Τεχνικά
Greek Bulgarian Croatian Czech Danish Dutch English French German Italian Polish Romanian Russian Spanish

gfs-stardust-skones-plastikopoihshs-carpmatchfishingΠώς να πλαστικοποιήσετε τα βαρίδια ψαρέματος με τις σκόνες πλαστικοποίησης
Του Δημήτρη Σφαλτού

Το βαρίδι είναι ένα από τα βασικά εξαρτήματα μιας αρματωσιάς και χρησιμοποιείται συνήθως για να φτάσει το δόλωμά μας στα σημεία που θέλουμε.

Εκτός από το θέμα της βολής, της συγκράτησης στο βυθό, και της επιθυμητής απόστασης, το μολύβι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν το μέσο για να καρφωθεί από μόνο του ένα ψάρι.

Και στις δυο περιπτώσεις , όταν τα θηράματα είναι μεγάλα και καχύποπτα ,χρειάζεται μια επιπλέον παραλλαγή για να είναι το μολύβι μας αόρατο, η πλαστικοποίηση.

 

 

Η πλαστικοποίηση είναι μια τακτική που ξεκίνησε από το ψάρεμα των γλυκών νερών και έχει πλέον επεκταθεί και στον τομέα της θάλασσας. Στο ψάρεμα του κυπρίνου συνήθως χρησιμοποιούμε ένα κοντό παράμαλο σε σταθερή αρματωσιά με βαρίδι, που έχει σαν σκοπό να καρφώσει από μόνο του το ψάρι.

Όταν έχεις ένα δόλωμα στα 30 εκατοστά από το βαρίδι, το τελευταίο πρέπει να είναι αόρατο στα ψάρια για να μην πονηρευτούν.

camouflage-fishing-leads-carpmatchfishing

Έτσι οι δαιμόνιοι ψαράδες άρχισαν να παραλλάσσουν τα μολύβια τους σε σκούρα χρώματα, απομιμήσεις του βυθού, να κολλάνε πέτρες, φύλλα κτλ. Οι επιτυχίες στο ψάρεμα άρχισαν να αυξάνουν και την σκυτάλη πήραν οι εταιρίες που δημιούργησαν τις ειδικές σκόνες πλαστικοποίησης.

ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Oι σκόνες πλαστικοποίησης είναι στην ουσία ρινίσματα-τρίματα σε διάφορους χρωματισμούς, από ειδικό πλαστικό πολυμερές ή καουτσούκ, που έχουν την ιδιότητα να γίνονται πολύ κολλώδεις όταν ζεσταθούν.

2-skones-coated-leads-carpmatchfishing

Είναι άοσμες, έχουν την ιδιότητα να αδιαβροχοποιούν το βαρίδι, να το προστατεύουν και να μειώνουν την τοξικότητα του μολύβδου. Το μεγαλύτερό τους προσόν είναι η παραλλαγή του μολυβιού σε φυσικά χρώματα ,για να ταιριάζει στα περισσότερα είδη των βυθών.

Τα ψάρια δεν καταλαβαίνουν την αρματωσιά, τσιμπούν με μεγαλύτερη ευκολία, δεν πονηρεύονται, και έτσι έχουμε πιο απρόσεκτα και σίγουρα καρφώματα. Η παραλλαγή των βαριδιών είναι βασική για τα ψάρια που τρώνε έρποντας στον βυθό.

stardust-gfs-kaifishing-coated-lead-carpmatchfishing

Έτσι ξεκινώντας από το περιβάλλον των γλυκών νερών θα μπορούσαμε να τα εντάξουμε σίγουρα στο ψάρεμα του κυπρίνου, του βάρβου, του γληνιού, του γουλιανού, του χελιού και της πέστροφας όταν ψαρεύεται στον βυθό με ζωντανό δόλωμα.

Στον τομέα της θάλασσας έχουμε περισσότερα ψάρια, με πρωτεργάτες την τσιπούρα, την μουρμούρα, τον σαργό, το λαβράκι, την γλώσσα, το μυλοκόπι, τον σηκιό, το μπαρμπούνι, ενώ δεν μπορούμε να αποκλείσουμε και διάφορα αρπακτικά, όπως καρχαριοειδή, γοφάρια, λίτσες και σαλάχια. Εκεί στην θάλασσα υπάρχει όμως μια ιδιαιτερότητα. Πολλά ψάρια έχουν μια έμφυτη περιέργεια να δούνε από κοντά κάτι με έντονο χρώμα.

fishing-coated-leads-carpmatchfishing

Πολλά βαρίδια που χρησιμοποιούνται στην θάλασσα, είναι πλαστικοποιημένα όχι με χρώματα παραλλαγής απαραίτητα, αλλά με έντονα χρώματα, με glitters, φωσφορίζοντα χρώματα, που εξάπτουν την περιέργεια της μουρμούρας, της τσιπούρας, του σαργού, κ.α.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΛΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ

