Spinning
Greek Bulgarian Croatian Czech Danish Dutch English French German Italian Polish Romanian Russian Spanish

labraki-se-silikoni-spinning.jpgTΟ ΨΑΡΕΜΑ ΤΟΥ ΛΑΒΡΑΚΙΟΥ ΜΕ ΣΙΛΙΚΟΝΟΥΧΑ ΔΟΛΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΡΗΧΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Του Δημήτρη Σφαλτού

Φωτογραφίες:Δημήτρης Σφαλτός, Γιώργος Βαρέλης 

Τον χειμώνα ένα από τα πιο συνηθισμένα ψάρια που θα αναζητήσουμε στα ψαρέματα μας είναι χωρίς αμφιβολία το λαβράκι.

Πονηρό, καχύποπτο, επιθετικό και τολμηρό, ο λύκος της θάλασσας μπορεί να βρεθεί σε όλα τα μέρη , ακόμα και σε ένα μέτρο νερό!

Αυτά τα μέρη θα προσπαθήσουμε να τα προσεγγίσουμε με την τεχνική του spinning και εξειδικευμένα με σιλικονούχα δολώματα.

 

 

Τον χειμώνα διακρίνουμε σε όλα τα κλασικά σημεία ψαρέματος μια λατρεία για το λαβράκι. Με πλήθος τεχνικών , όπως match, Bolognese, spinning, casting, οι ψαράδες στήνονται κυρίως σε μεγάλα λιμάνια, στις μπούκες, σε καταφύγια αλιευτικών σκαφών, όπου τα λαβράκια ασχολούνται με το κυνήγι των μικρόψαρων , των καρκινοειδών και των κεφαλόποδων που φυσικά απαγκιάζουν σε αυτά τα μέρη.

labraki varelisΜε όλα τα μέσα προσπαθούνε να πιάσουνε τα λαβράκια, και ειδικά με τις τεχνικές match μπορούνε να γίνουν πολύ καλές ψαριές. Αυτά τα μέρη όμως δέχονται και την μεγαλύτερη ψαρευτική πίεση όλες τις εποχές του χρόνου.

Άρα σε κάποιο μεγάλο βαθμό είναι φυσικό τα μεγαλύτερα και πονηρότερα λαβράκια να αποφεύγουμε αυτά τα κοινά μέρη, και να βρίσκονται σε άλλα σημεία που θα αναζητούν με μεγαλύτερη ασφάλεια την τροφή τους.

Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις που τα μεγαλύτερα λαβράκια ακολουθούνε το κάλεσμα της μητέρας φύσης και οδηγούνται προς τα ρηχά για την έναρξη της αναπαραγωγής τους. Τα μεγάλα θηλυκά ακολουθούνται από πλήθος μικρότερων αρσενικών λαβρακιών στην προσπάθειά τους να τα γονιμοποιήσουν.

labrakiΕκεί στήνονται επικές σκηνές με τινάγματα έξω από το νερό, ουρές να χτυπάνε με δύναμη και γενικότερα εικόνες που μένουν γερά χαραγμένες στην μνήμη μας. Αυτές οι ρηχές περιοχές είναι δύσκολο να προσεγγιστούν ψαρευτικά από άλλες τεχνικές , εκτός από το spinning.

Και επειδή το έδαφος του βυθού συνήθως είναι , ή μικτός βυθούς με πέτρες , ή άμμος, θα δοκιμάσουμε σιλικονούχα δολώματα και θα κάνουμε συρτή κάτω στον βυθό.

Με αυτό τον τρόπο εκμεταλλευόμαστε την ανάγκη των μεγαλύτερων ψαριών για την αναζήτηση ασφαλέστερης τροφής, αλλά και την κάλυψη του τόπου για την αναπαραγωγή τους.

labraki Για να καταλάβετε τι σημαίνει κάλυψη ενός τόπου, τα λαβράκια έχουν την τάση να προστατεύουν τις περιοχές τους και να επιτίθενται σε άλλα ψάρια που θα μπούνε στην περιοχή τους.

Έτσι δεν είναι απίθανο ένα τεχνητό δόλωμα που θα περάσει κοντά σε ένα μεγάλο λαβράκι να το απωθήσει δαγκώνοντάς το, με πιθανό αγκίστρωμα.  Σίγουρα οι περισσότεροι από εσάς θα έχουν την εμπειρία να βλέπετε πιασμένα λαβράκια από την ράχη, τα πλαϊνά, την ουρά, σημάδια αυτής της ιδιάζουσας συμπεριφοράς.

