Match
Greek Bulgarian Croatian Czech Danish Dutch English French German Italian Polish Romanian Russian Spanish

garbolino match rod psarema match dokimi carpmatchfishingΨαρευτική δοκιμή εξοπλισμού match: Καλάμι και μηχανισμός match της Garbolino

Του Δημήτρη Σφαλτού

Φωτογραφίες: Δημήτρης Σφαλτός, Δημήτρης Παπαχρήστου

H ανάγκη για πιο ποιοτικά και ταυτόχρονα προσιτά σε τιμή εργαλεία ψαρέματος, πρωταγωνιστεί στην εποχή μας. Οι εταιρείες βρίσκονται σε διαρκή ευγενή συναγωνισμό για την κατασκευή τέτοιων εργαλείων, πρωτίστως καλαμιών και μηχανισμών.

Για την τεχνική του match fishing με φελλό waggler υπάρχουν λίγα τέτοια παραδείγματα, που να συνοδεύουν υψηλή ποιότητα και τιμή.

Ένα τέτοιο πολύ καλό παράδειγμα, είναι το καλάμι Bullet Match 4.50 της Garbolino, σε συνδυασμό με τον μηχανισμό της ίδιας εταιρείας, τον Trout Legend FD 1500.

 

 

 

 

Xαρακτηριστικά εξοπλισμού

Με βάση το παραπάνω σκεπτικό, του συνδυασμού της ποιότητας με την προσιτή τιμή, έγινε η ψαρευτική δοκιμή που θα δείτε στο www.carp-matchfishing.gr. Δοκιμάσαμε λοιπόν σε πραγματικές συνθήκες ψαρέματος σε πολυψαρεμένα λιμάνια, το καλάμι Bullet Match 4.50 m και τον μηχανισμό Trout Legend FD 1500 της Garbolino, ένα σετ που κατασκευάστηκε με γνώμονα την καλή ποιότητα, στην καλύτερη δυνατή τιμή.

garbolino 3 section match rod carpmatchfishing

Με αυτόν τον συνδυασμό μπορούμε να ψαρέψουμε σωστά την τεχνική match, χωρίς να δαπανήσουμε πολύ υψηλά ποσά , αλλά ούτε και να αναζητήσουμε στο μέλλον καλύτερα εργαλεία. Πολλές φορές πιστέψτε με, υπάρχει η παγίδα της χαμηλής τιμής ή της «ευκαιρίας» από πολλούς «ειδήμονες». Γρήγορα όμως κάποιος που θα καταλάβει τι του γίνεται, θα δει ότι αυτό που κρατάει στα χέρια του δεν τον βοηθάει, αλλά τον επιβαρύνει κιόλας.

H Garbolino είναι μια εταιρία, που δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια στην παραγωγή ποιοτικών εργαλείων ψαρέματος. Καλύπτει όλες τις παράκτιες τεχνικές ψαρέματος, έχει μεγάλη εξειδίκευση στον τομέα του pole fishing, Bolognese, feeder, spinning, αλλά και σε πολλές εξειδικευμένες τεχνικές , όπως το match waggler fishing. Με αφετηρία το ψάρεμα των γλυκών νερών στην Ευρώπη, η Garbolino αποτελεί μια πολύ αξιόπιστη εταιρία , που κάνει πάντα σταθερά βήματα στην χώρα μας.

garbolino bullet match blank carpmatchfishing

Το τρίσπαστο καλάμι που δοκιμάσαμε ονομάζεται Βullet Match, προορίζεται για τις match τεχνικές και ειδικά για το waggler fishing. Κατασκευασμένο από ποιοτικές ίνες άνθρακα υψηλής συνοχής (HM), το Βullet Match της Garbolino, παρόλο το μεγάλο του μήκος, αποκτά στιβαρότητα, δύναμη και μικρό βάρος. Η δράση του καλαμιού είναι γρήγορη/fast, αλλά διαθέτει ικανή κυρτότητα στα μεγάλα φορτία, ικανή να παλέψει μεγάλα ψάρια. Είναι εντυπωσιακή πραγματικά η δράση του στα μεγάλα ψάρια, κάτι που το είδαμε σε ψαρέματα τσιπούρας στα λιμάνια. Το ψάρι έδινε δυνατά τραβήγματα προς τον βυθό, αλλά το καλάμι απορροφούσε όλο το shock πάνω στο blank, χωρίς καν ο μηχανισμός να δώσει φρένα.

