Eging
Greek Bulgarian Croatian Czech Danish Dutch English French German Italian Polish Romanian Russian Spanish

eging-big-soupia-cuttlefish-sfaltos-carpmatchfishingEging: Τα πάντα για το ψάρεμα της μεγάλης σουπιάς από την ακτή

Του Δημήτρη Σφαλτού

Reviews:Άρης Δάσκαλος, Γιώργος Βαρέλης, Δημήτρης Παπαχρήστου, Γιάννης Καμίας, Θέμης Καρβέλας, Νίκος Ζάρας, Λάμπρος Ξυλογιάννης

Το ψάρεμα της σουπιάς με την τεχνική του eging από την ακτή είναι πάντα επίκαιρο και διασκεδαστικό. Την περίοδο που διανύουμε γνωρίζει μεγάλη άνθηση , καθώς οι μεγαλύτερες σουπιές πλησιάζουν στις ακτές για την αναπαραγωγή τους.

Σε αυτό το άρθρο θα διαβάσετε μία επιτομή σχετικά με το ψάρεμα της σουπιάς, και ειδικά της μέγάλης, ενώ θα βρείτε τα πιο άκρως ενδιαφέροντα τεχνικά στοιχεία για να κάνετε τα πιο αποδοτικά ψαρέματα.

Στο τέλος του άρθρου επίσης θα έχετε την ευκαιρία να διαβάσετε 3 tips από καθένα καταξιωμένο αρθρογράφο του site μας για το ψάρεμα της μεγάλης σουπιάς, οι οποίοι καταθέτουν πάντα την προσωπική τους εμπειρία για να σας βοηθήσουν τα μέγιστα στην τεχνική του eging.

 

 

 


Εάν αυτό το περίεργο κεφαλόποδο είχε στάνταρ προτιμήσεις θα είμασταν πολύ ευτυχισμένοι. Οι διαθέσεις της μεγάλης σουπιάς αλλάζουν ανά μέρος και ψαρευτική συνθήκη. Χρειάστηκαν αρκετά χρόνια ψαρέματος σε διαφορετικούς τόπους, σε διαφορετικές συνθήκες, με εντελώς διαφορετικές καλαμαριέρες και πλεύσεις, για να βρούμε ένα κοινό τόπο στατιστικών στοιχείων.

eging-cuttlefish-anatomy-carpmatchfishing

Τα μεγαλύτερα άτομα του είδους καταφθάνουν λοιπόν σε πιο ρηχά σημεία για να αφήσουν τα αυγά τους, εφόσον γονιμοποιηθούν από τα μικρότερα σε μέγεθος αρσενικά. Ο τόπος αυτός δεν είναι παρά άλλος από τους μικτούς γενικά βυθούς,τα λιμάνια, τις αραιές φυκιάδες και τις λασποτραγάνες.

eging-cuttlefish-eggs-carpmatchfishing

Η διαδικασία αυτή ξεκινά με βάση την αύξηση της φωτοπεριόδου, την αύξηση της ημέρας δηλαδή, και λαμβάνει χώρα από τα τέλη Μαρτίου έως και τις αρχές Ιουνίου.
Απαραίτητο στοιχείο για να αφήσει η σουπιά τα αυγά της είναι η ύπαρξη διάσπαρτων φυκιών με χαμηλό ύψος ή μικρές τρύπες σε βράχια. Η γονιμοποίηση τις περισσότερες φορές γίνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας και στις πρώτες πρωινές ώρες.

eging-cuttlefish-place-carpmatchfishing

 

Έχουμε τύχει-ειδικά σε λιμάνια με αυτή τη μορφολογία βυθού- να βλέπουμε μία μεγάλη θηλυκή σουπιά και τριγύρω της να την κυνηγάνε 3-4 μικρότερα αρσενικά , προκειμένου να την γονιμοποιήσουν. Με αυτά τα δεδομένα θα ψάξουμε τις μεγάλες σουπιές τις πρώτες πρωινές ώρες, λίγο μετά το σούρουπο και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Τόποι συνεύρεσης σουπιών

Οι τόποι συνεύρεσης όπως προείπαμε, θα είναι τα λιμάνια με μικτούς βυθούς, παραλίες με τραγάνα, λασπώδεις βυθούς με βάθος πάνω από μέτρο και αραιές κροκάλες. Η ύπαρξη των αραιών φυκιών είναι βασικό στοιχείο που δεν πρέπει να ξεχνάμε. Εάν από ψηλά μπορούμε να διακρίνουμε μπαλώματα φυκιών σε βραχώδεις παραλίες, και στους παραπάνω βυθούς, εκεί είναι που πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή. Ιδανικοί τόποι επίσης είναι τα βράχια με καθαρά νερά, αχινούς και οστρακοειδή, που συνεχίζουν σε αμμουδιά.

