Rock fishing-LRF-HRF
Greek Bulgarian Croatian Czech Danish Dutch English French German Italian Polish Romanian Russian Spanish

xesta carpmatchfishingΝέα σιλικονούχα εξειδικευμένα δολώματα Star Worms και μολυβοκεφαλές Star Head για light rock fishing (LRF) από την Xesta
Του Δημήτρη Σφαλτού
Φωτογραφίες:Δημήτρης Σφαλτός

Με την έξαρση του ψαρέματος των κοκκαλιών που διακατέχει αυτή την χρονική περίοδο, επιλέξαμε να σας παρουσιάσουμε τα νέα σιλικονούχα δολώματα και τις μολυβοκεφαλές της Xesta, τα οποία με την χρήση του κατάλληλου εξοπλισμού Lrf, μπορεί να κάνει την διαφορά στα ψαρέματα σας.

Πρόκειται για τη ολοκληρωμένη σειρά για Lrf Xesta Star Worms, και τα jigheads Xesta Star Head Diver Down  ,Xesta Star Head Slow Down και Xesta Star Head Touch Down.

 


Η Xesta είναι μια ιαπωνική εταιρεία με μεγάλη εξειδίκευση στον ευρύ χώρο του spinning. Τεχνητά δολώματα όπως σιλικόνες, πλάνοι για shore, slow, vertical jigging, και μολυβοκεφαλές ,βρίσκονται σε περίοπτη θέση στο οπλοστάσιο της. Στην ψαρευτικη δοκιμή όμως που κάναμε ,σταθήκαμε στην τεχνική του light rock fishing, και πιο εξειδικευμένα στο ψάρεμα των κοκκαλιών με σιλικονούχα δολώματα.

psarema kokkaliou me silikoni xesta dart worm lrf carpmatchfishing

Χαρακτηριστικά και ιδιότητες

Η πρόταση της Xesta για τη τεχνική του LRF και τα κοκκάλια είναι η σειρά Star Worm. Με βασικό τους χαρακτηριστικό το μεγάλο εύρος της κίνησης και το άρωμα ψαριού, αυτές οι μικρές σιλικόνες εντυπωσιάζουν από την πρώτη ματιά . Υπάρχουν 3 βασικά μοντέλα, τα Dart Star, τα Stick Star, και τα Velvet Star. Όλες οι σιλικόνες βρίσκονται σε αεροστεγές σακουλάκι, για να μένει αναλλοίωτη η μυρωδιά του ψαριού που περιέχουν , και κλείνει ερμητικά με πλαστικό φερμουάρ.

xesta star woems dart star 1 packsilikones lrf carpmatchfishing

Με αυτόν τον τρόπο οι μικρές σιλικόνες προστατεύονται από τον αέρα, δεν ξεραίνονται και διαρκούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Σιλικόνες της Xesta: Dart Star

Σχεδιάστηκαν όπως λέει και το όνομά τους να κάνουν μια κίνηση ζιγκ-ζαγκ με απότομες αλλαγές, το λεγόμενο και dart action. Το τριγωνικό τελείωμα σαν καρίνα πλοίου δίνει στην σιλικόνη Dart Star , την καλύτερη δυνατή κίνηση με την συγκεκριμένη πλεύση.

xesta dart worm silikoni star worms carpmatchfishing

Επίσης με μικρά Jerks η σιλικόνη κάνει πολύ όμορφη και φυσική κίνηση ταλάντευσης , αφού η ουρά σε σχήμα προπέλας και τα μικρά πτερύγια που την συνοδεύουν, την ανασηκώνουν με ευκολία. Η συνολική εικόνα που δίνει η μικρή αυτή σιλικόνη δείχνει ένα απροστάτευτο πληγωμένο γόνο ψαριού, που κάνει κινήσεις αστάθειας μέσα στο νερό.

