην βάση εργασίας του dremel και αρχίζουμε προσεκτικά να κάνουμε τρύπες στην μεταλλική πλακά μας , μέσα από το περίγραμμα του βαριδίου που έχουμε σχεδιάσει.
Το βάθος σε κάθε πλάκα θα προσέξουμε να μην ξεπερνά τα 4,5mm, έτσι ώστε να υπάρχει αρκετό μέταλλο και από τις δύο πλευρές του καλουπιού, για να ζεσταίνεται σωστά και να μην διαβρώνεται.
Μετά από την δημιουργία των πρώτων τρυπών, έχουμε ένα οδηγό στο καλούπι για να συνεχίσουμε το κύριο φάγωμα της πρώτης πλάκας. Με το αρχικό τρυπάνι μετακινούμε την πλάκα για να πάρει το καλούπι μας το αρχικό του σχήμα.
Αλλάζουμε τρυπανάκι στο dremel και τοποθετούμε ένα σκαπτικό, το οποίο ρυθμίζεται και αυτό να κατεβαίνει στα 4,5 χιλιοστά. Με πολύ προσοχή να μην ξεφύγουμε από τις σχεδιαστικές γραμμές τρώμε το αλουμίνιο με αυτό τον τύπο του τρυπανιού . Έτσι φτιάχνουμε το πραγματικό βάθος του μολυβιού, τις πλευρές και γίνεται πιο ομοιόμορφο.
Η τελική διεργασία του σκαψίματος γίνεται με μεγάλη προσοχή, για να μην χαλάσουμε την πλάκα αλουμινίου μας. Προσοχή στις γραμμές και στα σχεδιαστικά περιθώρια!
Το τελικό στάδιο του σκαψίματος θα πρέπει να είναι αυτό. Προσέξτε ότι έχουν τηρηθεί οι αποστάσεις, δεν έχουμε ξεφύγει από το σχέδιό μας, ώστε το βαρίδι μας να βγεί όμορφο και ομοιόμορφο!
Το επόμενο στάδιο είναι να βάλουμε πλαστελίνη ή ένα ειδικό στόκο στην μία πλάκα , να ενώσουμε την δεύτερη , έτσι ώστε οι πλευρές να εφάπτονται ακριβώς. Με αυτόν τον τρόπο θα περάσουμε το σχέδιο της μιας πλάκας στην άλλη, με ακρίβεια.
Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί το τελικό μας βαρίδι δεν θα είναι συμμετρικό και δεν θα έχουμε ένα αποτελεσματικό εργαλείο στα χέρια μας.
Στην συνέχεια θα τοποθετήσουμε τις δύο πλάκες απέναντι σε ένα σφιγκτήρα και θα τις ενώσουμε, έτσι ώστε να σχηματιστεί το ακριβές περίγραμμα του βαριδιού και στην άλλη πλάκα, για να ξεκινήσουμε να την σκάψουμε. Αυτό γίνεται για να είναι το σχήμα απολύτως συμμετρικό και στις δύο πλάκες και να βγαίνει το βαρίδι ομοιόμορφο.
Η διεργασία αυτή γίνεται για να σχεδιάσουμε στην επόμενη πλάκα ακριβώς τις διαστάσεις της πρώτης. Με ένα αιχμηρό αντικείμενο χαράζουμε τα όρια στην επόμενη πλάκα, του βαριδιού, της εγκοπής που θα χύνεται το μολύβι και της τρύπας αποσυμπίεσης.
Με τις νέες γραμμές ξεκινάμε την ίδια δουλειά και στην δεύτερη πλάκα , μέχρι να φτάσουμε στην ίδια κατάσταση με την πρώτη.
Συνεχίζουμε κανονικά το σκάψιμο και της δεύτερης πλάκας, όπως ακριβώς κάναμε και στην πρώτη. Στις παρακάτω εικόνες θα ξαναδείτε τον ακριβή τρόπο.