eging-cuttlefish-place-2-carpmatchfishing

Η σουπιά σε αυτούς τους μικτούς βυθούς αναζητά την τροφή της , η οποία απαρτίζεται από γαρίδες, καβούρια, μικρά καρκινοειδή, και ψάρια. Συνηθίζει να κρύβεται με τα χρωματοφόρα κύτταρα του σώματός της, τα οποία δημιουργούν πολύ επιτυχημένα καμουφλάζ. Εξαπολύει επιθέσεις με τα δύο μακριά της πλοκάμια, τα οποία χρησιμοποιεί για να πιάσει τα θύματά της.

Συνθήκες και ιδιοτροπίες της μεγάλης σουπιάς

Η μεγάλη σουπιά για να ξεκινήσει να αναζητά την τροφή της ψάχνει σχετικά ήπιες καιρικές συνθήκες. Δεν θα την βρείτε στις τρικυμίες και στα δυνατά ρεύματα. Εκμεταλλεύεται την ηρεμία των νερών , την ήπια ρεστία μετά από το σπάσιμο του καιρού για να κυνηγήσει, αναζητά καθαρά νερά με έντονη κίνηση μικρόψαρων.

eging-cuttlefish-mparmpouni-carpmatchfishing

Η όρασή της είναι ασπρόμαυρη και διακρίνει όπως και το καλαμάρι αποχρώσεις του γκρι. Βλέπει και αυτή κοντά στο υπεριώδες φως, ενώ δεν μπορούμε να πούμε ότι διαθέτει και την καλύτερη μακρινή όραση.

Eξοπλισμός για σουπιές

Για να ψαρέψουμε την σουπιά θα χρειαστούμε ένα light εξοπλισμό για eging, ένα καλάμι της τάξη των 2,40-2,60 μέτρων, με egi weight από 2,0-3,5 egi. To power του καλαμιού να μην ξεπερνά τα όρια του medium light, ιδανική επιλογή είναι τα light eging καλάμια ή αυτά του μεσαίου ή heavy rock fishing.

Αυτό γιατί πολλές φορές θα χρειαστεί να δουλέψουμε με μικρές καλαμαριέρες, να κάνουμε ανίχνευση βυθού, οπότε ένα light καλάμι θα μας βοηθήσει τα μέγιστα.

eging-rod-soupia-big-cuttlefish-carpmatchfishing

Αποφεύγετε τα spinning καλάμια με δράση κορυφής-fast, διότι οι σουπιές ξεκαρφώνονται πολύ εύκολα λόγω μεγάλης αδράνειας της μύτης. Η σουπιά όπως ξεφυσάει νερό για να ελευθερωθεί , κάνει απότομες κινήσεις και ένα σκληρό καλάμι θα την κάνει να ξεκαρφωθεί πολύ εύκολα.

Οι μεγάλες σουπιές επίσης φουσκώνουν με μεγαλύτερες ποσότητες νερού, κάνουν πολύ πιο απότομα τραβήγματα και λόγω όγκου ξεκαρφώνονται πιο εύκολα.

eging-cuttlefish-var-rod-curve-carpmatchfishing

Τα πλοκάμια τους είναι πιο ευαίσθητα σε σχέση με το καλαμάρι και πιο μαλακά. Στο site μας έχουμε αναφερθεί στα ψάρεμα eging με αυτά τα καλάμια στο ακόλουθο link:Light Rock Fishing (LRF) και Eging: Ψαρεύοντας καλαμάρια και σουπιές με υπερελαφρύ εξοπλισμό.

Το νήμα του μηχανισμού θα είναι από 0,6-0,8 PE, και ο μηχανισμός μας της τάξης των 1500-2500. Δεν θέλουμε γρήγορες ανακτήσεις, γιατί η σουπιά πιάνεται επιπόλαια και απαγγιστρώνεται πιο εύκολα.

