Τεχνικά
Greek Bulgarian Croatian Czech Danish Dutch English French German Italian Polish Romanian Russian Spanish

pos na ftiaksete to kalami ton oneiron sas rodbuilding tuning kalamion carpmatchfishingTuning καλαμιών ψαρέματος:Πως να φτιάξετε το custom καλάμι των ονείρων σας!

Του Δημήτρη Σφαλτού

Φωτογραφίες: Δημήτρης Σφαλτός

Όπως τα αυτοκίνητα, οι μηχανές επιδέχονται μια μορφή αναβάθμισης (tuning) με καλύτερα εξαρτήματα, έτσι και τα καλάμια που ψαρεύουμε μπορούμε να τα φέρουμε στα μέτρα μας.

Η επιλογή αυτή γίνεται με βάση τα δικά μας δεδομένα στο ψάρεμα, αλλά και με την βοήθεια των ειδικών rodbuilder του χώρου.

Γιατί κακά τα ψέματα, η χαρά που προσφέρει ένα ψάρι, γίνεται μέγιστη όταν το έχεις πιάσει με το καλάμι που εσύ «έφτιαξες»!!!

 

 


Ένα καλάμι όταν ξεκινά να φτιάχνεται από την αρχή, θα χρειαστεί το γυμνό blank (τα κομμάτια του καλαμιού γυμνά), τους οδηγούς, την βάση του μηχανισμού, τα αφρώδη πολυμερή eva της βάσης του μηχανισμού, και τους φελλούς της βάσης του Butt (κατώτερο τμήμα του καλαμιού) .

melanouri lrf dreams tuning kalamion carpmatchfishing

Με βάση την δράση του καλαμιού, τα πολλαπλά στελέχη, το που βρίσκεται η σπονδυλική στήλη (spine) δένονται οι οδηγοί με εποξική κόλλα. Μπαίνει η βάση του μηχανισμού, στερεώνεται, και τέλος τοποθετούνται τα αφρώδη υλικά για το κράτημα της βάσης (butt).
Η επιλογή όλων αυτών είναι προσωπική υπόθεση, εξαρτάται από τις γνώσεις μας, τι καλάμι θέλουμε να ψαρέψουμε, τι εξαρτήματα θέλουμε να βάλουμε, και φυσικά το πόσο αντέχει η τσέπη μας.

varvos barbus lrf kalami tuning kalamion carpmatchfishing

Εννοείται έχουμε στο μυαλό μας τι θέλουμε να φτιάξουμε, αλλά την τελική καθοδήγηση θα μας την παρέχει ο ειδικός rodbuilder. Μπορεί κάποιο υλικό που εμείς θέλουμε να επιλέξουμε να μην ταιριάζει με το σύνολο, να δίνει διαφορετικό βάρος, να είναι υπερβολικά δαπανηρό, ή να έχει περιορισμένη διάρκεια ζωής σε ειδικές συνθήκες, πχ θαλασσινό νερό. Για παράδειγμα, άλλο το set up των οδηγών για γλυκό νερό, άλλο για αλμυρό, το καταλαβαίνετε αυτό. Τέλος είναι σημαντικό να έχουμε γνώση αρκετών καλαμιών ψαρέματος, να κατέχουμε πολύ καλά την χρήση τους, για να έχουμε και εικόνα τι θα πάμε να φτιάξουμε.

lrf rod rodbuilding carpmatchfishing ziros lake

Μέχρι στιγμής όλα καλά, ο ειδικός θα μας δώσει συμβουλές επιλογής εξαρτημάτων για να φτιάξουμε το custom καλάμι μας. Τι γίνεται όμως εάν έχουμε ήδη αγοράσει το καλάμι που επιθυμούμε, και θέλουμε να κάνουμε βελτιώσεις; Εκεί τα πράγματα είναι πιο εύκολα, αφού το blank, η δράση που θέλουμε, τα κεντρικά χρώματα είναι τα πράγματα που ήδη έχουμε επιλέξει. Η πιο κοινή εργασία tuning /rodbuilding στα καλάμια , είναι η αλλαγή οδηγών με καλύτερους ή ειδικούς οδηγούς ανθεκτικούς στο θαλασσινό νερό ή για την χρήση με νήμα. Από εκεί και μετά αρχίζουν οι ομορφιές και οι δικές μας προσωπικές πινελιές!

