Οικολογία
Greek Bulgarian Croatian Czech Danish Dutch English French German Italian Polish Romanian Russian Spanish

yperpsaries palamides psarema psaria kato carpmatchfishingΥπερψαριές: Η υπερβολική αλιεία, η επίδειξη ψαριών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι συνέπειες της

Του Δημήτρη Σφαλτού

Το παρόν κείμενο αποτελεί μια συνέχεια της συνεχόμενης προσπάθειας που γίνεται για την απόκτηση ολοκληρωμένης ψαρευτικής συνείδησης από τους ψαράδες, και την ομαλή διεξαγωγή του αγαπημένου μας χόμπυ, του ψαρέματος. Μιας και τα πράγματα έχουν παραγίνει στην εποχή μας, θα δώσουμε με επιχειρήματα, τις συνέπειες και τα αποτελέσματα των υπερψαριών, και που αυτά οδηγούν.

Κανένας μας δεν είναι αναμάρτητος, αλλά κάποια στιγμή θα είναι καλό να προσέξουμε όλοι μας, εάν θέλουμε πραγματικά και τα παιδιά μας να μπορούν να ψαρέψουν, για να χαρούν και εκείνα τις δικές μας αξέχαστες ψαρευτικές στιγμές!

 

 

 


Μετά από τις πολλές καταγγελίες, τσακωμούς , παρατράγουδα, αμέτρητα mails που δέχεται το site μας σε καθημερινή βάση, για «ερασιτέχνες ψαράδες» που αναρτούν στο facebook, twitter, Instagram, κτλ, φωτογραφίες με υπερβολικά πολλά ψάρια, ή ψάρια μικρά ακατάλληλου και μη νόμιμου μεγέθους, έχουμε την ηθική υποχρέωση να σας πούμε την ταπεινή μας άποψη πάνω σε αυτό το μείζον θέμα.

kefaloi matchfishing carpmatchfishing

Για αποφυγή παρεξηγήσεων , δεν μιλάμε για φωτογραφίες με ένα ή δύο ψάρια, ή την νόμιμη στα 5 κιλά μέγιστη ψαριά, αλλά υπερβολές, παράνομα μεγάλες ψαριές, ή ψάρια που πάνω από ένα άτομο θεωρείται παρανομία , π.χ ροφοειδή.
Όπως θα γνωρίζετε οι περισσότεροι, μερικοί «ψαράδες», αναρτούν στο facebook φωτογραφίες με παράνομα μεγάλο αριθμό ψαριών (λαβράκια, τσιπούρες, μαύρα ψάρια, συναγρίδες, μαγιάτικα, τονάκια, λούτσους, μικρές λίγδες, καλαμάρια, κτλ ) και δίπλα τους αυτοί κορδώνονται σαν το «γύφτικο σκεπάρνι» για το κατόρθωμά τους. To θέμα δεν είναι όμως μόνο η φωτογραφία, αλλά και η ίδια η πράξη! Θα γίνουμε ελάχιστα «αιχμηροί» με τις τοποθετήσεις μας, πολλοί θα δυσαρεστηθούν, αλλά το κακό έχει ήδη παραγίνει και όλη η ερασιτεχνική αλιεία βρίσκεται σε επικίνδυνο στόχαστρο!

Και η ανάρτηση των φωτογραφιών , αλλά και η ίδια η πράξη γίνεται για τους παρακάτω απλούς λόγους:

1) Είναι εγωιστές, ναρκισσιστές, και θέλουν να επιδείξουν ψαρευτική αξιοσύνη, ενώ στην πραγματικότητα ΔΕΝ είναι ηθικοί και νόμιμοι ερασιτέχνες ψαράδες
2) Πιστεύουν εγωιστικά ότι με την προβολή της υπερψαριάς θα προβληθούν και θα καταξιωθούν στα μάτια των άλλων ψαράδων.
3) Για να κάνουν υποθετικά «πλάκα» και να κάνουν κάποιους φίλους τους ψαράδες να ζηλέψουν.

palamides polles yperpsaries carpmatchfishing

4) Για να επιδείξουν ψευτο-ανδρισμό και ψευτο-παλληκαριά. Πολλοί ψαράδες χρησιμοποιούν το ψάρεμα ως κατάχρηση και αυτοσκοπό την γενοκτονία των ψαριών, γιατί έτσι νομίζουν ότι θα αυξηθεί το μέγεθος του γενετικού τους «μορίου»!!!
5) Για να διαφημίσουν τα εργαλεία τους (καλάμια, μηχανισμοί, νήματα, τεχνητά δολώματα), με απώτερο σκοπό την υπέρμετρη διαφήμιση του εξοπλισμού τους.

