Spinning
Greek Bulgarian Croatian Czech Danish Dutch English French German Italian Polish Romanian Russian Spanish

sonik-avx-rd-reel-loutsos-carpmatchfishingΨαρευτική δοκιμή εξοπλισμού Spinning: Καλάμι Sonik AVX lure Rod 20-35 gr


Του Δημήτρη Σφαλτού
Φωτογραφίες: Δημήτρης Σφαλτός, Δημήτρης Παραχρήστου


Σε αυτή την ψαρευτική δοκιμή θα δούμε διεξοδικά ένα ποιοτικό καλάμι για την τεχνική του spinning. Εποχιακά βρισκόμαστε στην καλύτερη εποχή για τέτοιες δοκιμές, μιας και τα αρπακτικά είναι πανταχού παρόντα, και κυνηγούνε με μανία τα χιλιάδες μικρόψαρα που κατακλύζουν τις ακτές μας.

Το καλύτερο λοιπόν είναι να είμαστε σωστά εφοδιασμένοι για την τεχνική του spinning, με τον κατάλληλο εξοπλισμό.

 

 

Το Sonik AVX Lure Rod 20-35 gr, είναι ένα δίσπαστο καλάμι spinning της Sonik , μιας εξειδικευμένης εταιρείας που δραστηριοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στην παραγωγή ποιοτικών εργαλείων, με έδρα την Αγγλία.

sonik-avx-rod-all-carpmatchfishing


Tα καλάμια της Sonik έχουν γίνει πολύ γνωστά στην χώρα μας, και αποτελούν πρώτη επιλογή για πολλούς καταξιωμένους ψαράδες της Ελλάδας, που ασχολούνται ειδικά με την τεχνική του bait boat fishing. Η εταιρία όμως έχει να προσφέρει πάρα πολλά και στον τομέα του spinning, με το καλάμι της δοκιμής μας.

To καλάμι Sonik AVX Lure Rod 20-35 ,είναι δίσπαστο, έχει ολικό μήκος 2,31 μέτρα και μήκος μεταφοράς 1,17 μέτρα. Το βάρος του είναι πολύ μικρό , φτάνει μετά βίας τα 168 γραμμάρια, ως συνέπεια των ποιοτικών υλικών κατασκευής, και όχι μόνο.

avx-rod-guides-carpmatchfishing

Διαθέτει 10 οδηγούς μονής στήριξης τύπου «Κ». Τα δεσίματα έχουνε γίνει με εποξική κόλλα δύο συστατικών για απαράμιλλη σταθερότητα και αντοχή στον χρόνο.

Η βάση για τον μηχανισμό είναι με βίδωμα από πάνω προς τα κάτω, ενώ διαθέτει ειδική καστάνια με clicker, για να μην μετακινείται ο μηχανισμός μας.

avx-rod-reel-seat-carpmatchfishing

 

Επιπλέον το μπροστινό μέρος της μεγάλης βίδας είναι επιχρωμιωμένο με κόκκινο χρώμα και φέρει τρύπες, σήμα κατατεθέν της Sonik στα καλάμια τύπου spinning.

sonik-avx-lure-rod-redscrew-carpmatchfishing

 

Η βάση και η λαβή του αποτελούνται από αφρώδες υλικό EVA με εναλλαγές σκληρού φελλού, για μεγαλύτερη σταθερότητα.

Το casting weight του καλαμιού είναι 20-35 γραμμάρια, ενώ η δράση του χαρακτηρίζεται σαν fast-δράση κορυφής. Το υλικό κατασκευής είναι ο άνθρακας υψηλής συνοχής και η ένωση των δύο στελεχών γίνεται με spigot.

avx-sonik-lure-rods-carpmatchfishing

 

Τα χρώματα του Sonik AVX Lure Rod 20-35 ,δίνουν ένα υψηλό τόνο καλαισθησίας και μοναδικότητας στο καλάμι, ειδικά οι κόκκινες μεταλλικές αποχρώσεις πάνω από την λαβή, και η μεγάλη επιφάνεια με την χιαστί πλέξη carbon , σημεία κατατεθέν για τα μοντέλα ΑVX Lure Rods της Sonik.

