Eging
Greek Bulgarian Croatian Czech Danish Dutch English French German Italian Polish Romanian Russian Spanish

eging-eging-first-aid-for-squid-jigs-carpmatchfishingEging:Πρώτες βοήθειες για καλαμαριέρες!(σκισμένα πανιά, κόλλες, μελάνια, σκουριασμένα αρπάδια)

Του Δημήτρη Σφαλτού

Φωτογραφίες:Δημήτρης Σφαλτός, Λάμπρος Ξυλογιάννης


Οι καλαμαριέρες είναι τεχνητά δολώματα , που σέρνονται στον βυθό, υπόκεινται σε συνεχή ταλαιπωρία με τις βολές, δέχονται συνεχώς την διαβρωτική δύναμη του αλατιού της θάλασσας, χτυπάνε σε βράχια, ενώ για να πιαστούν οι σουπιές και τα καλαμάρια, θα πρέπει πρώτα να τις δαγκώσουν...
Σκισμένα πανιά, μάτια ξεκολλημένα, μελάνια, σκουριασμένα αρπάδια, είναι θέματα που μας ταλαιπωρούν. Ας γίνουμε λοιπόν λίγο γιατροί, λίγο νοσηλευτές, και ας τις περιποιηθούμε, πριν καταλήξουν ...στην εντατική!

 

 


Σκισμένα πανιά

Τα συνεχή δαγκώματα από τα καλαμάρια και τις σουπιές, μπορούν να φέρουν τα πανιά των καλαμαριέρων στα όρια τους. Τα ράμφη ειδικά των σουπιών έχουν καταστρέψει πολλές ακριβές καλαμαριέρες, θερμικές, με ιδιαίτερες πλεύσεις, UV, κτλ. Οι σουπιές με τα κοντά τους πλοκάμια φέρνουν άμεσα τις καλαμαριέρες στο στόμα τους και το δάγκωμα πάνω στο πανί γίνεται ακαριαίο!

eging-squid-bites-carpmatchfishing

Τα μεμονωμένα δαγκώματα φτιάχνονται με μια κόλλα στιγμής, εάν τοποθετήσουμε μια σταγόνα πάνω στο σκίσιμο. Εμποδίζει την εξάπλωση του σκισίματος, ειδικά στις ακριβές θερμικές καλαμαριέρες. Τα περισσότερα δαγκώματα όμως καθιστούν τις καλαμαριέρες σχεδόν άχρηστες, αφού τα κεφαλόποδα μπορούν πια να καταλάβουν την διαφορά.

eging-jig-skismeno-pani-carpmatchfishing

Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πολύ χρήσιμα τα θερμοσυστελόμενα καλύμματα JigSkinz, τα οποία αγκαλιάζουν τις καλαμαριέρες και τις φτιάχνουν ξανά καινούριες. Τα JigSkinz κυκλοφορούν σε πολλά χρώματα και αποχρώσεις. Εαν θέλετε να κρατήσετε τα χρώματα της καλαμαριέρας σας όπως είναι , υπάρχουν τα διάφανα JigSkinz.

eging-jigskinz-natural-covers-carpmatchfishing

Eξαιρετικά αποδοτικά είναι αυτά σε πιστές απομιμήσεις ψαριών (JigSkinz Reallife), όπως κέφαλος, σαφρίδι, σαρδέλα, κοκκάλι, σκουμπρί κ.α. Έχει γραφτεί ολόκληρο άρθρο στο site www.carp-matchfishing.gr για την τοποθέτηση των JigSkinz, στο ακόλουθο link:http://www.carp-matchfishing.gr/arthra/shore-eging/391-eging-for-cuttlefish-soupies-squid-jigs-reallife-jigskinz.html.

Εν συντομία, τοποθετούμε το JigSkinz στην καλαμαριέρα, την βάζουμε σε καυτό νερό, το κάλυμμα συστέλεται και η καλαμαριέρα γίνεται σαν καινούρια!

eging-jigskinz-mullet-carpmatchfishing

eging-jigskinz-mullet-boil-water-carpmatchfishing

eging-jigskinz-reallife-carpmatchfishing

Τα πανιά επίσης μπορούν να σχιστούν, όπως σέρνουμε τις καλαμαριέρες πάνω στον βυθό. Πέτρες, μύδια, όστρακα, ρεμέτζα, κτλ, μπορούν να σχίζουν τα κατώτερα πανιά ή να τα βγάζουν από την σχισμή που είναι τοποθετημένα.