Για να πλαστικοποιήσουμε τα μολύβια μας θα χρειαστούμε τις ειδικές σκόνες πλαστικοποίησης του εμπορίου στα χρώματα που επιθυμούμε, ένα καμινέτο ( εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα θερμαντικό πιστολάκι μοντελισμού, αναπτήρα, πιστολάκι συγκόλλησης), ένα δοχείο με κρύο νερό, και μία μακριά λαβίδα kocher (ή πένσα ή μυτοτσίμπηδο). Την σκόνη πλαστικοποίησης μπορούμε να την βάλουμε σε ένα κουτάκι για να βουτάμε πιο εύκολα τα βαρίδια μας, να την απλώσουμε σε ένα αλουμινόχαρτο, ή σε ένα τάπερ.

ulika-gia-baridia-plastikopoihsh-carpmatchfishing-camouflage-leads

Πιάνουμε καλά το βαρίδι πάνω στον κρίκο του με την λαβίδα, έτσι ώστε να μην μετακινείται όταν το γυρίζουμε πάνω κάτω.Ζεσταίνουμε το βαρίδι καλά με το πιστολάκι θέρμανσης, μέχρι να αρχίσει το μέταλλο να γυαλίζει.

camouflage-leads-heating-carpmatchfishing

Μεγάλη προσοχή να μην αρχίσει το μολύβι να λιώνει, γιατί τα σταγονίδια του μολύβδου έχουν μεγάλη θερμοκρασία και μπορεί να μας προκαλέσουν σοβαρό έγκαυμα εάν πέσουν πάνω μας.

Μόλις το βαρίδι πάρει θερμοκρασία το βουτάμε στην σκόνη πλαστικοποίησης, προσέχοντας να καλυφθεί από όλες τις πλευρές με σκόνη.

camouflage-coated-leads-into-carpmatchfishing

 

Με την αυξημένη θερμοκρασία του μετάλλου η σκόνη κολλάει πάνω στο βαρίδι δημιουργώντας ένα λεπτό φίλμ, που αλλάζει το χρώμα και την υφή του.

coated-leads-fishing-stardust-skoni-carpmatchfishing

Βγάζουμε το βαρίδι από την σκόνη και παρατηρούμε προσεκτικά εαν έχει καλυφθεί όλο από την σκόνη. Διαφορετικά το ξαναβάζουμε μέσα στην σκόνη για να καλυφθεί πλήρως.

coated-fishing-lead-with-skoni-carpmatchfishing

Στην συνέχεια ζεσταίνουμε πάλι το βαρίδι για να ομογενοποιηθεί η σκόνη πλαστικοποίησης και να απλωθεί σε όλες τις πτυχές του μολυβιού.

coated-leads-zestama-again-carpmatchfishing

Η σκόνη θα πάρει ένα γυαλιστερό χρώμα όταν θα είναι έτοιμη. Προσοχή πάλι να μην παραζεσταθεί το μολύβι γιατί η σκόνη θα αρχίζει να στάζει με επικίνδυνες συνέπειες.

Όταν ζεσταίνουμε σε κάθε βήμα προσπαθούμε να καλύπτουμε όλες τις πλευρές του βαριδιού για να πάρει ομοιόμορφα θερμοκρασία και να λιώσει η σκόνη σωστά σε όλα τα σημεία. Μόλις το μολύβι ετοιμαστεί θα πρέπει να το βουτήξουμε στο νερό για να κρυώσει.

coated-leads-water-carpmatchfishing

Το αφήνουμε στο νερό για 10-20 δευτερόλεπτα και μόλις το βγάλουμε το μολύβι είναι πλαστικοποιημένο και έτοιμο για δράση.

coatedfishing-leads-water-2-carpmatchfishing

Άλλη μια τεχνική εάν θέλουμε η σκόνη πλαστικοποίησης να είναι matt και να μην γυαλίζει, είναι να βάλουμε τα βαρίδια σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμών για 15 λεπτά, και να μην τα ζεστάνουμε εξωτερικά με το θερμαντικό πιστόλι δεύτερη φορά.

Με αυτόν τον τρόπο η σκόνη δεν γυαλίζει και δεν πονηρεύει καθόλου τα ψάρια. Αυτή είναι μια τεχνική πολύ προσφιλής στον κόσμο των γλυκών νερών, και ειδικά στο ψάρεμα του κυπρίνου.

