Οικολογία
Greek Bulgarian Croatian Czech Danish Dutch English French German Italian Polish Romanian Russian Spanish

Οικολογία

i metatropi ton psarotopon se skoupidotopous kai i euthini ton psaradon carpmatchfishingΗ μετατροπή των ψαρότοπων σε σκουπιδότοπους και η ευθύνη των ψαράδων!

Του Δημήτρη Σφαλτού

Φωτογραφίες: Δημήτρης Σφαλτός, Γιώργος Βαρέλης, Νίκος Ζάρας

Ένα βασικό θέμα που ταλανίζει τον ψαρευτικό -και όχι μόνο- κόσμο, είναι η ψαρευτική παιδεία. Μιλάμε για τον σωστό ψαρά που σέβεται τους νόμους, τον συνάδελφο ψαρά, τα αλιεύματα, τα επιτρεπτά μεγέθη, κάνει απελευθερώσεις και προσέχει το περιβάλλον.

Ειδικά για το τελευταίο σήμερα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, και ακούει στο πρόβλημα σκουπίδια!

Σκουπίδια που έχουν προέλθει από τους ασυνείδητους ερασιτέχνες ψαράδες, ασυνείδητους επαγγελματίες, και έχουν μετατρέψει τους όμορφους ψαρότοπους της Ελλάδας , σε απέραντους σκουπιδότοπους!

 

 

yperpsaries palamides psarema psaria kato carpmatchfishingΥπερψαριές: Η υπερβολική αλιεία, η επίδειξη ψαριών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι συνέπειες της

Του Δημήτρη Σφαλτού

Το παρόν κείμενο αποτελεί μια συνέχεια της συνεχόμενης προσπάθειας που γίνεται για την απόκτηση ολοκληρωμένης ψαρευτικής συνείδησης από τους ψαράδες, και την ομαλή διεξαγωγή του αγαπημένου μας χόμπυ, του ψαρέματος. Μιας και τα πράγματα έχουν παραγίνει στην εποχή μας, θα δώσουμε με επιχειρήματα, τις συνέπειες και τα αποτελέσματα των υπερψαριών, και που αυτά οδηγούν.

Κανένας μας δεν είναι αναμάρτητος, αλλά κάποια στιγμή θα είναι καλό να προσέξουμε όλοι μας, εάν θέλουμε πραγματικά και τα παιδιά μας να μπορούν να ψαρέψουν, για να χαρούν και εκείνα τις δικές μας αξέχαστες ψαρευτικές στιγμές!

 

 

potami xoris potami epitirisi carpmatchfishingΕπιτήρηση σε ποτάμι χωρίς ποτάμι!

Του Κώστα Φρίγκα

Φωτογραφίες:Κώστας Φρίγκας

Μην σας φαίνεται παράξενο, δυστυχώς είναι αλήθεια και την βιώσαμε σε εξόρμηση επιτήρησης μελών των Δ.Σ. του Α.Σ.Ε.Α.Ιωαννίνων και του Πανελλήνιου Συλλόγου Άγριας Πέστροφας & Fly Fishing “AΣΤΡΑΙΟΣ” ,με την συνδρομή βέβαια των θηροφυλάκων της 5ης ΚΟΗ-,στην περιοχή του Παρακαλάμου την 14/6/2017.

Οι παράνομες κατασκευές έκοψαν την ροή του νερού του ποταμού, και ένα πολύ ευαίσθητο οικοσύστημα ακροβατεί στην κόψη του ξυραφιού...

 

enydreio kastorias carpmatchfishing 2Το μοναδικό ενυδρείο της Καστοριάς, με ψάρια και οργανισμούς από τα γλυκά νερά της Ελλάδας
Του Δημήτρη Τσομπάνου

Φωτογραφίες:Νίκος Ζάρας, Δημήτρης Σφαλτός

Το ενυδρείο της Καστοριάς αποτελεί ένα από τα νεότερα στολίδια της πόλης, πρόκειται για ένα καινοτόμο και όμορφο ενυδρείο , που φιλοξενεί ψάρια και λοιπούς οργανισμούς του γλυκού νερού της Ελλάδας, αυτόχθονα, ενδημικά και ξένα.

Είναι το μεγαλύτερο ενυδρείο στα Βαλκάνια, και έχει γίνει τα τελευταία χρόνια σημαντικός πόλος έλξης των επισκεπτών της πόλης, μαθητικών εκδρομών, και ταξιδιωτών. Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ σαν επίσημο site,να αναδεικνύουμε τις ομορφιές της Ελλάδας μας, γιατί πραγματικά υπάρχουν θησαυροί που πρέπει να γνωρίζουμε και να ανακαλύπτουμε.

 

psarema me trata petamena psaria katastrofi yperalieysi carpmatchfishingΗ κακοδιαχείρηση των αλιευμάτων και η καταστροφή των ιχθυαποθεμάτων της Ελλάδας από τις τράτες, με τόνους πεταμένων ψαριών!

Του Νίκου Ζάρα,Δημήτρη Σφαλτού

Την περασμένη Δευτέρα, σε γνωστό λιμάνι της Αττικής, είδαμε πάλι τέρατα και σημεία! Πήγαμε για ψάρεμα με τον φίλο μας Δημήτρη ,και μετά τα μεσάνυχτα άρχισαν να οργώνουν περιμετρικά το λιμάνι οι τράτες. Αφού τελείωσαν με την καταστροφική τους καλάδα , εντελώς παράνομα, ξεκίνησαν να διαχωρίζουν την «ψαριά» τους!
Με συνοπτικές διαδικασίες είχαν ξεχωρίσει τα «πρώτα» ψάρια από τα «δεύτερα», και τα τελευταία τα ρίχνανε με φτυάρια στην θάλασσα, για να γίνουν έρμαιο των γλάρων!
Πλέον υπάρχει απόφαση της ευρωπαϊκής ένωσης , που απαγορεύει στις τράτες να πετάνε τα ψάρια στην θάλασσα, αλλά να διατίθενται στα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα του λαού, πράγμα που δεν γίνεται σε καμία περίπτωση στην Ελλάδα, επίτηδες!

© Copyright: Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που παρουσιάζονται σε αυτή την ιστοσελίδα αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε φωτογράφου που δημοσιεύει εδώ και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του carp-matchfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.