Οι καλαμαριέρες

Πάμε τώρα στις καλαμαριέρες οι οποίες στατιστικά έχουμε δει ότι προσελκύουν τις μεγάλες σουπιές. Εδώ θα πούμε το πρώτο και μεγαλύτερο μυστικό, που δεν είναι άλλο από την κόκκινη εσωτερική ταινία. Οι περισσότεροι συνεργάτες μας και φίλοι έχουν διαπιστώσει το ίδιο πράγμα , ότι η κόκκινη κοιλιά της καλαμαριέρας ελκύει τα μεγαλύτερα άτομα του είδους.

eging-psarema-soupias-cuttlefish-red-squid-jig-carpmatchfishing

Είναι μια απόχρωση που δεν μπορούν εύκολα να αντισταθούν, ανεξάρτητα από τον εξωτερικό χρωματισμό του πανιού. Πολύ καλοί συνδυασμοί είναι είναι αυτοί του λευκού με κόκκινη εσωτερική ταινία, του μπλε με κόκκινη ταινία και σκούρες αποχρώσεις με το ίδιο χαρακτηριστικό.

eging-cuttlefish-soupies-psarema-kalamarieres-carpmatchfishing

Φέτος ήταν η χρονιά των natural χρωμάτων, δείξαμε και το πρώτο σχετικό άρθρο για αυτούς τους χρωματισμούς στο ακόλουθο link:Eging: Ψαρεύοντας τα καλαμάρια με καλαμαριέρες φυσικών χρωμάτων(natural colour squid jigs)

Ούτε οι μεγάλες σουπιές μπορούν να αντισταθούν σε αυτούς τους χρωματισμούς, ειδικά σε πολυψαρεμένους τόπους.

eging-natural-jig-soupia-cuttlefish-carpmatchfishing

Μεγάλη αποδοτικότητα είδαμε στις καλαμαριέρες με λαδοπράσινη ράχη, με χρώματα σαργού, μπαρμπουνιού και παραλλαγή αθερίνας-σαρδέλας.

Άλλο ένα χρώμα που θερίζει τις μεγάλες είναι το μαύρο. Οι σουπιές έχουν συνηθίσει να κυνηγούν κοκκοβιούς, καλόγριες και άλλα ψάρια της πέτρας με σκούρα χρώματα. Το μαύρο χρώμα είναι αυτό που φαίνεται καλύτερα στον βυθό και στα μεγαλύτερα βάθη, ως γνωστό.

eging-black-jig-remixon-cuttlefish-kalamariera-gia-soupies-carpmatchfishing

Οι μεγάλες δεν εξαιρούνται από το κανόνα, ειδικά εάν εξελίξουμε τις καλαμαριέρες μας και εμείς. Η εξέλιξη αυτή μπορεί να είναι στα χρώματα που μπορούμε να προσθέσουμε για να τις κάνουμε πιο ελκυστικές, αλλά το καλύτερο κόλπο είναι να κόψουμε τα κάτω αρπάδια τους, για να μην σκαλώνουν στα εμπόδια του βυθού.

Επιπλέον με αυτόν τον τρόπο η καλαμαριέρα μειώνει το πίσω βάρος της, στέκεται καλύτερα στον βυθό, ανασηκώνει πιο πολύ την ουρά της και επιτρέπει πιο σίγουρα καρφώματα.

eging-evolution-cuttlefish-jig-carpmatchfishing

Δείτε ένα σχετικό άρθρο στο ακόλουθο link:Eging:Εξελίσσοντας τις καλαμαριέρες μας για ψάρεμα καλαμαριών σε άγριους βυθούς

Μεγάλη καλαμαριέρα σημαίνει στατιστικά και μεγάλη σουπιά. Οι μεγάλες δεν διστάζουν να κυνηγήσουν τις 3,5άρες καλαμαριέρες, σε καμία περίπτωση . Μόνο οι πολύ πονηρές και όταν τρώνε μπροστά μας και τις βλέπουμε , μπορεί να χτυπήσουν σε κάποια πολύ μικρή πχ 1,8-2,2 egi.

eging-natural-jig-cuttlefish-soupia-psarema-carpmatchfishing

Μεγάλη ιδιαιτερότητα πρέπει να δοθεί στα αρπάδια της καλαμαριέρας. Διπλές σειρές με μεγάλα και άνισα μεταξύ τους σε μέγεθος αρπάδια , είναι αυτά που προτιμούνται. Λόγω της ανατομίας των πλοκαμιών της, οι καλαμαριέρες με μεγαλύτερα τα πίσω αρπάδια από τα δύο στεφάνια, πιάνουν καλύτερα τις σουπιές και ειδικά τις μεγαλύτερες.

eging-double-spikes-cuttlefish-carpmatchfishing

Οι μεγάλες σουπιές θα ανεβρεθούν 99% στον βυθό, ξεχάστε τα μεσόνερα και τον αφρό, εκεί κυνηγούν μόνο εάν κάνουμε σωστές πλεύσεις με την καλαμαριέρα μας και την ακολουθήσουν πεισματικά από πίσω. Ο βυθός όμως έχει πολλά σκαλώματα, πέτρες, φύκια και ειδικά στα λιμάνια ντέματα, κομμένα δίχτυα, σκοινιά κτλ.