lrf allagi allagon tuning kalamion carpmatchfishing

Η αλλαγή του ονόματος του καλαμιού ή η επικόλληση του προσωπικού μας ονόματος είναι από τις πιο διαδεδομένες διεργασίες ενός rodbuilder. Το όνομα μας είναι και η σφραγίδα μας, σε περίπτωση που υπάρχουν ίδια καλάμια από φίλους μας, ή μια δικλείδα ασφαλείας σε περίπτωση απώλειας του καλαμιού ή κλοπής. Πολύ συνηθισμένη είναι η τοποθέτηση μιας σημαίας στο blank της βάσης, ή μιας ζωγραφιάς. Τα περισσότερα από αυτά είναι τυπωμένες ζωγραφιές και από πάνω μπαίνει ένα λεπτό στρώμα εποξικής κόλλας για την στερέωση.

blanks 3 rodbuiilding vaios kargiotis tuning kalamion psarematos carpmatchfishing

Τα περισσότερα όμορφα πράγματα που γίνονται και σήματα κατατεθέν των καλαμιών είναι οι διαφορές πλέξεις με κλωστές ειδικές για rodbuilding. Τα σκήπτρα για εμένα προσωπικά κρατάει η πλέξη x-wraping, μια ειδική τεχνική πλέξη με χιαστί σταυρωτές πλέξεις χρωματιστών κλωστών, που ανήκει στις top αναβαθμίσεις. Σχέδια, χρώματα, πλέξεις με περαιτέρω σχήματα στο ενδιάμεσο κομμάτι, υπάρχουν εκατοντάδες, με βάση βέβαια την τεχνική κατάρτηση του κάθε rodbuilder.

blanks 1 rodbuilding vaios kargiotis cross wrap carpmatchfishing

Είναι ίσως το δυσκολότερο κομμάτι στην ομορφιά του καλαμιού, αλλά ίσως είναι και αυτό που δίνει (με βάση και τα διάφορα γούστα) και την μεγαλύτερη καλαισθησία. Οπότε, συμβουλευτείτε τους ειδικούς rodbuilders, καταστρώστε τα σχέδια σας, και το καλάμι σας στο τέλος θα είναι μοναδικό!

blanks 2 rodbuilding cross wrap vaios kargiotis allagi kalamion psarematos carpmatchfishing

ΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Σαν «καμμένος» ψαράς που είμαι, δεν θα μπορούσα να μην μπω και εγώ στην διαδικασία να φτιάξω το δικό μου καλάμι. Μετά από πολλά χρόνια ψαρέματος, μπορώ να πω (ποτέ δεν θα είμαι και σίγουρος…) ότι ξέρω τι χαρακτηριστικά θέλω στο καλάμι μου. Εκτός από τις κλασικές αλλαγές οδηγών ,από απλούς σε Fuji, που έχω κάνει σε πολλά καλάμια μου, είχα την επιθυμία να φτιάξω ένα custom καλάμι lrf, με την σφραγίδα μου.

blank lrf dreams cross wrapping carpmatchfishing

Το blank επιλέχθηκε από γνωστό ιαπωνικό εργοστάσιο, ένα σπειροειδές με χιαστί ίνες carbon, για μεγαλύτερη δύναμη στο στέλεχος της βάσης, και tubular μύτη για μεγαλύτερη αμεσότητα στο κάρφωμα, για χρήση τεχνητών, πλανάκια και σιλικόνες οριακά στο max του casting weight (1-8gr). Για βάση επέλεξα την ελαφριά split SKSS της Fuji, "πειραγμένο" βιδωτό κούμπωμα, με εξωτερικό carbon στην βίδα.

