Spinning
Greek Bulgarian Croatian Czech Danish Dutch English French German Italian Polish Romanian Russian Spanish

aris-spinning-x-layer-carp-matchfishing.jpgΨαρευτική δοκιμή εξοπλισμού spinning: Σιλικονούχα δολώματα της Megabass : Super X-Layer

Του Άρη Δάσκαλου

Η Megabass είναι μια από τις σοβαρότερες εταιρείες τεχνητών δολωμάτων παγκοσμίως. Όταν βγάζει ένα τεχνητό λοιπόν δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία αν θα είναι αποδοτικό ή όχι...

Το ίδιο ακριβώς λοιπόν συνέβη και όταν βγήκε στην παραγωγή το σιλικονούχο δόλωμα x-layer της εν λόγω εταιρείας.

Πρόκειται μία σιλικόνη (soft bait), τύπου σκουληκιού (worm) ,τις οποίας οι χρωματισμοί που διατίθενται από την εταιρεία θα μας βάλουν σε πολλές σκέψεις την ημέρα που θα αποφασίσουμε να προχωρήσουμε στην αγορά της.

Πρόκειται για μια από τις πιο αποδοτικές σιλικόνες για το ψάρεμα του λαβρακιού και του λούτσου.

 

 

 

Τα χρώματα είναι τόσα πολλά και τόσο ωραία , που θα τα θέλουμε απλά όλα!!! Φυσικοί χρωματισμοί για καθαρά νερά και ημερήσιο ψάρεμα αλλά και έντονα χρώματα και κάποιες φορές φωσφορίζοντα για τα θολά νερά τις νύχτες που ψάχνουμε ένα από τα πιο διάσημα ψάρια του spinning...το λαυράκι!!

Αν και η ιστορία έχει δείξει ότι αυτή η σιλικόνη δουλεύει παντού, ακόμα και αν ο χρωματισμός που χρησιμοποιείται μοιάζει λάθος για τα δεδομένα ψαρέματος...Χαρακτηριστικοί κωδικοί είναι οι ghost shad/solid, glow white, shrimp, moroko, aurora shad, alabama shad, oikawa, lime shad κτλ.

silikones-xlayer-spinning.jpg

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω αυτή η σιλικόνη έχει σχήμα σκουληκιού, και η Megabass τhς έδωσε και κάποια χαρακτηριστικά ,τα οποία την κάνουν να ξεχωρίζει σημαντικά από άλλα σιλικονούχα τις ίδιας κατηγορίας.

Οι ραβδώσεις στη μία πλευρά του σώματος κατά την κίνηση του τεχνητού παράγουν μικροδονήσεις μέσα στο νερό ,και σε συνδυασμό με τον ήχο από τις μικρές μπίλιες που έχουν τοποθετηθεί μέσα στην ουρά του, προκαλούν σε έντονο βαθμό τον απανταχού θηρευτή για επίθεση!

xlayer-mpilies-spinning-carpmatchfishin-gr.jpg

Η Megabass προίκισε αυτή την σιλικόνη και με ένα άρωμα το οποίο μέσα στο νερό (παρόλο που αν το μυρίζουμε εμείς δεν θα μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση) απελευθερώνει μία πολύ ελκυστική οσμή για τα αρπακτικά ψάρια.

ΨΑΡΕΥΤΙΚΟ ΤΕΣΤ

ΜΟΛΥΒΟΚΕΦΑΛΕΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ

Στην δοκιμή μας ασχοληθήκαμε με τις super x-layer 4,5'', μιας και αυτό το μέγεθος είναι και το πιο αποδοτικό σε σιλικονούχα δολώματα στα δικά μας νερά ,όταν το θήραμα που στοχεύουμε είναι το πανέξυπνο και καχύποπτο λαυράκι. Σε περίπτωση που κάποιος θελήσει να ψαρέψει π.χ. λούτσους με σιλικόνες θα του προτείναμε ανεπιφύλακτα τις giant x-layer μιας και τα δόντια του λούτσου δεν συγχωρούν...

loytsoi-xlayer-spinning.jpg

Την σιλικόνη μας συνήθως έχουμε δύο τρόπους να την δολώσουμε. Ο ένας είναι η κλασσική μολυβοκεφαλή (jiqhead) και ο άλλος είναι τα αγκίστρια offset, με πιο διάσημες αρματωσιές τις texas και carolina rig. Στην εν λόγω δοκιμή χρησιμοποιήσαμε μολυβοκεφαλές στρογγυλού τύπου, football αλλά και με κεφάλι ψαριού (fishhead jig).

lavraki-aris-spinning-xlayer-carpmatchfishing.jpg

Η αρματωσιές με αγκίστρια offset θα αποτελέσει αντικείμενο επόμενου άρθρου επικεντρωμένου αποκλειστικά σε αυτού του είδους τις αρματωσιές διότι έχουμε παρατηρήσει κάποιες ιδιαιτερότητες που καλό θα ήταν να αναλυθούν εκτενέστερα μιας και αυτού του είδους το ψάρεμα είναι λιγότερο διαδεδομένο στη χώρα μας και μάλλον κακώς...
Ο τρόπος ψαρέματος της x-layer δεν είναι διαφορετικός από αυτόν μιας οποιασδήποτε άλλης worm σιλικόνης. Απαλά η δυνατά jerks, 1-3 τη φορά, και μετά μικρή παύση ώστε το δόλωμα να επιστρέψει πάλι στο βυθό. Στη συνέχεια επαναλαμβάνουμε το ίδιο κ.ο.κ. Αν στοχεύουμε στα λαυράκια τότε είναι σημαντικό νε είμαστε σε συνεχή επαφή με τον βυθό αφού εκεί κατά βάση κυνηγούν.