Ο πρώτος μας προσανατολισμός είναι οι φθηνές καλαμαριέρες και εμείς δείξαμε πολλά άρθρα πως θα τις εξελίξουμε. Οι απώλειες όταν ψαρεύουμε κάτω στον βυθό είναι σίγουρα περισσότερες και καλό θα είναι σε τόπους που δεν γνωρίζουμε να χρησιμοποιούμε πρώτα τις φθηνές.

eging-squid-jigs-carpmatchfishing

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι μεγαλύτερες σουπιές θα προτιμήσουν τις πιο ποιοτικές καλαμαριέρες που διαθέτουν θερμική τεχνολογία, uv ή καλό φωσφορούχο σώμα, καλύτερη πλεύση. Όμως εάν κόβουμε συνέχεια ακριβές καλαμαριέρες σε δύσκολα μέρη, το ψάρεμα θα γίνει ασύμφορο...

Μια άλλη επιλογή που δουλεύει πάρα πολύ είναι το ψεύτικο λέπι στις καλαμαριέρες. Οι καλαμαριέρες με αυτό το λέπι από abalone sheet μοιάζουν σαν δαγκωμένες, πράγμα που ενισχύει την επιθετικότητα στις μεγάλες σουπιές, γιατί στα μάτια τους φαίνεται ένα ήδη πληγωμένο από δάγκωμα ψάρι.

eging-soupia-se-natural-kalamariera-cuttlefish-carpmatchfishing

Τέλος έχουμε δοκιμάσει να καλύψουμε κάποιες φθηνές και βαριές καλαμαριέρες με θερμοσυστελόμενο κάλυμμα Jigskinz, σε απομιμήσεις κέφαλου και σαφριδιού, με εντυπωσιακά αποτελέσματα στις μεγάλες σουπιές.

eging-kalamariera-jigskinz-carpmatchfishing

Αυτό το θέμα, όπως και αυτό με τα ψεύτικα λέπια, είναι ήδη ξεχωριστά έτοιμα άρθρα στο site μας, και θα έχετε την δυνατότητα να τα διαβάσετε σε ελάχιστες ημέρες. 

Η τελική επιλογή είναι δική σας, υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές για όλα τα γούστα στις έρευνες που έχουμε παρουσιάσει αναλυτικά στο site μας:

Πλεύσεις για μεγάλα πλοκάμια!

Πάμε τώρα στις πλεύσεις που προσελκύουν τις σουπιές και ειδικά τις μεγάλες. Ψαρεύουμε πάντα σε 80-90% πάντα κάτω στον βυθό. Εκεί βρίσκονται οι σουπιές, όχι στα μεσόνερα, όχι στον αφρό. Αφήνουμε την καλαμαριέρα να πατώσει μετά την βολή με το eging καλάμι μας.

Χαμηλώνουμε την μύτη του καλαμιού μας και κάνουμε ένα δυνατό χαμηλό twitch , για να τεντώσουμε το νήμα μας και να δώσουμε στον ζώντα βυθό το μήνυμα ότι ένα ψάρι ή μια γαρίδα είναι τραυματισμένη και κάνει σπασμωδικούς ελιγμούς.

eging-rod-cuttlefish-pleusi-carpmatchfishing

Στην συνέχεια κάνουμε μικρά χαμηλά τινάγματα twitch και αφήνουμε μεγάλες παύσεις στην καλαμαριέρα μας να μένει ακίνητη στον βυθό. Στις μεγάλες παύσεις τις περισσότερες φορές θα τρέξει η μεγάλη σουπιά να αγκαλιάσει από το κεφάλι ή από το πλάι την καλαμαριέρα μας.

