Rock Fishing-LRF-HRF
Greek Bulgarian Croatian Czech Danish Dutch English French German Italian Polish Romanian Russian Spanish

apolaustika psaremata ultra light game me ton pio light eksoplismo carpmatchfishing 1Ultra Light Game/Ultra Light Rock Fishing-Απολαυστικά ψαρέματα με τον πιο light εξοπλισμό!

Του Δημήτρη Σφαλτού

Φωτογραφίες:Δημήτρης Σφαλτός, Γιώργος Ψαλτόπουλος, Νίκος Βουρλιώτης

Το light game έχει μπει για τα καλά στις πιο αποδοτικές και δημοφιλείς τεχνικές στην Ελλάδα. Η λεπτότητα των εργαλείων χαρίζει δυνατές συγκινήσεις στις μάχες με δυνατούς θηρευτές, αλλά επιπλέον μπορεί να ξεγελάσει και ψάρια , που δεν προσεγγίζονται εύκολα με άλλες τεχνικές. Και επειδή εμείς πάμε τα πράγματα σε πιο τεχνικά και εξειδικευμένα μονοπάτια, τι θα λέγατε να ψαρεύαμε τα κοκκάλια με ajing, τα λαβράκια, χρησιμοποιώντας ότι λεπτότερο και ευαίσθητο υπάρχει σε εξοπλισμό, δηλαδή το Ultra Light Rock Fishing???

 

Σε κάποιος μπορεί να φαντάζει άπιαστο όνειρο να ψαρεύει κανείς τα κοκκάλια, τα λαβράκια, τα μελανούρια, τις ζαργάνες, τα σαφρίδια, τους σαργούς, με τέτοια εργαλεία. Μιλάμε για πολύ τεχνικά και ευαίσθητα καλάμια, με δράση fast, casting weight απο 0,5-3 γραμμάρια max, για νήματα έως 0,2 pe, παράμαλα 0,12-0,14 χιλιοστά, και τεχνητά έως 2,5 γραμμάρια!

lavraki light game texnito carpmatchfishing

Το να πέσεις σε τόσο λεπτά εργαλεία εξυπηρετεί να ψαρεύεις κυρίως τα κοκκάλια/σαφρίδια το βράδυ και την ημέρα, χρησιμοποιώντας μικρά σιλικονάκια και μολυβοκεφαλές με max τα 2 γραμμάρια. Αυτό το κάνουμε κυρίως σε ψάρια χωρίς δόντια, που δεν κόβουν(λέμε τώρα...), και που χρειάζονται πολύ ντελικάτες παρουσιάσεις τεχνητών δολωμάτων, σε καταστάσεις πολύ ήπιες, χωρίς δυνατό άνεμο, και ρεύματα που πηγαίνουν ποτάμι!

lucky john progress mormix3 light game ajing carpmatchfishing

Αρα τα πολύ light εργαλεία έχουν δώσει ρέστα στα βραδυνά ψαρέματα ajing για κοκκάλια, όλες τις εποχές, αρκεί να ξέρετε τα μέρη που κρατάνε αυτά τα ψάρια. Δεν το συζητάω τι γίνεται στην εποχιακή καλή δραστηριότητα των κοκκαλιών, απο τους μήνες Απρίλιο-Σεπτέμβριο...!!! Ας δούμε λίγο τα επιμέρους στοιχεία του εξοπλισμού.

Καλάμι ULTRA LIGHT GAME

Χρησιμοποιώ καλάμι με μέγιστο c.w έως 3 gr, για να πετάω με ασφάλεια σιλικονάκια κυρίως μέχρι 2-2,5 γραμμάρια. Το μήκος αυτών των καλαμιών είναι απο 1,70-2,10 μέτρα το πολύ. Τα περισσότερα έχουν solid μύτες , για να πετυχαίνουν μέγιστη ευαισθησία στον χειρισμό της σιλικόνης. Υπάρχουν και tubular μοντέλα, αλλά αυξάνει αρκετά η τιμή τους. Τα καλάμια αυτά έχουν γρήγορη δράση τα περισσότερα, αλλά λόγω της λεπτότητας τους κυρτώνουν πάρα πολύ. Τα προσέχουμε λίγο παράπανω απο τα υπόλοιπα “χοντρά” καλάμια, γιατί είναι ένα blank πάρα-πάρα πολύ λεπτό.

kokkalia ajing mackerel juckyjohn progress mormix 3 carpmatchfishing

Η μύτη είναι τόσο λεπτή που κάποιους μπορεί να τους τρομάξει...Μϊα πολύ καλή και προσιτή πρόταση είναι το Lucky John Progress Mormix 3, το οποίο έχουμε χρησιμοποιήσει και εμείς στα ψαρέματα μας.