lavraki-xlayer-silikoni-carp-matchfishing.jpg

Αν ο στόχος μας είναι ένας θηρευτής της επιφάνειας τότε δουλεύουμε τη σιλικόνη πιο ψηλά ,και σε αυτή την περίπτωση ίσως και κάποια twich να έχουν αποτέλεσμα. Αν τα λαυράκια τις περιοχής κυνηγάνε γαρίδα τότε τα jerk μας πρέπει να είναι κοφτά και έντονα ενώ αν ο βυθός που ψαρεύουμε έχει αρκετά χέλια τότε ελαφρύτερα χτυπήματα και όχι μεγάλης έκτασης, ώστε να είμαστε σε διαρκή επαφή με το βυθό θα μας δώσουν την πολυπόθητη επίθεση του λαυρακιού!!

ΙΣΙΑ Ή ΚΟΙΛΗ ΠΛΕΥΡΑ ΑΠΟ ΠΑΝΩ???

Από την πρώτη μέρα που κυκλοφόρησε η x-layer άρχισε και η συζήτηση μεταξύ ψαράδων και το τρόπο που θα πρέπει να δολωθεί στην μολυβοκεφαλή. Η ίσια πλευρά από πάνω ή η κοίλη?? Δυστυχώς είναι ένα ερώτημα που δεν έχει μόνο μία απάντηση... Ψάρια έχουμε πάρει και με τους δύο τρόπους.

Αυτό όμως που έχουμε παρατηρήσει είναι ότι η x-layer δεν δουλεύει το ίδιο και στις δύο περιπτώσεις... Αν η ίσια πλευρά κοιτάει προς τα κάτω η σιλικόνη τινάζεται πιο γρήγορα προς τα πάνω και η κάθοδος είναι πιο αργή λόγω της κόντρας που δημιουργείται στο νερό. Στην αντίθετη περίπτωση η κάθοδος της σιλικόνης είναι πιο γρήγορη.

xlayer-spinning-jigs-carpmatchfishing.jpg

Επίσης όταν έχουν με την κοίλη επιφάνεια προς τα πάνω παρατηρήσαμε ότι σε συνεχόμενα jerks το ζιγκ-ζαγκ είναι πιο έντονο. Όλα αυτά πάντα με δεδομένο ότι χρησιμοποιούμε jiqheads.

Για ρηχά λιμάνια θα προτείναμε τη χρήση μολυβοκεφαλών 7-10 γρ. και την κοίλη πλευρά προς τα πάνω, ενώ για ανοιχτά νερά με βάθος μια μολυβοκεφαλή 12-15 γρ (ίσως και παραπάνω αν ο καιρός ή τα ρέματα είναι έντονα) με την κοίλη πλευρά προς τα κάτω, είναι ίσως είναι πιο αποδοτικός συνδυασμός.

lavraki-stoma-xlayer-carpmatchfishing.jpg

Σε κάθε μας ψάρεμα πάντως καλό θα ήταν να έχουμε δολωμένες x-layer και με τους δύο τρόπους και να πειραματιστούμε και λίγο. Ακόμα και στον ίδιο τόπο έχει συμβεί να χτυπάνε τα λαυράκια την μία μέρα στη μία αρματωσιά και την επόμενη στην άλλη!!!

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Η x-layer μας έδωσε και συνεχίζει να μας δίνει πολλά ψάρια. Το λαυράκι είναι με διαφορά ο μεγαλύτερος θαυμαστής της, αν και συχνά είχαμε επιτυχίες και με λούτσους όταν τρώγανε χαμηλά και δεν τους φτάναμε με σκληρά τεχνητά.

aris-lavraki-spinning-me-silikones-xlayer.jpg

Είναι ένα σιλικονούχο δόλωμα που έχει αποδείξει την αξία του στο χρόνο και δεν είναι τυχαίο που spinners σε όλο τον κόσμο ορκίζονται στο όνομα του. Έχει περίοπτη θέση και στις δικές μας θήκες και δεν νομίζω ότι αυτό θα αλλάξει σύντομα...
Τέλος μην ξεχνάμε ότι το λαυράκι τα τελευταία χρόνια είναι από τα πιο κυνηγημένα ψάρια των θαλασσών μας. Οι πληθυσμοί έχουν μειωθεί αρκετά και καλό θα είναι, για να μπορούμε να συνεχίσουμε να τα ψαρεύουμε, πάντα να έχουμε στο νου μας το catch and release.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Aποκλειστικός αντιπρόσωπος Megabass
Big game

www.biggame.gr
Τηλ : 210-8948818

www-carp-matchfishing-gr-logo.jpg

 

© Copyright: Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που παρουσιάζονται σε αυτή την ιστοσελίδα αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε φωτογράφου που δημοσιεύει εδώ και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του carp-matchfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.