eging-putting-cloth-into-jig-carpmatchfishing

Εάν το σχίσιμο/άνοιγμα είναι πάνω στην κατώτερη ραφή στην κοιλιά της καλαμαριέρας, με ένα μυτοτσίμπηδο/χειρουργική λαβίδα, μαχαίρι, μπορούμε να το ξανασπρώξουμε στο εσωτερικό της.

eging-ftiagmeni-kalamariera-pani-carpmatchfishing

Πιάνουμε το πανί από την άκρη του, και το «μπήγουμε» μέσα στην ραφή. Περνάμε ένα στρώμα κόλλας και είμαστε έτοιμοι μόλις στεγνώσει για ψάρεμα. Είτε απλή κόλλα, είτε εποξική, είτε στιγμής, θα κάνουμε τη δουλειά μας. Εννοείται βέβαια ότι η εποξική κόλλα θα έχει το καλύτερο και μεγαλύτερα χρονικά αποτελέσμα.

eging-big-squid-carpmatchfishing

Τέλος εάν τα δαγκώματα είναι συγκεντρωμένα στην ράχη/ουρά της καλαμαριέρας, μπορούμε να τα καλύψουμε με ένα αυτοκόλλητο ψεύτικο λέπι. Έχει γραφτεί επίσης άρθρο για αυτά, στο link:http://www.carp-matchfishing.gr/arthra/shore-eging/435-eging-catch-more-squids-cuttlefish-with-abalone-sheet-awabi-stickers-carpmatchfishing.html

eging-abalone-sheet-awabi-pseftika-lepia-carpmatchfishing

Στην ουσία είναι μια εύκολη λύση για συγκεντρωμένα δαγκώματα και φθορές στα πανιά, που αυξάνει παράλληλα και την αποδοτικότητα της καλαμαριέρας. Εαν τα δαγκώματα είναι στην ράχη ή στην ουρά της καλαμαριέρας, το ψεύτικο λέπι θα έχει την τέλεια εφαρμογή του.

abalone-sheet-awabi-carpmatchfishing 

Οι κόλλες στο Eging

Πολλές καλαμαριέρες όταν τις αγοράζουμε (ειδικά τις φθηνές), θέλουν μια ενίσχυση για να αντέξουν στα δύσκολα. Μια γραμμή κόλλας (ακρυλικής, κόλλα στιγμής ή εποξική) στην κατώτερη ραφή της καλαμαριέρας, εκεί που σφηνώνονται τα πανιά στο εσωτερικό της δεν είναι καθόλου άσχημη ιδέα!

eging-glue-to-squid-jig-carpmatchfishing

Μια γραμμή κόλλας-που προκαλεί και περαιτέρω αδιαβροχοποίηση-πίσω στην ένωση των αρπαδιών με το σώμα της καλαμαριέρας, δεν είναι περιττή. Πολλές φορές από τα χτυπήματα ,μπορεί να φύγουν τα μάτια από τις καλαμαριέρες. Στο εμπόριο υπάρχουν πολλά έτοιμα μάτια (σε συσκευασίες σαν αυτοκόλλητα), για να κολλήσετε καινούρια.

eging-squid-jigs-eyes-carpmatchfishing

Τέλος και μια γραμμή κόλλας χρειάζεται και το εξωτερικό βαρίδι των καλαμαριέρων, μπορεί από τα συνεχή χτυπήματα σε βράχια ή σε τσιμέντα, να αποκολληθεί.

Μελάνια σε καλαμαριέρες και ..ρούχα!

Τα μελάνια είναι ένα συνεχές πρόβλημα για τις καλαμαριέρες, ειδικά με το ψάρεμα της σουπιάς, η οποία έχει πολύ πυκνό και «κολλώδες» μελάνι. Εαν πέσει πάνω μας ή στην καλαμαριέρα μελάνι από σουπιά, η αντίδρασή μας θα πρέπει να είναι άμεση!

eging-inks-in-squid-jig-carpmatchfishing

eging-inks-squid-hands-carpmatchfishing

Θα πρέπει να κουβαλάμε μαζί μας πάντα μια σπαστή οδοντόβουρτσα, η οποία είναι σωτήρια. Πριν όμως αρπάξουμε την οδοντόβουρτσα, θα πρέπει να βάλουμε την καλαμαριέρα μέσα στη θάλασσα και την ανακινήσουμε δυνατά να φύγουν τα "χοντρά" μελάνια.

eging-cleaning-jig-fron-inks-carpmatchfishing

Εάν καθαρίσουμε αμέσως την καλαμαριέρα με την οδοντόβουρτσα το μελάνι τις περισσότερες φορές θα φύγει. Το ίδιο ισχύει και για τα ρούχα μας. Βρέχουμε την οδοντόβουρτσα με θαλασσινό νερό και καθαρίζουμε αμέσως.