Το θέμα είναι ότι υπάρχουν και πάρα πολλοί πλέον νόμιμοι field testers, οι οποίοι κινούνται σε φυσιολογικά νόμιμα και ηθικά πλαίσια, για την νόμιμη προβολή/δοκιμή του εξοπλισμού τους, οι οποίοι αμαυρώνονται από τους υπόλοιπους επιτήδειους υπερψαροκτόνους!

psarema casting stin kalokairini panselino blue moon fishing carpmatchfishing

6) Για να διαφημίσουν ότι έχουν πιάσει πολλά ψάρια και να προσεγγίσουν άτομα στα οποία θα πουλήσουν τα ψάρια με παράνομο τρόπο. Είναι οι γνωστοί και «μεροκαματιάρηδες ψαράδες», μία πληγή για την αλιεία στην χώρα μας. Η φωτογραφία με τα πολλά ψάρια επίσης είναι ο κράχτης στους υποψήφιους αγοραστές ψαριών, είτε ταβερνών, είτε ιχθυοπωλείων, είτε ιδιωτών, πάντα με παράνομο τρόπο και «μαύρα λεφτά».

7) Για να αναλάβουν την εκπαίδευση άλλων ψαράδων επί αμοιβή. Κάποια περίοδο τα ψαρευτικά σεμινάρια με αμοιβή σε παράκτιους και σκαφάτους , ήταν πολύ της μόδας… Αν και αυτό δεν είναι απόλυτα κατακριτέο όταν γίνεται με νόμιμα μέσα, πολλοί άσχετοι «επιτήδειοι» ψαράδες εκμεταλλεύτηκαν αφελείς ανθρώπους που ήθελαν να μάθουν να ψαρεύουν και τους αποσπούσαν σημαντικά χρηματικά ποσά…

Η πράξη τους αυτή έχει πολλαπλά και σύνθετα αποτελέσματα, φοροδιαφυγή, μαύρο χρήμα, στηλίτευση άλλων ψαράδων και μαγαζιών με είδη αλιείας, κτλ, τα οποία οι ψαράδες μέσα στην άγνοια ή την αφέλειά τους τα αγνοούν ή τα παραβλέπουν.

yperpsaries surfcasting sargoi vel carpmatchfishing

Οι συνέπειες για το ψάρεμα , την ερασιτεχνική αλιεία, τους νόμιμους ερασιτέχνες, οι οποίες προκύπτουν από τις ενέργειες αυτές είναι τα παρακάτω:

1) Αμαυρώνουν σε μεγάλο βαθμό την οικογένεια των συνειδητοποιημένων ερασιτεχνών ψαράδων στα μάτια όλων των υπολοίπων πολιτών, εχθρών και φίλων. Οι πραγματικοί ψαράδες διαθέτουν οικολογική και ψαρευτική συνείδηση. Δεν είναι «ψαρομανάβηδες» ,αλλά πραγματικοί ερασιτέχνες που σέβονται το χόμπυ τους, δεν ξεκληρίζουν τους τόπους, προσέχουν «για να έχουν», και απελευθερώνουν τα μικρά ψάρια (catch and release), τα ετοιμόγεννα, ή και όλα.

best practics catch and release brown trout carpmatchfishing

ΠΑΤΗΣΤΕ ΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ LINK ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΜΙΑΣ ΣΩΣΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΨΑΡΙΟΥ

2) Προβάλλουν την εικόνα του «δολοφόνου» ψαρά, στα μάτια των υπόλοιπων πολιτών.
3) Δίνουν επιχειρήματα στους καλοθελητές, στους εχθρούς του ψαρέματος, σε κακοπροαίρετους επαγγελματίες που παρανομούν, σαν δικαιολογία για τα δικά τους παράνομα καμώματα…
4) Προβάλουν μία ψεύτικη εικόνα για την ερασιτεχνική ψαρευτική οικογένεια, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, με απρόβλεπτες συνέπειες (Για παράδειγμα να παρέμβει και να καταγγείλει την χώρα μας στη Ευρωπαϊκή Ένωση, μία διεθνής οικολογική οργάνωση, με ότι αυτό συνεπάγεται , πχ, περιορισμός των ημερών ψαρέματος, των επιτρεπόμενων ψαριών και κιλών, των καλαμιών ψαρέματος,κτλ) Ήδη πήραμε μια πικρή γνώση στο παρελθόν από «νομοσχέδια» που σκοπό είχαν την συρρίκνωση της ερασιτεχνικής αλιείας, χωρίς όμως να θιχτούν παγκόσμια αποδεδειγμένα καταστροφικά επαγγελματικά παράνομα εργαλεία, όπως τράτες, γρι-γρι, συρόμενα δίχτυα, καταστροφή του βυθού κτλ.