xasta dart star worm pleusi lrf silikones carpmatchfishing

Με πιο απότομα μικρά jerks αυτή η κίνηση μιμείται επίσης και την κίνηση της γαρίδας που προσπαθεί να ξεφύγει. Δουλεύει πολύ καλά και με κινήσεις του Lrf καλαμιού, αλλά και όπως βυθίζεται μέσα στην θάλασσα, γιατί κάνει μικρή ελικοειδή κίνηση. Οι σιλικόνες αυτές αποδίδουν πολύ καλά με τις μολυβοκεφαλές Xesta Star Head Slow και Xesta Star Head Touch. Εχουν μέγεθος 4 εκατοστά (1,6 ίντσες). To χρωματολόγιό τους είναι πολύ μεγάλο, υπάρχουν χρώματα με glitters για όλες τις συνθήκες, καθαρά, θολά νερά, ημερήσια και νυχτερινά ψαρέματα.

xesta pack star worms dart star carpmatchfishing silikones lrf

Σιλικόνες της Xesta: Velvet Star

H παράξενη αυτή σιλικόνη της Xesta για τα θαλασσινά δεδομένα , έχει δημιουργηθεί με σκοπό την μέγιστη κυματοειδή κίνηση της ουράς, και έχει εξαιρετικά αποτελέσματα. Το κύμα και οι μικρές δονήσεις που δημιουργούνται από το εξειδικευμένο σχήμα της ουράς, παρουσιάζει ένα απόλυτο ζωντανό οργανισμό που κινείται μέσα στο νερό, ακόμη και με την ύπαρξη του πιο ασθενές ρεύματος.

xesta velvet star pack star worms silikones lrf kokkalia carpmatchfishing

Η ουρά φαίνεται ότι αποτελείται από μικρές μπαλίτσες, οι οποίες κάνουν κυματοειδή κίνηση με το παραμικρό ρεύμα. Το συνδεόμενο τμήμα του κυρίου σώματος της σιλικόνης Velvet Star με την ουρά, είναι εξαιρετικά μαλακό και ευλύγιστο, επιτρέπει την εύκολη εισαγωγή της μολυβοκεφαλής και του αγκιστριού. Επιπλέον η συνολική δομή της σιλικόνης επιτρέπει πολύ σίγουρα καρφώματα , ειδικά στο πάνω σαγόνι του ψαριού. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι πολύ μαλακή και εισχωρεί εύκολα μέσα στο στόμα του ψαριού.

pleusi velvet star xesta silikoni lrf kokkalia carpmatchfishing

Η κίνηση αυτή παρομοιάζει την κίνηση του σκουληκιού και γόνου ψαριού, και επιτυγχάνεται πανεύκολα και με μολυβοκεφαλές ελάχιστου βάρους, κάτω του γραμμαρίου(0,5-0,8γρ). Το χρωματολόγιό τους είναι μεγάλο, υπάρχουν μοντέλα και για ημερήσια, και για νυχτερινά, και για θολά νερά. Στην Ιαπωνία αυτού του τύπου η σιλικόνη έχει γίνει ανάρπαστη, καθώς τα ψάρια που πιάνονται με αυτή έχουν απίστευτα μεγάλη γκάμα. Στον κόσμο του Lrf οι Velvet Star έχουν γίνει πια best seller. Έχουν επίσης μέγεθος 2.5 inch και θα βρείτε 8 τεμάχια στο πακέτο τους.

 kokkalia lrf me silikones xesta star worms carpmatchfishing

Σιλικόνες της Xesta: Stick Star

Η μικρή αυτή σιλικόνη της Xesta μοιάζει σαν μικρό σκουλήκι και η κίνηση της ουράς κάνει θαύματα στα κοκκάλια και στα υπόλοιπα ψάρια που απευθύνεται το Light rock fishing.