reel seat lrf tuning kalamion fuji carbon screw carpmatchfishing

Επίσης επιλέχθηκαν οι οδηγοί sic Titanium-K series (anti-tangle) της Fuji, και συνδυασμό eva και φελλού για την split butt τελική λαβή.

blank butt tuning kalamion carpmatchfishing

Το τελικό δέσιμο και στήσιμο επιμελήθηκε ο φίλος Βάιος Καργιώτης, ένας από τους πιο έμπειρους rodbuilders της Ελλάδας. Όλα τα εξαρτήματα, η βάση του μηχανισμού και τα τελικά κομμάτια φελλου-eva του butt μπήκαν σωστά στην θέση τους ,με δυνατά δεσίματα χωρίς τριγμούς και τζόγους. Οι μονοστήρικτοι Fuji Sic Titanium K ευθειάστηκαν και στα δύο στελέχη και δέθηκαν με εποξική κόλλα, συν δύο χρυσές κλωστές με βάση τα συνολικά χρώματα του καλαμιού. Από εκεί και μετά ξεκίνησε το καλλωπιστικό κομμάτι του καλαμιού, τοποθετήθηκαν τα λογότυπα που επιθυμούσα, συν μία ζωγραφιά από ένα koi carp για την καλή τύχη…

blank custom rod carpmatchfishing

Σαν τελική πινελιά ο Βάιος έβαλε ένα cross wrap με χρυσές , κόκκινες και μαύρες κλωστές, μετά την βάση του μηχανισμού, για να δώσει την παραπάνω καλαισθησία που επιθυμούσα. Προσπάθησα με βάση τις συμβουλές του Βάιου να μην γίνει το καλάμι «φωναχτό» χρωματικά, να κρατήσει έναν λιτό «casual» χαρακτήρα, που θα ταίριαζε περισσότερο στα δικά μου προσωπικά γούστα.

lrf dreams sfaltos carpmatchfishing custom rod light rock fishing


Ο Βάιος σαν έμπειρος rodbuilder, έχει κάνει πολλές και απαιτητικές δουλειές πάνω σε διάφορα καλάμια ψαρέματος, με πιο κυρία τα casting. Περισσότερες πληροφορίες για την δουλειά του, ερωτήσεις και οτι σας απασχολεί θα βρείτε στην επαγγελματική του ιστοσελίδα https://www.fishing4u.gr/ , ή στην προσωπική σελίδα του στο facebook https://www.facebook.com/vkargiotis

vaios kargiotis carpmatchfishing

Εκεί, επειδή υπάρχουν δύο ,ή τρία μεγάλα στελέχη, διατίθεται πολύ μεγάλη επιφάνεια για αλλαγές καλαισθησίας. Εκτός από την αλλαγή των οδηγών , υπάρχουν λογότυπα, ζωγραφιές, cross wrap με απίστευτα σχέδια, για όλα τα γούστα. Εννοείται ότι όλα γίνονται σε όλα τα καλάμια, φανταστείτε ότι έγινε σε εμένα ένα custom καλάμι lrf, με πάρα πολύ λεπτό blank, μόλις ένα εκατοστό σε πάχος. Εύχομαι να έχετε πάρει μια πρώτη ιδέα για το τι μπορείτε να κάνετε για να αναδιαμορφωσετε τα καλάμια σας, η τελική επιλογή θα είναι δική σας. Αφεθείτε στα χέρια των ειδικών και δώστε μια αλλά νότα στα αγαπημένα σας εργαλεία. Γιατί όπως προείπα, οι καλύτερες αναμνήσεις από ένα ψάρι, εκτός της μάχης, είναι όταν το πιάσουμε με το καλάμι που έχουμε «επιμεληθεί» εμείς οι ίδιοι! Να είστε όλοι καλά!

zargana lrf carpmatchfishing tuning kalamion

www carp matchfishing gr logo.jpg

© Copyright: Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που παρουσιάζονται σε αυτή την ιστοσελίδα αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε φωτογράφου που δημοσιεύει εδώ και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του carp-matchfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.