To Sonik AVX Lure Rod κυκλοφορεί σε 2 τύπους, 2, 31 μέτρα με c.w 20-35 gr, και 2,44 μέτρα με c.w 25-40 gr.

avx-rod-sonik-blank-carpmatchfishing

 

TΕΣΤ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ

 

Όταν ένα καλάμι spinning αναγράφει μεσαίο casting weight, λογικά θα κινηθούμε οριακά από τον light προς τον μεσαίο χώρο του spinning. Πράγματι δεν βρίσκεις πολλά καλάμια στην αγορά που να μπορούνε να έχουνε αυτόν τον χαρακτήρα, και να μπορούν να χειριστούν με ευκολία, ακόμη και πιο βαριά τεχνητά δολώματα .

Σε αυτό παίζει πολύ μεγάλο ρόλο το συνολικό στήσιμο του, Sonik AVX Lure Rod 20-35 και κυρίως η δράση του που είναι extra-fast.

avx-rod-full-lenght-carpmatchfishing

Με την δράση κορυφής του μπορεί κάποιος να χειριστεί με μεγάλη ευκολία τα κλασικά minnows, ενώ με τις τεχνικές του twitching και jerking μπορεί να προσδώσει ένα μεγάλο αριθμό από διαφορετικές πλεύσεις σε διάφορες ομάδες τεχνητών δολωμάτων , όπως τα lipless, surface και τα poppers.

Επίσης οι οδηγοί τύπου «Κ», μπορούν με μεγάλη ευκολία να χειριστούνε όλα τα νήματα της αγοράς , χωρίς προβλήματα, και να βοηθήσουνε επιπλέον στις διαφορετικές πλεύσεις. Η επιλογή νήμα ή πετονιά δεν δημιουργεί προβλήματα στο Sonik AVX Lure Rod 20-35, καθώς μπορεί να δεχθεί εξίσου καλά και τα δύο υλικά.

sonik-avx-guides-full-carpmatchfishing 

Ένα άλλο μεγάλο ατού του καλαμιού είναι η σωστή λειτουργία που έχει όταν χρησιμοποιείται με σιλικονούχα δολώματα, με πιο βαριές μολυβοκεφαλές, πάνω από 20 γρ.

Η δράση κορυφής σε συνδυασμό με ένα καλό νήμα , μπορεί να δώσει κάτι παραπάνω από ζωή στις σιλικόνες, να εφαρμόσει πάρα πολλές διαφορετικές πλεύσεις με τις τεχνικές twitching-jerking και να ανταπεξέλθει σε μεγάλες και μακρινές βολές, ακόμα και με δολώματα χαμηλού βάρους, που οριακά φτάνουν το κατώτερο εύρος του cw του καλαμιού.

avx-sonik-loytsos-jim-carpmatchfishing


Σε όλα τα παραπάνω συνηγορεί και η κοντή λαβή του Sonik AVX Lure Rod 20-35, η οποία δεν ξεπερνά το μήκος του πήχη του χεριού, και μας βοηθά τα μέγιστα στο να κάνουμε όλες τις προαπαιτούμενες κινήσεις ,χωρίς η λαβή του καλαμιού να βρίσκει σε άλλα μέρη του σώματος μας.

sonik-avx-rod-elbow-carpmatchfishing

Το καλάμια δοκιμάστηκε με τον μηχανισμό της Sonik, τον AVX 2000. Μιλάμε για ένα μηχανισμό spinning νέας τεχνολογίας, με πολύ προοδευτικά carbon φρένα, ομαλή περιστροφή, ελαφρύ, ικανό να ανταπεξέλθει με αξιώσεις στις τεχνικές του spinning, LRF, και eging.

