Τα αντισκωριακά σπρέι και η απαγορευτική τους χρήση σε μηχανισμούς και καλάμια ψαρέματος
Συντακτική ομάδα www.carp-matchfishing.gr
Ένα πράγμα που χρειάζεται ειδική αναφορά στον κόσμο του ψαρέματος, είναι η αποτρεπτική χρήση του WD40, ενός υλικού που δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε καμία περίπτωση για τον καθαρισμό των μηχανισμών ψαρέματος και των καλαμιών.
Υπάρχουν παρεμφερή εμπορικά σκευάσματα με την ίδια λειτουργία, αναφέρουμε το εν λόγω προϊόν καθαρά λόγω «αναγνωρισιμότητας».
Το WD40 και τα παρεμφερή υλικά είναι πρώτα από όλα αντισκωριακά υλικά. Είναι καλό για πόρτες που τρίζουν, για κλειδαριές, για οξειδωμένα λουκέτα, βίδες, μεντεσέδες, να σπάει τις σκουριές, να λιπαίνει οριακά κάποια πολύ συγκεκριμένα μηχανικά μέρη, γενικά όπου αναφέρουν οι χρήσεις του, αλλά στους μηχανισμούς ψαρέματος και στα καλάμια κάνει ζημιά και πολλές φορές ανεπανόρθωτη!
Είναι αντισκωριακό σπρέι, δηλαδή σπάει σκουριές, έχει στην φόρμουλα του θειούχα στοιχεία που κάνουν τα μέταλλα πιο επιρρεπή στις διαβρώσεις, και τα θειούχα εισχωρούν σε βάθος κάτω από την προστασία που μπορεί να έχουν οι κλασικοί μηχανισμοί ψαρέματος και μένουν εκεί. Το WD40 δεν φεύγει με έναν απλό καθαρισμό, θέλει καθαριστικό που το εξουδετερώνει, όπως και τα θειούχα στοιχεία. Το ίδιο κάνει στα πλαστικά μέρη μόνο που εισχωρεί σε μεγαλύτερο βάθος και δεν φεύγει με τίποτα. Το αποτέλεσμα είναι να δουλεύει συνέχεια , να διαβρώνει αφαιρώντας το φυσικό γράσο σε μεγάλο βάθος χρόνου.
Το περιβάλλον που δημιουργεί είναι τόσο όξινο ,που καταστρέφει ακόμη και τα καλά λειτουργικά ρουλεμάν. Ένα άλλο μειονέκτημα είναι ότι έχει πτητικές ουσίες, που δουλειά τους είναι να το κάνουν να πηγαίνει παντού και να διώχνει ότι ωφέλιμο γράσο υπάρχει μαζί με την σκουριά και τις βρομιές.
Δυστυχώς κακώς το WD40 χρησιμοποιείται και για τον καθαρισμό των καλαμιών και των οδηγών τους.
Τοπικά μπορούμε να κάνουμε ένα πολύ προσεκτικό καθαρισμό σε έναν οδηγό , εάν έχει σκουριά πάνω του ή πρασινίλα, αλλά θα πρέπει στην συνέχεια να πλύνουμε και να καθαρίσουμε πολύ καλά με σαπούνι το σημείο αυτό που έχει δουλέψει το WD 40. Η προστατευτική ρητίνη/ βερνίκι του καλαμιού με την συνεχή χρήση/δράση του αντισκωριακού, σίγουρα το καταστρέφει, όπως επίσης και το καλάμι μακροπρόθεσμα. Νομίζουμε ότι το ρίσκο του WD40 που διαβρώνει συνεχόμενα και μελλοντικά , σε σχέση με το αθώο νερό και το σαπούνι, δεν αξίζει.
Ακόμα διαβρώνει τα εξωτερικά πλαστικά μέρη των μηχανισμών ή τα βαμμένα. Η αλμύρα φεύγει με νερό και σαπούνι, εν κατακλείδι κακώς έχουμε ένα υλικό σαν το WD40 για όλες τις χρήσεις..
Τέλος οι εταιρείες έχουν δημιουργήσει αρκετές προστασίες ειδικά στους μηχανισμούς ψαρέματος για την υγρασία και τα άλατα, όπως αδιάβροχες φλάντζες στα χείλη της μπομπίνας, εσωτερικές φλάντζες στις βίδες, εσωτερικό μαγνητικό λάδι στον ρότορα, στο line roller (Μagseal της Daiwa), για να αποτραπεί εν μέρει η εισαγωγή υγρασίας και διαβρωτικών αλάτων.
Όπως και να το κάνουμε, η πρώτη φροντίδα των μηχανισμών και των καλαμιών είναι το σχολαστικό καθάρισμα μετά από το ψάρεμα. Εάν το παραμελήσουμε για αρκετό καιρό και αρχίσει η επιφανειακή διάβρωση, τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα αναστρέψιμα, οπότε προσοχή… Καλύτερα να προσέχουμε για να έχουμε. Υπάρχουν στο εμπόριο εξειδικευμένα λάδια και γράσα για τους μηχανισμούς, σε προσιτές τιμές, φιλικά προς τα αγαπημένα σας εργαλεία.
Είναι κρίμα να καταστρέφουμε τον εξοπλισμό μας από την αμάθεια, τώρα πια ξέρετε...