Μηχανισμός Ultra LIght Game

Προτείνεται ένας 500-1000-1500 το πολύ σε μέγεθος, για σωστό ζύγισμα με το καλάμι. Ιδανικός είναι ο 1000άρης, με πού προοδευτικά φρένα. Υπάρχουν εξειδικευμένοι μηχανισμοί για light game, με κύρια χαρακτηριστικά την λεπτή ρηχή μπομπίνα, το χαμηλό βάρος, και τα carbon πολύ προοδευτικά φρένα.

ultra light rock fishing ajing kokkali carpmatchfishing

Νήμα-Παράμαλο

Ένα ποιοτικό τετράκλωνο νήμα για επιπλέον αντοχή 0,2 pe , είναι ιδανικό. ¨Οταν ψαρεύεις με τόσο λεπτό εξοπλισμό, ένα πιο χοντρό νήμα θα έχει μεγάλη καταπόνηση για το καλάμι, και επιπλέον δεν θα βγάζει καλή βολή. Υπάρχουν αρκετά νήματα του light game που μπορείτε να επιλέξετε , σε καλές τιμές και ποιότητα, αρκεί να είναι ακριβή στην μέτρηση pe και να μην ξεφεύγουν σε διάμετρο.

lavraki ultra light game ulrf carpmatchfishing

Ενα ποιοτικό fluorocarbon παράμαλο ,μήκους 60-100 εκατοστά, είναι απαραίτητο να το ενώσουμε με ένα δυνατό κόμπο (Tony Pena-FG), με το νήμα μας.Η καλή ποιότητα θα μας δώσει αντοχή στα δαγκώματα, αντοχή στον χρόνο,και σε γδαρσίματα. Προτιμώ διαμέτρους απο 0,12-0,16max.

Τεχνητά και σιλικόνες

Τα σιλικονάκια έχουν την τιμητική τους σε πρώτο βαθμό, με τα solid καλάμια! Μικρά πλανάκια μέχρι 2 γραμμάρια και λιλιπούτια τεχνητά έως 2 γραμμάρια, μπορούν να χρησιμοποιηθούν με τα tubular μοντέλα καλύτερα.

Ulrf ajing kokali progre silikoni carpmatchfishing

Μιλώντας για σιλικόνες, στα κοκκάλια χρησιμοποιούμε μεγέθη απο 1,5-2,5 ίντσες, συνοδευόμενα με μολυβοκεφαλές απο 0,5-2,5 γραμμάρια το πολύ. Οι μολυβοκεφαλές μπορεί να είναι στρογγυλές , είτε τύπου dart, οι οποίες κάνουν ζιγκ-ζαγκ κίνηση (side to side), με μικρά χτυπήματα twitch.

silikones light game progre ajing kokkalia carpmatchfishing

Οι στρογγυλές μολυβοκεφαλές θέλουν περισσότερη δράση απο εμάς για να δώσουν κίνηση στην σιλικόνη, κυρίως με χτυπήματα jerk. Τα σιλικονάκια είναι τύπου worm, paddle tail, creatures, και κάποια υβριδικά που μοιάζουν σαν κεφαλόποδα.

progre silikoni ultra light game ulrf kokkali carpmatchfishing

Ολα αυτά θα τα βρείτε σε πολλούς χρωματισμούς, ιδιαίτερα αποδοτικά είναι τα λευκά χρώματα, τα διάφανα με πέρλα και ότι είναι glow.

glow silikoni ajing progre ultra light game carpmatchfishing

Aπαραίτητo παρελκόμενo στο ULRF είναι η απόχη. Ενα τόσο λεπτό καλάμι, νήμα, παράμαλο, δεν μπορεί να καταπονείται με σηκώματα ψαριών, ειδικά εαν είναι μεγάλα! Εκτός ότι ,ειδικά στα κοκκάλια, το σήκωμα του ψαριού φλερτάρει με το απαγκίστρωμα και το χάσιμο του κοπαδιού, μπορεί να να σπάσουμε την ευαίσθητη μύτη του καλαμιού μας. Με την απόχη σιγουρεύουμε το ψάρι και γλιτώνουμε το καλάμι μας απο μέγιστη καταπόνηση. Δεν είναι τυχαίο που στην Ιαπωνία λένε, ότι αυτά τα καλάμια όταν αγοράζονται χρειάζονται μαζί ένα δωρεαν δεμινάριο χρήσης!

asfales apoxiasma asfaleia psarema carpmatchfishing

Στο πεδίο της δράσης!

Δεν χρειάζεται να σας πω πόσο διασκεδαστική και αποδοτική είναι η πιο light εξοπλιστική αυτή εκδοχή! Τα σιλικονάκια είναι απο τα πιο αποδοτικά δολώματα για τα κοκκάλια, ειδικά την νύχτα σε λιμάνια με φώτα που μαζεύουν τα μικρόψαρα.

kokkali light game ajing psarema carpmatchfishing

Tα ψάρια τρώνε κοντά, δεν χρειάζονται πολύ μακρινές βολές και οι μάχες με τόσο λεπτό εξοπλισμό είναι κάτι παραπάνω απο απολαυστικές! Εδώ θέλω για περισσότερες τεχνικές πληροφορίες να σας συστήσω να διαβάσετε το άρθρο για Night Ajing του φίλου Νίκου Βουρλιώτη στο παρακάτω link: Night Ajing-Νυχτερινό ψάρεμα κοκκαλιών με σιλικόνες.

night ajing psarema kokkalion me silikones carpmatchfishing 1

Είναι ένα ψάρεμα τύπου street fishing, πάνω μας σε ένα γιλέκο έχουμε τα απολύτως απαραίτητα πράγματα, παραμάνες , παράμαλο, σιλικόνες, μολυβοκεφαλές, φακό κεφαλής, ψαλιδάκι, ένα grip για κοκκάλια, όπωσδήποτε απόχη, για να είμαστε ευέλικτοι και light! Ψάχνουμε τα ψάρια και ψαρεύουμε!
Καλή σας επιτυχία, με σεβασμό στα ψάρια και στο ερασιτεχνικό χόμπυ μας!

www carp matchfishing gr logo.jpg

© Copyright: Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που παρουσιάζονται σε αυτή την ιστοσελίδα αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε φωτογράφου που δημοσιεύει εδώ και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του carp-matchfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.