Αυτό θα φανεί σαν ένα ξαφνικό μεγάλο βάρος στην καλαμαριέρα, οπότε θα κάνουμε ένα απαλό κάρφωμα προς τα πάνω με το καλάμι μας, προκειμένου να ευθειαστεί η τελευταία και να αρπάξουμε τη σουπιά από τα πλοκάμια της.

eging-for-cuttlefish-port-carpmatchfishing

Τips για τις μεγάλες και όχι μόνο...

Oι μεγάλες σουπιές στήνουν περισσότερο καρτέρια και μπορούν να γίνουν πολύ επιλεκτικές με τις καλαμαριέρες που αποφασίζουν να κυνηγήσουν. Μπορεί να ρίξετε ότι καλύτερο σε τεχνολογία και προσόντα, και να κυνηγάνε αποκλειστικά την ημέρα εκείνη μια απλή κόκκινη, μία βαριά απομίμηση κέφαλου ή σαφριδιού, και την επόμενη μέρα μια μαύρη. Αυτό εξαρτάται και από την τροφή που βρίσκουνε και εμείς δεν είμαστε πάντα σε θέση να το ξέρουμε.Οπότε πάντα δοκιμάζουμε διάφορες καλαμαριέρες, για να είμαστε καλυμμένοι.

Όταν η μεγάλη σουπιά πιαστεί, θα κάνει απότομα και ισχυρά τραβήγματα στο καλάμι μας, που πολλές φορές μοιάζουν με αυτά του καλαμαριού.

eging-cuttlefish-rod-var-carpmatchfishing-soupies

Οι περισσότερες σουπιές περιστρέφονται όπως τις τραβάμε για να ελευθερωθούν και εύκολα σχίζονται και τα πλοκάμια τους. Τα περισσότερα ξεκαρφώματα τα συναντούμε μόλις βγούνε στην επιφάνεια. Με την βοήθεια ενός καλαμιού light eging, ενός αξιόπιστου μηχανισμού, τραβάμε απαλά την σουπιά προς τα έξω, χωρίς μεγάλες βιασύνες.

eging-cuttlefish-squid-jig-carpmatchfishing

Αν είναι αρκετά μεγάλη, δεν είναι άσχημη ιδέα η χρήση και μιας απόχης, γιατί από το μεγάλο βάρος ξεκαρφώνεται μόλις την σηκώσουμε έξω από το νερό. Αυτό που έχει σημασία είναι να βγει η σουπιά και τα πλοκάμια της να κοιτάνε πάντα σε αντίθετη κατεύθυνση με εμάς!!! Η σουπιά πετάει κατά 99% μεγάλες και πηχτές ποσότητες μελανιού, σε πολύ μακρινές αποστάσεις!

soupia-melania-cuttlefish-eging-carpmatchfishing

Φροντίζουμε λοιπόν να κοιτάει σε αντίθετη κατεύθυνση με εμάς, για να μην μας βάλει στο στόχαστρο. Θα εκπλαγείτε το πόσο μακριά πετάει μελάνι, και ειδικά εαν είναι μεγάλη να μην πέσει στα ρούχα σας!

eging-soupia-melania-carpmatchfishing

 

Το έχω ξαναγράψει ότι το ψάρεμα της σουπιάς δεν θέλει φανταχτερά ρούχα, λευκό κουστούμι, πουκάμισο ή γραβάτα, γιατί θα το μετανιώσουμε...

Στην συνέχεια και σαν κατακλείδα αυτού του άρθρου, θα δείτε τους εξειδικευμένους συνεργάτες και φίλους να δίνουν 3 tips για το ψάρεμα της μεγάλης σουπιάς.

Άρης Δάσκαλος
1)Kαλαμαριέρες με λευκό χρώμα 2.5 egi έως και 3,5, αρπάδια καλαμαριέρας όσο το δυνατόν μεγαλύτερα, ώστε να μπορούν να καρφώσουν καλύτερα τα πλοκάμια της σουπιάς και να μην ξεκαρφώνονται.
2)Αρκετή ώρα παραμονής σε ακινησία στον βυθό
3)Τόπος: Ισοβαθής λασποτραγάνα με φύκια και άπνοια.

cuttlefish-carpmatchfishing

Γιώργος Βαρέλης

1)Kαλαμαριέρες μπλε natural χρώμα την ημέρα και glow για το βράδυ.

2)Το βράδυ οι πιο μεγάλες σουπιές τρώνε καλύτερα σε απόλυτη μπουνάτσα.