eging-cleaning-jig-from-inks-carpmatchfishing

Εάν το μελάνι στεγνώσει στην καλαμαριέρα ή στα ρούχα, θα ζοριστούμε αρκετά να το βγάλουμε. Τουλάχιστον είναι σωστό να γίνει η προεργασία αυτή αμέσως στο ψάρεμα, και εάν παραμείνει μελάνι ή κάποιο αδρό ίχνος, να το φτιάξουμε στο σπίτι. Για τις καλαμαριέρες το διάλυμα της σόδας, με μια κουταλιά λευκό ξύδι, ζεστό νερό ( όχι καυτό!) και καλό τρίψιμο με την μαλακή οδοντόβουρτσα εξαφανίζει τα μελάνια.

eging-cleaning-jif-from-dirts-carpmatchfishing

Το ίδιο ισχύει και για τα ρούχα μας. Τρίβουμε καλά με την οδοντόβουρτσα και το διάλυμα της σόδας τα ρούχα, και μετά τα πλένουμε στο πλυντήριο. Υπάρχει και ένας άλλος τρόπος για επίμονα μελάνια στα ρούχα.

eging-cleaning-inks-from-clothes-carpmatchfishing

Σε ένα λίτρο νερό βάζουμε μισό φλιτζάνι μαγειρική σόδα, το ρίχνουμε σε μια σακούλα αντοχής (όχι σε βιοδιασπώμενες) και μέσα ρίχνουμε τα ρούχα. Ποτίζουμε/μουσκεύουμε τα ρούχα με το διάλυμα, δίνοντας έμφαση στα σημεία των λεκέδων. Κλείνουμε την σακούλα καλά (αεροστεγώς εάν γίνεται), την αφήνουμε 24 ώρες κλειστή, και μετά πλένουμε τα ρούχα στο πλυντήριο.

Πάντως για να είμαστε καλυμμένοι, είναι καλό να μην πηγαίνουμε για ψάρεμα καλαμαριών/σουπιάς με ανοιχτόχρωμα, καινούρια, και καλά ρούχα. Προτιμήστε μαύρες αποχρώσεις, ταλαιπωρημένα ρούχα, για ...ευνόητους λόγους εκτίναξης μελανιών!

eging-cuttlefish-inks-carpmatchfishing

Σκουριά στις καλαμαριέρες (αρπάδια, κρίκοι και εξωτερικά βαρίδια)

Οι καλαμαριέρες μας πιάνουν αρκετές φορές σκουριά πίσω στις ακίδες. Αυτό γίνεται από την διαβρωτική δράση του αλατιού της θάλασσας και την ελλιπή συντήρηση και πλύσιμο. Σκουριά μπορεί να πιάσει και ο κρίκος, ή το βαρίδι.

eging-rust-in-jig-carpmatchfishing

Υπάρχει όμως λύση και για αυτό το πρόβλημα. Αυτό που θα χρειαστούμε είναι, μια παλιά μαλακή οδοντόβουρτσα , λίγη μαγειρική σόδα και ξύδι. Σε ένα με 50 ml νερό, ρίχνουμε μια κουταλιά μαγειρική σόδα, ρίχνουμε μια κουταλιά ξύδι και ανακατεύουμε.

eging-cleaning-jig-from-rusts-carpmatchfishing

Βουτάμε την οδοντόβουρτσα στο διάλυμα, και τρίβουμε πολύ καλά τις ακίδες , το σώμα της καλαμαριέρας , το εξωτερικό βαρίδι ,με οριζόντιες κινήσεις , με κάθετες, και συνεχίζουμε μέχρι να καθαριστεί η σκουριά πλήρως. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία ξεπλένουμε και στεγνώνουμε τις καλαμαριέρες μας.

eging-cleaning-from-rust-2-carpmatchfishing

eging-clean-arpadia-carpmatchfishing

Ελπίζουμε ότι οι παραπάνω λύσεις στα προβλήματα των καλαμαριέρων, θα σας βοηθήσουν να περιποιηθείτε καλύτερα τις καλαμαριέρες σας, να γλιτώσετε κόπο, χρήματα, και να σας συντροφεύουν στα eging ψαρέματα για το μεγαλύτερο δυνατόν χρονικό διάστημα.Να είστε όλοι καλά, με τα καλαμάρια και τις σουπιές αγκαλιά!

eging-sfaltos-squid-carpmatchfishing

www-carp-matchfishing-gr-logo.jpg

 

© Copyright: Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που παρουσιάζονται σε αυτή την ιστοσελίδα αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε φωτογράφου που δημοσιεύει εδώ και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του carp-matchfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.