xesta stick star worms silikoni kokkali light rock fishing carpmatchfishing

Εάν ρίξετε μια πολύ προσεκτική ματιά στο σώμα της θα δείτε τις μικρές κάθετες ραβδώσεις, οι οποίες προκαλούν σε συνδυασμό με την μπαλίτσα πριν την ουρά, μικροσκοπικές δονήσεις. Η μικρή ουρίτσα κουνιέται συνεχόμενα με απαλά twitch του καλαμιού, αλλά και με την απλή ανάκτηση της σιλικόνης.

star worm xesta orange

Η μικρή ουρίτσα κουνιέται συνεχόμενα με απαλά twitch του καλαμιού, αλλά και με την απλή ανάκτηση της σιλικόνης. Δουλεύει , όπως όλες οι σιλικόνες της Xesta και σε οριζόντια πλεύση, αλλά και όπως πέφτει ελεύθερα προς τον βυθό.

xesta star worm stick pleusi lrf silikoni carpmatchfishing

Η σιλικόνη αυτή φτιάχτηκε για να μιμείται τα μικρά καρκινοειδή , τα krills. Γρήγορα όμως αποδείχθηκαν ένα ευρύ δόλωμα σε πάρα πολλά ψάρια του Lrf, όπως μουρμούρες, σαργούς και τσιπούρες. Εχουν μεγάλο χρωματολόγιο, για να χρησιμοποιήσετε αυτό που σας ταιριάζει, ανάλογα πάντα και με τις συνθήκες ψαρέματος.

xesta stick star star worms pack silikones lrf carpmatchfishing

Το χρωματολόγιο των Sticks Star μας επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε ότι θέλουμε ανάλογα με τις συνθήκες της θάλασσας, εμάς μας δούλεψαν πολύ τα έντονα χρώματα στα κοκκάλια, ειδικά σε θολά νερά το ξημέρωμα.

kokkali grip xesta stick worm star mouth fish carpmatchfishing

Moλυβοκεφαλές της Xesta για Lrf

xesta head down jigheads all molyvokefales lrf carpmatchfishing

Moλυβοκεφαλές της Xesta: Star Head Slow Down

Πρόκειται για εξειδικευμένη μολυβοκεφαλή (jighead) από την Ιαπωνική Xesta , η οποία μας προσφέρει μακρινές βολές λόγω του όγκου της, αλλά και πολύ αργή βύθιση λόγω του υλικού από το οποίο είναι κατασκευασμένη.

xesta jighead sow down0star head lrf carpmatchfishing molyvokefali

Σε κάθε συσκευασία θα βρείτε 4 μολυβοκεφαλές, με αγκίστρι Vanfook, ιδανικό για τους περισσότερους τύπους σιλικόνης. Το σχήμα που παραπέμπει σε κεφάλι ψαριού κάνει πολύ εύκολα ζιγκ-ζαγκ δεξιά και αριστερά, το dart action. Δουλεύει πολύ καλά με τις σιλικόνες Dart Star.

Moλυβοκεφαλές της Xesta: Star Head Touch Down

Eξειδικευμένο jighead από την Ιαπωνική Xesta που λόγω σχήματος δίνει πολύ καλή πλεύση στη σιλικόνη μας αλλά και αληθοφάνεια κατά το βύθισμα. Με την γωνία του κεφαλιού της μολυβοκεφαλής , η σιλικόνη εκτελεί μια βύθιση σε 45 μοίρες περίπου γωνία, κάτι που προκαλεί περισσότερη κίνηση στο τελείωμα της ουράς.

xesta jigheads touch down lrf carpmatchfishing

Μπορεί να τοποθετηθεί στις περισσότερες σιλικόνες σε αυτά τα μικρά μεγέθη, έχει πολύ κοφτερό αγκίστρι της Cultiva, σε μέγεθος #6. Ιδανική μολυβοκεφαλή για σαργούς, μελανούρια, τσιπούρες, κοκκάλια σαφρίδια, σκορπίνες, και άλλα ψάρια-στόχους του Lrf.