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΓΙΑ SOFT BAITS

Εξοπλιστικά θα χρειαστούμε ένα καλάμι spinning κατάλληλο για την χρήση σιλικονούχων δολωμάτων. Αυτά τα καλάμια δεν απαντώνται συχνά, αλλά με λίγο ψάξιμο θα βρείτε το μοντέλο που σας ενδιαφέρει.

labraki fishmakerΤα χαρακτηριστικά αυτού του καλαμιού είναι ένα μήκος μέχρι 2,60 μέτρα, η μύτη (carbon ή από fiber glass) που δίνει άμεση αίσθηση της κίνησης της σιλικόνης στον βυθό, η δράση fast ή extra fast , που θα μας επιτρέψει μια γρήγορη επαναφορά του blank για να δίνουμε σωστή κίνηση στο τεχνητό δόλωμα, και το κοντό μήκος λαβής μέχρι τον αγκώνα, για να κάνουμε τα τινάγματά μας (jerking-twitching) με άνεση κινήσεων.

Ο μηχανισμός μας θα πρέπει να έχει μεγάλη μπομπίνα, να είναι μέγεθος 2500-4000, να είναι γρήγορος, με αξιόπιστα προοδευτικά φρένα, και να μπορεί με το ογκώδες line roller να χειριστεί σωστά ένα νήμα της τάξης των 13-15 λιμπρών.

labraki megaloΤο τελευταίο καλό είναι να είναι στρογγυλής διατομής (0,12-0,15 χιλ) και τουλάχιστον από 4κλωνες,8κλωνες ή δωδεκάκλωνες ίνες, για να έχει αντοχή στις βολές, αντοχή στα βιρινιάσματα και στην τριβή.

Το ποιοτικό νήμα είναι απαραίτητο για την χρήση με σιλικονούχα δολώματα, γιατί θέλουμε την άκαμπτη συμπεριφορά του για να εκτελέσουμε σωστά όλες μας τις κινήσεις.

dragon c-thruΤο χρώμα δεν μας πειράζει ιδιαίτερα γιατί θα συνδέσουμε πάντα ένα παράμαλο coated ή fluorocarbon 0,25-0,30 χιλ για να μην φαίνεται στα αρπακτικά.  Θα χρειαστούμε για την σύνδεση με το σιλικονούχο δόλωμα μια δυνατή παραμάνα σχήματος «Θ» και από εκεί και πέρα μια ποικιλία από σιλικονούχα δολώματα , ικανά να καλύψουν τους διαφορετικούς τύπους και ψαρότοπους.

ΟΙ ΣΙΛΙΚΟΝΕΣ ΤΗΣ ΑΠΟΠΛΑΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΤΩΝ ΓΛΥΚΩΝ ΝΕΡΩΝ

Οι σιλικόνες που μπορούμε να εφαρμόσουμε πάνω στο καλάμια μας μπορεί να είναι ατελείωτες. Στα ρηχά νερά των παραλιών όμως , στοχεύοντας στο λαβράκι, θα προτιμήσουμε να προσομοιάσουμε στα τυπικά θηράματα των ίδιων των αρπακτικών.

labraki silikonesΣε αυτούς τους τύπους βυθού τα ψάρια που κυκλοφορούνε είναι συνήθως κέφαλοι, μικρά σαφρίδια, γύλοι, γωβιοί, χάνοι, πέρκες, αθερίνες, πετρομπάρμπουνα, ενώ τακτικά ανευρίσκονται σκουλήκια και μικρά χέλια. Η πρώτη σκέψη είναι να δοκιμάσουμε τα χρώματα και τα σχήματα των φυσικών θηραμάτων των λαβρακιών και να εφαρμόσουμε ψάρεμα κάτω στον βυθό με μικρά τινάγματα, σαν ένα ψαράκι που προσπαθεί να κρυφτεί στην άμμο.

/labrakiaΓια τους γνώστες του ψαρέματος με soft baits στα γλυκά νερά, είναι η ίδια ακριβώς τεχνική που χρησιμοποιείται στα ποταμολάβρακα ( largemouth bass) και στην λουτσιόπερκα (zander). Σε αυτά τα ψάρια εφαρμόζουμε τινάγματα κάτω στον βυθό, για να τους στρέψουμε την προσοχή σε κάτι εύκολο και απροστάτευτο που θα δοκιμάσουνε να τσιμπήσουνε.

Επίσης επειδή στον βυθό υπάρχουνε ήπια ρεύματα, όταν σταματάμε την κίνηση του τεχνητού, η ουρά του συνεχίζει να κουνιέται ακόμα και σταματημένο, με αποτέλεσμα η σιλικόνη να γίνεται πιο ελκυστική στα μάτια των αρπακτικών. Τα ίδια πράγματα είδαμε πως ισχύουν ακριβώς και για το λαβράκι.

labrakiΜεγάλη αποδοτικότητα είδαμε στα μοντέλα τύπου shad με φυσικά μάτια, και σε μακρόστενες shad σιλικόνες σε χρώματα λευκό, διαφανές με glitters, μπλε, πράσινο και ισχνό γκρι. Οι μολυβοκεφαλές που εφαρμόσαμε στις σιλικόνες ήταν στρογγυλές με βάρος 10, 12, 5 και 15 γραμμαρίων, ενώ αυξημένες τσιμπιές είδαμε σε σιλικόνες νέας γενιάς που διαθέτουν αμπούλα με χρώμα στο κάτω μέρος τους.