melanouria sfaltos fenerlis yperpsaria carpmatchfishing

4) Προσβάλουν στο σύνολό τους τις αξίες και την κουλτούρα του πραγματικού ερασιτεχνικού ψαρέματος.
5) Παραπλανούν τους αφελείς φίλους τους και ομοίους τους «ψαράδες», γιατί τους δίνουν ψεύτικες πληροφορίες, με το να εκθέτουν μεγάλο αριθμό ψαριών. Βέβαια, πολλές φορές τα ψάρια των φωτογραφιών είναι πολλών ημερών ή μπορεί επίσης προέρχονται από την συνολική ομάδα των ψαράδων. και παρουσιάζονται ως κάρπωση ενός και μόνο «ψαρά».

6) Παραβιάζουν (σε βαθμό πλημμελήματος), τον νόμο περί ερασιτεχνικής αλιείας και συγκεκριμένα τον νόμο που ορίζει ότι μέγιστα κιλά σε αλιεύματα είναι τα 5 κιλά το άτομο.

labrakia soros carpmatchfishing

7) Πολλοί από αυτούς τους παράνομους «ερασιτέχνες» ψαράδες είναι μεταμφιεσμένοι επαγγελματίες, οι οποίοι με τις παράνομες πράξεις τους, παράνομα δίχτυα, πολλά ψάρια, βώλους, πυροφάνι, παραπλανούν την κοινή γνώμη ότι για όλα φταίνε οι ερασιτέχνες ψαράδες!

Θα πρέπει επίσης οι ερασιτέχνες ψαράδες που αναρτούν σε κοινή θέα φωτογραφίες τέτοιου περιεχομένου, να κατανοήσουν την ζημιά που προκαλούν στην ερασιτεχνική ψαρευτική οικογένεια, καθώς επίσης και τον κίνδυνο που οι ίδιοι προσωπικά ίσως διατρέχουν (επιβολή αυτοβούλων μηνύσεων, χλευασμός και αρνητικά σχόλια από τους άλλους ψαράδες, κλπ). Έχουμε δει και πρόσφατα το παράδειγμα, να κινείται μέσω φωτογραφίας δικαστικά η επιβολή προστίμου , σε ερασιτέχνη ο οποίος αλίευσε προστατευόμενο είδος.

pestrofes rod curve big trout carpmatchfishing

Το μόνο που μπορούμε να πούμε αυτή τη στιγμή είναι να παρακαλέσουμε πολύ να προβούν άμεσα στο «κατέβασμα» αυτών των φωτογραφιών, γιατί δεν τους τιμούν.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους να μην επικροτούν αυτές τις παράνομες συμπεριφορές των υπερψαριών, και να αφήσουν τους παραπάνω ασυνείδητους συναδέλφους ψαράδες στην πλήρη απομόνωσή τους. Επιπλέον δίνουμε πατήματα και δικαιολογίες σε όλους αυτούς που καπηλεύονται και θέλουν να βλάψουν την ερασιτεχνική αλιεία, για νέες κυρώσεις, δηλαδή μόνοι μας βγάζουμε τα μάτια μας…
Το να αλλάξεις συνειδήσεις με επιθετικό τρόπο είναι κάτι που δεν περνάει στην Ελλάδα, και όπως λέει ένας καλός φίλος «γέρικο σκυλί δεν μαθαίνει νέα κόλπα!». Δεν περιμένουμε δυστυχώς από τον παππού της ψαροτροφής να αλλάξει χούι, ούτε από τον απικατζή που γεμίζει τον κουβά με όλα τα μικρόψαρα να μάθει να τα απελευθερώνει, ούτε από τον ψαρά του ποταμού να μην γεμίσει το σακί με πέστροφες 10 εκατοστών κτλ.

catch and release carps pl carpmatchfishing

Αυτές όλες οι παλιές τακτικές έχουν περάσει "γονιδιακά" σε αυτούς τους ανθρώπους, το σημαντικό όμως είναι η νέα γενιά να μάθει να βλέπει το ψάρεμα σαν χαρούμενη ασχολία, σαν πραγματικό χόμπυ, και όχι σαν αυτοσκοπό το πιάσιμο του ψαριού. Το ζήτημα ότι τα ιχθυοαποθέματα έχουν μειωθεί κατά πολύ, ότι μέρη που παλιά βγάζαμε ψάρια τώρα είναι κρανίου τόπος, είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός (και όχι πάντα από τους ερασιτέχνες-φταίνε και άλλοι).