3) Πολλές μεγάλες σουπιές βρίσκονται κάτω από βάρκες που ξεψαρίζουν για εύκολο και άφθονο φαγητό...

eging-cuttlefish-fishing-carpmatchfishing

Νίκος Ζάρας

1)Καλαμαριέρες με σκούρα ράχη και ροζ σώμα, ή κόκκινη εσωτερική ταινία και οποιοδήποτε χρώμα natural.

2) Οι μεγαλύτερες που έχω πιάσει βρίσκονται σε βραχώδεις βυθούς εξωτερικά που μέσα στην θάλασσα από κάποιο σημείο και μετά συνεχίζει μικτή αμμουδιά.

3)Ευαίσθητο eging καλάμι έως 3,5 egi και νήμα έως 0,8ΡΕ, για να μην ξεκαρφώνονται οι μεγάλες σουπιές από μεγάλη αδράνεια.

eging-lrf-rod-big-cuttlefish-carpmatchfishing

Γιάννης Καμίας

1)Ο τρόπος ανάκτησης διαφέρει στις μικρές σουπιές απ τις μεγάλες. Στις μεγάλες σουπιές έχω παρατηρήσει ότι θέλουν αρκετά αργή ανάκτηση, ακόμα και μεγάλες παύσεις, με μικρά τινάγματα ανά αραιά χρονικά διαστήματα. Οι μεγάλες σουπιές δεν κυνηγάνε καθόλου, απλά περιμένουν κάπου καλά καμουφλαρισμένες και θα έλεγα ότι διαλέγουν επιλεκτικά το θήραμα τους, αντίθετα με τις μικρές που ότι κινείται εκτελείται.
2)Όταν έχει ήρεμη θάλασσα το βράδυ σε μέρη με φωτισμό, είτε με φεγγάρι είτε όχι, οι μεγάλες σουπιές χτυπάνε εκεί που αρχίζει να χάνεται το φως.
3)Όταν τα μέρα είναι θολά, οι μεγάλες είναι ακριβώς κάτω απ τα πόδια μου, σε αυτήν την φάση χτυπάνε μόνο σε έντονα χρώματα, όπως για παράδειγμα το πράσινο και το μωβ. Στις ίδιες συνθήκες κάνουν καταπληκτική δουλειά οι καλαμαριέρες με μπίλιες ήχου.

  eging-soupia-kamias-carpmatchfishing

Λάμπρος Ξυλογιάννης

1)Μαύρες καλαμαριέρες στα καθαρά νερά, γιατί μοιάζουν με πετρόψαρα που κυνηγούνε οι μεγάλες σουπιές.

2) τινάγματα με το καλάμι eging σε γωνία παράλληλη με τη θάλασσα και κάρφωμα προς τα πάνω για να αρπάξουμε καλύτερα τα μικρά πλοκάμια της μεγάλης σουπιάς.

3)Πέρασμα της καλαμαριέρας σε δύσβατους τόπους, γιατί η μεγάλη σουπιά στήνει περισσότερο ενέδρες και δεν κυνηγάει εύκολα, εάν δεν δει σωστή πλεύση που μοιάζει με ψάρι τραυματισμένο.

eging-ksylogiannis-cuttlefish-red-belly-soupia-carpmatchfishing

Δημήτρης Παπαχρήστου

1)Καλαμαριέρες σε φυσικούς χρωματισμούς που προσομοιάζουν τα βασικά τους θηράματα(natural squid jigs) όταν τρώνε καχύποπτα. Έντονα χρώματα όταν έχουμε περιορισμένο φωτισμό.

2)Αργό σύρσιμο στον βυθό με μικρά κοφτά τινάγματα ανά διαστήματα

3)Για δύσκολους βυθούς χρησιμοποιείστε καλαμαριέρα χωρίς αρπάδια στο κάτω μέρος

eging-cuttlefish-papa-soupia-carpmatchfishing
Θέμης Καρβέλας
1)Συνθήκες ήρεμης θάλασσας και βραδινές ώρες.
2)Καλαμαριέρες σε μέγεθος 3,0-3,5 egi, θερμική λευκή ή χρώματος πορτοκαλί ή σκούρο ροζ.
3)Τινάγματα μικρά τύπου jerk και παύσεις των 4-5 δευτερολέπτων με την καλαμαριέρα να μένει ακίνητη στον βυθό.

eging-psarema-soupias-cuttlefish-themis-carpmatchfishing

www-carp-matchfishing-gr-logo.jpg

© Copyright: Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που παρουσιάζονται σε αυτή την ιστοσελίδα αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε φωτογράφου που δημοσιεύει εδώ και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του carp-matchfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.