Μερικά σιλικονούχα δολώματα με ανάλογες μολυβοκεφαλές ,μπορούν να κάθονται και σε μεγάλη γωνία με τον βυθό, όταν σταματάμε την κίνησή τους. Η ουρά του shad που κουνιέται με το ρεύμα είναι ένα από τα καλύτερα προσελκυστικά για το λαβράκι.

labraki silikones Σε αποκλειστικά αμμώδεις βυθούς δούλεψαν πάρα πολύ καλά οι απομιμήσεις σκουληκιού και μικρού χελιού, ειδικά όταν κάναμε κοντά μικρά τινάγματα πολύ χαμηλά στον βυθό, προσομοιάζοντας τις φυσικές κινήσεις τους.

Τέλος τα μικρά shads των 10-12 εκατοστών με αργή ανάκτηση χαμηλά στον βυθό, ήταν πολύ αποδοτικά όταν τα ρεύματα είχαν αντίθετη φορά στην ανάκτηση του τεχνητού.  Αυτό γιατί το αντίθετο ρεύμα δίνει μεγαλύτερη φυσική κίνηση στην ουρά ενός shad τεχνητού, καθώς η ειδική του σχεδίαση το κάνει να μοιάζει εντελώς φυσιολογικό στα μάτια των λαβρακιών και άλλων αρπακτικών.

labraki georgiouΟι κινήσεις με το καλάμι όταν ψαρεύουμε με σιλικόνες στον βυθό και shads, είναι τινάγματα τύπου jerking. Με το καλάμι σε όρθια θέση μετακινούμαστε κάνοντας τινάγματα από την θέση των 45 μοιρών, μέχρι να ολοκληρώσουμε την κίνηση στις 90 μοίρες.

Μπορούμε να κάνουμε μονά ή πολλαπλά τινάγματα, προσέχοντας πάντα να μην χάνουμε επαφή με το τεχνητό μας δόλωμα και να μην χαλαρώνει το νήμα του μηχανισμού.

Τα περισσότερα χτυπήματα από μεγάλα λαβράκια που έχω πάρει εγώ και η παρέα μου ,είναι όταν μετά το τίναγμα αφήνουμε την σιλικόνη να πέσει προς τον βυθό.

labraki filippasΥπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις που τα λαβράκια θα φάνε και στην επιφάνεια ή στα μεσόνερα, οπότε καλό θα είναι να εξερευνήσουμε όλα τα στρώματα του βυθού, για να είμαστε σίγουροι.

Σε αυτές τις προσπάθειές μας μπορούμε να ελαφρύνουμε το βάρος της μολυβοκεφαλής jig , για να αυξήσουμε τον χρόνο παραμονής της στα μεσόνερα. Tο χτύπημα του λαβρακιού είναι κοφτό, απότομο, και εάν είναι μεγάλο το ψάρι μετά από 2-3 κοντά χτυπήματα θα πάρει αρκετά φρένα. Η προρύθμιση των φρένων είναι βασική υπόθεση, γιατί με το άκαμπτο νήμα ρισκάρουμε ένα κόψιμο στα αρχικά δευτερόλεπτα της μάχης.

labraki megalo stomaΤο παράμαλο και ο κόμπος του με το νήμα θα πρέπει να δίπλα ελεγμένος , συνήθως ο tony pena και ο albright είναι αρκετοί.  Το λαβράκι θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τα ρεύματα της περιοχής, τον όγκο του για να κάνει το συνηθισμένο «κόλλημα» στον βυθό, και οποιαδήποτε πέτρα ή άλλο εμπόδιο για να κόψει το παράμαλο.

Θα έχουμε την προσοχή μας , να δώσουμε τα αναγκαία φρένα, να το αποχιάσουμε με προσοχή, ή να το σύρουμε στα πολύ ρηχά νερά, ώστε η έκβαση της μάχης να είναι πάντα θετική.

Τέλος, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να πιάσουμε κάποιο μεγάλο θηλυκό που να είναι με πρησμένη κοιλιά από τα αυγά του. Αυτά τα ψάρια θα πρέπει να τα αφήνουμε ελεύθερα για να εξασφαλίσουμε την γονιμοποίησή τους, για να μπορούμε να ψαρεύουμε τα λαβράκια συνέχεια με αξιώσεις.

asftΤο ξέρω ότι μερικούς τους πονάει η καρδιά τους με αυτή την σκέψη, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά σαν ψαράδες και να αποκτήσουμε πια και ψαρευτική παιδεία!  To catch & release θα πρέπει κάποια στιγμή να γίνει θεσμός για την σωτηρία των θαλασσών μας.

Ξέρω επίσης πως όποιος ψαράς κάνει ένα καλό , το βρίσκει πάντα μπροστά του! Να είστε όλοι καλά...

LOGO B HORIZ RGB

Το κείμενο του άρθρου έχει δημοσιευτεί στο περιοδικό Ψαρεύω.

© Copyright: Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που παρουσιάζονται σε αυτή την ιστοσελίδα αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε φωτογράφου που δημοσιεύει εδώ και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του carp-matchfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.