catch and release lavraki sea bass carpmatchfishing

Εάν δεν μάθουμε να προσέχουμε δεν θα δούμε ποτέ άσπρο φως, εάν δεν φτιάξουμε ψαρευτικές συνειδήσεις δεν θα χαρούμε το ψάρεμα, εάν δεν βάλουμε μυαλό από ότι λάθος έχουμε κάνει τόσα χρόνια, τα παιδιά μας δεν θα χαρούν ποτέ το ψάρεμα! Το εύλογο σε αυτή την υπόθεση είναι ότι βλέπουμε μια στροφή της νέας γενιάς προς την ευσυνειδησία του ψαρέματος, βλέπουμε νέους να απελευθερώνουν ψάρια, να προσέχουν το περιβάλλον, και αυτό είναι πολύ παρήγορο!

catch and release kefalos chub carpmatchfishing

Πράγματα που ήδη έπρεπε να έχουμε εδώ και χρόνια σαν μεσογειακή χώρα, όπως γίνεται σε όλο το εξωτερικό. Ο αγώνας μας θα είναι συνεχόμενος, σκοπός μας είναι να βελτιώσουμε τα πράγματα, και να αποκαταστήσουμε στο μέτρο του δυνατού τα ιχθυοαποθέματα με την προστασία μας. Αυτοί που κάνουν τις υπερψαριές θα απομονωθούν από τους πραγματικούς ερασιτέχνες, ή και θα κυνηγηθούν νομικά , στο εγγύς μέλλον.

ajing lrf horse mackerel rod curve metal jigs carpmatchfishing

Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΕΥΣΥΝΕΙΔΗΤΟΥ ΨΑΡΑ

1) Ο σωστός ψαράς θα πρέπει να διακρίνεται για την ψαρευτική του παιδεία, την περιβαλλοντική συνείδηση του, και όχι για την ματαιοδοξία του.
2) Δεν πάμε για ψάρεμα αποκλειστικά ΜΟΝΟ για να πιάσουμε το ψάρι και να το φάμε, αλλά ΚΑΙ για την επαφή με τη φύση, ΚΑΙ για την εξέλιξη της τεχνικής μας, ΕΝΩ το πιασμένο ψάρι μπορεί κάλλιστα να απελευθερωθεί στο φυσικό περιβάλλον, χαρίζοντάς μας πλούσια και ευγενικά συναισθήματα. Εννοείται ότι μπορούμε να κρατήσουμε εάν θέλουμε , τα νόμιμα ψάρια και κιλά που ορίζει ο νόμος.

wading lavraki spinning silikoni carpmatchfishing

3) Θα πρέπει στην δραστηριότητα του ψαρέματος να σεβόμαστε τον εαυτό μας, το ψάρι και το περιβάλλον. Δεν είναι όμορφο φωτογραφίες ψαριών με αίματα, ψάρια στιβαγμένα ψόφια σε νεροχύτες, ούτε οι ψαρότοποι να γίνονται σκουπιδότοποι. Φεύγοντας από οποιοδήποτε στατικά ή μη ψαρέματα, μαζεύουμε πάντοτε τα σκουπίδια μας.

skoupidia mazema psarema carpmatchfishing

4) Να τηρούμε με ευλάβεια τους κανόνες ασφάλειας στο ψάρεμα από την ακτή ή το σκάφος, γιατί η ζωή μας και η ασφάλεια των άλλων είναι το πολυτιμότερο αγαθό. Πολλές φορές έχουμε δει να περνάει κόσμος από το λιμάνι και ο άλλος να κάνει πετάγματα τύπου pentulum δίπλα στα παιδιά, ή να πετάνε κομμένα πολυάγκιστρα με ψάρια δίπλα σε γάτες, ή να κάνουν (παράνομο) παραγάδι από την ακτή σε παραλία λουομένων, ή να περνάει ο φελλός του match δίπλα από τα κεφάλια των περαστικών, κτλ…