Moλυβοκεφαλές της Xesta: Star Head Diver Down

O σχεδιασμός αυτής της μολυβοκεφαλής έχει σαν σκοπό την γρήγορη βύθιση της σιλικόνης , με κίνηση «ελεύθερης πτώσης»! Με αυτή την κίνηση αποφεύγονται διάφορα εμπόδια του βυθού και σκαλώματα , ενώ όταν η σιλικόνη φτάσει στον βυθό, κρατάει παράλληλη με τον πυθμένα και δεν ανασηκώνεται.

xesta jighead diver down star head lrf carpmatchfishing

Σε όλη της την πορεία προς τον βυθό η μολυβοκεφαλή κρατάει την σιλικόνη παράλληλα με την επιφάνεια, το αγκίστρι «κοιτάει» και αυτό παράλληλα με την επιφάνεια (για αυτό και δεν σκαλώνει εύκολα), ενώ το όλο σύνολο κινείται κάθετα προς τον βυθό, και όχι σε γωνία. Επιπλέον όταν την σέρνουμε κάτω στον βυθό, επειδή το κάτω μέρος της έχει οβάλ σχήμα, ανασηκώνει ελαφρά την ουρά της σιλικόνης προς τα πάνω, κάνοντας ακόμη περισσότερη κίνηση στον βυθό.

xesta silikoni star head sinker down pleusi skitso carpmatchfishing

Εάν η σιλικόνη μας έχει ουρά που κάνει έντονη κίνηση (Stick Star-Velvet Star), φανταστείτε πόσο ελκυστική γίνεται στα μάτια των ψαριών. Για αυτό το λόγο η συγκεκριμένη μολυβοκεφαλή χρησιμοποιείται για ψαρέματα κοντά στον βυθό, για σαργούς, σκορπίνες, τσιπούρες, μουρμούρες κτλ. Είναι ένας εύκολος τρόπος επίσης να αποφεύγουμε τα τσιμπήματα στα μεσόνερα από μικρόψαρα.

Ψαρευτική δοκιμή

Οι σιλικόνες Xesta δοκιμάστηκαν σε κλασικούς πολυψαρεμένους τόπους, όπως βράχια και λιμάνια με βαθιά νερά, από 4-8 μέτρα. Ο εποχιακός μας στόχος ήταν τα κοκκάλια, μιας και είναι από τα αγαπημένα μας θηράματα με την τεχνική του light rock fishing. Λόγω της θολερότητας των νερών από τα ρεύματα της προηγούμενης νύχτας στα πρώτα μας ψαρέματα χρησιμοποιήσαμε έντονα χρώματα, όπως ροζ και κόκκινο περλέ (στα χρώματα γόνου καλαμαριού), στα μοντέλα των Stick Star και Dart Worm αντίστοιχα.

star worms xesta dart stick 2 carpmatchfishing

Δοκιμάσαμε επίσης και νέες custom μολυβοκεφαλές σε πολυγωνικά σχήματα για ιδιαίτερη πλεύση δεξιά και αριστερά σε ακανόνιστη πορεία , όπως και οβάλ flat μολυβοκεφαλή για ψάρεμα παράλληλα με τον βυθό, ή σε ευθεία γραμμή στα μεσόνερα. Τα βάρη των μολυβοκεφαλών που χρησιμοποιήσαμε ήταν από 1,5 έως 2 γραμμάρια, το καλάμια μας ήταν fast action, της τάξης των cw:1-8 γραμμαρίων για Lrf, οι μηχανισμοί της τάξης των 2000, το νήμα μας 0,4PE και παράμαλο στα 0,20 χιλιοστά.

kokkali silikones 2 xesta star worm stick dart lrf carpmatchfishing

Τα περισσότερα ψαρέματα που κάναμε ήταν τις πρώτες πρωινές ώρες, και συγκεκριμένα για κοκκάλια. Όταν υπάρχει καλή αναλογία σε όλα τα τμήματα του εξοπλισμού, οι βολές ακόμη και με τόσο μικρές μολυβοκεφαλές και σιλικόνες είναι πολύ μακρινές, ικανές να φτάσουν τα σημεία που τα κοκκάλια κυνηγούσαν το γόνο του λιμανιού. Τα χτυπήματα ήταν τις περισσότερες φορές άμεσα και ακαριαία από τα πρώτα χτυπήματα , ενώ πολλά κοκκάλια άρπαζαν τις σιλικόνες όπως κατέβαιναν προς τον βυθό.