bullet match rod curve garbolino carpmatchfishing

Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να χειρίζεται πολύ λεπτές πετονιές (έως και 14-16 μάνα), χωρίς μεγάλο ρίσκο για κοψίματα. Η βάση του μηχανισμού, είναι κατασκευασμένη από την Garbolino, και μπορεί να ασφαλίσει με μεγάλη στιβαρότητα μηχανισμούς από 1000-2500 σε μέγεθος. Είναι κατασκευασμένη από γραφίτη, υλικό που εξασφαλίζει σταθερότητα και ελάχιστο βάρος. Όλοι οι οδηγοί του καλαμιού είναι φτιαγμένοι από το υλικό sic, για μείωση των τριβών στις λεπτές πετονιές του ψαρέματος με waggler φελλό.

tsipoura bullet garbolino rod carpmatchfishing

To μήκος του Bullet Match της Garbolino είναι 4,50 μέτρα , το casting weight 7-20 gr, και το μήκος μεταφοράς του είναι 1,53 μέτρα. Το μήκος της λαβής του είναι στα 56 εκατοστά. Οι ενώσεις των 3 στελεχών γίνονται με put over σύνδεση. Οι sic οδηγοί του είναι στην πλειοψηφία τους μονής γέφυρας, καλυμμένη με εποξική κόλλα δύο συστατικών, ενώ ο πρώτος μεγαλύτερος οδηγός είναι διπλής γέφυρας.

garbolino bullet match blank all carpmatchfishing

Το μήκος των οδηγών στο καλάμι έχει μελετηθεί με τέτοιο τρόπο, για να κρατούν απόσταση από το blank και να μην κολλάει η πετονιά πάνω στο καλάμι, ιδίως όταν η ατμόσφαιρα δεν έχει πολύ υγρασία. To Bullet Match της Garbolino έχει πολύ όμορφα και διακριτικά χρώματα σε αποχρώσεις του μαύρου και του μπλε στο τρίτο μεγάλο στέλεχος, ενώ η θήκη μεταφοράς του είναι η κλασική υφασμάτινη μαύρου χρώματος. Τέλος η λαβή του είναι καλυμμένη από υλικό eva στο τελείωμά του, ενώ στο ενδιάμεσο υπάρχει φελλός, για μεγαλύτερη σταθερότητα στο κράτημα.

tsipoura match fishing bullet garbolino carpmatchfishing

Test ψαρέματος

Το Βullet Match της Garbolino δοκιμάστηκε από την αρχή σε ψάρεμα τσιπούρας, κέφαλου με δόλωμα προνύμφη μύγας ,σε λιμάνια με βαθιά νερά.  Αποφασίσαμε να το χρησιμοποιήσουμε αμέσως σε απαιτητικό περιβάλλον, για να δοκιμάσουμε τα υλικά κατασκευής και τον τρόπο δράσης του. Εφοδιάστηκε με μια 0,16 χιλ βυθιζόμενη πετονιά, και τον μικρό μηχανισμό σε πράσινες και μαύρες αποχρώσεις με μπροστινά φρένα της Garbolino, τον Trout Legend FD 1500.

garbolino reel trout carpmatchfishing

Πρόκειται για ένα μηχανισμό με μπροστινά φρένα, σε πολύ καλή σχέση ποιότητας και τιμής, ο οποίος προορίζεται για την έναρξη στην match τεχνική. Έχει σχέση περιστροφής 5,4:1 , χωρητικότητα 160 μέτρα 0,16 χιλ πετονιάς, βάρος 195 γραμμάρια, και 6+1 ρουλεμάν. Χαρακτηριστικά του γνωρίσματα η απαλή περιστροφή και τα ομαλά προοδευτικά του φρένα, τα οποία δίνουν μια ευχαρίστηση στο ψάρεμα.

bullet match mullet garbolino dokimi match carpmatchfishing

Το ελαφρύ καλάμι σε συνδυασμό με τον μικρό μηχανισμό δεν κουράζει τον χρήστη, ενώ κάνει ένα αξιόπιστο ζυγισμένο σύνολο. O μηχανισμός Trout Legend FD 1500 με τα καλά φρένα του, το πολύ χαμηλό βάρος, την κωνική μπομπίνα αλουμινίου , την μαύρη μανιβέλα από eva, την γρήγορη ανάκτηση και τα χρώματα σε μαύρο-ιριδίζον πράσινο , αποτελεί ιδανικό σύντροφο του Βullet Match της Garbolino .
To καλάμι Βullet Match της Garbolino έχει ευαίσθητη μύτη και fast δράση, έτσι ώστε να υπάρχει ευαισθησία στο τσίμπημα, δυναμικό κάρφωμα, ακόμη και εάν ο φελλός ψαρεύει σε μακρινές αποστάσεις, άνω των 20-30 μέτρων. Επιπλέον, έχει πολύ καλή δύναμη επαναφοράς και μπορεί εύκολα να γυρίσει ένα μεγάλο ψάρι, πάντα με τις ανάλογες πετονιές.