Όταν σκεφτόμασταν το σχεδιασμό του μολυβιού, θεωρήσαμε ότι για την καλύτερη συγκράτηση σε δύσκολους βυθούς, θα ήταν καλό να του βάζαμε εξογκώματα-καρφιά, για να μη ξεσέρνει.
Eπιπλέον θα αφήνει σημάδια που μπορούνε να ακολουθήσουνε τα ψάρια. Ετσι θα μαρκάρουμε τα σημεία με την πλαστελίνη και ξεκινήσουμε να κάνουμε τις τρύπες.
Για να επιτευχθεί αυτό γεμίζουμε με την ειδική πλαστελίνη το καλούπι και σχεδιάζουμε που θέλουμε να γίνουν οι τρύπες. Με το τρυπανάκι αφήνουμε σημάδια στο καλούπι για να μπορέσουμε να δουλέψουμε χωρίς την πλαστελίνη.
Έπειτα μετράμε έξω από το καλούπι πόσο θέλουμε να κάνουμε βαθιά τις τρύπες, με προσοχή να είναι αρκετά πριν τα όρια του τέλους της πλάκας.
Αφού τελειώσουμε τις πρώτες τρύπες αλλάζουμε το τρυπανάκι σκαψίματος με ένα άλλο με οβάλ μύτη, για να γίνει το εξόγκωμα πιο σφαιρικό.
Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία στην άλλη πλάκα, και στην συνέχεια θα σκάψουμε την οπή ριξίματος του μολυβιού και της οπής εκτόνωσης του αέρα.
Με ένα συρμάτινο τροχό λείανσης θα περάσουμε όλο το καλούπι σε όλες τις οπές του, για να γίνει λείο και το μολύβι μας να βγαίνει ομοιόμορφο.
Στο τελείωμα του σχεδίου μας είναι να φτιάξουμε μια εγκοπή, μέσα στην οποία θα περάσει σύρμα για να γίνει ο κρίκος του βαριδιού.
Αυτό θα γίνει στο πάνω μέρος του καλουπιού με ένα μυτερό λεπτό σκαπτικό τρυπανάκι του dremel. Εάν θέλουμε μπορούμε πάνω από τον κρίκο να σκάψουμε και άλλο για να μπαίνει κρίκος με στριφτάρι, για να μη τρίβει το μολύβι κατά τις ανακτήσεις.
Το καλούπι μας είναι έτοιμο. Εμείς μπορεί να φτιάξαμε ένα συγκεκριμένο σχήμα για τις απαιτήσεις μας, αλλά προσπαθήσαμε να σας μεταδώσουμε τον τεχνικό τρόπο σκέψης για να δημιουργήσετε το δικό σας.
Οι πλάκες από αλουμίνιο εγγυώνται μακροχρόνια χρήση χωρίς προβλήματα, αφού είναι ένα μέταλλο που κρατάει καλή θερμοκρασία και δεν διαβρώνεται.
Δεν θα πω ψέματα ότι είναι μια εύκολη διαδικασία. Χρειάζεται ένα βασικό εξοπλισμό και ποικιλία από τρυπάνια για να κάνετε τις λεπτομέρειες που απαιτούνται.
Αλλά μην ξεχνάτε ότι το συγκεκριμένο βαρίδι που φτιάξαμε είναι πολύ εξειδικευμένο, μοναδικό , με πολλές λεπτομέρειες και δύσκολο σχήμα. Μπορεί κάποια άλλα βαρίδια που έχετε στο μυαλό σας, να είναι πολύ πιο εύκολα στον σχεδιασμό και στην τελειοποιήση τους.
Έχουμε χαλάσει αρκετές πλάκες δυσεύρετου αλουμινίου για να έχουμε τα σωστά αποτελέσματα. Είναι όμως μια διεργασία που θα δώσει ένα δικό μας τεχνούργημα , μία προσωπική επιλογή και σφραγίδα που θα συντροφεύει για πάντα τα ψαρέματά μας.
Και μην ξεχνάτε , το καλύτερο ψάρι, είναι αυτό που έχει βγεί με τον προσωπικό μας κόπο και το ψαρευτικό μας μεράκι!
Καλή επιτυχία!