sililkoni xesta stick worm psarema kokkaliou lrf carpmatchfishing

Όπως είπαμε και στην αρχή της δοκιμής μας, οι σιλικόνες της Xesta είναι σχεδιασμένες να κινούνται κατά την κάθοδο προς τον βυθό, με ιδιαίτερες πλεύσεις ανά μοντέλο. Σε αυτό βοηθούσαν τα μέγιστα και οι μικρές μολυβοκεφαλές με τις πλεύσεις τους, που κουνούσαν ακόμη περισσότερο τις σιλικόνες μας, όπως κατέβαιναν προς τον πυθμένα. Στα περισσότερα ψαρέματα , τα κοκκάλια κυνηγούσαν τον γόνο στην επιφάνεια και στα μεσόνερα, οπότε προσαρμόσαμε τις πλεύσεις μας σε αυτό το επίπεδο του νερού.

xesta pleus stick star worm silikoni lrf carpmatchfishing

Κάτι άλλο που μας άφησε πολύ καλές εντυπώσεις ήταν ότι τα χτυπήματα ήταν άμεσα. Σε αυτό βοήθησε η μυρωδιά του ψαριού που έχουν οι σιλικόνες της Xesta Star Worms, αλλά και το γεγονός ότι έπεφταν πολύ αργά προς τον βυθό, με την προσθήκη των κατάλληλων μολυβοκεφαλών. Εμείς μείναμε πολύ ευχαριστημένοι από ότι δοκιμάσαμε, και είναι γεγονός ότι πια σε όλα μας τα ψαρέματα τα αεροστεγή σακουλάκια των σιλικόνων Xesta βρίσκονται πάντα στις κασετίνες μας.

xesta stick star close star worms silikones lrf kokkalia carpmatchfishing

Η μυρωδιά τους όπως παρατηρήσαμε μένει αναλλοίωτη για πολλά ψαρέματα, εφόσον τις ξαναβάλουμε με προσοχή στις συσκευασίες τους. Σε άλλα ψαρέματα lrf με διαφορετικά ψάρια-στόχους, είδαμε επίσης ότι είναι αρκετά ανθεκτικές στα δαγκώματα, ειδικά σε ψάρια όπως μελανούρια, χάνους, σαργούς, κτλ.

kokkali xesta dart star worm silikoni lrf carpmatchfishing

Στα κοκκάλια είναι λογικό να μένουν ανέπαφες, επειδή τα ψάρια αυτά δεν έχουν δόντια. Είναι μικρές, πιάνουν ελάχιστο χώρο στις κασετίνες μας, έχουν πολύ εργονομική και πρακτική συσκευασία, και πολύ καλή τιμή. Δοκιμάστε τις, ειδικά τώρα που τα κοκκάλια και τα υπόλοιπα ψάρια-στόχοι του Lrf βρίσκονται σε έξαρση, και δεν θα χάσετε...

psarema kokkalion me silikones xesta star worms carpmatchfishing

Για περισσότερες πληροφορίες:

pesca mafia logo carpmatchfishing
Pesca Mafia
www.pescamafia.gr
Διεύθυνση: Λεωφόρος Βουλιαγμένης 277, Αγ. Δημήτριος 173 43
Τηλέφωνο: 210-996 8339

Ωράριο λειτουργίας : Δευτέρα-Παρασκευή: 09:30-21:00
Σάββατο: 09:00-15:00

www carp matchfishing gr logo.jpg

© Copyright: Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που παρουσιάζονται σε αυτή την ιστοσελίδα αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε φωτογράφου που δημοσιεύει εδώ και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του carp-matchfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.