fish fin tsipoura bullet match rod garbolino carpmatchfishing

Από τις παραπάνω παρατηρήσεις και τα χαρακτηριστικά βλέπουμε , ότι το καλάμι Βullet Match της Garbolino μπορεί να βρίσκεται στην κατηγορία καλαμιών με χαμηλή τιμή απόκτησης, αλλά συγκεντρώνει χαρακτηριστικά πιο υψηλής κατηγορίας.
Αυτό οφείλεται στον τρόπο επιλογής του πρώτου και του μεσαίου blank του καλαμιού , το οποίο δίνει μεγάλη δύναμη στο τρίτο και τελευταίο στέλεχος (βάση καλαμιού). Η δράση του Βullet Match της Garbolino είναι fast, πετυχαίνει πολύ καλά και δυνατά καρφώματα με άμεσο τρόπο, χωρίς να τερματίσει το καλάμι την γρήγορη του δράση. Παρόλο όμως που είναι fast , σε πολύ υψηλά φορτία παρουσιάζει προοδευτική κύρτωση του ενδιάμεσου τμήματος, κάτι που μπορεί να δώσει πολύ μεγάλη δύναμη επαναφοράς όταν αυτό απαιτηθεί από τον ψαρά.

mullets sfaltos garbolino bullet match rod carpmatchfishing

Το casting weight του που φτάνει τα 7-20 γρ, μας δίνει την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε τους κλασικούς σε γραμμάρια, αλλά και μεγαλύτερους φελλούς, να το ψαρέψουμε σε κόντρα καιρούς, ακόμη και με μεγάλα δολώματα.
Το καλάμι Βullet Match της Garbolino μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με πολύ λεπτές πετονιές, έως και 0,14-0,16 χιλ μάνα. Δεν αντιμετωπίσαμε πρόβλημα στο ψάρεμα με τα κλασικά ψάρια του τόπου, όπως τσιπούρες και κέφαλους. Δεν είναι το καλάμι «κούτσουρο» που δουλεύει μόνο η μύτη του και τίποτα άλλο, αλλά ένα πιο προοδευτικό εργαλείο όταν χρειάζεται να δώσει μεγαλύτερη κυρτότητα.

tsipoura mikri match fishing sfaltos carpmatchfishing

Η δράση κορυφής το κάνει ιδιαίτερα χρήσιμο σε περιπτώσεις που χρειάζεται δύναμη, ξεκόλλημα του ψαριού από τον βυθό και γρήγορη μάχη. Το μεγάλο του μήκος 4,50 μέτρα δίνει μεγαλύτερο μοχλό δύναμης, μεγαλύτερο μήκος παραβολής και την δυνατότητα να χρησιμοποιούμε μακρύτερες αρματωσιές και παράμαλα. Έτσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από τους άπειρους αλλά και από τους πιο έμπειρους ψαράδες.

mourmoura matchfishing carpmatchfishing

Το Βullet Match της Garbolino είναι ένα πολύ καλό καλάμι για να ξεκινήσει κανείς την ενασχόλησή του με το match fishing με φελλό, ειδικά για αυτούς που χρειάζονται μια προσαρμογή με πιο κλασικά εργαλεία. Σε συνδυασμό με τον μηχανισμό Trout Legend FD 1500, θα έχετε ένα δυνατό σύμμαχο σε όλα τα ψαρέματα match, την δυνατότητα να παλεύετε μεγάλα ψάρια και ταυτόχρονα να τα ευχαριστιέστε και με αθλητικό τρόπο.

mullets bullet match rod garbolino carpmatchfishing

vendor3196 

Για περισσότερες πληροφορίες:

en-plo-logo-carpmatchfishing

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ:

Εν πλω-Χρήστος Καλαιτζής

Δημοσθένους 39, Θεσσαλονίκη

Τηλ:2310-752359/2310-752169

www carp matchfishing gr logo.jpg

© Copyright: Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που παρουσιάζονται σε αυτή την ιστοσελίδα αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε φωτογράφου που δημοσιεύει εδώ και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του carp-matchfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.