Το καλάμι δοκιμάστηκε με μια πληθώρα νημάτων στον μηχανισμό, ένα όμως μας άφησε καλές εντυπώσεις, το Dragon Nano Clear 0,08-0,10mm. Πρόκειται για ένα αξιόλογο οχτάκλωνο νήμα, φτιαγμένο από υλικό νανοκρυστάλλων, με στρογγυλή διατομή, μεγάλη αντοχή στον κόμπο, λευκό χρώμα για αορατότητα μέσα στο νερό.

dragon-nano-clear-braid-carpmatchfishing

Με το Sonik AVX Lure Rod 20-35 έχουν πιαστεί μεγάλα ψάρια κατά καιρούς και το καλάμι φαίνεται πως δεν έχει πρόβλημα να χειριστεί τις προκλήσεις. Εμείς είχαμε την τύχη να αναμετρηθούμε κυρίως με λούτσους, ένα μαχητικό είδος ψαριού, και πάρα πολύ εποχιακό στο χρονικό διάστημα που διανύουμε.

sonik-avx-rd-reel-loutsos-carpmatchfishing


Με την δράση κορυφής-fast action, τα καρφώματα γίνονται ακαριαία και η πάλη με το ψάρι πραγματική διασκέδαση. Το καλάμι μετά το κάρφωμα δείχνει ένα μικρό προοδευτικό χαρακτήρα πάνω σε μεγάλα ψάρια, που ισοδυναμεί με αύξηση της παραβολικότητάς του.

Η επαναφορά που έχει το blank , επειδή είναι extra-fast, κουράζει εύκολα τα αρπακτικά ,και δεν τους δίνει την δυνατότητα να πάρουνε το πάνω χέρι.

avx-rod-sonik-base-carpmatchfishing

 

H μεγάλη ελκτική δύναμη και η δύναμη επαναφοράς, είναι το ζητούμενο όταν χειριζόμαστε πιο βαριά τεχνητά δολώματα και βαριές σιλικόνες.

Ένα τελευταίο πολύ σημαντικό προτέρημα του Sonik AVX Lure Rod 20-35, είναι ότι μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε με μεγάλη άνεση και αποδοτικότητα και σε ψαρέματα τύπου eging, για σουπιές και καλαμάρια, ειδικά σε μέρη με βαθιά νερά, πολλά ρεύματα, και με βαριές καλαμαριέρες.

avx-lure-rod-sonik-papaxr-carpmatchfishing

Το Sonik AVX Lure Rod 20-35 μπορεί να χαρακτηριστεί σαν ένα εύχρηστο εργαλείο για το spinning , για χρήση που ξεπερνά τον light χαρακτήρα της τεχνικής . Μπορείτε να το ψαρέψετε με σκληρά τεχνητά με βάρη από 25-28 γρ, με σιλικονούχα δολώματα από 20-30 γρ, ακόμη και με καλαμαριέρες από 3,5 egi !

avx-rod-butt-carpmatchfishing

Έχει πληθώρα ποιοτικών χαρακτηριστικών, ενώ τα υλικά κατασκευής χαρακτηρίζονται ως πολύ αξιόλογα. Έχει αναμετρηθεί με πολλά δυνατά αρπακτικά χωρίς προβλήματα. Δεν θα διστάσει να χρησιμοποιηθεί σε μεγάλα γοφάρια, παλαμίδες, μεγάλα λαβράκια. To καλάμι Sonik AVX Lure Rod 20-35, διαθέτει ένα χρόνο εγγύηση, ή εφόρου ζωής με Rapidex TM.

sonik-logo-carpmatch 

Για περισσότερες πληροφορίες:

 Rizoulis sport fishing center

 Τηλ 24940-22764

 www.rizoulis.gr

www-carp-matchfishing-gr-logo.jpg

© Copyright: Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που παρουσιάζονται σε αυτή την ιστοσελίδα αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε φωτογράφου που δημοσιεύει εδώ και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του carp-matchfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.