2-leads-coated-carpmatchfishing

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι όσες περισσότερες λεπτομέρειες έχει ένα μολύβι, απαιτείται και περισσότερη σκόνη πλαστικοποίησης για να καλυφθεί πλήρως. Η πλαστικοποίηση καλό είναι να γίνεται πάντα σε ανοιχτό αεριζόμενο χώρο για να μην εισπνέουμε τον μόλυβδο, πάντα από ενήλικες, και καλό θα είναι να βάζουμε ένα προστατευτικό γάντι στο χέρι που κρατάμε το μολύβι.

Eπίσης εάν θέλουμε το μολύβι να έχει περισσότερες αντοχές σε δύσκολους βυθούς, επαναλαμβάνουμε ξανά την διαδικασία, για να πάρει ένα δεύτερο στρώμα σκόνης πλαστικοποίησης που θα το κάνει πιο ισχυρό στα χτυπήματα-γδαρσίματα.

skones-kai-leads-camouflage-coated-leads

Στο εμπόριο υπάρχει μια τεράστια πια γκάμα από σκόνες πλαστικοποίησης σε χρώματα παραλλαγής όλων των τύπων, με υλικά από καουτσούκ. Αυτές έχουν πολύ μεγάλη αντοχή στα χτυπήματα και μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε σε πλάνους, και μολυβοκεφαλές.

Εκτός από τα χρώματα παραλλαγής, υπάρχουν χρώματα σε όλο το φάσμα του «ουράνιου τόξου», φωσφορούχα χρώματα, χρώματα με glitters, και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε.

skones-plastikopoihshs-gfs-diafores-carpmatchfishing

Οι εφαρμογές της σκόνης πλαστικοποίησης τελειώνουν εκεί που σταματά η ψαρευτική μας φαντασία. Τέλος οι σκόνες πλαστικοποίησης θα τις βρείτε σε σακουλάκια και σε βαζάκια, τα οποία είναι πολύ εργονομικά για να βουτάμε απευθείας το βαρίδι μέσα τους και να γίνεται η πλαστικοποίηση ακόμη πιο εύκολη διαδικασία.

stardust-gfs-coated-leads-into-carpmatchfishing

ΠΡΟΤΕΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΛΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΒΑΡΙΔΙΩΝ

Τα πλαστικοποιημένα μολύβια με την κατάλληλη σκόνη γίνονται ένα με το περιβάλλον. Στα ψάρια το μολύβι μοιάζει συνήθως σαν πέτρα του βυθού, άμμος, ή σαν χόρτο εάν πρόκειται για πράσινο χρώμα.

coated-carp-leads-square-pears-carpmatchfishing

Το βαρίδι δεν γίνεται εύκολα αντιληπτό, έχουμε αύξηση των τσιμπημάτων και των θετικών καρφωμάτων. Προστατεύουμε το περιβάλλον και τα νερά που ψαρεύουμε από τον τοξικό μόλυβδο και τα υπολείμματά του.

coated-carp-leads-stardust-carpmatchfishing 

Σε πολλές χώρες της Ευρώπης επιτρέπονται μόνο τα πλαστικοποιημένα μολύβια για το ψάρεμα στα γλυκά νερά, επειδή το στάσιμο νερό των περισσοτέρων λιμνών δεν ανανεώνεται εύκολα. Επιπλέον το μολύβι προστατεύεται καλύτερα από τις δυνατές βολές και τα χτυπήματα.

Η σκόνη πλαστικοποίησης μπορεί να ξεφτίσει μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα και πολύ βίαιη χρήση των βαριδιών, αλλά πάντα μπορούμε να την επανατοποθετήσουμε. Προτιμούμε αυτές από ρινίσματα καουτσούκ, γιατί κάνουν τα βαρίδια μας αθάνατα!

gfs-stardust-skones-plastikopoihsis-all-carpmatchfishing

Τέλος με την βοήθεια της σκόνης πλαστικοποίησης μπορούμε να κάνουμε και άλλα κόλπα με τα μολύβια, όπως να κολλήσουμε χώμα, άμμο, τριμμένα φύλλα, και να κάνουμε πολλές χρωματικές παραλλαγές που δεν τις ξεχωρίζει ούτε το ανθρώπινο μάτι!Στην θάλασσα βέβαια, το έντονο χρώμα τραβάει περίεργα ψάρια, όπως την μουρμούρα, την τσιπούρα, τον σαργό, κ.α. Επιλογές υπάρχουν πάρα πολλές, όρεξη να υπάρχει και ψαρευτική φαντασία...

Μέχρι την επόμενη φορά , να είστε όλοι καλά!

www-carp-matchfishing-gr-logo.jpg

© Copyright: Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που παρουσιάζονται σε αυτή την ιστοσελίδα αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε φωτογράφου που δημοσιεύει εδώ και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του carp-matchfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.