surfcasting voli thalassa sargoi carpmatchfishing

5) Δεν είναι μαγκιά να πιάσουμε πολλά ψάρια όταν τα βρίσκουμε σε δυσχερή θέση ,π.χ ψάρια του γλυκού νερού απομονωμένα σε αποξηραμένα τμήματα ποταμών, ή ψάρια με παράνομο ψαροντούφεκο στα γλυκά νερά. Αυτό είναι δολοφονία.
6) Η προστασία του περιβάλλοντος είναι στις άμεσες προτεραιότητές μας. Καταγγέλλουμε κάθε παράνομη ενέργεια που πέφτει στην αντίληψή μας (πχ, παράνομο ψαροντούφεκο σε λιμάνια, βώλους σε λιμάνια και οπουδήποτε αλλού, δίχτυα δίπλα σε ιχθυοκαλλιέργειες, παράνομες ψαριές ή παράνομο εμπόριο ψαριών, παράνομες λαθροϋλοτομίες σε δάση-δρυμούς, παράνομες εκχερσώσεις σε ποτάμια και λοιπά γλυκά νερά, κλπ).

wading in the sunset spinning carpmatchfishing

7) Θα πρέπει να γνωρίζουμε και να τηρούμε το νόμο περί ερασιτεχνικής αλιείας (πχ ποια είναι τα επιτρεπόμενα αλιεύματα, ποιος είναι ο αριθμός των επιτρεπόμενων αλιευμάτων και ποια τα νόμιμα κιλά-εκατοστά τους, να σεβόμαστε τις κατά τόπους απαγορεύσεις, κλπ). Είναι δεδομένο ότι όπου γίνεται υπερψαριά, εκτός ότι είναι παράνομη πράξη, ο τόπος καταστρέφεται ή ερημώνεται.
Έτσι θα υπάρχει σχεδόν πάντα ψάρια για να ψαρεύουμε και να κάνουμε το χόμπυ μας (αειφόρος κάρπωση).

trikeri casting kal tsipoura carpmatchfishing

8) Οι δικαιολογίες του τύπου «τα κρατάω όλα για τηγανιά, εάν δεν τα πιάσω εγώ θα τα πιάσει άλλος, κάνω τόσα έξοδα και έχω φάει τόσες παπάρες, χαλάω πολλά σε βενζίνες, έχω ακριβό εξοπλισμό και πρέπει να βγάλω χρήματα, για όλα φταίνε οι τράτες και τα γρι-γρι, έχουμε κρίση και πεινάμε-και καλά», θα πρέπει να τελειώσουν μια και καλή, και αυτοί που τα ισχυρίζονται να απομονωθούν. Το ψάρεμα είναι χόμπυ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΕΜΠΟΡΙΟ, δεν είναι τρόπος για πώληση ψαριών και μαύρο χρήμα!
9) Θα πρέπει να είμαστε σεμνοί ,ταπεινοί και να μην κοκορευόμαστε πόσα πολλά ψάρια πιάσαμε, να σταματήσουν οι υπερψαριές, επιδεικνύοντάς τες σε κοινή θέα στο facebook ή σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

limani psarades carpmatchfishing

Τέλος, είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι το ψάρεμα γίνεται για να περνάμε καλά και όχι σαν μέσο αυτοπροβολής. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι υπάρχουν νόμοι που πρέπει να τηρούμε, και ότι το παλιό παράνομο φαγοπότι-πάρτυ πρέπει να τελειώσει. Όποιος επικροτεί μια υπερψαριά, επικροτεί μια παρανομία, όσο και να θέλει να πιστεύει το αντίθετο!

Δείξτε με πράξεις την παιδεία σας, δείξτε τα βίντεο με τις απελευθερώσεις σας, δείξτε όμορφα τοπία, σεβασμό στα ψάρια, τήρηση των νόμων, μην αναλώνεστε με τσακωμούς σε facebook, και άλλα Μ.Κ.Δ (Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης).

catch and release saltwater carpmatchfishing

Ο πόλεμος δεν κερδίζει τίποτα, αλλά απομακρύνει και αυτούς που θέλουν να αλλάξουν νοοτροπία και να είναι χρήσιμοι ψαρευτικά. Όλοι μας κάναμε λάθη στο παρελθόν, όλοι αλλάξαμε, όλοι θα χαρούμε με όποιον νέο ψαρά συνταχθεί στον αγώνα μας για ένα καλύτερο ψαρευτικό αύριο. Να είστε όλοι καλά!

fishing sunset spinning silikoni carpmatchfishing

www carp matchfishing gr logo.jpg

© Copyright: Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που παρουσιάζονται σε αυτή την ιστοσελίδα αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε φωτογράφου που δημοσιεύει εδώ και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του carp-matchfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.